את הביקור הקודם שלו בישראל זוכר ארתור שושנאצ'ב לטובה. קייראט התמודדה מול מכבי חיפה בסיבוב המוקדם בליגת האלופות ביולי 2021, והחלוץ הקזחי סידר אז באצטדיונם של הירוקים מצב הבקעה נהדר לוואגנר לאב. הברזילאי אמנם החמיץ, אך ההתמודדות הסתיימה ב-1:1 ששימח את האורחים, והם השלימו את העבודה בגומלין, שם היה שמור לשושנאצ'ב תפקיד חשוב אף יותר. כבר בפתיחה, גבה השחקן החסון ללא קושי על שון גולדברג ברחבה, והסיט בחזהו את הכדור לעברו של השותף לחוד. הפעם ואגנר לאב דייק מול ג'וש כהן, וקייראט דהרה לניצחון 0:2.
זה בדיוק מה שהפועל באר שבע תרצה לראות מהרכש הקזחי החדש שלה. אחרי רצף אכזבות מרות בניסיון להחתים סקורר זר, יש יסוד לאופטימיות לגבי הקזחי בן ה-25. על הנייר, הוא ההיפך המוחלט מפטריק קלימלה שהגיע לבירת הנגב לפני שנה. הפולני, אשר כישלונו היה ניתן לחיזוי מראש, הרגיש כי ליגת העל היוותה צעד משמעותי אחורה בקריירה שלו, אחרי שנמכר בסכומי כסף מופרכים לסלטיק ולניו יורק רד בולס. הוא נתפס כשחקן רב גוני, אבל לא מצטיין באמת בשום דבר, הפגין חוסר תכלתיות, וספק אם מישהו הצטער כאשר הוא עזב בנובמבר לשלאסק ורוצלאב.
בניגוד אליו, את שושנאצ'ב המעבר לבאר שבע מרגש, כי זה שדרוג משמעותי בקריירה שלו. לא כמו קלימלה, הוא מגיע ללא אגו, כי מעטים מחוץ למולדתו שמעו עליו. אפילו בקזחסטן הוא קצת אנדרייטד, ואוהדי קייראט מסוימים התלוננו על מוגבלותיו, על אף שהוא לא לגמרי חלוץ רחבה חד מימדי. אלא שזו תדמיתו – רואים בו בעיקר חלוץ גבוה ופיזי, שעומד במרכז הרחבה ומחכה לכדורים.
בפועל, יש לו שליטה טכנית לא רעה עבור שחקן שמתנשא ל-191 סנטימטרים, וגם ראיית משחק סבירה. יעידו על כך 14 הבישולים שרשומים על שמו בליגה הקזחית, לצד 32 שערים ב-87 משחקים לאורך הקריירה. שושנאצ'ב מודע היטב לנקודות החוזק והחולשה שלו, ופועל על המגרש בהתאם. לכן זו הסיבה בזכותה הוכיח את עצמו כשחקן יעיל – וזה משהו שקלימלה לעולם לא יוכל לעשות.
הוא גם ידע להעריך את השיעורים שקיבל מ-ואגנר לאב. הברזילאי, שהתפרס בצסק"א מוסקבה ונכלל פעם גם בנבחרת, הגיע לקייראט בקיץ 2020, בדיוק כאשר שושנאצ'ב החל להתברג ברצינות בסגל הראשון של הקבוצה. היו שסברו כי הם יתחרו זה מול זה, ולקזחי לא יהיה סיכוי, אבל בפועל הם דווקא שיתפו פעולה, כפי שיעיד השער לרשת מכבי חיפה, כי סגנונותיהם שונים בתכלית.
על כן, הייתה עונת 2021 הטובה ביותר בחייו של שושנאצ'ב. הוא הפציץ 12 שערים בליגה ב-19 משחקים בלבד, והיה במקום השני בדירוג הכובשים בליגה הקזחית למרות שנעדר במשך יותר מחודשיים בשל פציעה. במקביל, הרשית 6 פעמים גם בדרך לזכייה בגביע, כולל שער שוויון בהארכה בגמר מול שחטיור קרגנדה. הקרב הדרמטי הסתיים אז בתיקו 3:3, ושושנאצ'ב דייק גם בדו קרב הפנדלים. "כל הכבוד לארתור, הוא לקח את הצ'אנס שלו בשתי הידיים", אמר המאמן דאז אלכסנדר שפילבסקי.
במהלך השנה המדוברת, החלוץ אף ערך הופעת בכורה בנבחרת, וסוכנו החל לחפש עבורו אופציות תעסוקה בליגה גדולה יותר. לנגד עיניו הייתה הדוגמה של חברו הטוב, בחטיור זיינוטדינוב, שנחשב כיום לכוכב הבולט ביותר בכדורגל הקזחי. שניהם נולדו באפריל 1998 בעיר טאראז, למדו בצוותא באקדמיה המקומית וחלמו ביחד על קריירה אירופית. זיינוטדינוב, שניחן בכישרון רב ומסוגל למלא כל עמדה לאורך האגף השמאלי, עבר לרוסיה עוד ב-2019, הצטיין בצסק"א מוסקבה, והתקדם בקיץ האחרון לשורות בשיקטאש. שושנאצ'ב שאף ללכת בעקבותיו, והצעות לא חסרו לו אחרי עונת הפריצה המרשימה.
באופן אירוני למדי, האפשרות הרצינית ביותר באה בינואר 2022 מכיוונה של שלאסק ורוצלאב – בדיוק הקבוצה שקלטה כעת את קלימלה. לו הכל היה הולך מתוכנן, היה אמור הקזחי לחתום בפולין לפני שנתיים, ואז הוא כנראה לא היה מגיע לבאר שבע.
אלא ששלאסק הייתה צריכה למכור את החלוץ המוביל שלה לסין על מנת לממן את המהלך, וזה לא קרה. כתוצאה מכך, נפלה גם ההעברה של שושנאצ’ב, והוא נותר בקייראט בציפייה למשהו אחר, אולי טוב יותר. קבוצות רוסיות גיששו בכיוונו לא פעם, ובקיץ האחרון הוא היה מועמד רציני לניז'ני נובגורוד, אבל גם זה לא הבשיל. בשלב מסוים, הסבלנות אזלה, ולקראת סוף עונת 2023 הודיע הסקורר להנהלה שהוא מעוניין לעזוב בכל מקרה.
קייראט ממש לא התנגדה לכך. "לכל שחקן יש מחיר, ואנחנו מוכנים לדון על מכירה. תמיד אמרנו שאנחנו מפתחים שחקנים כדי שיוכלו לעבור הלאה ולהתפתח. נשמח מאוד אם ארתור ימצא לעצמו קבוצה מתאימה בליגה חזקה יותר, ושם ייצג בגאווה את קייראט. לא סתם טיפחנו אותו", אמר המאמן קיריל קקר. לא בטוח שהוא חשב על ליגת העל כיעד הנכון לפרסום הכדורגל הקזחי, אך העניין מצד קבוצות פולניות והונגריות לא התממש, בעוד האדומים מהנגב יאפשרו כעת לשושנאצ’ב לנסות את עצמו בסביבה לא מוכרת. "הוא בחור שאפתן מאוד שרוצה להגיע רחוק", מעיד עליו אלמס קולשינבייב, שאימן בזמנו את החלוץ בנבחרת הצעירה, וסביר כי הוא עשוי לראות בבאר שבע קרש קפיצה. הסיכוי הטוב להעפיל למפעלים האירופים מהווה כאן שיקול מהותי מאוד.
זה גם עשוי להיות המסלול לחזרתו לנבחרת הבוגרת, כי בינתיים הוא מצא את עצמו מחוץ לתוכניות של המאמן הנוכחי, מגומד אדייב הרוסי, אשר הסביר את אי זימונו כך: "זו גם הבעיה שלי, כי לא הצלחתי לשלב אותו מבחינה קבוצתית. הוא לא מתאים סגנונית, למרות שהוא שחקן לא רע בכלל. אין לי רעיון איך להשתמש בו". הטענה הזו רק מדגישה עד כמה הסטיגמה אודות היותו של שושנאצ’ב מיושן השתרשה.
זה גם מה שאומר העיתונאי הקזחי אלכסנדר סטרלניקוב. "ארתור הוא שחקן טוב במונחים של קזחסטן. הוא עוצמתי, יודע להזיז בלמים הצידה. לפעמים הוא יוצר מצבים לעצמו, אך בדרך כלל תלוי באספקת כדורים נוחים מצד הקשרים. אני לא משוכנע שהוא מתאים לכדורגל ישראלי, כי יש שם הרבה שחקנים טכניים".
אלא שבאר שבע לא זקוקה לשחקנים טכניים נוספים כרגע. בדיוק להיפך – היא חיפשה פרופיל שישלים את הכוכבים היצירתיים, ובראשם אנטוניו ספר והקולומביאני החדש דיינר קיניונס. ששונצ'אב הוא שחקן לא אופנתי שמגיע ממדינה ממש לא אופנתית, ואנשים יתקשו לבטא את שם משפחתו, אבל הוא יודע מה הוא צריך לעשות – לשמש פיבוט, להפחיד את שחקני ההגנה, למשוך את תשומת ליבם, לפנות שטחים עבור חבריו, וגם לשים כדורים ברשת. החלוצים הזרים הקדומים בנגב לא עשו את כל זה, אך הקזחי שונה מהם בתכלית. הוא לא מגיע מהתפוח הגדול, אבל הוא גם אף פעם לא היה התפוח הרקוב. מבחינת ההתאמה מבחינה מקצועית וחברתית, זה יכול להיות בינגו.