רגע האמת של נבחרת ישראל בכדורגל יגיע במהלך חודש נובמבר, כאשר לאחר דחיית המשחקים מול נבחרות שווייץ וקוסובו בעקבות המלחמה, יערכו החניכים של אלון חזן לא פחות מארבעה משחקים בפרק זמן קצר של עשרה ימים וינסו להעפיל ליורו 2024 שייערך בגרמניה.
לא מעט דובר על העומס הגופני הגדול והחריג שילווה את השחקנים במהלך המסע, שיכלול גם טיסות וזמני התאוששות קצרים, כאשר ההערכה היא שהצוות המקצועי יזמן סגל רחב כדי לחלק את העומסים. רגע לפני המשחקים ובראיון מיוחד ל-ONE, ערן שדו, מאמן הכושר של הנבחרת, מכניס אותנו אל מאחורי הקלעים של ההכנות בתחום הגופני ומסביר מדוע הוא אופטימי ששחקניו יוכלו לעמוד בעומס.
ערן, איך מתכוננים ומכינים את השחקנים לעומס שכזה?
"בלי שום קשר לסיטואציה, אני על בסיס שבועי בקשר עם הלגיונרים ועם השחקנים שמשחקים פה. זה קורה במשך כל שבע שנותיי כמאמן הכושר של הנבחרת ובלי קשר למלחמה. אין איזושהי התנהלות אחרת מהצד שלי לגבי מה שקורה עם השחקנים. חלקם זה על בסיס יומי וחלקם על בסיס שבועי, אבל אין סיכוי שאני לא אדע מה קורה איתם. אני צריך לדעת את סדר היום שהם חווים, למרות שכרגע, סדר היום שלהם קצת שונה כי בנוסף לאימונים ומה שהם חווים בקבוצות, הראש שלהם בארץ עם המשפחות.
"יש שחקנים כמו שגיב יחזקאל ורמזי ספורי שמשחקים במדינה שעובדתית פחות תומכת בישראל, אז יש לחץ שהוא אחר. אני יודע מה קורה עם השחקנים, אני יודע כמה זמן כל אחד משחק, רמת האימונים והעומס באימונים. דיברתי עם שחקן עכשיו לדוגמה שהוא מרגיש רגישות בשרירי הבטן, אז דיברנו על מה אנחנו עושים מבחינת תרגילי מניעה. הקשר שלי איתם הוא קבוע".
אבל בכל זאת יש פה עומס שונה.
"קודם כל, כל הצוות המקצועי נפגש ומנתח את זמן ההגעה של השחקנים ומה אנחנו הולכים לעשות. אנחנו משחקים ב-12.11 נגד קוסובו ומפה אני גוזר אחורנית. אתה מדבר על ארבעה משחקים בעשרה ימים, אבל אני אפילו מדבר על חמישה משחקים ב-12 ימים. מבחינתי אם שחקן מכבי חיפה, מכבי ת"א, או לגיונר שמשחק במדי הקבוצה שלו בליגה האירופית, משחק ביום חמישי, מפה התחילה הספירה. הקושי הוא לא רק בכמות המשחקים. בנוסף לזה, יש טיסות ואנחנו משחקים בלפחות שלוש מדינות.
"קח לדוגמה שחקן ממכבי חיפה שטס לקפריסין למשחק של הקבוצה שלו, אח"כ טס בחזרה לישראל כי אין טיסות ישירות לקוסובו. אח"כ הוא ממריא שוב לקוסובו ואלו כבר שלוש טיסות מבלי שהוספתי את הונגריה שהיא הטיסה הרביעית. הטיסה לאנדורה הופכת להיות הטיסה החמישית, אנחנו מדברים על חמש טיסות וזה לא רק הטיסה, זו ההגעה לשדה וכו'".
זה קצת מזכיר את מה שחוו מספר שחקנים שעברו מנבחרת הנוער לנבחרת הצעירה בקיץ.
"נכון, אבל בקיץ הם עשו את המעבר הזה כקבוצה אחת ביחד ועברו ממקום למקום. במקרה של הנבחרת הבוגרת, תחשוב שבהתחלה כל אחד מגיע ממקום אחר, ממדינה אחרת ואנחנו מקבלים את השחקן בזמנים ותאריכים שונים. יש שחקנים שמגיעים בטיסות טרנס אטלנטיות כגון נטע לביא שמגיע יפן ותאי בריבו וגדי קינדה שמגיעים מארה"ב. חלקם יגיעו ב-7 בנובמבר, חלקם ב-8 וחלקם רק ב-10. אנחנו לא מקבלים את כולם ביחד וזו לא קבוצה שמתאמנת ביחד מתאריך מסוים. אוסקר גלוך משחק לצורך העניין ב-8 בנובמבר, שחקני הליגה האירופית משחקים ב-9 בנובמבר. הקבוצות בארץ לא משחקות כרגע משחקי ליגה בעוד ששחקני הנבחרות באירופה כן משחקים באופן שוטף.
"פיזיולוגית, אני מעדיף שחקן שמשחק וצריך לאושש אותו, מאשר שחקן שלא משחק וצריך לבנות אותו. בסוף, דקות משחק זה דבר מאוד משמעותי. כל אחד מגיע בזמן אחר, עם עומס אחר וזמני טיסה אחרים. זמן השהייה בשדה וכל הפרטים הקטנים הללו, אלו הדברים הקשים ביותר מבחינתי ואני צריך לשים עליהם דגש. לצורך העניין, הנבחרת מתניידת לרוב בטיסה פרטית וכך אנחנו יכולים לצמצם את זמן ההגעה וההמתנה בשדה. בשבועיים האחרונים, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא ביחד עם כל הצוותים במטרה לצבור אחוזים להצלחה. אנחנו מקיימים פגישות צוות בראשותם של אלון חזן ויוסי בניון ועם רופא הנבחרת ד"ר אודי קאופמן ודואגים להגדלת הצוות הרפואי (עוד מטפל ועוד פיזיותרפיסט כדי שיהיו עוד ידיים שעובדות ומטפלות).
"לגבי התזונה: יש תפריט תזונה מדויק בשיתוף פעולה מלא עם שף הנבחרת איתן מזרחי שדואג שהאוכל יהיה מצד אחד טעים, אך גם איכותי בהתאם לצורכי הספורטאים כשבמקביל כל שחקן מקבל את תוספי המזון הרלוונטיים עבורו. אנחנו דואגים שהאוטובוס יהיה נוח לשחקנים. כל פרט הכי קטן הוא מאוד משמעותי להעלאת האחוזים להצלחה. מבחינתי, זה הכול בפרטים הקטנים".
אז אולי באיזשהו מקום, לאותם שחקנים צעירים שעשו את המעבר בקיץ בין הנבחרות יש פה יתרון מסוים.
"בחיים יש דעות ויש עובדות. על דעות אפשר להתווכח, על עובדות אי אפשר להתווכח. עובדתית, השחקנים של נבחרת הנוער שאח"כ עברו לנבחרת האולימפית או כאלו שעברו מהאולימפית לבוגרת, חוו עומס של משחקים בהפרש של יומיים או שלושה ימים. אני בטוח שבאיזשהו מקום הניסיון שהם חוו בקיץ יקל עליהם בהסתגלות ואני יכול להגיד שאפילו נוכל ללמוד מהם ומהצוותים שליוו אותם בשני הטורנירים שנערכו בקיץ".
יש לא מעט שחקנים שלא משחקים במסגרת שוטפת. אני מדבר בעיקר על הליגה הישראלית. כמה משחקי האימון שעורכות הקבוצות בארץ באמת תורמים?
"אין ספק שמשחק בו יש לך מתנגד נראה אחרת מאימון. אז באמת הקבוצות כאן בישראל משחקות ביניהן. להגיד לך שזה אותו דבר כמו משחק? לא. אבל זה הרבה יותר קרוב למשחק ועדיף מאימון רגיל. הקבוצות מנסות לייצר לעצמן עומס שבועי כמו במהלך הליגה ומשתדלות לקיים לפחות משחק אחד בשבוע. להגיד לך שזה המצב האידאלי? לא, אבל זה עדיף מכלום. לא צריך לחפש תירוצים, בסוף אנחנו צריכים לקבל את הסגל הזה כפי שהוא ביחד עם חזן ובניון ולדאוג שמבחינה פיזיולוגית הוא יגיע ב-100% מוכנות. למה לא משחקים? למה יש משחקי אימון בלבד? זה המצב הקיים ואנחנו צריכים להפיק את המקסימום מהמצב הזה".
מה תגיד לכל אותם האנשים שחוששים מהעומס הזה?
"הדבר האחרון שאני מודאג ממנו זה מהעומס. כשדיברתי על כל נושא הטיסות וכו' זה בדיוק תהליך הייעול שלפיו אנחנו פועלים. יש לנו שחקנים סופר מקצוענים וצוות מקצועי שיודע לנהל אותם. צוות רפואי שייתן לשחקנים 26 שעות של טיפולים ועזרה. כל אחד יקבל את כל המעטפת שהוא צריך למען הצלחת הנבחרת. אם זה בהיבט המנטלי ע"י אלעד אשכנזי הפסיכולוג, אם זה בנושא הטיפולים, התזונה, תוספי המזון וההתאוששות. ניתן להם את כל העזרים כדי שתהיה להם את האפשרות להביא את היכולות המקצועיות והגופניות שלהם לידי ביטוי.
"צריך לזכור, זאת לא הפעם הראשונה בה אנחנו חווים סוג של עומס. עובדתית, הנבחרת הזאת כבר שיחקה שלושה משחקים בשבעה ימים בתקופת הקורונה (איי פארו, אוסטריה ודנמרק). אם מסתכלים גם על המשחקים האחרונים ובמיוחד על המשחק נגד בלארוס, אליו הגענו אחרי פגרה של שלושה שבועות, השחקנים רצו במצטבר לא פחות מ-116 קילומטרים. זה לא אני, זה השחקנים. יש חומר מיוחד, יש אנשים מלאי תשוקה שלא מחפשים מה לא טוב, או מי אשם. הם חדורי מוטיבציה, חדורי רצון להצליח. הם יודעים שמה שהם יצטרכו לעשות כדי להצליח הם יעשו והם עושים".
מבחינה גופנית, זה לא נראה אפשרי ששחקנים מסוימים ישחקו בכל משחק.
"להחלטות המקצועיות אני לא נכנס, אלא רק יכול לייעץ לאלון על פי נתוני ה-GPS מה אני חושב. כמובן שאלון יקבל גם משוב רפואי מרופא הנבחרת ואז הוא יוכל לקבל את ההחלטה הכוללת. מאמן הכושר והצוות הפיזיולוגי הם האמצעי ולא המטרה. האמצעי לעזור לצוות המקצועי לקבל את ההחלטות. בסיום כל אימון ומשחק הצוות המקצועי מקבל דו"ח מפורט אישי וקבוצתי לגבי מדדי ה-GPS שנוגעים לעייפות, אינטנסיביות ועוד. אני יכול להגיד לך שאם הצוות יחליט שהוא בוחר 11 שחקנים שישחקו בכל ארבעת המשחקים, נוכל לעמוד בזה פיזיולוגית. אני מאמין בשחקנים ומכיר את האופי שלהם והיכולות שלהם".
תכניס אותי לתהליך התאוששות של שחקן ממשחק בעומס שכזה.
"מבחינתנו, מיד בסיום המשחק אנחנו מתחילים בתהליך ההתאוששות, הבנייה וההכנה למשחק הבא. בסיום המשחק הנבחרת מתחלקת לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה מורכבת משחקנים ששיחקו מעל 60 דקות ומקבלת בחדר ההלבשה לאחר המשחק שייק חלבון, משקאות אנרגיה ותוספים ספציפיים לכל שחקן.
"לאחר מכן, אותה קבוצה עוברת בין שלוש או ארבע תחנות שנערכות בחדר ההלבשה: התחנה הראשונה כוללת מסאג' של 12 דקות, התחנה השנייה כוללת אמבטיית קרח, התחנה השלישית כוללת עבודה עם עזרים כגון גליל ומזרנים להשלמת ההתאוששות והתחנה הרביעית כוללת עבודה באופניים סטטיות. בזמן זה ולאחר סיום המשחק, הקבוצה השנייה יוצאת למגרש לאימון רגיל כדי להשלים את דקות המשחק שלא צברה, כמובן בהתייחסות למשחק הבא ולמועדון. מן הסתם, שאם ישנם פחות ימים עד למשחק הבא, אז משך האימון ועצימותו יהיו בהתאם".
ואיך יראו הימים שבין המשחקים?
"אנחנו צריכים להבין שלאחר המשחק הראשון והשלישי, מצפות לנו טיסות באותו הלילה או למחרת. כמו שאמרתי לך קודם לכן, מבחינתי, אסור להקל ראש ביום של טיסה והוא מהווה יום לא פחות קשה ועצים מיום של משחק. מבחינת האימון שלאחר הנחיתה ביעד החדש, שוב תהיה הפרדה מסוימת בין השחקנים ששיחקו 60 דקות ומעלה לבין אלו שפחות מכך מבחינת עצימות האימון, תוכנו ומיקומו. כמובן, שיום לפני המשחק מגיע האימון המסכם, שמוגבל גם כך ל-60 דקות ע"י אופ"א וגם בו אנחנו יודעים לנהל את העומסים באופן אישי לצורכי הנבחרת וצורכי השחקן הספציפי".
אמנם אנחנו מתרכזים במשחקים החשובים בחודש הקרוב, אבל לא מעט אנשים רוצים לדעת אם שניים מהשחקנים המרכזיים בנבחרת, ליאל עבדה ומנור סולומון יוכלו לשחק בליגת האומות במרץ. במיוחד בתור אותו אחד ששיקם את מנור בפציעה הקודמת ומעורב גם בשיקום הנוכחי שלו.
"בעזרת השם ובלי נדר, גם ליאל וגם מנור יהיו כשירים ובריאים למשחקים במרץ. מנור עבר את הניתוח במיניסקוס בתחילת חודש אוקטובר ונמצא בתהליך שיקום בטוטנהאם. הצפי לחזרה הוא בין עשרה לשנים עשר שבועות לאחר הניתוח. לגבי ליאל, שסבל מקרע בגיד, הוא נמצא בשלב יותר מתקדם בתהליך השיקום שלו ואמור לחזור לשחק בחודשיים הקרובים".
ערן זהבי חוזר לנבחרת אחרי זמן לא קצר, יש לזה השפעה גופנית עליו?
"ערן משחק בקבוצה שלו. הוא בן 36, מכיר את הגוף שלו ויודע להכין את עצמו למשחקים ולאימונים. הוא יכול לעמוד בעומס של ארבעה משחקים, כמו שמיגל ויטור בגיל 34 יכול לעמוד בעומס כזה. כולם יכולים לעשות את זה, אלא אם יקרה משהו שנקבע ע"י בורא עולם. אנחנו נדאג לכל התנאים מסביב, לכל מה שצריך, אפילו באיזו טמפרטורה כל שחקן יקבל את המים שלו במחצית המשחק".