אחרי ההגרלה הנוחה על הנייר במוקדמות יורו 2024, הייתה בקוסובו אופטימיות לא מבוטלת לגבי הסיכויים לנסוע לגרמניה בקיץ הבא. התוצאות בפועל היו שונות, והקוסוברים יארחו ביום ראשון את ישראל כאשר אין להם סיכוי לעלות – הם יכולים רק לקלקל לנבחרת כחול-לבן. האכזבה אף גרמה לפיטוריו של אלן ז'ירס, הקשר הצרפתי המפורסם לשעבר שעמד על הקווים בתיקו 1:1 בבלומפילד במרץ. מחליפו הוא פרימוז' גליחה הסלובני, ובאופן אירוני למדי הוא נערץ בחוגים מסוימים בישראל.
גליחה כיכב בליגת העל במדי הפועל בית שאן בה הוחתם ב-1997, ובהמשך היו לו קדנציות קצרות גם בהפועל תל אביב ובבני סכנין. בתקשורת הספורט היה נהוג אז לעוות את שמות הזרים, והסלובני הוגדר בעיקר כפרימוז גליקה, אם במקרה זה מצלצל למישהו מוכר יותר. אלישע לוי, האיש שאחראי להבאתו לישראל, מספר עליו בחום רב: "פרימוז' הגיע עם רזומה מכובד והתגלה כשחקן מצוין, וגם כאדם נהדר. הוא שיחק באגף עם רגל שמאל פנטסטית, והיה לו שילוב של חוכמה עם כישרון. היום לא מביאים שחקנים כאלה. יש לו אופי יוצא מהכלל, הוא מענטש במלוא מובן המילה. אנחנו שומרים על קשר טוב עד היום, והוא זה שהמליץ להחתים את אלן אוז'בולט בהפועל חיפה".
שמעון דנן, ששיתף פעולה עם גליחה בבית שאן, נזכר: "לפני שהוא הגיע, אנשי המועדון הראו לי קלטת שלו כובש שלושער במדי נבחרת סלובניה מול קרואטיה, ואפשר היה לראות שיש לו רגל שמאל טובה. כך היה גם בקבוצה, ופרימוז' היה גם בן אדם נהדר עם נוכחות חיובית בחדר ההלבשה".
השלישייה לרשת קרואטיה ב-3:3 בזאגרב באמת הגדירה במידה לא מבוטלת את תדמיתו של גליחה כשחקן במולדתו. הייתה זו הנקודה היחידה שהשיגו הסלובנים במוקדמות מונדיאל 98 – הייתה זו נבחרת חדשה וחלשה יחסית, לפני שהתגבשה והעפילה ליורו 2000 ולמונדיאל 2002, אבל גליחה כבר לא היה חלק ממנה אז. הוא סיים את פועלו עוד ב-1998, עם 10 שערים ב-28 משחקים, וזהו בהחלט נתון מכובד שמציב אותו עד היום במקום השמיני במדי סלובניה בכל הזמנים. עם זאת, הקריירה שלו במועדונים הייתה בינונית מינוס, ולבית שאן הוא הגיע אחרי קדנציה בניור בליגה הצרפתית השנייה. אחרי התקופה בישראל, הוא משך איכשהו את הקריירה עד 2005, אז תלה את הנעליים ומונה מיד למאמן אולימפיה לובליאנה.
איך זה קרה? מדובר אמנם במועדון היסטורי חשוב בסלובניה, אבל הוא בדיוק עבר אז פשיטת רגל, הוקם מחדש כישות נפרדת והחל את דרכו בליגה החמישית. גליחה, שהתחנך באקדמיה של אולימפיה כנער, היה מזוהה איתה מאוד – ולכן הבחירה בו הייתה טבעית בדרכו של המועדון חזרה מהמעמקים. במסגרת זו, הוא המליץ לצרף להנהלת המועדון את אלכסנדר צ'פרין, שהוא חבר ילדות קרוב של גליחה. השניים נולדו בהפרש של חמישה ימים באוקטובר 1967 בלובליאנה, צמחו באותה שכונה, למדו באותה כיתה, ושמרו על קשר ידידות הדוק מאז.
פעם, כאשר גליחה היה כדורגלן, היה צ'פרין גאה בסביבתו – הרי הוא "בסך הכל" למד משפטים והתמחה בעריכת דין במשרד המשפחתי, והגיע לאולימפיה בזכותו. לימים, השתנתה התמונה ב-180 מעלות, כי צ'פרין החל לטפס בסולם הדרגות והפך לעסקן מרכזי בכדורגל. ב-2011, הוא מונה לנשיא ההתאחדות הסלובנית, וב-2016 ירש את מישל פלאטיני כנשיא אופ"א. גליחה הרוויח מאוד מכך, ויש חשדות כי קיבל את התפקידים שלו בזכות פרוטקציה.
עיתונאים סלובניים, שמעדיפים לדבר בעילום שם אפילו כאשר הם מתראיינים לתקשורת ישראלית כדי לא להיתפס כמלשינים על צ'פרין, טוענים כי כישוריו של גליחה כמאמן לא מזהירים בלשון המעטה. הוא לא הותיר רושם משמעותי בקדנציות קצרות בשלל קבוצות סלובניות בעשור הראשון של המילניום, אבל קיבל לידיו בכל זאת את הנבחרת עד גיל 19 ב-2014, ואז קודם בחלוף שנה לנבחרת עד גיל 21. הוא החזיק במשרה זו במשך חמש שנים תמימות, למרות שהקדנציה לוותה בשערוריות רבות, תוך שהשחקנים מאשימים אותו בשיטות לא ראויות ובהתנהלות לא הולמת. עיתונאי סלובני טוען: "יש לגליחה פה גדול, והוא אוהב מאוד לדבר ולהתרברב, אבל בנבחרת הצעירה הוא התנהג כמו אידיוט".
ניסיון הדחה ראשון, שנעשה ב-2018, לא צלח כי גליחה זכה לגיבוי מצד ההתאחדות, ככל נראה בסיועו של צ'פרין. ב-2020 העסק יצא לגמרי משליטה כאשר 40 שחקנים חתמו על מכתב בו הכריזו על סירובם להגיע לנבחרת כל עוד גליחה נשאר בתפקידו. בין מעלליו, שפורטו במסמך, הייתה דרישתו של המאמן להשאיר את חדרי השחקנים לא נעולים על מנת שהוא יוכל לבדוק את מעשיהם בכל רגע נתון. בלילות, הוא הכריח אותם להפקיד את הטלפונים הניידים, ונהג גליחה לכאורה לפרוץ לחדרי השחקנים עם מפתח אוניברסלי כאשר הם ישנו. הוא חדר לפרטיותם באינספור דרכים ונהג להשפיל אותם. חוקי משמעת מוזרים הונהגו, כולל איסור לחגוג שערים במהלך המשחקים. עם זאת, כאשר חגג את יום הולדתו, הכריח גליחה את השחקנים לבלות במועדון עד שעות הלילה המאוחרות ולשתות אלכוהול בניגוד לרצונם. זה נגמר, באופן טבעי, בפיטוריו.
"תמיד אמרו שאני מהווה בעיה. כן, אני מקפיד על המשמעת ועל הסדר. כדורגלנים צריכים ללכת לישון ב-11 בערב כי יש להם משחק למחרת. בשביל מה אתה צריך טלפון נייד אם אתה ישן? אבל כאשר יש לי יום הולדת אני מרשה לשחקנים להשתחרר. יש כאלה שניצלו זאת לטובתם. מותר גם לשתות. אני גדלתי בעידן אחר. המכתב הזה היה מיותר. רוב השחקנים הוטעו ולא הבינו על מה הם חותמים. הם שלחו לי הודעות ואמרו שאין להם שום קשר לזה. ההתאחדות לא הגנה עלי, למרות שהתוצאות היו טובות. בזכות צ'פרין, קיבלנו את אירוח אליפות אירופה לנבחרות צעירות, וזו הייתה ההזדמנות של השחקנים האלה להצטיין ולהראות את עצמם. במקום זאת, הם זרקו אותי ופספסו את הצ'אנס. הקריירה שלהם נהרסה", אמר גליחה. ההופעה של סלובניה הצעירה בטורניר שאירחה ביחד עם הונגריה ב-2021 אכן הייתה חלשה, אבל איש לא יודע כיצד הייתה מתפקדת לו היה גליחה נשאר בתפקידו.
בינתיים, הוא מצא ב-2021 ג'וב חדש כעוזרו של ברנאר שלאנד השווייצרי בנבחרת קוסובו. "ייתכן שהוא קיבל את התפקיד בזכות הקשרים עם צ'פרין. קוסובו היא מדינה חדשה, ובאופ"א הוחלט לתמוך בה כספית. האם במסגרת הזרמת התקציבים התבקשה ההתאחדות להעסיק אנשים ספציפיים? אולי", אומר עיתונאי סלובני, אם כי הוא הוא לא יכול לבסס את חשדותיו באמצעות ראיות.
בשלהי 2021, אחרי עזיבתו של שלאנד, ניהל גליחה שני משחקים של קוסובו על תקן מאמן זמני. הוא סיפר אז כי שירת בסוף שנות ה-80 בצבא על אדמת פרישטינה, כאשר סלובניה וקוסובו עוד היו חלק מיוגוסלביה המאוחדת. "ביליתי פה זמן רב, ואני מכיר את המנטליות המקומית היטב. אני מקווה שזה יעזור לנו להשיג תוצאות טובות", הוא אמר אז, והביע תקווה כי המגעים עם פליקס מאגאט הגרמני יבשילו – והוא יתמנה לעוזרו. בסופו של דבר, ז'ירס גויס למאמן הקבוע, אבל השידוך לא הצליח, וכעת קיבל גליחה את המושכות כמאמן עצמאי בקיץ.
בבכורה שלו, השיגה הנבחרת תיקו 2:2 ביתי דרמטי מול שווייץ בזכות שער בזמן פציעות, אבל אז הפסידה 2:0 ברומניה ובכך נעלמו סופית התקוות להעפיל ליורו 2024. באוקטובר, הושג הניצחון הראשון בקמפיין, 0:3 באנדורה – וכעת ממתינים הקוסוברים לישראל בשאיפה לפתח את המומנטום. עבור גליחה, זו הזדמנות לרשום ניצחון ראשון מול יריבה בסדר גודל רציני, ולא יהיו לו סנטימטים כלפי הישראלים, למרות הקשר עם אלישע לוי וזיכרונות מצוינים מליגת העל.
"בית שאן זה הבית שלי, וכך יהיה תמיד. אולי אחזור בעתיד לישראל. אולי אבי לוי יסדר לי יום אחד עבודה טובה", אמר גליחה בראיון ל-ONE ב-2019. בינתיים, האיש שמסדר לו עבודות הוא צ'פרין וחבריו בישראל מחזיקים לו אצבעות, אבל לא ביום ראשון. "אני מאחל לו הצלחה רבה, רק לא על חשבון הנבחרת שלנו", אומר דנן. בהתחשב ברזומה של גליחה עד כה, ייתכן שהפיטורים של ז'ירס דווקא יעזרו לישראל להשיג את שלוש הנקודות להן אנחנו כה זקוקים.