ההתאחדות לכדורגל ערכה היום (רביעי) כנס חדשנות שעוסק באנליטיקה וטכנולוגיה. זהו כנס ראשון מסוגו בכדורגל הישראלי והוא התקיים באוניברסיטת רייכמן בהרצליה, בהשתתפות אנשי מקצוע רבים.
יו״ר ההתאחדות לכדורגל, שינו זוארץ, אמר בפתיחת הכנס: “הקהילה שהתכנסה פה היום היא חוד החנית בעיניי, כזו שצמאה לידע ולא חוששת ממנו. ישראל זכתה בצדק בכינוי סטארט אפ ניישן וזה קורה בתחומים רבים, אבל נעשה גם קפיצה לספורט ולכדורגל, שצריך להיות הענף המתקדם מכולם בקדמה הטכנולוגית”.
“ספק אם ההתאחדות נתפסת כחברת הייטק, אבל בפועל ההשקעה בטכנולוגיה, אנליטיקה ומיזמים פורצי דרך היא חסרת תקדים. לצד זאת אני מאמין גם בהון האנושי, בטביעת העין, בתחושת הבטן, במאמנים שאומרים לי ‘באלוהים שינו יש לי מום’. בעיניי, לא נכון להחליף את רן בן שמעון שיגיע לחצי גמר יורו 2028 בצ׳אט GPT או את יו״ר התאחדות במערכת AI, אבל אנחנו מאמינים מאוד גם בטכנולוגיה ובשילוב של הדברים”.
לכנס המקצועי הגיעו בין היתר מאמן נבחרת ישראל רן בן שמעון, כמו גם אנשי המקצוע בוני גינצבורג, משה סיני, אמיר שלח, ניסו אביטן, גיא לוזון, ואנשי כדורגל נוספים כמו מנכ״ל הפועל תל אביב גיא פרימור, המנהל המקצועי של הפועל ירושלים שי אהרון, מאמן בית״ר ירושלים ברק יצחקי, קפטן הנבחרת אלי דסה, אבי ריקן, נציגים מהקבוצות, והכדורגלנים שון גולדברג ודור פרץ.
מאמן נבחרת ישראל רן בן שמעון סיפר במהלך הכנס: “מהרגע ששמנו צ’יפ של GPS על כל שחקן וכל פעולה הפכה מדידה, אוטומטית השחקנים התחילו לרוץ יותר והפכו מחויבים יותר”.
מאמן הנבחרת הצעירה, גיא לוזון, שיתף: ״ב-1997 הייתי מאמן נוער והיה לי חשוב להראות לשחקנים טעויות בווידיאו. בזמנו היה בא אחד ההורים עם מצלמה והייתי לוקח ממנו את הקלטת, חותך קטעים ויושב איתם על מהלכים כאלה ואחרים. ב-2001 הייתי נוסע לאסוף קלטות של משחקים בהרצליה, נוסע לעורך וידיאו ביהוד ומשם נוסע לאסיפות הקבוצה. עד היום אני רואה משחקים וחותך קטעים. ב-2013 בליאז’ הכנסתי כבר את מסך המגע לעבודה כדי להראות לשחקנים דברים בזמן אמת, כאשר כל האימונים מצולמים. כשאתה מראה לשחקן שירד בתקופה איך הוא נראה חודש לפני כן ואיך באותו היום, הוא בהלם וזה מחזיר אותו למסלול. אני עדיין עושה את זה בהתלהבות בעצמי, אבל כיום יש אנליסטים, וזה כלי מאוד חשוב למאמנים ובמיוחד לעצלנים שבנינו. אני אוהב את העין האישית, כשדורטמונד רצו שחקן מליאז’ ישב במשך שבועיים אדם שצפה בו בכל אימון כדי לאשר את העסקה, וזה לא פחות חשוב”.
לוזון טען: “הדור הקודם היה יותר מוכשר מהנוכחי כי הוא שיחק המון ברחוב. כיום, הדור הנוכחי יותר אולי חזק ועם קוביות בבטן לאינסטגרם, אבל מבחינת איכות כדורגל נקייה וטהורה? אנחנו הולכים ומתדרדרים. שחקנים שמגיעים לנבחרת הצעירה לפעמים לוקים בעצירה, במסירה ואני לא מדבר בכלל על משחק ראש, כי הכדורגלן הישראלי לעומת הארגנטינאי או האנגלי? רחוק מהם בפער במשחק הראש. אני אומר לשחקנים צעירים, במקום אימונים אישיים - לכו לשחק בשכונה. לפני טכנולוגיה, צריך כדורגל רחוב כדי שיהיה בסיס טוב - ואם זה יקרה ואז נלביש טכנולוגיה על היכולות הללו, זה יעזור יותר״.
מנכ״ל הפועל תל אביב, גיא פרימור, אמר: “יש 16 מאמנים ואנליסטים מהקבוצה באירוע הזה. יש המון מידע ואפילו יותר מידי אינפורמציה, כך שצריך אנשים שיידעו איך לעבד את המידע. בשביל זה צריך כוח אדם איכותי ומתקדם שיידע לתת את היתרון היחסי. אין בעיה למצוא מידע כי כולם רואים הכל, השאלה מה עושים איתו. עכשיו אנחנו מקימים מחלקת סקאוטינג נפרדת מהצוות המקצועי, כדי לבצע חיפוש שחקנים אקטיבי עם כלים טכנולוגיים של סינון שחקנים. אני לא מתחיל לחפש שחקנים מהעין”.
המנהל המקצועי של הפועל ירושלים, שי אהרון, סיפר: “כשקיבלתי את התפקיד המועדון היה בליגה א’ בלי תשתיות או משהו שקשור לכדורגל מקצועני, וחיפשתי איפה אנחנו יכולים לנצח בזמן שכולם עשירים ועם מתקנים או מסורת. מהר מאוד הגעתי לעולם הטכנולוגי. עם חדשנות טכנולוגית וחומר אנושי טוב אפשר לייצר יתרון שאין לאחרים. אין לנו פריבילגיה לא לפגוע בשחקני רכש. אצלנו המאמן הוא לא הבוס של האנליסט, הוא יכול לבקש מידע - והאנליסט כפוף למנהל הטכני שכפוף להנהלה. המחלקות נפרדות אצלנו. אפילו התוכנית הפיזיולוגית לא נמצאת בידי המאמן כי כמועדון קטן אין לנו את הפריבילגיה הזו ששחקנים ייפצעו חלילה”.
פרימור ציין בהקשר הזה: “יש עלויות לפציעות. כשהייתי פעם באנגליה, עובד אנליטיקה של לסטר סיפר לי שיש להם מטרה מדעית לסיים את העונה עם אפס פציעות. כמובן שזו מטרה גדולה ושיש את המציאות, ואין מצב לסיים בלי פציעות בכלל - אבל בסוף העונה לסטר הייתה האלופה ואתה אומר ‘אין מצב שאין לזה קשר’. הם היו עם סגל מלא רוב העונה ולכן כנראה גם זכו באליפות אנגליה״.
שי אהרון התייחס לשאלה כיצד הוא בוחר מאמן: “כמו שחקנים, מחפשים את מה שמתאים לנו כמדיניות. אני חיפשתי מאמן שמפתח שחקנים בגלל גודל המועדון, בדקנו לעומק וחשבנו שזיו אריה הוא מפתח שחקנים הכי טוב בארץ ולכן הלכנו עליו. יכול להיות שבשלב הבא באבולוציה שלנו נצטרך מאמן בסגנון אחר, אין לדעת, אבל כך אנחנו פועלים - מתאימים את המאמן לרוח המועדון”.
הנבחרת תפתח בחודש מרץ את קמפיין מוקדמות המונדיאל מול אסטוניה ונורבגיה בשני משחקי בית, כאשר כרגע לא ברור היכן הם יתקיימו ובהתאחדות שוקלים לארח בבודפשט או דברצן. בנוסף, כזכור, הנבחרת הוגרלה גם מול גרמניה או איטליה ומולדובה.
אדם דייויד, מנהל מחלקת טכנולוגיה ואנליטיקה בהתאחדות לכדורגל ויוזם הכנס, אמר בפני הנוכחים: “אנחנו כאן כדי להעשיר ידע. אנחנו כל הזמן לומדים וחשוב גם לשתף את הידע הזה. אני לדוגמה חקרתי הרבה את משחק ההגנה, זה קרה אחרי המשחק של מכבי חיפה נגד יובנטוס כשעבדולאיי סק יצא קדימה כדי לייצר קו נבדל בדיוק כשאנחל די מריה, אחד המוסרים הטובים במשחק, היה עם הפנים קדימה ומשם ספגנו גול. בהמשך הבנתי שצריך שפה משותפת כדי ששחקנים יוכלו להתפתח ולהבין את מה שאנחנו רואים וחושבים עליו, ולכן אנחנו פה. רן בן שמעון כל הזמן רוצה לחדש, כל הזמן בודק איך להתקדם, מסתכל על נבחרת שווייץ, כי זה הופך אותנו לאנשי מקצוע טובים יותר עם כלים טובים. יש הרבה שיטות וסגנונות שאנחנו לומדים, משם אנחנו לוקחים מסקנות כדי להטמיע DNA בקבוצות ובנבחרות”.