נוטים לחשוב שכדורסל, כמו הרבה מענפי הספורט הפראלימפיים, הינו פעילות שיקומית, אולי אפילו חברתית. אבל, כדורסל בכיסאות גלגלים הוא ספורט תחרותי לכל דבר.
כדורסל בכיסאות גלגלים זהו ענף הספורט הגדול ביותר מבין כל ענפי הספורט הפראלימפיים. כדורסל בכיסאות גלגלים מאפשר למגוון רחב שלספורטאים עם מגוון מוגבלויות פיזיות: משותקים, קטועים ועוד לקחת בו חלק. חוקי משחק הכדורסל בכיסאות גלגלים זהים לחלוטין לחוקי המשחק הרגיל - גובה הסל, נקודות בקליעה, עברות, 24 שניות, 8 שניות ועוד - מלבד חוק ה"צעדים". צעדים ייחשב ליותר משתי משיכות בגלגלים ללא הקפצת כדור או מסירה. כמו כן, ניתנות עבירות לשחקנים עבור הפרה הקשורה בכיסא הגלגלים. במהלך המשחק משתמשים השחקנים בכיסאות המיועדים למשחק (ולא בכיסאות הרגילים). אסור שתהיינה בליטות החורגות מצידי הכיסא וגובהו לא עולה על 53 סנטימטרים.
![פלייאוף כדורסל (קרן איזיקסון) פלייאוף כדורסל (קרן איזיקסון)](https://images.one.co.il/images/d/400_221/gg1196062.jpg) |
פלייאוף כדורסל (קרן איזיקסון) |
|
|
נוטים לחשוב שהמשחקים הפראלימפיים, או כפי שרבים אומרים: 'אולימפיאדת הנכים', הם התקבצות של נכים קלים וקשים, המתחרים להנאתם בענפים שונים.
האמת היא שאותה ועדה המארגנת את המשחקים האולימפיים היא זו המארגנת את המשחקים הפראלימפיים. התחרויות הפראלימפיות מתקיימות מיד בתום המשחקים האולימפיים, בדיוק באותו אתר ובדיוק באותם מתקנים של האולימפיאדה ה'רגילה'. הקריטריונים המקנים את הכרטיס למשחקים הפראלימפיים מחמירים מאוד, הרמה גבוהה מאוד והמתחרים מתמקצעים משנה לשנה. מרבית המדינות מקציבות לספורט הפראלימפי משאבים רבים ורואים בו שווה לספורט האולימפי, בישראל הדרך לשוויון עוד ארוכה. בסופו של יום – על פודיום המנצחים מושמע אותו המנון ומונף אותו הדגל !
נוטים לחשוב שעיוורים לא משחקים כדורגל אבל..
כדורגל לעיוורים הוא ענף במשחקים הפראלימפיים, המשחק משוחק בהרכב של 5 נגד 5, כמו קטרגל עם כדור ובו פעמונים. השוער הוא השחקן היחידי שאינו עיוור והוא מכוון את השחקנים בקריאות הכוונה מאחור. המאמן מכוון ומנחה בהתקפות, רמת המשחק גבוהה מאוד וכצפוי הברזילאים שולטים בענף הזה.
נוטים לחשוב שעיוורים אינם מסוגלים להתחרות בקליעה למטרה..
קליעה למטרה לעיוורים אמנם אינו מקצוע פאראלימפי אך מתקיימות בו אליפויות עולם. הירי למטרה נעשה בעזרת מתקן מיוחד על הרובה ששולח קרן לייזר למטרה ומשדר צליל שמתגבר ככל שהרובה מכוון קרוב יותר למרכז המטרה. כלומר הקלע יורה על פי הצליל ולא על פי הראייה.
![אליפות ישראל בחתירה 2015 (קרן איזיקסון) אליפות ישראל בחתירה 2015 (קרן איזיקסון)](https://images.one.co.il/images/d/400_221/gg1196056.jpg) |
אליפות ישראל בחתירה 2015 (קרן איזיקסון) |
|
|
פיסטוריוס הוא הספורטאי הנכה הראשון שהשתתף במשחקים האולימפיים
לא נכון, פיסטוריוס (עם רגלי הלהבים המתכתיות) הוא לא הספורטאי הפראלימפי הראשון שהשתתף במשחקים האולימפיים. הוא רק עורר סערה סביב הוויכוח אם לאפשר לו להשתתף בגלל הפרוטזות המיוחדות. בעבר, השתתפו מספר ספורטאים נכים במשחקים האולימפיים בשנות ה 50 זכתה ספורטאית בכיסא גלגלים במדליה אולימפית בחץ וקשת. בשנת 2008 הספורטאית קטועת רגל, הדרום אפריקאית דה טואה, הגיעה למקום ה- 12 בתחרות השחייה במים פתוחים באולימפיאדה הרגילה, ולאחר מכן זכתה במספר מדליות זהב בשחייה במשחקים הפראלימפיים. גם בטניס שולחן השתתפו מספר ספורטאים פראלימפיים בקטגוריות עמידה במשחקים האולימפיים הרגילים.
נכים קשים לא יכולים לעסוק בספורט
נכים קשים יכולים לשחק. בוצ'יה הוא משחק אסטרטגיה וחשיבה הדורש ומפתח יכולת טקטית המתאים לנכים קשים מאוד. ראשיתו של המשחקכפעילות לסובלים משיתוק מוחין ורק מאוחר יותר המשחק הותאם לכל סוגי הנכויות, כולל דרגות הנכות הקשות ביותר. זהו משחק יחידים, זוגות אושלשות המשוחק על מגרש פרקט או p.v.c. מטרת המשחק היא לקרב כמה שיותר כדורים אל כדור המטרה הלבן, אותו יכול השחקן, על פי שיקולדעתו, למקם בכל נקודה במגרש. הדרכים להשגת המטרה הן באמצעות חסימת הגישה, דחיקת כדורי היריב או משחק מדויק יותר מן היריב.
נכה בכיסא גלגלים לא יכול לרקוד
נכים בכיסאות רוקדים ! בדרך כלל מדובר בריקוד זוגות, כאשר אחד מבני הזוג בכיסא גלגלים והשני אינו נכה. הריקודים הם לטיניים וסלוניים. בענף מתקיימות תחרויות רבות בניהם אליפות אירופה – לפני כארבע שנים התקיימת אליפות אירופה בישראל ואליפויות עולם. לישראל נבחרת בעלת הישגים רבים בעולם.
ספורט נכים אינו מושך קהל
בישראל פחות, אבל בעולם, ספורט הנכים פופולארי מאוד. המגרשים והאולמות מלאים בצופים, מתבצעת מכירת כרטיסים. השיא היה בלונדון, שבועות ארוכים לפני המשחקים הפראלימפיים אי אפשר היה להשיג כרטיסים לתחרויות. בשלטי החוצות היה כתוב "עכשיו עם סיום האולימפיאדה – מתחיל הדבר האמיתי: משחקים הפראלימפיים !"
ספורט תחרותי הוא רק לבריאים פיזית - נכים אינם עוסקים בספורט תחרותי
מרבית הנכים מגיעים לעסוק בספורט בדרך לשיקום, אבל המוכשרים שבאים פונים לפעילות תחרותית המצריכה לרוב שינוי באורח החיים, משמעת רצינית ותרבות אימונים. הספורטאים הנכים הם ספורטאים לכל דבר. שגרת יומם כוללת אימונים מפרכים , מחנות אימונים, משחקי ידידות ותחרויות מקומיות. חלקם מגיעים לאליפות ישראל, אליפויות אירופה, אליפויות עולם והמשחקים הפראלימפיים המקבילים לאולימפיאדה.
![(חתירת רבעייה (קרן איזיקסון (חתירת רבעייה (קרן איזיקסון](https://images.one.co.il/images/d/400_221/gg1196061.jpg) |
חתירת רבעייה (קרן איזיקסון) |
|
|
ישראל השיגה מדלית זהב אולימפית באולימפיאדת לונדון 2012
נכון, לישראל הייתה רק מדלית זהב אחת באולימפיאדת לונדון. המדליה הגיעה בזכותו של נעם גרשוני, ספורטאי פאראלימפי, שחקן טניס בכיסאות גלגלים. גרשוני, 31, טייס, נפצע קשה במלחמת לבנון השנייה. התחיל לעסוק בטניס ובאולימפיאדה האחרונה השיג מדלית זהב כשניצח מתמודד אמריקאי. גרשוני היה הספורטאי היחיד בזכותו הושמעה התקווה בלונדון.
בתאריך 1.5 יתקיים הפנינג ספורטיבי 'להרגיש נגישות', בנמל תל אביב, ביוזמת עמותת 'נגישות ישראל' בשיתוף הוועד הפראלימפי וההתאחדות הישראלית לספורט נכים, משרד התרבות והספורט, נמל תל-אביב ועיריית תל-אביב.
מטרת האירוע להגביר את ההזדהות עם אנשים עם מוגבלות, באמצעות מפגש מקרוב עם אנשים עם מוגבלויות שונות והתנסות במגוון פעילויות מהנות ומאתגרות המדמות עד כמה שניתן להרגיש את תחושת המוגבלות ובכך להיחשף לפוטנציאל הענק הגלום באנשים עם מגבלות.
האירוע הייחודי כולל:
א. טיסת מבנה לאורך חוף הרצליה.
ב. שייט הזדהות לאורך חופי תל אביב.
ג. מתחמי התנסות חווייתיים הכוללים: טעימת גלידה עיוורת, מסלולי מכשולים בכיסאות גלגלים, יצירת גרפיטי ללא ידיים, כדורסל כסאות גלגלים, כדורשער לעיוורים, נסיעה באופניים עם כיסוי עיניים, שפת הסימנים ועוד.
ד. משחקי ראווה בספורט נכים בשילוב נבחרות וספורטאים מוכרים.
ה. הכרזה על פתיחת המסע לאיתור 'הכוכב הבא של הספורט הפראלימפי' המאגד את הפעילות התחרותית לנכים.
ו. ופעילויות נוספות.