"ניצחון בקלאסיקו זו הדרך הטובה ביותר לחגוג את המשחק מספר 500 שלי במועדון הטוב בעולם", כתב לוקה מודריץ', כשהוא מצטלם עם חולצה לבנה מיוחדת שהופקה לרגל האירוע.
500 משחקים! תחשבו על זה לרגע. מדובר בהישג יוצא דופן בכל קנה מידה והקשר מדורג כיום במקום ה-15 מבחינת ההופעות במדי ריאל מדריד בכל הזמנים. אם לוקחים בחשבון רק את הזרים, אז שלושה בלבד מקדימים את הקרואטי – קארים בנזמה הצרפתי ושני מגינים שמאליים מברזיל, מרסלו ורוברטו קרלוס. את האחרון, שלבש את חולצת ריאל 527 פעמים, צפוי מודריץ' לעבור במהלך העונה. רוברטו קרלוס הוא גם יוצא דופן ברשימה בגלל שהגיע לסנטיאגו ברנבאו מאינטר בגיל 23. כל היתר גדלו באקדמיה (ראול, איקר קסיאס, מנואל סאנצ'יס, מיצ'ל, גוטי) או עברו למדריד כשהם צעירים מאוד (סרחיו ראמוס, בנזמה, סנטיאנה, פרננדו היירו, פאקו חנטו, חוסה אנטוניו קמאצ'ו, פירי, מרסלו).
ובכן, מודריץ' חריג גם בהשוואה לרוברטו קרלוס, כי הוא הוחתם מטוטנהאם קצת לפני יום הולדתו ה-26. זאת ועוד – במהלך עונתו הראשונה בליגה הספרדית, הוא הוגדר כסוג של פלופ. במשאל לזיהוי הרכש הגרוע ביותר של קיץ 2012 בספרד, הוא סיים "בפסגה" עם כשליש מקולות האוהדים, תוך שהוא מקדים במעט – לא תאמינו! – את אלכס סונג מברצלונה. "זו ריאל מדריד, אני מבין שיש לחץ גדול על שחקנים חדשים כאן", אמר אז מודריץ', "אני לא רוצה לחפש תירוצים, אבל לא קל להתאקלם כאן. היו לי כמה משחקים טובים, גם אם לא הייתה יציבות ואני מאמין שאוכיח כי יש לי מה לתרום בכל זאת". האם מישהו היה מאמין אז שהוא יישאר במועדון למשך תריסר שנים לפחות?
ז'וזה מוריניו לא תמיד סמך עליו, וב-4 משחקי קלאסיקו הראשונים בחייו – סופרקופה, הסיבוב הראשון בליגה ושני מפגשים בחצי גמר גביע המלך – נשאר מודריץ' על הספסל. הוא אף שולב כמחליף מאוחר רק בשניים מהם. רק בקלאסיקו החמישי באותה עונה, במרץ 2012 במדריד, הוא פתח סוף כל סוף בהרכב, וזה השתלם, כי בדקה ה-82 נגח סרחיו ראמוס את כדור הקרן שלו פנימה כדי לקבוע 1:2 ולהביא ללבנים את כל הנקודות. כבר לפני יותר מעשור, אם כך, בישל מודריץ' את שער הניצחון לקבוצתו האהובה על בלאוגרנה.
והנה לכם, אתמול זה קרה שוב. בדקה ה-63 נשלח מודריץ' למערכה כאשר ריאל הייתה בפיגור 1:0 בקלאסיקו במונז'ואיק והמצב לא נראה מזהיר. כניסתו במקום חברו הטוב טוני קרוס, שחווה משחק מאכזב מאוד בסטנדרטים שלו, תרמה לא מעט. המשחק נהיה מאורגן יותר, כדורים רבים עברו דרך הקרואטי ואולי זה לא מקרי כי ג'וד בלינגהאם השווה בטיל ממרחק דווקא כשהוא היה על הדשא. ואז, בזמן פציעות, הסיט הכוכב הוותיק את הכדור לעברו של הסופרסטאר הצעיר ממנו ב-18 שנים – והאנגלי השלים צמד מפואר. בלינגהאם קיבל, כמובן, אינספור מחמאות ראויות אחרי שריקת הסיום, אבל גם חלקו של מודריץ' היה חשוב בהחלט. "הוא שינה את המשחק, אין ספק בכך", אמר המאמן קרלו אנצ'לוטי.
האיטלקי משתמש במודריץ' פחות העונה. למעשה, הוא לא היה באנקר בהרכב גם בעונה שעברה במשחקי הליגה, אבל זה נעשה בעיקר כדי לחלק כמו שצריך את הכוחות ובמשחקים החשובים באמת היה הקרואטי על הדשא משריקת הפתיחה. העונה סבור אנצ'לוטי כי שמודריץ' לא תמיד מתאים למערך ודיבר על כך ישירות בתחילת אוקטובר. "אלה שיקולים טקטיים", הוא אמר אחרי שהשאיר את הכוכב מחוץ להרכב בשלושה משחקי ליגה רצופים – משהו שלא קרה לו במשך עשור. והנה לכם – גם בקלאסיקו אתמול העדיף הבוס את אורליאן טשואמני ופדריקו ואלוורדה לצידו של קרוס. מיותר לציין כי בלינגהאם חייב להיות שם תמיד.
מודריץ' לא ממש רגיל להתמודד עם המצב הזה. בראיון שהעניק במולדתו בספטמבר, הוא סיפר: "התנאי היחיד שהצבתי לריאל לפני הארכת החוזה בקיץ היה שיתייחסו אליי כאל שחקן תחרותי ושלא ישאירו אותי רק בזכות הישגי העבר. כולם צריכים להיאבק על המקום בהרכב. אם ביוני שיחקתי פעמיים 120 דקות במדי הנבחרת בליגת האומות, אני יכול לעשות את זה גם בקבוצה. להיות מסופסל שבוע אחרי שבוע מרגיש לי מוזר. אף אחד לא אוהב לשבת בחוץ, אבל זה מה שהמאמן החליט. אני לא מתכוון להיות מתוסכל בגלל זה. בדיוק להיפך".
הקרואטי גילה שניהל שיחות כנות עם אנצ'לוטי ואין בעיות כלשהן בין השניים. ההערכה ההדדית העצומה נותרה איתנה. מודריץ' ממש לא מצטער שוויתר על השכר האסטרונומי שהוצע לו על ידי הסעודים ובחר להתמיד במועדון שהוא בית עבורו: "אני מאושר כאן וכל עוד זה המצב, אני פשוט לא חושב על אופציות אחרות. האגו שלי לא זקוק לפיתויים. אני פשוט רוצה ליהנות מכדורגל בריאל ולא מציב לעצמי גבולות".
אז הוא נהנה גם כאשר משלבים אותו כמחליף בקלאסיקו וזו הייתה הגישה שלו תמיד. למשל, בעונת 2019/20 השאיר אותו זינדין זידאן פעמיים על הספסל במפגשים מול ברצלונה וכך היה גם בסיבוב הראשון ב-2020/21. ומה קרה? מודריץ' הבקיע את שערו היחיד בקריירה בקלאסיקו דווקא כאשר עלה כמחליף – הוא קירקס אז את השוער נטו בדקה ה-90 כדי לקבוע 1:3 ולהבטיח את הניצחון בקאמפ נואו. בכלל, מודריץ' לא היה מעורב בכיבושים רבים מדי בקלאסיקו, אבל אם כבר זה קורה, אז עדיף שיהיה כמה שיותר מאוחר, וכמה שיותר דרמטי. בדצמבר 2016, למשל, הוא סידר לסרחיו ראמוס את השוויון בדקה ה-90 בכדור חופשי מושלם והציל לריאל נקודה בתיקו 1:1.
בדיעבד, היה זה רגע קריטי ביותר, כי ריאל הפסידה אמנם בקלאסיקו השני בסנטיאגו ברנבאו, אבל סיימה במקום הראשון על חודן של שלוש נקודות. עבור מודריץ' הייתה זו האליפות הראשונה במדים הלבנים בעונתו החמישית בקבוצה – לא דבר של מה בכך. אחריה באו גם החגיגות ב-2020 וב-2022, אבל בשורה התחתונה זה לא מספיק. יש משהו קצת ביזארי בכך שהמועדון המלכותי זכה פעמים רבות יותר בליגת האלופות בתקופתו מאשר בליגה המקומית. כעת, כאשר הוא מתקרב לסיום הקדנציה המופלאה הזו, המטרה המוצהרת הברורה היא אליפות רביעית. ההסטה לכיוונו של בלינגהאם אתמול, בטיימינג חיוני כהרגלו, קירבה את ריאל להגשמת החלום.
כי אולי יבחר מודריץ' בן ה-38 להיפרד מריאל בתום העונה, אם וכאשר ירגיש שהוא עלול להידחק לשוליים, אבל בינתיים הוא עדיין בשיא כוחו. אנצ'לוטי יודע זאת היטב, וההופעה אתמול חיזק את העובדה הזו. אם נגזר על הקרואטי להיפרד מהסנטיאגו ברנבאו ב-2024, הוא רוצה לעשות את זה כאלוף. ובינתיים, נא להריע לו לרגל חגיגות ה-500.