לפני 20 שנה גל פרידמן יצא למשחקים האולימפיים וחזר מהם עם מדליית זהב על הצוואר. במשך שנים רבות הוא היה האלוף האולימפי היחיד בישראל, עד שארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם הצטרפו אליו בראש הפודיום. בתחילת השבוע הוא יצא שוב למשחקים האולימפיים, הפעם כמאמן גלישת הרוח לגברים, ביחד עם חניכו תום ראובני שינסה להפתיע ולעשות בדיוק את אותו הדבר.
תום ראובני בן ה-23 תמיד היה באזור הטופ העולמי. באליפות העולם שנערכה לפני שנתיים הוא סיים במקום הרביעי ובאליפות העולם שנערכה השנה הגיע למקום השמיני. הפעם הוא ינסה לעשות את קפיצת המדרגה, אחרי סדרת אימונים שנועדה לדייק את היכולות שלו ולהביא אותן עד לקצה במינימום טעויות.
ויש לו אחלה מורה. הוא אומנם נראה כמו טיפוס שקט, אבל חי את האקשן. גל פרידמן שזכה בשתי מדליות אולימפיות, מנוסה במעמדים גדולים. הוא מאמן כזה שיודע לזהות תהליכים, לדעת לאן הרוח נושבת ומתי היא מגיעה, לבדוק תמיד זוויות אחרות ולחלק עצות מדויקות ברגע האמת. עד כמה זה מיוחד להתאמן תחתיו? במהלך האימונים בשלוש השנים האחרונות, לא פעם המאמן העלה רחפן לאוויר כדי לתעד את האימונים ולקבל תמונת מצב בזמן אמת שמנתחת כל החלטה שלקח ראובני.
"זה עוזר, זה מאוד עוזר לנצח", שיתף תום ראובני. "כשאתה במים אתה רואה רק את הזווית שלך, אבל כשאתה יוצא משם וגל מביא את הצילומים - אתה רואה זוויות שונות, מבין איך נכון לזנק ואיך לתזמן את עצמך, וזה גם עוזר לתחקר מה עשית נכון ומה לא. לצערנו, מאז המלחמה אסור להרים רחפנים כי יש שיבושי GPS, אבל עדיין השתמשנו במצלמות כדי לתעד ולבדוק כל דבר. גם פלאפון מצלם טוב מהסירה כל זינוק".
רגע לפני שייצאו לדרך בתחרויות גלישת הרוח ב-IQ פיול, גל פרידמן ותום ראובני קיימו ראיון משותף ל-ONE ובו הם דיברו על המטרות, האווירה מסביב והאם אפשר גם לדבר על מדליה. הם עשו זאת בדרכם לאתר השייט במארסיי, בו יתקיימו כל תחרויות השייט. במקרה של גלישת הרוח, בהחלט יכולות להירשם כמה סנסציות, משום ששיטת התחרות היא כזאת המאפשרת גם למי שסיים במקום העשירי להתמודד על מדליה ביום האחרון.
"זה אחד מאתרי התחרויות הכי מגוונים שיש, אי אפשר לצפות איזו רוח תהיה בכל יום של תחרות", אמר גל פרידמן. "לכן אנחנו מנסים להתכונן להכל. זה טוב, להתכונן לתנאים מגוונים זה מעולה כי זה מכין את תום לכל האפשרויות שיהיו בפניו".
מה יגרום לכם להיות מרוצים מהתחרות?
תום ראובני: "אני הולך לעשות את הטוב ביותר שאני יכול, רק ככה אהיה מרוצה. לא משנה אם אסיים במקום העשירי או במקום הראשון, אם לא עשיתי את הטוב ביותר שלי אז אחזור ממארסיי מבואס. מה שיפה זה שהכל דינמי בדגם הגלשן הזה, אין מישהו שהוא כבר הרבה זמן הכי בולט או הכי טוב, מה גם שביום האחרון הכל מתאפס והכל נופל על שיוטים מאוד קצרים וצמודים, כך שהכל פתוח מבחינתי".
כשיש לך מאמן כמו גל פרידמן, אפשר לדבר על כניסה למאבקים על המדליות?
תום ראובני: "אני לא מועמד למדליה, אבל אני בא לעשות את הטוב ביותר שלי ואני מאמין שאגיע בשיא שלי. גל פרידמן תורם לי מהניסיון שלו, גם אם זה קצת שונה מהדגם שעליו הוא גלש, אבל הלוואי שאעשה את ההישגים שהוא עשה. אנחנו עובדים ביחד מאוד טוב ואני מקווה שהעבודה המשותפת תביא אותנו למקום רחוק ביחד".
עד כמה אתם מתרגשים מהאירוע הזה?
גל פרידמן: "ברור שמתרגשים, עבודה של כמה שנים הולכת להתרכז בתחרות אחת, כך שזה תמיד מרגש. ככל שמתקרבים לתחרות עצמה, צריך לדייק הכל ולהתייחס לכל הדברים הקטנים. יהיה משחק מנטאלי לא קטן ואני מאמין שנדע לנצל את זה מול המתחרים שיש להם פחות ניסיון באירועים כאלה".
ומה איתך, תום?
תום ראובני: "אצלי יש קצת התרגשות. מאז שהייתי ילד, לפני כל תחרות התרגשתי. בסוף, זו אותה ההתרגשות, זה מרגיש אותו הדבר אם זה לפני המשחקים האולימפיים או לפני תחרות רגילה בחו"ל. נכון, זו התחרות הכי חשובה שיש, אז זה לא משהו מיוחד שלא חוויתי".
איך מארסיי? הרי היית שם עד לא מזמן במחנות אימונים ואפילו השתתפת בתחרות באתר השייט.
תום ראובני: "התנאים מאוד מגוונים, יחסית חם, אבל לא כמו בארץ, אז אולי יש לנו קצת יתרון. יש ימים של רוחות חזקות וימים של רוחות חלשות".
ואתה מעדיף את הרוחות החזקות?
תום ראובני: "גם בימים עם רוחות חלשות אני מצליח לעשות שיוטים טובים, אז אין איזה תנאים שאני מצוין בהם או גרוע בהם. זה משהו שלא היה לי בדגם ה-RSX הקודם, שם הייתי טוב בחזקות ורע בחלשות. האמת שיש הרבה פעמים שאני אפילו לא מסתכל על התחזית, אלא פשוט יוצא לגלוש".
שמעתי שלאחרונה הקהילה היהודית במארסיי אירחה אתכם. איך זה היה?
תום ראובני: "מאוד נחמד להרגיש את החום היהודי במארסיי, זה היה ממש כיף ללכת לבקר יהודים כי אתה פתאום מרגיש קצת בבית בארץ זרה. הם אמרו שיבואו לעודד וזה חשוב לנו".
איך אתם רואים את התחרות הקרובה במארסיי ממבט על?
גל פרידמן: "הוא יהיה עם עוד כמה מתחרים חזקים שיכולים לסיים בין המקום השלישי לשישי בתחרות טובה, אבל בסופו של דבר במשחקים האולימפיים אני בטוח שיהיו מועמדים שיקרסו כי זה קורה בכל פעם, ויהיו כאלה שלא ספרנו אותם עד עכשיו והם פתאום יצוצו ויפרצו קדימה, כך שהכל יכול להיות. אנחנו צריכים לעשות תחרות עם הכי פחות טעויות, לנצל את היתרון היחסי שיש לנו בכל מצב, ולדעתי היעד האופטימלי זה לסיים לפחות בחצי גמר. אם הוא יעשה תחרות טובה, הוא יהיה שם. אם תהיה פחות טובה, המטרה תהיה לעלות לשיוטי המדליות מהטופ 10 ולהופיע ברבע הגמר".
זה הולך להיות משחק לא פשוט, כי לפי שיטת התחרות מרבע הגמר עולים שניים לחצי הגמר ומשם עולים רק שניים לגמר. כמה זה מקשה על גולשי הרוח?
גל פרידמן: "בשיוטי מדליות, מי שסיים במקום הרביעי לאו דווקא מצליח להתמודד עם זה במחשבה. זה מאוד קשה, כי אתה רוצה לשמור על המקום שלך לפחות אחרי סדרה טובה של תחרויות בהן כמעט סיימת שני או שלישי והבטחת את המקום שלך בחצי הגמר, אבל פתאום אתה ברבע הגמר ואתה משתווה לכל אלה שבאים מהמקומות התשיעי והעשירי, כאלה שברגע האחרון נכנסו לרבע הגמר ואומרים לעצמם 'אין לי מה להפסיד, אין לי בעיה לקחת סיכונים כי יש לי רק מה להרוויח מפה'. הרבה פעמים זה עובד להם כי הם באים בגישה כזאת. העניין הוא שצריך להיות הכי חד שיש, לא משנה מאיפה אתה בא, ולא להיות במגננה. מי שמעז מנצח, זה המשחק".
עד כמה העצות האלה מועילות ברגע האמת?
תום ראובני: "יש הרבה דברים שגל אומר לי ואני ממש מרגיש את זה קורה תוך כדי תנועה. הוא יודע איך להתנהל ברגעים הגדולים וזה עובר אליי. גם אם אלה דברים שידעתי, כיף לקבל את הפידבק ולשמוע את זה ממנו. אם זה דברים שלא ידעתי, זה גורם לי להרגיש יותר מוכן וזה ממש עוזר. זה יתרון ענק שיש לי מאמן שזכה במדליה אולימפית. גל מכיר את כל המשחקים, את כל העניינים המנטאליים, רואה קדימה דברים שמתחרים צפויים לעשות ויודע איך לצפות את זה - וכל זה גורם לי לא להיות מופתע מדברים שאני יודע שהולכים לקרות, זה עוזר להיות מוכנים לזה. אנחנו מצפים לזה וצריכים לנצל את זה, לנסות להרוויח כמה שיותר מכל החלטה בים".
אפשר לומר שאתם מגיעים מוכנים ב-100% לתחרויות במארסיי?
גל פרידמן: "כן. הוא מגיע מוכן. עבדנו לאחרונה על תרגול של דיוק ברמה מאוד גבוהה והוא היה מצוין. יש תמיכה טובה מיתר הגולשים בנבחרת, הם עזרו בהכנה של תום וזה יתרון עצום שיש לנו קבוצה אחת חזקה. לנבחרות אחרות לא תמיד יש את זה. הם עזרו לנו בהכנה בארץ".
אתם מרגישים שאפשר לסיים על הפודיום?
תום ראובני: "אני יכול לעשות את זה, הייתי קרוב לזה כמה פעמים בתחרויות גדולות. ב-2022 באליפות העולם הייתי ממוקם במקום שעולה לגמר ועשיתי טעות שאיפשרה למישהו מאחוריי לעבור אותי, כך שאני מסוגל להגיע רחוק. בשיוט מדליות הכל יכול לקרות. גם אם אגיע לרבע הגמר, יהיה לי מרחק של שני שיוטים ממדליה, אז הכל אפשרי".
בימים האחרונים אנחנו שומעים על מחאות וקריאות נגד המשלחת הישראלית, עד כמה זה מפריע לכם ואיך אתם רואים את התקופה הזאת כשאתם יוצאים לתחרויות במשחקים האולימפיים בצל המלחמה?
גל: "אנחנו מתרכזים בייצוג המדינה בכבוד ולא משנה התוצאה. בכל תחרות ובכל מחנה אימון אנחנו שגרירים של מדינה ישראל ורוצים לייצג את המדינה בכבוד. בחוף, במים, מחוץ לאתר התחרות - אנחנו כולנו ביחד ומרגישים את העם איתנו בכל שלב. כמובן ששיא השיאים זה להגיע לפודיום ולהישגים, ונעשה הכל בשביל זה, בידיעה שזה יעזור לשמח קצת את העם שלנו שצריך בשורות טובות".
עד כמה המצב במדינה משפיע?
תום ראובני: "תמיד יש מחשבות על מה שקורה בבית. זה נותן דרייב להביא גאווה לכל המדינה. אני מאוד רוצה לשמח, אפילו במעט, את משפחות החטופים שעברו כל כך הרבה. אני הולך לעשות את זה גם עבור הלוחמים בחזית ששומרים לנו על הבית. בכלל, אנחנו רוצים להחזיר לכולם קצת נחת ושמחה. נכון שבסוף אני מייצג את עצמי, אבל לאחרונה אני מרגיש שהתפקיד שלי כספורטאי הוא גם לייצג את המדינה בצורה הטובה ביותר ולהביא גאווה".
לסיום, גל, אתה כבר הופעת על הפודיום כספורטאי, אבל עד כמה אתה רוצה לייצר מדליסט אולימפי גם כמאמן?
גל פרידמן: "בסוף המדליה היא של הספורטאי, אז אני רוצה את הטוב ביותר בשביל תום. מגיע לו, הוא עובד מאוד קשה כדי להצליח והוא הגיע לרמה גבוהה ששווה את זה. עכשיו רק צריך לעשות את זה, לקבל את ההחלטות הנכונות במאני טיים ולהצליח, שזה בעצם מה שכל ספורטאי אולימפי רוצה בקריירה שלו. אני מאמין בו ונעשה הכל כדי להגיע רחוק".