באיסלנד, כך נראה, לא נלהבים במיוחד מקיום המשחק נגד ישראל בחצי גמר פלייאוף העלייה ליורו ביום חמישי. פעילת ה-BDS המקומית הראן גומונדסדוטיר טענה בטור שלה לכלי תקשורת איסלנדי שהמשחק “יתקיים בצל התקיפות של ישראל על עזה”, ושאופ”א וההתאחדות האיסלנדית “שמו את הנבחרת במצב לא נעים של לשחק מול מדינה שמבצעת פשעים נתעבים נגד אוכלוסיה בניגוד לחוק הבין-לאומי”.
“בזמן כתיבת שורות אלה, כוחות ישראליים הרגו לפחות 31,000 בני אדם בעזה ופצעו 73,000, ומאות אלפי תושבי האזור עומדים בפני רעב מעשה ידי אדם שנגרם על ידי המצור הישראלי”, כתבה גומונדסדוטיר, פעילת ה-BDS, “נשמעו קריאות נרחבות לפיפ"א ואופ"א לפסול את ישראל מתחרות בין-לאומית עקב ההתקפות על עזה, בדיוק כפי שרוסיה נפסלה ב-2022 עקב הפלישה לאוקראינה”.
“תנועת ה-BDS הבין-לאומית היא אחת מאלה שהוציאו קריאה כזו, כמו גם הנסיך הירדני עלי בן חוסיין, מועמד לשעבר לנשיא פיפ"א. 12 התאחדויות כדורגל במזרח התיכון קראו לאותו דבר, כמו גם 13 חברי הפרלמנט האירופי, אך במסרם לפיפ"א ואופ"א הם אומרים כי "ספורט לא יכול לשמש פלטפורמה למי שמפר את זכויות היסוד של חברה שלמה". גם אופ"א וגם פיפ"א הגיבו לרוב לקריאה הזו בשתיקה, אבל אופ"א הודיעה שאין לה שום כוונה לגרש את ישראל מהתחרות ושהנושא בכלל לא דומה לפלישה של רוסיה לאוקראינה”, הוסיפה.
“זה לא מפתיע, אבל פיפ"א התעלמה במשך שנים מקריאות של ארגוני זכויות אדם בין-לאומיים לאסור על קבוצות מהתנחלויות ישראליות בלתי חוקיות לשחק בליגות ישראליות. התאחדות הכדורגל האיסלנדית מיישמת מדיניות סודיות דומה למשחק כמו פיפ"א ואופ"א. נציגי ההתאחדות אומרים כי החרמת המשחק לא הייתה על הפרק, ולמעשה מפנים את האחריות כולה לאופ"א. עם זאת, ההתאחדות לא קראה לפסול את ישראל ולא מתחה ביקורת על אופ"א על אי נקיטת צעדים. לכן ברור שאין רצון אמיתי מצד ההתאחדות, אופ"א או פיפ"א להפעיל לחץ על מדינת ישראל בתחום הכדורגל”.
בהמשך שיבחה הפעילה את מאמן הנבחרת אגה הריידה: “האדם היחיד משורות הנבחרת שהעלה ספקות בפומבי לגבי המשחק הוא המאמן. הוא גם הביע את דאגתו לגבי האופן שבו המשחק משפיע על שחקני הנבחרת האיסלנדית. עם זאת, כרגע מה שהריידה באמת מבקש הוא שנתמקד בכדורגל, נשים בצד את ההאשמות ברצח עם ונפריד את השחקנים הישראלים ממה שעושה מדינתם למרות שהם מייצגים את האומה. אבל האם זה ריאלי להניח שהשחקנים הישראלים חייבים לראות שמה שקורה בעזה "לא בסדר"?”
גומונדסדוטיר הזכירה את ההאשמות נגד שון וייסמן והציוצים שלו בתחילת המלחמה וטענה: “שון וייסמן מסתכל בתמונות מעזה ויודע שמה שהם מראים "לא תקין"? בהתאחדות הישראלית לכדורגל ברור שלא לוקחים את הנושא הזה ברצינות”.
“אופ"א והתאחדות האיסלנדית העמידו את שחקני נבחרת איסלנד בעמדה מצערת של משחק נגד נציגי מדינה שמבצעת התקפות מגעילות ואלימות על אזרחים ומפרה את חוקי זכויות האדם הבין-לאומיים. בשל התנהלותה, הואשמה מדינת ישראל ברצח עם בפני בית הדין הבין-לאומי בהאג, ועל פי פסק דין מקדמי בית המשפט רואה סביר כי מדובר ברצח עם. בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג הוא בית המשפט הגבוה בעולם ורצח עם הוא הפשע החמור ביותר שיש”.
“עיקרו של עניין זה הוא שהשתתפות בתחרויות ובאירועים בין-לאומיים, בין אם בתחום הספורט או התרבות, מספקת למדינת ישראל במה לטייח את עצמה מפשעיה. כאשר נבחרת איסלנד בכדורגל משחקת נגד נבחרת ישראל, אנו מעבירים מסר לעם הפלסטיני ולעולם כולו כי איננו רואים בפשעים של מדינת ישראל כל כך חמורים שיש להם השפעה כלשהי על היחסים בין העמים. בניגוד להצהרות שכדורגל הוא רק כדורגל, ההיסטוריה הוכיחה לנו פעמים רבות שבמגרש הכדורגל יש הזדמנות לנקוט עמדה מוסרית נגד אי צדק, אפרטהייד, הפרות זכויות אדם ואלימות”.
“אופ"א ואיסלנד בוחרות להתעלם מכך ובכך לברך על פשעי מדינת ישראל. מאז תחילת הפיגועים של ישראל, הצבא הרג בממוצע ילד אחד כל 15 דקות, מה שאומר שניתן להעריך שישה ילדים נהרגו במהלך 90 הדקות של המשחק בין ישראל לאיסלנד. השתתפותה של איסלנד במשחק הזה היא בושה לכדורגל האיסלנדי. זה לא משנה איך המשחק הזה יסתיים, איסלנד בר הפסידה כי היא מברכת את הפשעים”, סיכמה הפעילה.