לא מעט קבוצות ספגו העונה עונשים של הפחתת נקודות והם בכותרות גם היום (רביעי) לנוכח היום הדרמטי בבית הדין העליון. בנוסף למכבי חיפה והפועל ת"א, גם בית"ר ירושלים ערערה על הפחתת הנקודה שלה.
את הדיון ניהלו נשיא בית הדין העליון עדי זרנקין, פרופסור מיגל דויטש, אורטל קליין, אסתר קובו ואסף הדסי. מטעם בית”ר הגיעו הבעלים ברק אברמוב, המנכ”ל כפיר אדרי, היועץ המשפטי רונן מוזסון ועו”ד אלד אייזנברג. גם התובע עו”ד גלעד ברגמן והיועץ המשפטי של ההתאחדות, עמית פינס, נכחו.
כזכור, בית"ר נענשה בהפחתת נקודה בעקבות אירועי המשחק מול מכבי חיפה, שבגינו הצהובים-שחורים עמדו לדין בנסיבות מחמירות. הסיבה היא הדלקת פירוטכניקה והשלכתה לתוך המגרש והשלכת חפצים.
הדיון הזה מגיע אחרי שהתובע והיועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל, עו"ד גלעד ברגמן ועו"ד עמית פינס, הצטרפו לערעור לביטול הורדת הנקודות של בית"ר וחיפה. כזכור, התובע והיועץ המשפטי היו אלה שדרשו להפחית את הנקודות מראש.
כמובן שלהחלטה יכולה להיות השפעה גדולה על הטבלה. אחרי שכבר הופחתו לה ארבע נקודות לפני כן, בית"ר עם 25 נקודות, רק שלוש יותר מאשר למ.ס. אשדוד שמתחת לקו האדום.
מהלך הדיון
אייזנברג: “הוראת השעה עשתה מהפכה בענישה. הייתה כוונה ברורה של המחוקק שעונשים מסוג מסוים או לא יוטלו בכלל או שיוטלו בנסיבות ספציפיות. נקבע שבסוף העונה נראה את ההשפעה ויוחלט על ההמשך. עברנו משטר ולא תיקון קטן או התאמות. אי אפשר היום לבחון מה היה אז, גם למשל העונש על עבירה כמו בגמר הגביע שונה בהוראת השעה”.
אייזנברג: “חלק מהדיינים היו בדיונים בשנה שעברה. עמדנו בפני עונשים מטורפים ובית הדין יכול גם היה להוריד 10 נקודות, היום הגבילו ל-4 נקודות. אם היינו מתייחסים למה קורה אילו וכו’, אולי היו מחזירים לנו נקודות. יש פה מכלול ענישה. הייתה כוונה שהעונשים האלה (נקודות) לא יהיו במחצית העונה הזאת ואם ממשיכים להוריד נקודות, איבדנו את האפקטיביות של הוראת השעה”.
אייזנברג: “אם עוברים לפרשנות תכליתית, אם לקבוצה היה רדיוס על תנאי, האם אפשר היה להפעיל אותו? אין עונש כזה יותר בתקנון”.
דויטש: “שאלה מעניינת”.
אייזנברג: “עונש מותנה שהיום לא קיים על פי המשטר החדש, לא חל”.
דויטש: “מדובר בפסקי דין חלותים וכדי למחוק אותם צריך לעשות משהו על ידי המחוקק וזה לא נעשה”.
אייזנברג: “אני מוכן לפתוח את פסק הדין של גמר הגביע אבל זה לא פרקטי. אי אפשר להתעלם מזה שפתחנו במינוס 4, אבל העונש המתגלגל שנכנס למשטר חדש אחרי שהמחוקק אמר שלא רצה רדיוסים, משחקים ללא קהל ובלי הורדת נקודות?”
דויטש: “אנחנו לא מדברים על עונש, מימוש תנאי הוא לא עונש וזו בעיה בפרשנות”.
אייזנברג: “מטבע הדברים, הוא לא מופעל אוטומטית ויש שיקול דעת. אני שוב אתן את דוגמת הרדיוס: אם היה עונש תנאי על רדיוס, הוא לא יכול היה להיות מופעל”.
הדסי: “כמה עונשים על תנאי קיימים עוד? עשיתם בדיקה?”
רן כהן ניסן: “יש לא מעט, אבל לא על הפחתת נקודות, זה רק מי שפה באולם”.
אייזנברג: “המחוקק אמר שיש ארבע נסיבות חמורות: שלושת המקרים הידועים ועוד הפסקת משחק ליותר מפעם אחת, הוא חושב שהדלקת מאה אבוקות זה קנס”.
הדסי: “מה היה שלשום בסוף המשחק בטורקיה? מכות כמו בין מכבי חיפה להפועל באר שבע”.
אייזנברג: “אני לא אומר שהתקנון חף מטעויות, אבל עם זה אנחנו חיים. המחוקק כתב מה הם האירועים החמורים”.
דויטש: “לא בדיוק. יש מגוון רחב אפשרי של נסיבות מחמירות: המחוקק לא הגדיר במדויק אלא נתן הגדרות לעונשים של נסיבות מחמירות”.
אייזנברג: “אנחנו לקראת סוף העונה, לא התקרבנו העונה לנסיבות מחמירות, היינו פה לא מעט פעמים אבל בגלל עבירות כמו לייזר, כוס וכו’. כשמגיעים אחרי עונה שלמה בה הורידו לנו כבר מינוס 4, זה קיצוני מעבר לטיעונים המשפטיים”.