יש שחקנים שאשר הרוח נחה עליהם והם נהנים מכדורגל, הם נראים כמו דמויות שמרחפות על המגרש באופן בלתי ניתן לעצירה. אחד מהם הוא כוכב ארסנל ונבחרת נורבגיה, מרטין אודגור. בזמן שארלינג הולאנד מושך באופן טבעי את מירב תשומת הלב בשאלה איך צמד, או שלישיית בלמים ישראלים יצליחו לעצור את מי שלדעת רבים נחשב לחלוץ הטוב בעולם, המנוע האמיתי של המכונה הנורבגית נמצא בעמדה מספר 10, ונטרול שלו, עד כמה שמדובר במשימה כמעט בלתי אפשרית, יהיה המפתח עבור החבורה של רן בן שמעון לתוצאה טובה במפגש אליו תגיע הנבחרת כאנדרדוג מובהקת, וכנראה גם האתגר הכי גדול בקריירה של מחמוד ג’אבר ומוחמד אבו פאני.
אחרי שהספיק לעצבן אותנו עם התבטאות אומללה במסיבת עיתונאים בה אמר ש”אי אפשר להתעלם ממה שקורה עם עזה, וצריך להתמודד עם העובדה שאופ”א החליטה שיהיה משחק” בהתייחסו למשחק מול ישראל כמובן, אודגור נראה נפלא. מול מולדובה, הוא בישל שער אחד והיה מעורב בעוד שלושה עם מסירות מפתח נהדרות ובכלל בכל דבר טוב שקרה על הדשא, אבל עם כל הכבוד להופעה הטובה מול הנבחרת החלשה ממזרח אירופה, אודגור נמצא בעונה המורכבת ביותר שלו בשנים האחרונות.
עד העונה הנוכחית, פציעה לא הייתה התמודדות מוכרת עבור אודגור. בכל שלוש העונות האחרונות בפרמייר ליג, בהן כבש 30 שערים והוסיף עוד 21 בישולים, הוא שיחק מעל 35 משחקים. העונה, הפליימייקר נאלץ להתמודד עם ההיעדרות הארוכה בקריירה שלו, שהתחילה במשחק הנבחרת מול אוסטריה בליגת האומות בחודש ספטמבר, כשנפצע בקרסול.
מרטין אודגור (רויטרס)ליברפול נמצאת בעונה מטורפת בפרמייר ליג וספק אם גם ארסנל בשיאה הייתה מצליחה להשיג את הקבוצה הנהדרת של ארנה סלוט, אך רבים בטוחים שההיעדרות של אודגור “תרמה” גם היא לפער הבלתי מחיק שנוצר בצמרת הטבלה כשפגעה רבות בתותחנים, שאיבדו לא מעט נקודות באותה תקופה.
לאחר שחזר, ההשפעה של אודגור על ארסנל הייתה מיידית. הוא בישל שלושה שערים בארבעת המשחקים הראשונים בהם פתח, ויחד איתו ארסנל חזרה לפרוח ולהציג את הכדורגל שגרם ללא מעט מחובבי הכדורגל להתאהב בה בשנים האחרונות תחת מיקל ארטטה. אלא שאז, היא חטפה עוד מכה, יש שיגידו אפילו קשה יותר, כאשר בוקאיו סאקה, ה-כוכב של הקבוצה יחד עם אודגור, נפצע גם הוא בחודש דצמבר. אם זה לא מספיק, בחודש שעבר קאי האברץ, שאייש את עמדת החלוץ לאורך כל העונה, נפצע גם הוא וגמר את העונה, מה שהותיר את ארטטה עם ראחים סטרלינג כחלוץ הטבעי הבריא היחיד בסגל.
אודגור הוא פליימייקר קלאסי, מספר 10 אמיתי שצריך בכל זמן נתון שחקני התקפה שיעשו תנועה בלתי פוסקת כדי לקבל את כדורי האמן שהוא מחלק כמעט בכל התקפה. שיתוף הפעולה שלו עם סאקה היה פנומנלי, כמו גם עם המגן הימני בן ווייט, שנפצע גם הוא לתקופה ארוכה. זה שיבש את כל הסיסטם של ארסנל, שהיה מורכב ברובו על תבניות התקפה מצד ימין, עליהן היה אחראי המשולש הזה. אודגור המשיך לעשות את שלו, והמספרים שלו מבחינת מסירות מפתח וייצור מצבי הבקעה אמנם ירדו, אך לא בכמות דרמטית, אלא כעת, אין מי שיסיים אותם, מה שמשפיע באופן ישיר על התפוקה שלו.
מרטין אודגור (רויטרס)אפשר להביא את הנתונים, אבל אין להם שום ערך כאשר המציאות המקצועית סביב אודגור השתנתה לחלוטין בעונה האחרונה. הוא סופג לא מעט ביקורות, כאשר ישנם חלקים בקרב אוהדי התותחנים שטוענים שסרט הקפטן אולי “גדול עליו” והיו רוצים לראות אותו על שחקן אחר, אבל העובדות הן שאודגור לרוב עושה את שלו, וארסנל, היא קבוצה שתקועה עמוק בבינוניות בכל הקשור להחתמת שחקנים מהטופ של הכדורגל העולמי.
לא בכדי, אודגור נשאל לא פעם איזה שחקן היה רוצה לראות מגיע לארסנל, כאשר לאחרונה, הוא ענה שהיה שמח אם הקבוצה הייתה מחתימה את כוכבה של ריאל מדריד, ויניסיוס. “הוא הטוב בעולם כיום וזה טבעי לקחת אותו” אמר אודגור על הברזילאי, כאשר הוא סימן גם את אלכסנדר איסאק, חלוצה הנפלא של ניוקאסל: “הם שחקנים שונים, אבל הייתה לי את הזכות לשחק עם שניהם והם שחקנים מסוכנים שיודעים לכבוש שערים”.
במידה רבה, אודגור מקבל בנבחרת את מה שאין לו בארסנל. הוא אמנם עדיין לא הצליח להוביל אותה לטורניר גדול למרות סגל עטור בכוכבים, אך עושה רושם שלפחות מבחינת נושא הכתובת למסירות שלו, יש לו הרבה יותר עם מי לשחק, עם חלוצי ושחקני כנף שמבינים אותו ועובדים בשביל שהוא יעבוד בשבילם. קשה למצוא נבחרות וקבוצות בכדורגל המודרני שמשחקות עם שני חלוצי ‘9 קלאסיים’ ונורבגיה היא שונה בנוף, כשהולאנד ואלכסנדר סורלות’ מאתלטיקו מדריד מהווים כתובת שתמיד זמינה למסירות המפתח הנהדרות של אודגור מאחוריהם. אולי בגלל זה, הוא פחות עסוק בלאיים על השער ויותר בלמסור, כשמאזן השערים שלו בנבחרת עומד על שלושה בלבד ב-62 הופעות, בהן רשם 12 בישולים.
מרטין אודגור (רויטרס)למרות סגל עם שחקנים רבים מהטופ העולמי, בנורבגיה לא ממהרים להשתמש במונח “דור הזהב”. אומרים שעם כוח גדול באה אחריות גדולה, ובמדינה הסקנדינבית עדיין מתרגלים ומעכלים את העובדה שבסגל הנבחרת שלהם משחקים שניים מהכוכבים הגדולים ברפמייר ליג ועוד חלוץ אדיר מאתלטיקו מדריד, כמו גם שחקנים נוספים רבים שמככבים בקבוצות בחמש הליגות הבכירות, מה שללא ספק מרים את הציפיות וגורם לתחושה שבשלה העת לעשות את קפיצת המדרגה לטורניר גדול.
“זה שיש לנו בסגל שחקנים כמו מרטין אודגור וארלינג הולאנד, גורם לי לצמרמורת” אמרה השבוע ל-BBC ליזי קלאבנס, נשיאת התאחדות בכדורגל הנורבגית, שהספיקה מאז גם היא להתבטא באמירות אנטי ישראליות שעדיף לא להזכיר כעת. “המשמעות של זה היא שאנחנו צריכים לשנות הרבה דברים מבחינת אבטחה ולוגיסטיקה. למשל, הם (אודגור והולאנד) לא יכולים להסתובב בשדה התעופה. אנשים נוהרים מסביבם. היו לנו לא מעט נבחרות פופולריות, אבל זו רמה אחרת. אנחנו מצפים ליותר, אנשים מצפים ליותר”.
לא מעט מהציפיות שקלאבנס מדברת עליהן מוטלות על כתפיו של אודגור, שעם כל הכבוד להולאנד, נחשב למנהיג האמיתי של הנבחרת הנורבגית. הוא רק בן 26, אבל כבר עם קילומטראז’ של 62 הופעות בכמעט 11 שנים, כאשר את הופעת הבכורה שלו ערך בגיל 15 ו-8 חודשים. בכל 11 השנים האלה, נורבגיה נעה בין “כמעטים” לאכזבות גדולות. בקיץ 2026, יחלפו להן 28 שנים מאז הפעם האחרונה בה שיחקה הנבחרת הסקנדינבית בגביע העולם, במונדיאל 1998. הרבה יותר מדי זמן עבור נבחרת שטיפחה וגידלה מאז לא מעט שמות גדולים. שמו של אודגור נמצא ללא ספק בצמרת הרשימה, וגם הוא יודע, שהדרך לשם, מתחילה ברגליים שלו והפעם, הוא וחבריו כבר לא יזכרו להנחות.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Remaining Time -0:00
This is a modal window.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
"זה לא הזמן הנכון לדבר על הקונפליקט"