מכבי תל אביב סיימה אתמול באופן רשמי את הסיבוב הראשון של היורוליג אותו ירצו במועדון לשכוח, שכן מדובר בסיבוב הראשון הרע ביותר מאז ששונה לו הפורמט, ארבעה ניצחונות לצד 13 הפסדים ששווים מקום 17 ולפני אחרון בטבלת היורוליג – ולומר שזה מאזן גרוע יהיה ללא צל של ספק אנדרסטייטמנט. בתום חצי עונה הגיע הזמן לסכם את הסיבוב ואת כל הסיבות למה שאפשר וצריך להגדיר ככישלון בעונה שנראה ששום דבר באמת לא הולך לאלופת המדינה על הפרקט ומחוצה לו, בהימורים שבוצעו בהחלטות שהתקבלו והובילו למצבה של הקבוצה בתחרות הבכירה של אירופה.
ההתרסקות בסיבוב הראשון של היורוליג היא תוצר של הרבה סיבות. חלקן תוצר של המלחמה, חלקן תוצר של חוסר מזל וחלקן תוצר של אשמה ישירה. ברור שאם היו משחקי בית בהיכל מנורה מבטחים סביר להניח שטור הניצחונות לא היה כה דליל ושאם קדם העונה הייתה הולכת כמו שצריך גם אז ככל הנראה היו עוד כמה ניצחונות, אך הטעות הכי גדולה שהובילה לכישלון היא ההתמהמהות ולא זו של הבאת שחקנים במהלך העונה (כי כאן הסיפור שונה לחלוטין) אלא הטעויות שהובילו לעזיבתו של אבי אבן, הטעות להתעקש על שחקנים גם אם מבחינה לוגית היה הגיון בלהמר עליהם אם היה מגיע שחקן בנוסף אליהם, כי אז הסיכון קטן, ובעיקר חוסר היכולת לדפוק על השולחן כשצריך ולא להתערב כשלא צריך – מה שהשפיע מאוד על חדות הפעולה שאפיינה את המועדון בשש השנים האחרונות.
חילוקי דעות הן דבר מבורך אך גם מגיע לו הרגע שבו צריכות להתקבל החלטות, היכן היו הטעויות? ב-ONE סוקרים לכם את כל הסיבות לכישלון בסיבוב הראשון בליגה שהוכיחה כי היא לא סלחנית כלל וכלל ובטח שלא מחכה.
רבות הסיבות לכישלון. עודד קטש (רועי כפיר)הסגל
מבחן התוצאות הנראות על הפרקט וכל אשר נוגע לזה, מתנקזים לצמד המילים “בשורה התחתונה” ואיתה הרי אי אפשר להתווכח, אך תחילה עונה שנייה ברציפות שבה נאלצו הצהובים לשחק בסרביה, ללא אוהדים ועם קבוצה חדשה, כל אלו כאמור בחסות המלחמה, גם מהם אי אפשר באמת להתעלם, בטח כאשר בדיוק כשם נוצר חלון שאפשר את בניית הקבוצה של 2022/23. כעת המלחמה שנכפתה על ישראל הביאה לחלון שפירק את הקבוצה בסופו של דבר. כאשר מדובר בקבוצה חדשה השלב הכי חשוב הוא כמובן קדם העונה, ואם בעונה שעברה שלב הקדם עונה של קבוצה שרצה שנה שנייה ברציפות עבר ללא כל בעיה, השנה הוא כבר היה עתיר בבעיות.
עם סיומו של הקיץ כבר היה ברור שהסגל היה דליל, במועדון ידעו זאת וחיפשו בשוק השחקנים במטרה למצוא שחקנים. בינתיים ווניין גבריאל נפצע בברכו (חבלה) והחמיץ את השלב הכי חשוב בטח עבור שחקן רוקי ביורוליג. יחד עם זאת – הבעיה האמתית בנוגע לבנייה של הסגל שיצרה את בעיית האיזון והעומסים כבר מהשנייה הראשונה והיא החתמתו של דריל מייקון ג'וניור, והסיבה בטח בעונה שבה צריך לחבר את כולם מחדש וכשיודעים כבר שהסגל גם כך קצר, כי חסר עדיין מחליפו של בונזי קולסון, מפאת שילוב של חוסר הסכמה על זהות המחליף, סירוב של שחקנים להגיע, שוק בעייתי תוך כדי התנהלות במספר גזרות במטרה לשמור את הליבה הישראלית, הביאו לשורה תחתונה עוד לפני משחק האימון הראשון – מכבי תל אביב הייתה במינוס של שני שחקנים ושלושה בסך הכל. אם זוכרים שאת עונת 2022/23 היא פתחה עם שמונה זרים, את העונה שעברה עם שבעה ואת הנוכחית עם שישה.
בעיות בסגל כבר מהפתיחה. שחקני מכבי תל אביב (ראובן שוורץ)ההתעקשות על דריל מייקון הייתה הטעות הראשונה של אלופת המדינה, ואולי גם הכי קריטית שלה בכל מה שנוגע להנחת היסודות בבניית הקבוצה החדשה (בכל הנוגע לשחקנים הזרים). החתמה של שחקן אחר שאולי היה פחות טוב מבחינת סט היכולות של מייקון, אך לפחות היה כבר מישהו שרץ עם הקבוצה יותר ורק לאחר מכן לצרף את מייקון, לא הייתה יוצרת כזה בור מבחינת האיזון של הסגל.
במועדון בינתיים החתימו את קובי סימונס לתקופת האימונים בכדי שהעומס לא יביא לפציעות, אך כאמור החבלה בברכו של ווניין, השבר באגודל של רוקאס יוקובאיטיס והעזיבה של ג'ורדן לויד שני מחזורים אל תוך העונה לאחר המתקפה האיראנית על ישראל ופתאום מחסור בשלושה שחקנים הופך לארבעה וכשמחפשים שחקנים ליורוליג מדובר בחתיכת בור לטפס ממנו. בכל הנוגע לפוטנציאל אי אפשר להתכחש למה שהראתה הקבוצה בניצחון על פנאתינייקוס כמו גם בהפסד לבאיירן מינכן, הפוטנציאל שם אך העבודה מרובה.
דריל מייקון (ראובן שוורץ)דיישון פייר
ההתעקשות על שחקנים בסופו של דבר פגעה במועדון מאוד, מדריל מייקון ג'וניור ועד דיישון פייר. למען הסר ספק מדובר בשני שחקנים פנטסטיים שמתאימים ולמעשה היו האידאל בשלב מסוים. מישהו היה צריך לקום ולומר ‘זהו’ ופשוט להחתים, בטח כאשר היה ידוע וברור שפייר לא מעוניין להגיע, לכן למשוך את הדברים עד למחזור השישי של היורוליג היה פשוט מוגזם ומיותר, בטח כאשר אופציות יורדות מהמדף בזו אחר זו, ופתאום מי שהיה בשוק כבר לא שם.
חוסר האיזון הזה הוא זה שהביא לשמיכה קצרה שבתורה הובילה לפציעות ולכך שכאשר מגיעים לדקות סיום יש עייפות שאותה כאמור מאוד קל להסביר, ובתוך כל זה להכניס לשיטה ולקצב שני שחקנים או שלושה שרק הצטרפו – ארבעה אם סופרים את גבריאל, הרי שמדובר כבר במשימה שהיא קשה מדי.
דיישון פייר (בלבן) (רויטרס)סייבן לי
אפשר להסכים על הדבר, אפשר לחלוק על הדבר, אך כשמדברים על להיות קצרים, בשוק בעייתי אם מבחינת שמות ואם מבחינת אי רצון להגיע ארצה בגלל המלחמה, שחרורו של סייבן לי הוא טעות. אפשר להעמיד טיעונים לשני הצדדים וכאלו יש לא מעט אך השורה התחתונה כאמור היא שימים בודדים לאחר שתמיר בלאט נפצע ברגלו בגמר גביע ווינר (שוב פציעת חבלה) כבר נפל הפור ואז שוב עומס, כאשר בנקודת הזמן הזו נזכיר שכמות המשחקים אשר קבוצתו של עודד קטש שיחקה בהרכב מלא, זה שתוכנן ואמור היה להיות, ניתן לספור אותה אולי על יד אחת.
סגל קצר בטח בעידן הנוכחי הוא לא פחות מפצצה מתקתקת ופציעות – כן קורות לכולן אך כאן יש גם את עניין התזמון והחתמת שחקנים שחסרים בסגל, כן ברבים, תוך כדי תנועה ופתאום ארבעה ניצחונות בלבד בתום סיבוב ראשון הופכים לדבר בלתי נמנע. ובזה נבדלת מכבי תל אביב משאר הקבוצות שידעו פציעות.
סייבן לי (ג'ורג'יה קוסטיץ')המצב בארץ הביא לכך שאין ספור שחקנים סירבו להגיע ארצה, כבר בקיץ מאלקסה אברמוביץ' דרך טיילר קוק בשבועות האחרונים, בוגי אליס, סקיילר מייז שרצה NBA ובזמנו השיג מחנה במינסוטה. היריעה באמת קצרה מלהכיל את כמות השחקנים שפשוט לא רצו להגיע ארצה, בין שמהמלחמה ובין שבגלל שרצו להגיע או להישאר בליגה הטובה בעולם, ולא רק למכבי תל אביב - כן, יש כאלו שמבחינתם זה לא עניין של כסף.
היסודות הראשונים, יש לציין, לא באמת הונחו – ולכן ישנן גם טעויות על הפרקט של חוסר תיאום של תגובות לא טובות ולא נכונות, דברים שאפשר וצריך היה לצפות לשיפור קל בהם. ולמה רק קל? בעונה יש כמות מסוימת של אימונים, ישנם מערכי אימון, תכנון מופתי של זמן דברים שאם קורים כמו שצריך כבר בהתחלה אמורים ליצור בסיס שאמור להתגבר על לא מעט בעיות.
טיילר קוק (רויטרס)תחשבו על זה כמו מבחן שאתם מתכוננים אליו. אם למדתם מההתחלה והקשבתם והיה לכם את כל הכלים, הרי שתגיעו לבחינה כמו שצריך, ואם לא אתם נכנסים למצב שנקרא כיבוי שריפות והסוף כאמור כבר ידוע מראש, וכעת כמות הטיסות הכפולה ששוברת את שיא הטיסות מהשנה שעברה לוקחת גם זמן אימונים יקר מפז, אימונים שבשלב הזה של העונה אמורים היו לטובת ביצוע התאמות ותיקונים, הוספת אלמנטים לתרגילים וכו'. ולמען הסר ספק, בעקבות המצב אלופת המדינה אפילו לא שם.
חשוב להבהיר שבמציאות נורמטיבית עם מעט אתגרים שניתן להגדירם כסבירים, מצב כזה של סייבן לי אינו מתקבל על הדעת, רק שזמנים נואשים דורשים מעשים מהסוג המדובר, הרי האופציות בשוק לא קיימות, בטח בשלב הזה של העונה שרחוק עוד מספר חודשים מליגות שיסתיימו להן, ובינתיים חלום ה-NBA של לא מעט שחקנים עדיין חי ובועט ומשנכתבו כל אלו נכון לעכשיו בולט בהיעדרו השחקן שייקח את הכדור לטבעת, יגרום להגנות להגיב וייצר מבטים פנויים לאחרים כשהוא עצמו יודע להגיע לקו העונשין. נכון שהוא לא התאמן עם הקבוצה, נכון שהמצב לא בריא לכימיה של קבוצה וגם יגרום להרמת גבות, אך מה החלופה שמנגד? רוטציות בעייתיות? סגל לא מאוזן? עומס שיוביל לפציעות שאי אפשר למנוע אותן? וזו השאלה העיקרית שצריכה הייתה להישאל בסוגיה הזו, אבל לא רק.
עודד קטש (רועי כפיר)השחקנים הישראלים מרוויחים את מה שמגיע להם, זה מחיר השוק וזה השווי שנקבע להם, בפתיחת העונה התקציב היה גדול יותר גם אם נתח גדול מאשר בעבר הלך לישראלים, מה שגם הביא ויצר כמה סוגיות רציניות במועדון והשאלה שעלתה לאחר עזיבתו של אבי אבן – מי הוא המנהל המקצועי במכבי, מי שנקרא אל הדגל הוא אגדת האימון דייויד בלאט שעוזר, אך המועדון עדיין נעזר באבן ובניקולה וויצ'יץ' כשצריך, הסיבות לעזיבתו של אבן כבר נכתבו כאן.
אמש כשהקלטנו (לי נוף גזית, רועי לוין ואנוכי) את פודקאסט מכבי סל הזכרתי שבכניסה לכל קיץ כל הקבוצות יודעות פחות או יותר איזו עמדה הולכת להיות בעייתית מבחינת דלילות השוק, או במילים אחרות היעדר סט תכונות ושחקנים לעמדות, כך שכל חוסר הסכמה שמביע לעיכוב בקבלת החלטה עולה ביוקר תרתי משמע.
אבי אבן (איציק בלניצקי)בסופו של דבר האשמה נופלת על כולם, כמובן שאי אפשר לצפות שקבוצה חדשה תמיד תתחבר באופן מיידי ותביס את כל מי שקורה עליה תיגר בדרך לזכייה ביורוליג, הדברים קורים לעתים נדירות והם חומר לכתבה אחרת לחלוטין, כמו גם מה היה קורה אם הסגל שהורכב בעונת 2022/23 היה נאלץ להעביר עונה בתנאים זהים, מבחינת כישרון סביר להניח שהיו עוד ניצחונות, אך לא בטוח שהעסק היה מתחבר.
חזרה לתקציב ואשמה במצבה של מכבי תל אביב מודל 2024/25, ברור וידוע שהעלויות של שחקנים כמו ווייד בולדווין שעזב לפנרבחצ'ה או קנדריק נאן שחתם בפנאתינייקוס בעונה שעברה שונות, שכן ישנו מיסוי שונה בין מדינות, כך שמשכורת של מיליון או שניים בישראל שונה מזו שביוון ושונה מזו שבטורקיה, באיטליה או בספרד.