"כאשר בחרתי לקחת על עצמי את תפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל זה היה מתוך אמונה אדירה בכוחו של המשחק לשנות חיים. זאת אינה מליצה אלא תפיסת עולם, אמונה שחייבות להיות מתורגמות בכל רגע לעשייה משמעותית", כך אמר יו"ר ההתאחדות לכדורגל שינו זוארץ בנאום באנגלית בבית הכנסת רומבאך באירוע מרגש שהתקיים הערב (חמישי) בבודפשט, אותו יזמו הקונגרס היהודי העולמי וההתאחדות לכדורגל.
בכניסה לבית הכנסת הוצבו תמונותיהם של הילדים החטופים בעזה על עגלות ילדים וצעצועים וקריאה להשיבם הבית מיד. האירוע כלל נאום מצמרר של חברת קיבוץ בארי אלינור ביטון, שתיארה כיצד הצליחה לשרוד בממ"ד הביתי שלה במשך 22 שעות באותו יום טראומתי, ובנוסף נשא דברים פרופסור, אנדור גרוש, נשיא הקהילה היהודית בהונגריה, וכן התקיימו שני פאנלים בהנחיית העיתונאי והיסטוריון הספורט עדי רובינשטיין: פאנל ראשון עסק ביחסי ישראל-הונגריה ובו השתתפו שגריר ישראל בהונגריה יעקב הדס-הנדלסמן, עו"ד מורן מאירי, סגן יו"ר ההתאחדות לכדורגל וחבר הנהלת מכבי ת"א וגוסטב בינרט, בכיר בהנהלת פרנצווארוש ובהנהלת ההתאחדות ההונגרית, שהוביל מלחמה מוצלחת מאוד באולטראס של המועדון שחלקם היו אנטישמיים ופשיסטים.
הפאנל הנוסף עסק בהשפעת ספורט על החברה, בו השתתפו רונית גלאסמן, מנהלת תחום העסקים והיחסים הבינלאומיים מטעם ההתאחדות לכדורגל שסייעה לארגון המשחקים בהונגריה, אליאור בלוקס, היוטיובר האשדודי המצליח, ואגדת בית"ר ירושלים, אישטוון שאלוי, שמשמש כיום כמנהל המקצועי של זאלגרשג והעניק לפני מספר ימים ראיון בלעדי ל-ONE. בפאנל הזה היה אמור לקחת חלק גם אישטוון פישונט, אגדת בית"ר ירושלים והפועל ת"א, אבל שאלוי לא הסכים בתור בוס לשחרר את פישונט שמשמש עוזר מאמן של גאבור מרטון בזאלגרשג.
באירוע נכחו יותר מ-100 אנשים, בהם עיתונאים ואנשי תקשורת ובכירים בקהילה היהודית וגם שחקן העבר יעקב הלל וגורמים נוספים. בית הכנסת רומבאך הוא אחד מבתי הכנסת היפים ביותר בעולם. הוא ממוקם בסמוך לבית הכנסת הגדול והמפורסם ברחוב דוהאני. לפני עשור המקום הזה היה כולו הריסות, אבל ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, חבר גדול ונאמן של ישראל והקהילה היהודית, דאג לתקצב שיפוץ מאסיבי ולמעשה בניה מחדש של בית הכנסת הזה ברחוב רומבאך, שהוא כל כך מפואר ומעוטר בקישוטים מסורתיים ובעמודי זהב.
שינו זוארץ נאם כאמור בטקס: "גבירותיי ורבותיי, אורחים יקרים, חברים. כאשר בחרתי לקחת על עצמי את תפקיד יו"ר ההתאחדות לכדורגל זה היה מתוך אמונה אדירה בכוחו של המשחק לשנות חיים. זאת אינה מליצה אלא תפיסת עולם, אמונה, שחייבות להיות מתורגמות בכל רגע לעשייה משמעותית. הכדורגל, אני מזכיר לעצמי בכל יום, מקבץ אליו אנשים מרקעים נבדלים, בעלי דת שונה, תפיסת עולם מנוגדת, מעמד כלכלי אחר ועוד אלף ואחד הבדלים. ואז הם נכנסים לחדר ההלבשה, כור היתוך אנושי, ויוצאים משם קבוצה אחת. חזקה, מגובשת, כזאת שהמשותף לה גדול מהשונות של כל אחד מהחברים בה ועצמתי בזכותה.
“בשבעה באוקטובר, בוקר שבת, שמחת תורה, נטבחו יותר מ-1,400 מאזרחי המדינה שלי רק כי הם היו ישראלים, בהם יהודים, מוסלמים, נוצרים, אזרחים של מדינות זרות. החיים של כולנו השתנו ללא הכר. מלים לא יצליחו לתאר את גודל הכאב ואת עומק השבר שנפער בלב שלנו ובחברה הישראלית. העם שידע לקום מתוך שואה נוראית, המדינה שנוסדה מתוך הבנה שאין לנו מקום אחר על פני הכדור הזה מלבד, מוצאים עצמם 75 שנה לאחר מכן נלחמים שוב על עצמאותם, על זכות קיומם. השבר, צריך להודות, עצום”.
יושב ראש ההתאחדות דיבר על הנרצחים מהטבח הנוראי של החמאס: “קהילת הכדורגל שילמה גם היא מחיר דמים כבד. שחקן עבר, ליאור אסולין, נרצח במסיבה בה ביקש לחגוג את עצם החיים, כך גם נכדתו של מאמן הנבחרת בעבר מאי נעים-שרף, שופטים, אוהדי כדורגל, שחקנים בליגות הילדים והנוער. אבל אנחנו ננצח, אין לנו ברירה אחרת. ולכדורגל, חברי היקרים, יש תפקיד אדיר.
“מרגע שפרצה המלחמה, לקחה על עצמה ההתאחדות לכדורגל תפקיד מרכזי במלאכת השיקום, התמיכה, האחדות ובניית העוצמה של החברה הישראלית. גייסנו תרומות, ביקרנו בבתי חולים ובבסיסי צה"ל, סייענו לחקלאים, קיימנו טורנירים מיוחדים לילדים שניצלו ולכאלה שפונו מבתיהם, חילקנו מאות זוגות נעליים וכדורים למי שתוך כדי המלחמה ולאחריה ישובו לעשות את מה שהם הכי אוהבים. השחקנים שלנו ונבחרות הייצוג מזכירים לכל מי שמתעלם או מעוות את המציאות מה קרה באותו יום ארור. ההתאחדות לכדורגל ואני מבינים את הצורך והזכות לחבק את מי שכואב, את מי שפצוע ובצד זה לוודא שהוא קם חזק יותר, נחוש יותר ונעזר במשחק כדי לעמוד על רגליו מחדש.
“אבל זאת לא רק ההתאחדות לכדורגל, אלא כל קהילת הכדורגל. אני נחשף לעשייה מדהימה של מועדוני הכדורגל בישראל, כל אחד בהתאם ליכולותיו. אוהדי הכדורגל נחלקים למי שעלו על מדים ולוחמים בחזית ולמי שפועלים יומם ולילה כדי לסייע ולעודד את רוחם של הנפגעים, לעזור בשיקום היישובים ובבניית החוסן החברתי. ראוי להזכיר גם את המועדונים והשחקנים הזרים שהיו הגונים ואמיצים כדי להביע תמיכה במדינת ישראל ולגנות את הזוועות. בחדר ההלבשה של האנושיות יש מקום לכל מי שחולק את אותם ערכים”.
זוארץ המשיך: “הכינוס המרשים והחשוב הזה מתקיים במקום שאין סימבולי ממנו בימים אלה, בית כנסת בבודפשט. בזכות הרצון הטוב והעשייה האדירה של ממשלת הונגריה והעומד בראשה, ההתאחדות ההונגרית ושגריר ישראל בהונגריה, הגענו לכאן. הסבל, הקושי, הטרגדיה ותקומת העם היהודי קשורים בעבותות למקום בו אנו נמצאים. במהלך מלחמת העולם השנייה נרצחו 564,500 יהודים אזרחי הונגריה, 77% מכלל היהודים במדינה, והכל בתוך חודשיים ארורים. בצד הרוע הבלתי נתפס שחווה העולם בזמן השואה, נמצאו תמיד אנשים אמיצים, אוהבי אדם, שסיכנו את עצמם כדי להציל נפש אחרת, שונה או דומה ככל שתהיה. יותר מ-600 הונגרים, נשים וגברים, הוכרו על ידי "יד ושם" כחסידי אומות עולם.
“ב-2 במאי 1860 נולד בפשט יהודי בשם Herzl Tivadar, לימים בנימין זאב הרצל. ב-1902 הוא פירסם את ספרו "אלטנוילנד", מדינת היהודים, בו הציג את החזון הציוני שלו ואת ההכרח בהקמת בית יהודי בארץ ישראל. היום, בבודפשט האהובה והיקרה, אני נמצא כאן גאה ונרגש כנציג של מדינת ישראל, משנן לעצמי בקול רם את המלים שהרצל כתב: "אם תרצו, אין זאת אגדה". אנחנו רוצים לחיות, לשגשג, לפתח, להצמיח. אז, עכשיו ולעולם”. סיים
זוארץ התראיין ל-ONE ואמר על משחק הנבחרת אתמול שסיימה ב-1:1 עם שווייץ: “ערב מרגש ברמות, העיניים דמעו כל הזמן. בדקה השביעית מה שהיה, לראות את הילדים כל אחד שמסמן מאיפה הוא הגיע. אני חושב שזה אחד האירועים המרגשים שהייתי בו. לפעמים האצטדיון יכול להיות מלא וזה יהיה קר, כי אתה לא שומע אף אחד. פה הרגשנו רגשות עצומים, לא נתקלתי בדבר כזה.
“ראינו אתמול את הרצון של השחקנים, הם מבינים את גודל השעה, מבינים שדווקא בימים האלו חובה עלינו להוכיח ולעשות הרבה יותר, אנחנו צריכים להוכיח לעולם שאנחנו פה, אנחנו נמצאים, אנחנו קיימים, אנחנו פה בשביל להישאר ובאנו לפה כדי לנצח, יש לנו משימה וזו משימת חיינו, אנחנו עושים הכל כדי שזה יקרה, השחקנים, הצוות המקצועי, כל מי שסביב הנבחרת עובד ועמל קשה כדי שהדברים האלו יהיו. בסוף אנחנו צריכים לנצח, כדי שזה יקרה השחקנים מוכנים, מבינים את גודל השעה ואין לי ספק שהם יעשו את המקסימום כדי שזה יהיה”.
פרופ׳ ד״ר אנדור גרוש, סגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי וראש הפדרציה היהודית ההונגרית, אמר: "הדיונים שהתקיימו כאן שופכים אור לא רק על כוחו של הספורט לרומם ולאחד אלא גם על התפקיד הקריטי שהוא ממלא בטיפוח דיאלוג והבנה בין קהילות שונות. כיום, כולנו בהונגריה תומכים בנבחרת ישראל ובמדינה כולה במהלך זמן המשבר הזה".