עד לאחרונה בכירי הכדורגל הישראלי עוד קצת התלבטו לגבי מהלך צמצום ליגת העל והליגה הלאומית, אך אחרי הבדיחה שהתרחשה בשבועות האחרונים סביב הפועל עכו, קשיים שהיו במהלך העונה החולפת של לא מעט מקבוצות הליגה הלאומית, הגיעו הכל למסקנה – חייבים להוציא לדרך את תוכנית הקטנת הליגות ששוכבת במגירות ההתאחדות לכדורגל ומנהלת הליגות בכדורגל לא מעט שנים.
גם חברת Strategy& PwC שבדקה בשנה החולפת את הכדורגל הישראלי ועשתה השוואה למדינות בעולם בסדר גודל של ישראל הגיעה למסקנה כי הליגות חייבות לקטון. הם הביאו את כל הסיבות לכך וערכו את הניתוחים השונים.
לאחר שהליגה הלאומית כבר החלה, ויום לפני משחקה הבקרה התקציבית הורידה ליגה בצדק את הפועל עכו (איפה היא הייתה עד כה? למה חיכתה כאשר הליגה החלה?) גם קבוצות בליגה הלאומית, שהן מתנהלות בצורה מקצועית וכלכלית תקינה, הבינו שחייבים לעצור את הבדיחה הזו.
המטרה היא שכל קבוצה תהיה חייבת שיהיה לה אצטדיון ביתי בעיר שלה שיעמוד בכללים. אי אפשר יותר שבאותו אצטדיון תשחקנה כמה קבוצות, אלא אם הן מאותה העיר.
גם תקציבי המינימום יהיו חייבים לעלות. תקציב המינימום של ליגת העל יעלה מכ-9 מיליון שקלים כיום לכ-16 מיליון שקלים לפחות, ללא מחלקת נוער. במצב הקיים מבחינה כלכלית ברור לכל שחייבים להפחית את מספר הקבוצות כדי לעצור את הקריסות הכלכליות, לצמצם פערים, להפוך את הליגות ליותר אטרקטיביות.
המטרה היא שהחל מסוף העונה הבאה תצא לדרך תכנית צמצום הליגות. בתוך שנתיים, ליגת העל תפחת ל-12 קבוצות במקום ה-14 שיש כיום, הליגה הלאומית גם תרד מ-16 קבוצות כיום ל-12 קבוצות, ותקום ליגה שלישית, הליגה הארצית שתהיה גם בת 12 קבוצות ותהיה מקצוענית.
תהיינה קבוצות שבטח תתנגדנה למהלך הזה, אותו מובילים בכירי הכדורגל הישראלי, הקבוצות הגדולות, אך בשבועות האחרונים לאור ההתנהלות הכלכלית הכושלת של חלק מקבוצות הליגה הלאומית, במהלך גם תומכים חלק מקבוצות הליגה הלאומית.
ברור לכל שאם רוצים פה כדורגל יותר אטרקטיבי, פחות בעיות כלכליות, עם תנאים יותר טובים לקהל הצופים, חייבים ללכת על המהלך הדרמטי, שיכאב לחלק מהעוסקים בענף. כדי להוציא את המהלך הזה לפועל, האסיפה הכללית של ההתאחדות לכדורגל חייבת לאשר אותו, ובמקביל מנהלת הליגות בכדורגל. לכן, יש שיתוף פעולה על הביצוע בין ההתאחדות לכדורגל למנהלת הכדורגל.