ענאן חלאילי הצטרף היום (שלישי) רשמית לאוניון סן ז’ילואז הבלגית, עבור סכום ענק של לא פחות מ-7.5 מיליון אירו שייכנסו לקופתה של מכבי חיפה, כאשר השחקן בעצמו ישלשל לכיסו מיליון אירו מתוך הסכום הנכבד. בכך, עסקת העברתו של שחקן הכנף הפכה ליקרה ביותר של שחקן ישראלי שיצא מהארץ לחו”ל.
אז מי מרכיבים את רשימת חמש ההעברות הגדולות של ישראלי לחו”ל עד כה? נתחיל עם אלו שהיו קרובים להיכנס לרשימה: איתי שכטר מהפועל ת”א לקייזרסלאוטרן בקיץ 2011 (2.5 מיליון אירו), אייל ברקוביץ’ ממכבי חיפה לווסטהאם בקיץ 1997 (2.7 מיליון אירו), טל בן חיים (החלוץ) ממכבי ת”א לספרטה פראג בקיץ 2017 (2.9 מיליון אירו), גדי קינדה מבית”ר ירושלים לספורטינג קנזס סיטי בינואר 2021 (3.7 מיליון אירו) ועל סף דלתם של החמישייה הראשונה נוקשים ליאל עבדה, שעבר ממכבי פ”ת לסלטיק תמורת 4 מיליון אירו ודיא סבע שעבר מהפועל ב”ש לגואנז’ו תמורת 4.4 מיליון אירו.
ניכר כי הכדורגל הישראלי התחיל בשנים האחרונות להכניס כספים גדולים ממכירת שחקנים, באופן טבעי עם עליית המחירים גם בשוק העולמי, וכעת נעבור לחמישיית הישראלים היקרה ביותר שיצאה מהליגה הצנועה שלנו, אל מעבר לים.
במקום החמישי: דניאל פרץ – ממכבי ת”א לבאיירן מינכן (5 מיליון אירו)
אולי אחד המעברים המרגשים והגדולים בתולדות הכדורגל הישראלי. מנואל נוייר נפצע, ובבאיירן הבינו כי הם מוכרחים להחתים שוער צעיר שאולי יתעתד להחליף את הגרמני הוותיק בעתיד. פרץ עלה כאחת מהאופציות המועדפות, ובקיץ האחרון המעבר נחתם סופית. השוער הישראלי עד כה לא הצליח להטביע את חותמו במועדון הבווארי, כאשר ערך עד כה רק הופעה אחת במדים האדומים במסגרת הגביע הגרמני, ויקווה להזדמנות משמעותית בעתיד.
במקום הרביעי: מנור סולומון – ממכבי פ”ת לשחטאר דונייצק (6.5 מיליון אירו)
על האקזיטים של אבי לוזון אין צורך לפרט. סולומון, אולי השחקן הישראלי הבכיר ביותר כרגע, חתום על אחד המעברים הגדולים של הכדורגל הישראלי. כשהיה בן 19 בלבד, והציג יכולות אדירות בליגת העל, הוא נמכר בינואר 2019 לליגה האוקראינית למי שהייתה האלופה דאז והפגינה דומיננטיות אדירה. את תקופתו בשחטאר סיים הישראלי עם 106 הופעות, בהם כבש 22 שערים ובישל עוד תשעה, כאשר כולנו זוכרים את השערים נגד ריאל מדריד בליגת האלופות. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה עשתה את שלה, ומנור נאלץ לעזוב ומצא את עצמו בפרמייר ליג, תחילה בפולהאם וכיום בטוטנהאם.
במקום השלישי: אוסקר גלוך – ממכבי ת”א לרד בול זלצבורג (7 מיליון אירו)
הכישרון הצעיר של הצהובים כבר הוכיח כי הוא אחד השחקנים הצעירים הכישרוניים ביבשת. את המעבר למי שזכתה באליפות אוסטריה במשך כל העשור האחרון, עשה גלוך לפני קצת יותר משנה לאחר שהפגין יכולות יוצאות מן הכלל בליגת העל הישראלית. בתקופתו בזלצבורג רשם גלוך עד כה 47 הופעות, בהן כבש תשעה שערים ובישל עוד עשרה, נתונים לא רעים לילד שבחודש הבא יחגוג את יום הולדתו ה-20, וכעת נותר רק לראות מה יעדו הבא והאם אכן יפרוץ קדימה ויענה על הציפיות הרבות שיש ממנו.
במקום השני: ערן זהבי ממכבי ת”א לגואנגז’ו (7.23 מיליון אירו)
במקרה של ערן זהבי באמת אין מה להרחיב. אחד מהשחקנים הישראלים הגדולים בהיסטוריית המשחק ומי שעתיד (אולי) להיות מלך שערי ליגת העל בכל הזמנים, היה חתום על המעבר היקר ביותר של ישראלי לחו”ל (עד שהגיע חלאילי). החלוץ בן ה-36 עשה את המעבר מהצהובים לליגה הסינית בקיץ 2016 והשאר היסטוריה. במדי גואנגז’ו רשם 117 הופעות, בהן סיפק מספרים אסטרונומיים של 103 שערים יחד עם 31 בישולים, דבר שהספיק לו בעתיד להגיע עד לאחת הקבוצות הגדולות באירופה, פ.ס.וו איינדהובן מהליגה ההולנדית ולשתף פעולה עם שחקנים כמו מריו גצה, דונייל מאלן וקודי גאקפו בהתקפה.
במקום הראשון – ענאן חלאילי לאוניון סן ז’ילואז (7.5 מיליון אירו)
הפריצה של ענאן חלאילי היא דבר חריג בכדורגל שלנו, ובכלל. הילד, שהרוב המוחלט של חובבי הכדורגל הישראלי לא הכירו עד המונדיאליטו בקיץ האחרון נמצא בפריצה מטאורית ונראה שהוא לא עוצר לרגע. אחרי המונדיאליטו, הגיע טורניר מצוין גם עם הנבחרת הצעירה, ועם האמון שקיבל ממסאי דגו, שחקן הכנף זכה לדקות משחק גם במכבי חיפה, פילס את דרכו להרכב שלה והפך גם לאחד השחקנים החשובים שלה ושל נבחרת ישראל הבוגרת. סן ז’ילואז מצמרת הטבלה בבלגיה לא התעלמה מהיכולת הנהדרת שהציג חלאילי בליגת העל ובאירופה, ורכשה אותו תמורת סכום ששבר את כל השיאים בכדורגל הישראלי.