פירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte פירסמה את הדו"ח השנתי של הכדורגל האירופי לשנת 2021: לראשונה מזה עשור התכווצו הכנסות שוק הכדורגל האירופי * ומי הליגה המכניסה ביותר?
הבוקר פירסמה פירמת הייעוץ וראיית החשבון ‘Deloitte’ את הדו"ח השנתי שלה על הכדורגל האירופי לשנת 2021 (Annual Review of Football Finance), אשר סוקר את מצבן הפיננסי של ליגות הכדורגל באירופה והשנה גם בוחן בין היתר את השפעות משבר הקורונה עם ראייה לעתיד.
דו"ח ה- Annual Review of Football Finance השנתי של ‘Deloitte’ סוקר את מצבן הפיננסי של ליגות הכדורגל באירופה, והשנה בוחן את עונת 2019/2020, שחציה השני התנהל תחת צילו של משבר הקורונה.
סך הכנסות שוק הכדורגל האירופי ב- 2019/20 הסתכמו ל- 27.9 מיליארד דולר, ירידה של 13% לעומת השנה הקודמת, לראשונה נרשמת ירידה מאז המשבר הכלכלי של 2008/09.
ליגת הפרמייר-ליג האנגלית ממשיכה להיות המכניסה ביותר, עם סך הכנסות של 5.7 מיליארד דולר למועדונים בליגה, אך זו מהווה ירידה של כמעט מיליארד דולר (13%) לעומת השנה הקודמת – הפעם הראשונה מאז הקמת הפרמייר-ליג בה נרשמת ירידה.
הבונדסליגה הגרמנית, שהייתה הראשונה לחזור מ'הפסקת' הקורונה והצליחה להשלים את העונה שלה מוקדם יחסית, רשמה את הירידה הקטנה ביותר בהכנסות – 4% בלבד, לעומת הליגה הצרפתית למשל שביטלה לחלוטין את השלמת העונה וירדה ב- 16%.
מעניין לראות כי למול הירידה בהכנסות, הוצאות המועדונים, ובעיקר הוצאות השכר – נשארו כמעט ללא שינוי, דבר שפגע משמעותית ברווחיות המועדונים ובעצם חיסל אותה כמעט כליל בשנה זו.
העולם הכלכלי של הכדורגל עשוי להיות מושפע עוד למספר שנים, ואת ההשפעות הארוכות הללו ניתן לראות למשל בשוק ההעברות של הקיץ הנוכחי ובהיקפי ההוצאות של המועדונים, בעיקר אלו מהדרגים הבינוניים והנמוכים.
בזווית הישראלית – הדו"ח אינו סוקר את ישראל אבל כן בוחן את ההכנסות של ליגות קטנות יותר מהדרג השני באירופה. בליגות אלו ניתן לראות שונות גבוהה מאוד בשיעורי הצמיחה או ההתכווצות, אשר מושפעים גם מגורמים שמשפיעים פחות דרמטית על הליגות הגדולות כמו כספי זכיה מאופ"א על בסיס הצלחה במפעלים האירופאים, וכמובן קצב החזרה למשחקים, כשהמועדונים הישראלים שחזרו לשחק מול קהל בשלב מוקדם יחסית והצליחו להשלים את העונה הקודמת בזמן עשויים למזער חלקים אלו של הפגיעה.
ניתן לראות גם מהלכים אקטיביים של ליגות קטנות ובינוניות באירופה על מנת לחזק את היציבות הפיננסית ולשמר את היכולת התחרותית מול הליגות הגדולות ומול התנודתיות שנגרמה מהקורונה – בין השאר מהלכים כמו קידום יוזמת ליגה אחודה בין הולנד לבלגיה, ויוזמה של ארגון הליגות האירופאיות למכירה אחודה של זכויות שידור למספר ליגות בינוניות לגופי שידור בינלאומיים.