שופט העבר לירן ליאני התייחס למשחק אמש (שבת) בין מכבי תל אביב לבני סכנין ולפסילת השער שכבשה האורחת באצטדיון בלומפילד על ידי השופט אביעד שילוח.
“אין לי מושג מי תזכה באליפות העונה ולמען האמת זה גם מעולם לא העסיק אותי, אבל לצערי לרמת השיפוט הלא טובה (גם) העונה יש השפעה (חלילה לא מכוונת) על זהות האלופה”, כתב ליאני.
המשחק: מכבי תל אביב - בני סכנין
“שופטי המסך לא צריכים להתערב בכל משחק. יש הרגשה שהם ״מחפשים״ בכוח להתערב. רף ההתערבות צריך להיות גבוה לדעתי מזה שנהוג בארץ. לא חד משמעי, לא ודאי, ״אפור״ - אל תתערב!”, כתב שופט העבר.
על פסילת השער של סכנין כתב: “יש משחקים שאתה מרגיש שהמשחק ״גדול״ על השופט. הלחץ של הקהל, חוסר ההערכה מהשחקנים שמגיעה עם מחאות בוטות ובלתי פוסקות, העימותים התכופים בין שחקני שתי הקבוצות. אין מי שבאמת מנהל את המשחק במגרש. על פי פרוטוקול ה-VAR, שופט המסך יתערב רק כאשר מדובר בטעות ברורה, ודאית וחד משמעית. העבירה המוקדמת אם הייתה ובאמת שקשה לקבוע באופן ודאי אם יש מגע ואם כן הוא כל כך מקרי וכל כך - ״רך״ שהעבירה הזו (אם הייתה כזו) היא עבירה של מעבדה. אז איפה עובר הגבול בכדורגל?”
“ייתכן שהייתה עבירה וייתכן שלא. מסוג המקרים שניתן להתווכח עליהם ועדיין לא נסכים עליהם. אני מניח שגם במבחן ״האוהד הסביר״ נקבל דעות חלוקות ובצדק, גם משך הבדיקה של שופט המסך שארכה קצת יותר משתי דקות מעידה שהוא בעצמו התלבט לגבי ההחלטה ולכן דבר אחד בטוח מבחינתי שבכל החלטה ובטח בהחלטה שיכולה להכריע אליפות, לא מדובר באירוע ודאי ששופט המסך צריך היה להתערב בו”, הוסיף.
“כדי להתערב ולפסול שער צריך את ״ראיית הזהב״, את ההוכחה החותכת, החד משמעית זו שלא משאירה ספק. האם קיבלנו אותה במקרה הזה?”, סיכם.
בנוסף התייחס ליאני לפנדל לטובת הצהובים בדקה ה-97: “נפסקה בעיטת עונשין שגויה לזכות מכבי תל אביב לאחר ״אין״ הכשלה של קשר בני סכנין גבי גורי על חלוץ מכבי תל אביב יונס מלדה. החלוץ יותר נופל ברחבה מאשר מופל והמגע לחלוטין אינו מצדיק בעיטת עונשין. ניתן היה להתבלבל משפת הגוף של השופט ולחשוב שהוא מוציא לחלוץ כרטיס צהוב בגין התחזות שבהחלט היה עדיף משריקה לבעיטת העונשין”.
המשחק: הפועל באר שבע - הפועל חיפה
“בדקה ה-6 למשחק נשלף כרטיס אדום לקשר הפועל באר שבע אנטוניו ספר בגין עבירת משחק חמורה. מדובר בכרטיס אדום קל לשופט, בטח כשהאירוע מתרחש באיזור שבין השופט המרכזי לבין עוזר השופט השני. יש כרטיסים אדומים שאמורים ״לקפוץ מהכיס״, להישלף באופן מיידי, ללא שנייה אחת של השתהות מיותרת. כזו היא העבירה הזו”, כתב ליאני.
“הדינמיקה במקרה של כרטיס אדום שכזה ״שזועק לשמיים״ היא פשוטה. גם השופט וגם עוזר השופט צריכים ״לצעוק״ במערכת הקשר ״אדום, אדום, אדום״, והאדום צריך להישלף באופן החלטי, ברור, בטוח כזה שלא משאיר לאף אחד במגרש ספק לגבי נכונות וחומרת העבירה. במקום זה קיבלנו ״ערבוב״. השופט שורק ולא יודע איזה כרטיס להוציא ולכן הוא משתהה עם ההחלטה, ומשתהה עוד ושוב משתהה ורק לבסוף מקבל את ההחלטה”.
“חשוב לזכור שעל פי פרוטוקול ה-VAR, חל איסור מוחלט לעזור או לרמוז לשופט במגרש לקבל החלטה לפני שהיא נתקבלה במגרש. כלומר, השופט במגרש צריך קודם לקבל את ההחלטה במגרש ורק לאחר מכן, שופט המסך בוחן את האירוע ומחליט האם להתערב באירוע כן או לא. אני תוהה ביני לבין עצמי מי עזר לו לקבל את ההחלטה?”
על כך שמיגל ויטור לא קיבל פנדל הוסיף: “בדקה ה-32 למשחק בלם הפועל באר שבע נתפס, נדחף והופל לכר הדשא על-ידי בלם הפועל חיפה ג׳ורג׳ דיבה. לא מדובר באחיזה רגעית במובן של תפיסה ועזיבה אלא באחיזה מכוונת וממושכת עד להפלתו של השחקן. השופט במגרש טעה כשלא שרק לבעיטת עונשין ונכון היה עושה שופט המסך אם היה ממליץ לשופט המרכזי לפסוק לבעיטת עונשין ובכך להעביר מסר לשחקנים שתפיסות ברחבה יוענשו בבעיטות עונשין. עכשיו, קחו את המקרה הזה ותשוו אותו מבחינת המגע לשריקה לבעיטת העונשין לזכות מכבי תל אביב ותבינו את חוסר האחידות בשיפוט”, סיכם.