"לוועדה לוקח שבוע לעשות את מה שאיש טוב אחד יכול לעשות בשעה", אמר פעם הסופר האמריקאי אלברט האברד. 100 שנים עברו וכלום לא השתנה. כל כינוס ועדה כזה או אחר לא יביא בשורה חדשה.
עם זאת, הפגישה של האנשים באופ"א בימי חמישי ושישי צפויה להיות שונה. זאת בעקבות הדיון ב-25.2 שצפוי להכריע את גורל המונדיאל בקטאר, והנה הסיבות למחלוקות.
האמינות של פיפ"א
אוקיי, אז אולי זה קצת כמו לסגור את השער אחרי שהסוס ברח, אבל האם זה יותר מדי לבקש מהאחראים על הספורט הפופולרי בעולם שינהלו אותו באופן אחראי? המאמץ האחרון של פיפ"א לסיים את הגזענות במשחק היה ראוי להערצה ובניגוד מוחלט למצב המגוחך של השנים האחרונות שבו חבר פיפ"א, מוחמד בן חמאם, נאסר לכל חייו, בעוד שעמיתיו אמוס אדאמו וריינאלד תמארי נקנסו והושעו, על טענה של שחיתות ושוחד. מעורבותם של השניים בהצבעה על הקנדציה הרביעית של בלאטר והאירוח של קטאר במונדיאל 2022 הכתימה את התוצאות בעיני אנשים רבים.
ההחלטה להעניק את הטורניר לקטאר - מדינת מדבר שמגיעה בחודש יולי לכ-50 מעלות, וגם יו"ר הוועדה הרפואית של פיפ"א שאמר שהמקום בחודשים הללו לא אידאלי עבור הצופים והשחקנים - גרמו לביקורות רבות על ההחלטה. חלק מהטענות מגיעות מהליגות הבכירות באירופה שלא מעוניינות שהמונדיאל יעבור לחודשי החורף.
כעת זה הזמן של פיפ"א למצוא פיתרון שיפייס את כולם. אם יוחלט בסופו של דבר להעביר את המונדיאל למקום אחר, מה יעשו עם כל מיליוני השקלים שכבר הושקעו בקטאר? ואיפה זה מעמיד את אמינותו הרעועה גם כך של פיפ"א?
|
רוסיה. לשם לא היה בעיה להביא מונדיאל (רויטרס) |
|
|
מורשתו של ספ בלאטר
ספ בלאטר חטף לא מעט ביקורות במהלך כהונתו. בעיקר בגלל ההערות המפוקפקות שלו כמו: "נשים צריכות לשחק עם מכנסיים צמודים", "הומוסקסואלים צריכים להימנע מפעילות מינית אם הם מגיעים למונדיאל בקטאר".
הקנסות וההשעיות של פקידי פיפ"א מושחתים - שחלקם עבדו בצמוד לבלאטר - והלשון המשוחררת שלו, הביאו לטענתו להישגים הגדולים ביותר שלו.
"איך שהציבור רואה את פיפ"א ואיך שפיפ"א רואה את עצמה מאוד שונים", אמרה אלסנדרה וורגה לאחר שהתפטרה מהמערכת בשנה האחרונה. "הניתוק די מדאיג". למרות הניתוק, אחת הדרכים של בלאטר הייתה להכיר בפלסטין כמדינה עצמאית ולהקל על דרכי הגישה אליה. הוא תמיד היה רגיש למדינות הלא מרכזיות של העולם, ובתקופת כהונתו נערכו מונדיאלים באפריקה ואסיה, וברוסיה ייערך המונדיאל ב-2018. בלאטר מרגיש שאירוח מונדיאל 2022 במזרח התיכון יהיה גולת הכותרת שלו ולכן מתעקש לא להעבירו לארה"ב, שכן ירגיש תבוסה בשל כך.
ענייני כספים
רבים חושבים שתכנון מוקדם והעברת המונדיאל בקטאר לחודשי החורף - נובמבר עד ינואר - כשהטמפרטורה נעה סביב 20 מעלות, היא הפיתרון הכי טוב כרגע. הרעיון הוא מאתגר, אבל צפוי לפגוע לא מעט בליגות ובמפעלים האירופאיים, וכמובן לשבור מסורות של מעל 100 שנה. לא מעט כספים כבר שולמו על שידורים של משחקים אלו, ולכן מנהלי הכדורגל באירופה התחממו מעצם הרעיון וכמובן שידרשו פיצוי הולם. בנוסף, 'פוקס ספורטס' ו'טלמונדו' שילמו כמיליארד דולרים עבור שידורי המונדיאלים ב-2018 ו-2022, ואחד התנאים היה שהמשחקים ישודרו בחודשים יוני ויולי. יש בעניין הזה לא מעט בעיות משפטיות והרבה כספים ששולמו כבר.
|
קטאר. המונדיאל יגיע למזה"ת? (GettyImages) |
|
|
שינוי התרבות בקטאר
אם פיפ"א תחליט להעביר את המונדיאל מה תהיה האמירה שלה? הרי אחת הסיבות העיקריות להגעת המונדיאל לקטאר היא שהעולם יכיר תרבויות שונות וגם שהמזרח התיכון ומדינות כמו קטאר ושכנותיה ילמדו להכיר תרבויות אחרות. אחד הדברים הנפלאים במונדיאל הוא שמכירים עולמות חדשים כמו שקרה במונדיאל 2010 בדרא"פ שרבים חשבו שהיא מדינה מפחידה וגילו דברים אחרים לגמרי.
כדי להוסיף אש למדורה, עו"ד מיכאל גרסיה, ראש זרוע החקירה של ועדת האתיקה בפיפ"א, הודיע כי יבקר בכל המדינות שהציעו לארח את המונדיאלים ב-2018 ו-2022, על מנת להעריך את הגשת הצעותיהן.
הלחץ על פיפ"א גובר, ולמרות שועדות בדרך כלל לא מקדמות דבר ויש להן מוניטין גרוע, הן יצטרכו לספק פיתרונות שישביעו את רצון כולם.
בן וויט הוא כתב ברשת CNN