זה כמעט התחיל אמש (שלישי) רע עבור אנדריי לונין בלייפציג. הדיפה לא מוצלחת של שוער ריאל מדריד הפכה לשער של בנג'מין ששקו, אבל הוא נפסל בטענה שנויה במחלוקת לנבדל אקטיבי של בנג'מין הנריקס ומשם העסק זרם עבור האוקראיני שנעל את הרשת. הוא הציל 3 פעמים מול הסקורר הסלובני הצעיר שנותר מתוסכל מאוד, הדף בעיטה טובה של דני אולמו, עצר כדור מסוכן ששיחרר צ'אבי סימונס שהשתוקק לסיים מבצע אישי מרהיב עם כיבוש, ולקינוח הגיע איכשהו עם יד אחת לניסיון של אמאדו היידרה שכבר ראה את השוויון בדרך.
זו הייתה הופעה סנסציונית בכל קנה מידה עם 9 הצלות. כדי להבין עד כמה, נברו אנשי הסטטיסטיקה בנתונים וגילו כי רק פעם אחת בעבר היה מאזן כזה לשוער ריאל מדריד במשחק בשלבי נוקאאוט בליגת האלופות, והוא שייך לטיבו קורטואה בגמר מול ליברפול ב-2022. אז זה נגמר 0:1, וזו הייתה התוצאה גם אתמול. מובן שהבלגי סיפק את ההצגה במעמד חשוב פי כמה וגם מול יריבה איכותית יותר, אבל זה לא ממש משנה בערב הספציפי בו הביא האוקראיני את הניצחון לאימפריה הספרדית בו ידיו.
אמנם גם ריאל הייתה קרובה לכבוש עוד והכדור של ויניסיוס היה רחוק מילימטרים מלהתגלגל פנימה במקום לפגוע בעמוד, אולם לקרלו אנצ'לוטי היה ברור מי הגיבור האולטימטיבי. "אם מדברים בכנות, זה היה יכול היה להסתיים בתיקו. זה היה משחקו הטוב ביותר של לונין מאז שאני עובד איתו", אמר המאמן האיטלקי. הפרשנים יצאו מגדרם גם כן וחואן איגנסיו גרסיה-אוצ'ואה הכריז על דפי מארקה: "הדיון הסתיים. לונין ניצח, קפה הפסיד. האוקראיני ישחק בכל המסגרות עד שקורטואה יחזור מפציעה. דרוש שוער טוב כדי לזכות בליגת האלופות ולריאל מדריד יש כזה".
אכן, מתקבל הרושם כי בערב המופלא בלייפציג הכריע לונין את "היריב" שלו וזה קרה כנגד הסיכויים אם מסתכלים על התמונה המלאה. הכל היה נגדו בפתיחת העונה ואפשר רק להריע להתמדה ולאמונה של השוער שבילה הרבה יותר זמן בשוליים – עד כדי כך שכולם היו בטוחים ששם מקומו תמיד.
הרי הוא הוחתם עוד ב-2018, נדד ל-3 השאלות מתוכן שיחק רק באוביידו, ואז בילה 3 עונות על הספסל כגיבוי של קוראטואה. לאורך תקופה זו, במועדון לא היו מרוצים במיוחד מיכולתו של לונין ומעמדו התערער במיוחד כאשר הוא ספג רביעיה מטאטי קסטז’אנוס בהפסד 4:2 בג'ירונה באפריל האחרון. אחרי הפיאסקו ההוא, הודלפו מתוך הקבוצה ביקורות לא מחמיאות על כך שהאוקראיני לא משתפר לכאורה ונפוצו הדיווחים לפיהם ריאל תשקול להחתים שוער משנה חדש.
זה לא קרה, אבל פציעה של קורטואה טרפה את כל הקלפים. הבלגי קרע רצועות בברכו בתחילת אוגוסט וכך החלו החיפושים הנמרצים אחרי שוער שמסוגל למלא את מקומו במשך חודשים ארוכים. האופציות היו מגוונות, אבל עלות שכרו של דויד דה חאה נתפסה כגבוהה מדי, ולנסיה לא מכרה את גיורגי ממארדשווילי, יאסין בונו עבר מסביליה דווקא לסעודיה ובמועדון גם לא התלהבו במיוחד מהאפשרות להביא את הוגו לוריס שסיים את דרכו בטוטנהאם. הבחירה התמקדה לבסוף בקפה, ולא היה קשה לשכנע אותו על אף שהוא כבר היה בדרך לבאיירן מינכן.
זו הייתה סאגה משעשעת למדי, שהשפיעה רבות גם על הקריירה של דניאל פרץ. אלופת גרמניה חיפשה גם היא שוער שימלא את השורות עד להחלמתו של מנואל נוייר, כאשר הוחלט כי יאן זומר יעזוב לאינטר, ואולי תומאס טוכל סיפסל את קפה בצ'לסי לטובת אדואר מנדי, אבל המאמן העביר חוות דעת חיובית על הבאסקי והכחולים היו שמחים מאוד להעבירו בהשאלה לאליאנץ ארנה. הכל כבר סוכם, כאשר ריאל נכנסה לתמונה והעבירה מסר פשוט – בבאיירן קפה היה אמור לעמוד בין הקורות כחודשיים, וגם זה בתנאי שיגבר בתחרות על סוון אולרייך, ואילו בסנטיאגו ברנבאו העמדה הייתה שלו למשך עונה שלמה. הבחירה שלו הייתה טבעית וכתוצאה מכך הגיע דווקא שוער מכבי תל אביב למינכן.
קפה ידע שיקבל עדיפות ברורה בריאל גם בגלל זהות מאמן השוערים. לואיס לופיס הבאסקי טיפח אותו עוד באקדמיה של אתלטיק בילבאו, והקשר ביניהם נותר הדוק מאוד מאז – עד כדי כך שהם החליפו חיבוקים כאשר ריאל פגשה את צ'לסי בליגת האלופות. לופיס היה הגב של קפה, והכוונות היו ברורות. "יש לנו שני שוערים טובים, ואחד ישחק יותר מהשני", אמר אנצ'לוטי בשלהי אוגוסט, וכולם הבינו בדיוק למי הכוונה. לאור ההתפתחות האומללה מבחינתו, אפשר היה להבין את לונין לו היה מרים ידיים ומודיע על רצונו לעזוב, אבל האוקראיני עשה את ההיפך. הוא התאמן ברצינות תהומית והמתין לצ'אנס שלו. וכאן, המזל האיר לו פנים.
פציעה של קפה בנובמבר לא הייתה חמורה במיוחד, אבל הוא נעדר במשך חודש, ואת ההזדמנויות האלה לקח לונין בשתי הידיים. הבאסקי עדיין היה אמור להיות השוער הראשון אחרי החלמתו, אבל אנצ'לוטי כבר התבטא אז באופן קצת שונה: "לא יהיה הוגן להעדיף שוער אחד על פני השני, כי שניהם מצוינים". מאמן השוערים והמוניטין היו לצידו של קפה, אולם משחק בעייתי מול אתלטיקו בחצי גמר הסופרקופה שינה מהותית את התמונה בתחילת ינואר. בגמר מול ברצלונה כבר עמד לונין בין הקורות וניכר היה כי אצנ'לוטי נוטה יותר ויותר לכיוונו. זו הייתה החלטתו, גם אם לא פורסמה פומבית, ולתקשורת לא היה קושי לנחש מי יעמוד בין הקורות בלייפציג. כעת, אחרי המופע בעקבותיו זכה לונין להשוואות לקורטואה ואפילו לאיקר קסיאס, הספקות הוסרו.
יש לריאל הגיון בסיסי לתמוך באוקראיני גם מסיבות נוספות. אחרי הכל, יש לו חוזה עד 2025, והוא שייך למועדון, בעוד קפה יחזור לצ'לסי בקיץ כי עלות החתמתו באופן קבוע תהיה גבוהה מדי. לונין הוא דמות אהודה בחדר ההלבשה, התנהלותו החברתית במשך השנים הייתה נהדרת, והוא אף טען בעבר כי יצליח לתקן את הליקויים בסגנונו רק אם יקבל ניסיון ודקות משחק. זה בדיוק מה שקרה העונה וכיום אין עוררין על כך שמדובר בשחקן ברמה גבוהה – לא במקרה שילמה ריאל בזמנו 9 מיליון אירו תמורתו. ההשקעה הזו מניבה פירות כעת, אבל השאלה הגדולה היא מה כדאי יהיה ללונין לעשות בעונה הבאה.
כי עם שובו של קורטואה, הוא יחזור שוב לעמדת שוער המשנה, ויישב על הספסל על בסיס שבועי. עם כל הכבוד לכישרון, הבלגי עדיין עדיף עליו במספר דרגות, בהנחה שהפציעה לא תשפיע על ביצועיו. האם כדאי ללונין להישאר בצל במועדון ענק, או אולי עדיף לחפש תעסוקה בקבוצה קצת פחות זוהרת בה הוא יהיה כוכב גדול בעצמו? בינתיים, מתנהלים מגעים מתקדמים להארכת חוזהו עד 2028, אבל זה לא בהכרח אמור להשפיע על עתידו, אלא דווקא על המחיר, אם וכאשר יוחלט על פרידה.
דבר אחד בטוח – קרנו בעליה בימים אלה. ברזומה של לונין זכיות באליפות ספרד ובליגת האלופות ב-2022, אבל הוא לא היה שותף אמיתי אז. עכשיו הוא עשוי להיות אלוף ספרד בזכות, ואם כל החלומות יתגשמו, הרי שהוא מסוגל לככב כל הדרך לזכיה בצ'מפיונס ליג, כפי שניסו לחזות במארקה.
אם ישמור על כושרו, הוא אף מסוגל להיכנס למאבק אמיתי על אפודת השוער הראשון בנבחרת, שהתנהל עד כה בעיקר בין גאורגי בושצ'אן מדינמו קייב ולאנטולי טרובין שעבר בקיץ האחרון משחטאר דונייצק לבנפיקה. העבר מדבר בזכותו, כי הוא נבחר ב-2019 לשוער המצטיין במונדיאל עד גיל 20 בו זכתה אוקראינה. לאוקראינה מצפים במרץ המשחקים בפלייאוף העליה ליורו 2024 דרך ליגת האומות, אולי אף נגד ישראל, ובמומנטום הנוכחי עשוי המאמן סרגיי רברוב לבחור בו. ימים יגידו, ואולי גם החלוצים של אלון חזן יערכו בקרוב היכרות קרובה עם האיש שניצח בקרב שנראה אבוד. זה ממש לא דבר של מה בכך.