לפני חודשיים נכשלה נבחרת בלגיה ביורו 2024. השדים האדומים, שנחשבו למועמדים להגיע לשלבים המאוחרים, הציגו יכולת חלשה בשלב הבתים ועלו בקושי לשמינית הגמר, בטרם הודחו 1:0 על ידי צרפת.
אם החלק האחורי, בייחוד השוער קואן קסטילס שנכנס לנעליו של טיבו קוראטואה, עוד הניח את הדעת, החלק הקדמי איכזב קשות. את מרבית הביקורות ספג הכוכב רומלו לוקאקו שלא כבש אפילו שער אחד, אבל גם האחרים לא יצאו בזול בתקשורת.
הפסד 1:0 לסלובקיה, ניצחון בודד 0:2 על רומניה ו-0:0 מאכזב עם אוקראינה היו הרבה פחות ממה שציפו במדינה. רבים סברו שהמאמן דומניקו טדסקו ישלם את המחיר ויפוטר, אבל ההתאחדות ממשיכה לתת לו צ'אנס. הסיבה: הוא האריך את חוזהו עד אחרי המונדיאל ב-2026 עוד לפני היורו ופיטוריו עלולים לעלות ביוקר לנוכח הפיצויים שהוא אמור לקבל במקרה כזה.
וכך, כשמעמדו של המאמן מעורער, וכשהאכזבה עדיין מורגשת היטב, תתמודד בלגיה מול ישראל ב-6 בספטמבר בליגת האומות. היא תארח את השחקנים של רן בן שמעון בהונגריה אחרי ששום עיר במדינה לא הסכימה לקיים בתחומה את המשחק בעקבות הסיכון הביטחוני.
טדסקו ספג ביקורות בעיקר בעקבות ה-0:0 עם אוקראינה במשחק האחרון בשלב הבתים ביורו. בעיתונות נכתב שהוא הופתע מהטקטיקה בה נקטו האוקראינים ולא מצא מענה. אחרי המשחק הוא בא בטענות למארגנים ולמשטרה הגרמנית, מכיוון שהאוטובוס של הנבחרת נתקע בפקק בדרך לאצטדיון.
המארגנים טענו בתגובה שזו הייתה בעיה של הבלגים, וכך נמצא מי שישלם את המחיר על הכישלון במקום המאמן: לא טדסקו היה זה שפוטר, אלא מנהל התפעול יילה שלסטראטה. האיש בן ה-35, בו ראו כאחראי למחדל האוטובוס נפרד מתפקידו ב-13 באוגוסט. ההתאחדות פרסמה הודעה רשמית לפיה הצדדים נפרדו "בהסכם הדדי" בתום שנה וחצי של שיתוף פעולה, אבל התחושה היא שנמצא שעיר לעזאזל כדי לא לפטר את טדסקו באופן מיידי.
טדסקו נראה עצבני ואובד עצות, אבל למרות האכזבה הגדולה נותר עדיין בתפקידו. "גארת' סאות'גייט נאלץ ללכת הביתה למרות שהוביל את אנגליה לגמר שני ברציפות, וקספר יולמאנד התפטר מנבחרת דנמרק אחרי ארבע שנים למרות שהוביל אותה לחצי הגמר ב-2021", התלוננו ב"ניוזבלאד".
טדסקו: "ירדנו מהפסים, הייתי צריך להחדיר יותר מוטיבציה"
טדסקו לקח אחריות על הכישלון במסיבת העיתונאים בה פרסם את הסגל לקראת ישראל: "המשחק מול אוקראינה ביורו היה מכריע, אבל לא היינו בו מספיק אמיצים וחבל. ירדנו מהפסים, ההרגשה הייתה לא טובה וגם מסיבת העיתונאים שאחריו הייתה מיותרת. לא הייתי צריך לדבר על המשטרה בשטוטגרט, זו הייתה אחריות שלי. זה היה צעד לא נכון ואני לא מתכוון לעשות דבר כזה בעתיד. הייתי צריך להחדיר בשחקנים שלי יותר מוטיבציה. גם ההכנה לשמינית הגמר לא הייתה מספיק טובה. לא היו לנו רגעים של הנאה ביורו והיה לחץ גדול".
טדסקו הוסיף: "למרות ההפסד לצרפת וההדחה האווירה בנבחרת נותרה טובה וזה הפתיע אותי. הכי חשוב עבורי עכשיו להכין תוכנית לעתיד. ברור לי מה אנחנו צריכים לעשות, אנחנו צריכים להראות את העוצמה שלנו. נכון שזה היה הטורניר הראשון הגדול שלי עם הנבחרת, אבל לא המשחק הגדול הראשון ואני לא כל כך חסר ניסיון. חשובה היציבות וצריך ליצור משהו כנבחרת".
"טדסקו מודה באשמה", נכתב בכותרת ה'פולקסקרנט' לאחר הנאום של המאמן במסיבת העיתונאים. סביר להניח שכישלון נוסף בליגת האומות יגביר עוד יותר את הלחץ עליו להתפטר, בטח אם יפסיד לישראל שבעיני רבים נחשבת לחלשה ולא מאיימת. העניין הוא שהוא לא היחיד שסופג את החיצים.
גם המנהל הטכני וקשר העבר פרנקי ורקאוטרן ספג ביקורות לאור חוסר התמיכה בטדסקו ולאור העובדה שכמאמן מנוסה הוא לא הציע פתרונות כשהנבחרת הייתה במצוקה. הביקורות עליו הלכו וגברו עד כדי כך שבשבוע האחרון פורסם שההתאחדות החליטה לא להאריך את חוזהו המסתיים בסוף השנה מתוך כוונה לקצץ בתקציב ולחסוך את משכורתו.
בעיתונים נכתב שטדסקו היה מעוניין להמשיך לעבוד עם ורקאוטרן ואף עושה מאמצים להשאירו כיועץ חיצוני, דבר שאין סיכוי שייצא לפועל נוכח העלויות הכרוכות בכך. המאמץ של הגרמני-איטלקי מובן, שכן הוא התעקש למנות את קשר העבר לתפקיד כאשר חתם בתחילת 2023.
לעומת זאת ב'פוסבאלקרנט' ציינו שההתאחדות הפסידה בשנה האחרונה 11 מיליון אירו וכתבו: "האם צריך שני בעלי תפקידים לאור הפיאסקו ביורו ועם החור בתקציב? צריך לקצץ בהוצאות ובשכר וחוץ מזה - ורקאוטרן מתגורר רוב הזמן ברוסיה".
ב-Het Laatste Nieuws כתבו שבהתאחדות הבלגית ראו בורקאוטרן כאחד האחראים לכישלון, מכיוון שהייתה לו השפעה על טדסקו והוא גרם לו להציב מערך הגנתי. "חבל שפרנקי לא יהיה איתנו אחרי סוף השנה", הגיב טדסקו על הידיעה. "יש לי כבוד גדול אליו כאדם וכאגדה בכדורגל. זו הדעה שלי והיא לא תשתנה. יש לי יחסים נהדרים איתו. הוא אחד הבודדים שיכולים לשפוט אותי בגלל שהוא מגיע לכל אימון. זה ממש לא נכון שהוא השפיע עליי לשחק יותר הגנתי ביורו. הוא נותן את הדעה שלו ואני לוקח אחריות".
לוקאקו ביקש לנוח כדי להתאקלם בנאפולי
טדסקו אמור היה לבצע שינויים בעת שפרסם את הסגל למשחקים מול ישראל (6 בספטמבר) וצרפת (9 בספטמבר) בליגת האומות - וכך היה. מלבד כובש השער העצמי בהפסד 1:0 לצרפת, הבלם הוותיק יאן ורטונגן בן ה-37 שהודיע על פרישה מהנבחרת (רשם בה 157 הופעות), ומלבד טיבו קורטואה שהיה ידוע כי לא ישוב, נותרו בחוץ ארבעה כוכבים משמעותיים.
קואן קסטילס צפוי להמשיך כשוער ראשון, מאחר שהסכסוך בין קורטואה למאמן עדיין נמשך ושוער ריאל מדריד הצהיר שלא ישוב למדים הלאומיים כל עוד טדסקו מכהן בתפקידו. אבל זו לא הבעיה הגדולה של הבלגים. הם יצטרכו להתגבר לפחות בשני המשחקים הראשונים על חסרונם של רומלו לוקאקו, לאנדרו טרוסאר, יאניק קראסקו ואקסל ויטסל שנותרו מחוץ לסגל.
לגבי לוקאקו, שחסרונו יוריד לחץ עצום מההגנה הישראלית, ברור שמדובר בהיעדרות זמנית. הוא ביקש מטדסקו לא לשחק הפעם מכיוון שהשלים את המעבר מצ'לסי לנאפולי רק ביום חמישי האחרון ולא נמצא בכושר אחרי שלא שיחק מאז היורו ולא ערך הכנה ראויה לעונה הנוכחית.
טרוסאר, שאכזב ביורו ויושב על הספסל בארסנל, צפוי היה להישאר בחוץ, אבל לא כך ויסטל וקראסקו. טדסקו הבהיר שההחלטה אינה מהווה סוף פסוק עבור אף אחד מהם וכי כולם מועמדים לשוב לנבחרת בעתיד. על ויטסל הוא אמר: "הסיפור שלו בנבחרת לא נגמר. אמרתי לו שאני רוצה לראות בלמים חדשים. הוא בחור נהדר והבין את העמדה שלי. ורטונגן הותיר חלל, אבל ארתור תיאט יכול למלא את המקום שלו וגם לשחק כמגן שמאלי".
נכון שמול ישראל הבלגים פייבוריטים בכל מקרה, אבל הלחץ והאווירה המתוחה צפויים להשפיע עליהם. על מנת להפחית קצת מהלחץ הבהיר טדסקו מה הוא באמת חושב על המפעל הקרוב בטרם יגבש הרכב קבוע לקראת משחקי מוקדמות מונדיאל 2026 שיחלו בחודש מרץ 2025: "יש במה לזכות בליגת האומות, אבל מצד שני זו תקופה לנסות דברים חדשים עם שחקנים חדשים. זו הייתה הסיבה שאמרתי לקראסקו וטרוסאר שהם לא יהיו בסגל הפעם. זה לא עניין של איכות, אלא של עבודה לעומק".
כשהעיתונאים הזכירו שקווין דה בריינה דווקא כן זומן השיב המאמן: "קווין הוא יוצא מהכלל כי הוא המנהיג שלנו. הרשימה אותנו מאוד הדרך בה הוא דיבר ותמך בשחקנים ביורו. אנחנו רוצים להמשיך לבנות את הנבחרת סביבו וסביב לוקאקו".
אחד השחקנים שעשויים לפרוץ בקמפיין הקרוב הוא המוזמן חדש ז'וליאן דורנביל, חלוצה הצעיר (18) של בורוסיה דורטמונד שעלה מהנבחרת עד גיל 21 אחרי שנעדר במרבית העונה שעברה בגלל פציעה. "הוא כישרון גדול ויכול להפוך לשחקן חשוב בסגל", אמר עליו טדסקו. "יש לבלגיה הרבה שחקנים טובים באגפים ונראה מה כל אחד מהם יכול לתת".
שחקן נוסף שנשכח מזמן למרות שלא סיים את הקריירה הוא חלוץ הנבחרת לשעבר כרסטיאן בנטקה בן ה-33 (בעבר בליברפול וקריסטל פאלאס). בראיון ל'פוסבאלקרנט' הוא אמר מהן הסיבות שלדעתו הוא לא בנבחרת למרות שכבש 34 שערים ב-65 משחקים במדי וושינגטון די סי יונייטד מאז הצטרף אליה ב-2022: "אני יודע איך זה עובד. התקשורת מפעילה לחץ, הקהל רוצה לראות חלק מהשחקנים בנבחרת וזה משפיע על המאמן. אתה יכול להבקיע 50 שערים, אבל אף אחד לא רואה את זה כי הם רוצים לראות שחקנים חדשים".