תואר היורוליג הראשון של ז׳ליקו אובראדוביץ׳ יחד עם פנאתינייקוס הגיע ב-2000. היה זה הגביע הרביעי של המאמן המעוטר במפעל הבכיר באירופה והשני בסך הכל של המועדון שכבר בעונתו הראשונה של הפרויקט, זכה להצלחה מסחררת והדרך לגביע היורוליג עברה דרך השלשה הזכורה של עודד קטש מול מכבי ת”א.
מאמן הצהובים הנוכחי עבר אז דרך חסימה של אחד הפאוור פורוורדים הכי חכמים, מוערכים וגם מוכשרים שהיו ביורוליג: ג׳וני רוג׳רס שאמנם פרש ב-2004, אך מורשת הכדורסל שלו כללה זכיות ביורוליג, בגביע ספורטה, באליפות יוון ובגביע הספרדי.
כשם שהיה מוערך באירופה, כך גם רוג׳רס מוערך ב-NBA כאשר השליטה שלו בשוק השחקנים והגנת המשחק והשוק האירופאי שלו הפכו מזמן לשם דבר. הוא עבד כסקאוט באוקלהומה סיטי ת׳אנדר, בלוס אנג׳לס קליפרס וכיום הוא סגן הנשיא לענייני שחקנים בוושינגטון וויזארדס.
רוג׳רס העניק ראיון בלעדי ל-ONE, בו הוא נזכר בערגה בימים בהם שיחק עם עודד קטש ועבור אובראדוביץ׳ כאשר הוא חושף סיפורים שלא נשמעו בעבר ביריבות בין מכבי ת"א לפנאתינייקוס, רגע לפני תחילת סדרת הפלייאוף ביניהן.
החסימה שניצחה את המשחק, ספר לנו על הרגע הזה.
"זה היה משחק מדהים, אין מספיק מילים טובות שאני יכול לומר על עודד, אני לא יכול לקחת קרדיט על המהלך הזה. אני מניח שפשוט הייתי בו, צריך לתת את כל הקרדיט לעודד שהיה שם בגדול כשהייתי שם ושהוא היה מסוגל לקלוע את הזריקה הזו. היה עליו כל כך הרבה לחץ, אני שמח שהייתה לו את ההזדמנות לקלוע את הזריקה הזו".
שמענו שדריל מידלטון, חברך לקבוצה לשעבר, לא היה רק כח בצבע כי אם גם טבח נהדר, שף שלא היה שני לקציצות הסרטנים שלו.
"למזלי היה לי את העונג לדגום את מה שדריל מידלטון בישל ואני יכול לומר לך שהמנות היו מדהימות - קציצות הסרטנים וכל מה שהוא היה מכין, גם הקינוחים שלו, היו טובים מאוד. הייתה לו מסעדה שהוא פתח באליקנטה שבספרד והלכתי לשם, זה פשוט היה מדהים, זה מצחיק כי הוא טבח טוב מאוד, שף מצוין, אבל הוא אף פעם לא ייתן לך את המתכונים. התחננו בפניו שייתן לנו חלק מהמתכונים שלו, אבל הוא 'שמר אותנו באפלה', היה לו רוטב סודי והאוכל שלו היה נהדר ומאוד טעים".
מה אתה זוכר מהיריבות עם מכבי ת”א?
"מה שאני זוכר מהיריבות הזו זה ככל הנראה כמה שני הצדדים היו גאים ובמיוחד מכבי, הייתה להם המון גאווה בהצלחה שלהם מהעבר ובקבוצה שלהם וביכולת שלהם, ואני פשוט זוכר שתי קבוצות שבטוחות בעצמן. למכבי כמובן הייתה יותר מסורת ופנאתינייקוס הייתה מועדון שנמצא בעלייה".
האם כשחקן ידעת שז'ליקו אובראדוביץ' ביקש מדימיטריס איטודיס, עוזרו דאז, לדבר עם עודד קטש בתקופה הקשה שהייתה לו?
"לא הייתי מודע לכך שאובראדוביץ' ביקש מאיטודיס לדבר עם עודד בתקופה הקשה שהייתה לו, אם הייתה לו כזו, אבל עודד היה מסוג האנשים שכולם רצו לעזור לו. הוא אדם כה נהדר, כולם אהבו אותו, כך שאני לא כל כך זוכר שהייתה לו תקופה קשה על הפרקט. הוא תמיד היה טוב, אבל זה בהחלט דרש התאמות מצידו, ההגעה ליוון ולשחק בשיטה הזו.
"אובראדוביץ' מאוד תובעני מהרכזים שלו והוא יודע בדיוק מה הוא רוצה ואם הוא ביקש מאיטודיס לדבר עם עודד, זה לא יפתיע אותי כי אף אחד לא בעל תפיסה, אינטליגנט ומסוגל לקרוא את החדר ואת הקבוצה שלו כמו שאובראדוביץ' מסוגל. זה המפתח להצלחה שלו, זה לא צירוף מקרים שהוא המאמן שזכה בהכי הרבה תארים ביורוליג".
ב-2002 ניצחתם את מכבי תל אביב שנחשבה לפייבוריטית מולכם ומשם המשכתם לזכייה בתואר לאחר ניצחון על בולוניה שנחשבה לקבוצה הכי חזקה ביורוליג. כיצד הצלחתם לעשות את זה?
"התואר של 2002 היה מאוד מיוחד עבורנו כי אף אחד לא ציפה שנחזור מבולוניה עם התואר. כמו שאמרת תחילה היינו צריכים לנצח קבוצה מאוד טובה של מכבי שהייתה ככל הנראה טובה יותר מהקבוצה שלנו בזמנו, ולאחר מכן להיות מסוגלים לנצח את קינדר בולוניה במגרש הביתי שלה. זה משהו שהיה פשוט בלתי נתפס ואף אחד לא יכול היה לחזות, אבל דבר אחד שמאוד אהבתי בקבוצה שלנו הוא שהאמנו בעצמנו והגישה שבאנו איתה.
“אני זוכר את משחק הגמר, ישבתי על הספסל והיינו בפיגור של 17 נקודות. אני חושב שזו עדיין הייתה המחצית הראשונה, אבל פיגרנו ב-17 נקודות ואני פשוט חושב לעצמי: 'בבקשה, הדבר האחרון שאנחנו צריכים עכשיו זה שיביסו אותנו', אבל היינו מסוגלים לחזור למשחק וברגע שהצלחנו להתקרב, פתאום כל הלחץ עבר אליהם. היו להם כמה שחקנים מאוד טובים, אבל הם עדיין היו צעירים ופשוט הצלחנו לבצע מהלכים ברגעים המכריעים והצלחנו לנצח את המשחק.
"אני זוכר שכשחזרנו חזרה במטוס באותו הלילה וכולנו היינו מרוקנים מאנרגיה ומותשים לחלוטין, היו מעט מאוד חגיגות על המטוס. השגנו משהו שהיה נראה כבלתי אפשרי ובלתי סביר, היה לנו אפילו קשה מאוד להגיע לפיינל פור, בעוד שבשנים קודמות היינו פייבוריטים להגיע לשם וזה היה משהו טיפוסי. זה היה תואר מאוד מיוחד עבורנו עם זיכרונות נהדרים".
שיחקת בפנאתינייקוס וגם עקבת אחרי הקבוצות השונות לאורך השנים. לאיזו קבוצה הייתה את חוכמת הכדורסל הכי גבוהה? הקבוצה של 2000, 2002, 2007, 2009 או 2011?
"אפשר לתאר כל קבוצה של ז'ליקו אובראדוביץ' כקבוצה עם חוכמת כדורסל גבוהה, זה היה כל כך קל לשחק בשיטה הזו מבחינתי ובמיוחד כאשר משחקים לצד שחקנים כה איכותיים כמו דיאן בודירוגה. זה פשוט היה קל לשחק בשיטה הזו והקרדיט הוא למאמן כמובן. אנחנו השחקנים היינו פשוט מסוגלים להוציא לפועל את תוכנית המשחק ולא עשינו טעויות, אבל יש סיבה שלא עשינו טעויות כי עברנו אימונים והתאמנו מאוד קשה במהלך העונה.
"הייתה לנו גם המשכיות מסוימת בשנים המאוחרות יותר אז ידענו בדיוק מה רצינו לעשות והיה לנו את הביטחון לעשות את זה, אבל כל הקרדיט מגיע לאובראדוביץ'. גם בשנים המאוחרות יותר כשהם זכו, הם גם היו מאוד טובים עם הקבוצה עם הוותיקים - דיאמנטידיס, מייק באטיסט, אלברטיס תמיד עשה נכון את הדברים בהגנה ובהתקפה. אתה יודע שהיו כל כך הרבה שחקנים איכותיים ברמה גבוהה, אבל המכנה המשותף לכולם היה ז'ליקו אובראדוביץ'".
מכבי זכתה בסופרוליג ב-2001 עם המון אוהדים ביציעים, בסדרה הזו לא יהיו לה אותם. כיצד והאם זה ישפיע בהתחשב בעובדה שמכבי שיחקה 17 מתוך 18 משחקי הבית שלה בבלגרד וכשבכמה משחקים היה מספר מצומצם של אוהדים?
"זה כל כך קל יותר לשחק עם אוהדים שתומכים בך ולמכבי לא היה את זה העונה וכמובן שזה חיסרון, אתה פשוט צריך להיות מרוכז מאוד וחזק מנטלית, זה המפתח ואני חושב שעודד קטש היה מסוגל להביא את הקבוצה למצב המנטלי המתאים כי הם לא מקבלים את ההתרוממות הנוספת שמגיעה מהאוהדים. האוהדים באמת עוזרים לקבוצה שלהם והם ישימו לחץ על היריבה ולחץ על השופטים, ולמכבי לא היה את זה העונה, זו עדות לכך שעודד קטש הביא את הקבוצה למצב המנטלי המתאים - להיות קשוחים מנטלית.
"אגב, אל תזכיר לי שמכבי זכתה בגמר של 2001, הפסדנו להם בפיינל פור בפאריס וזה לא זיכרון נהדר. לא שיחקנו את הכדורסל הכי טוב שלנו והגיע להם לנצח, לא היינו במצב טוב ואני זוכר שבעלייה למעלית לחדרים שלנו, אובראדוביץ' לקח אותי ועוד כמה שחקנים הצידה ואמר לנו: 'היי חבר'ה, אנחנו הולכים לזכות בתואר בשנה הבאה, תסמכו עליי, אנחנו נחזור וננצח את זה בשנה הבאה’. והוא צדק וזכינו".
ב-2011, אם דורון פרקינס לא נפצע, האם לדעתך זה היה משנה את התוצאה הסופית? האם מכבי הייתה זוכה?
"הקבוצה של 2011 שיחקה כדורסל בלתי יאומן וכיף לצפייה. אני פשוט זוכר שהקבוצה הזו הייתה בכל מקום על הפרקט, לוחצת ומשחקת בקצב גבוה מאוד ועם לחץ הגנתי, וזה כל כך חבל שפרקינס נפצע".
מה לדעתך הסוד של עודד לכך שהוא מצליח להביא את הקבוצות שלו לשיא בדיוק ברגע הנכון?
"יש בו משהו באישיות שלו ובאופי שלו, הוא מאוד אינטליגנטי ומאוד רגיש, הוא יודע 'לקרוא את החדר' ואני חושב שזו נקודת חוזק אדירה. זה מאוד חשוב כמאמן שיש לך את ה'מד הפסיכולוגי' שבו אתה יכול לקרוא את הכל, זה משהו שהוא למד, הוא היה עם אובראדוביץ' ואף אחד לא עושה את זה טוב יותר מאובראדוביץ' שהקבוצות והשחקנים שלו היו מוכנים ברגע הנכון".