מערכת ONE
|
דיווח לא שגרתי באנגליה. לפי ‘טלגרף’, התקבלה הצעה להעביר את קרן המכירות של צ’לסי בשווי 2.34 מיליארד ליש”ט ששייכת לרומן אברמוביץ’, לישראל ולא לאוקראינה, וזאת לאחר מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר.
בכלי התקשורת מדווחים שאותה הצעה נדחתה בבריטניה, כשהשרים סבורים שזה היה צעד מטעם האוליגרך כדי למנוע גינוי ברוסיה. תחילה אברמוביץ’ הבטיח לפעול למען כל קורבנות המלחמה של אוקראינה לאחר שמכר את צ’לסי במרץ האחרון, שמונה ימים לפני שהתמודד עם סנקציות על קשרים לכאורה עם ולדימיר פוטין.
הקרן עצמה של אברמוביץ’ לא נפגעה, כשהיא כמובן בחשבון מוקפא, עם התעקשות של בריטניה ואירופה להוציא אותה רק בגבולות אוקראינה, אך הועלו הצעות חלופיות לנכסיו באופן פרטי. על פי גורמים שמקורבים לשיחות ישנן דעות מנוגדות האם הרעיון להוציא את הכסף בישראל הועלה על ידי אברמוביץ’ עצמו או על ידי ישראל, שאצלה קיבל אזרחות ב-2018.
אדם מקורב שמכיר מקרוב את עמדתה של בריטניה אומר שהסתייגויות פוטנציאליות במוסקבה מסבירות מדוע הקרן נותרה בחשבון בנק לונדוני קפוא לאחר 18 חודשים: "אברמוביץ' לא רוצה את האשמה ברוסיה על הוצאתה באוקראינה", אמר המקורב על המבוי הסתום הנוכחי.
בנוסף להעלאת הסיכוי להשתמש בכסף למטרות הומניטריות בישראל לאחר הטבח ב-7 באוקטובר, נטען שאברמוביץ' גם הציג את האופציה לסייע לקורבנות רעידת האדמה בפברואר בטורקיה, שבה היו גם לאברמוביץ' קשרים לאחרונה. גורמים אחרים אומרים שהתקיימו דיונים בראשות ישראל, אך לטענתם לא היה לאברמוביץ' ידע. "אין בקשות רשמיות כאלה", אמר גורם אחר המקורב לשיחות.
האדם שדיבר בעילום שם הוסיף: "אני יודע שבמהלך ביקורי מדינה, ישראלים ביקשו מבריטניה, בגלל שרומן תורם כל כך גדול בישראל, אם הם ישקלו לתת רישיון לנכסים כלשהם שלו, לא רק לצ'לסי, שייתרם למען שיקום בישראל". הכספים היו מיועדים להוצאות למטרות הומניטריות בדרום ישראל: "ההבנה שלי היא שממשלת בריטניה אמרה לישראל לא בתוקף", הוסיף הגורם.
לפני שהוטלו עליו סנקציות בשנה שעברה, קשריו של אברמוביץ' עם ישראל נעשו קרובים יותר ויותר. פרויקט אחד שנחתם לפני מלחמת רוסיה באוקראינה היה מימון יער בדרום ישראל המוקדש ליהודי ליטא שנפלו בשואה.