עד היום שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, עמד לצד האוהדים, אבל נראה שאמש (רביעי) הוא החליף דיסקט, כאשר ירי הפירוטכניקה במהלך המשחק של מכבי חיפה לבני סכנין מחוץ לאצטדיון סמי עופר לעבר כר הדשא חצה את הקווים מבחינתו. זה גם הביא אותו לפרסם אמש בשעה חריגה הודעה שהוא מתכוון להילחם בתופעה שחצתה גבולות מבחינתו.
בראיון ל-ONE השר זוהר נחוש למגר את האלימות ההולכת וגוברת, בטוח בהצלחתו ומספר איך זה ייעשה עם כל המגבלות הקיימות. כל זה, כדאי להזכיר, בזמן שלא ממונה שופט ספורט, יש בינתיים איסור לשימוש במצלמות לזיהוי פנים, לא מגדילים את התקנים ליחידה לאלימות בספורט של המשטרה ואפילו עדיין לא התחילו בקנסות המנהלתיים עליהם הצהירו לא פעם.
מיקי, יצאת בקריאה יוצאת דופן בעקבות הזיקוקים שירו אוהדי מכבי חיפה מחוץ לסמי עופר.
”המצב שנוצר הוא מאוד קיצוני, התחושה שלי היא שישנם כמה גורמים קיצוניים מקרב האוהדים, שחלקם גם משתייכים לאירגוני האוהדים, שבחרו לצאת למאבק ישיר ללא חשש וללא מורא מול גורמי האכיפה מתוך הבנה או תחושה שהם יכולים לנצח את המשטרה או את משרד התרבות והספורט. אני מניח שהזמן הקרוב יבהיר שלצאת למאבק הזה הייתה החלטה טיפשית ושיהיו מחירים כואבים מאוד מאוד בגין הפרעות האלה”.
בינתיים בית המשפט משחרר את כולם, אין שופט ספורט והאוהדים לא נרתעים.
”בשיחה שערכתי עם מפכ”ל המשטרה (יעקב שבתאי, ג.ל.), הצעתי שכל מי שנעצר במהלך האירועים האחרונים, באיזור ה-125 עצורים עד כה, יקבל קנס מנהלי של 2,000 ש”ח והרחקה לבין שלושה עד שישה חודשים מהמגרשים. זו תהיה התחלה טובה להראות שהאלימות אינה משתלמת, ההתנהגות אסורה והתפרעות אלימה יש בגינה מחיר.
“מעבר לזה, אני שמח על כך שההתאחדות התחילה כבר לפעול לשינוי התקנון שלה לענישה חמורה בגין עבירות אלימות ואני מבקש לומר עוד דבר: הגיע הזמן שכל מי שקורא ומנסה להאשים את משרד התרבות והספורט שפרסם קמפיין נגד האלימות, שיסתכל על עצמו במראה ויבין שהאלימות בסופו של דבר מגיעה מאלו שלא מתנגדים לה, שלא מונעים אותה, שלא גורמים לכך שהיא תיפסק, אלא מעודדים אותה בדרך כזו או אחרת תוך כדי מתקפה על מי שמנסה למגר את תופעת האלימות”.
איך אתה רואה את מה שהיה בדרבי התל אביבי? אוהדים טוענים לאלימות מצד המשטרה כלפי חפים מפשע.
”אני מתכוון לדון בעניין הזה עם מפכ”ל המשטרה, האם היה שימוש ביותר מדי אגרסיביות של המשטרה. אני יודע שהמרכיב הבעייתי שנוצר בדרך כלל במגרשי הכדורגל זה עניין הפרשים שמגיעים למשחקים ואז כתוצאה מההמולה אנשים יכולים להיפגע מהם. צריך לשקול האם יש צורך בפרשים במשחקי כדורגל, זה דבר שאני אדון לגביו עם המפכ”ל. אבל כל מי ששוכח לרגע, ממש שעות ספורות לפני תחילת הדרבי התגלה אמל”ח, ממש ציוד לחימה כולל סכינים ודברים חדים שיכול היה להביא גם לרצח. אנשים שוכחים את הגילוי החשוב הזה של המשטרה, שמנע פה אסון גדול.
“התחילו בלגנים מחוץ למגרש כי המשטרה הגיעה מן הסתם הרבה יותר חשדנית ובררנית לאירוע, כי אחרי שהשוטרים ראו אמל”ח כזה מסוכן במחסנים הם צריכים לראות האם נכנס דבר כזה למגרש וברור שהם יבואו למגרש מתוך רצון למצוא עוד אמל”ח כזה שעלול להיכנס למגרש. הבלגן שנוצר הוא לא כתוצאה מהמשטרה שהחליטה לבוא ולהתעלל באוהדים, ממש לא, אלא כתוצאה מכך שנמצאה כמות אמל”ח גדולה ומסוכנת לפני המשחק והמשטרה הגיעה באופן אקטיבי כדי לנסות ולמצוא עוד פעם אמל”ח כזה והבידוק היה הרבה יותר קפדני”.
איך תפעלו בעניין הזה?
”הדברים ייבדקו. לא נאפשר בכל מצב שימוש מיותר בכוח כנגד אוהדים תמימים שבאו רק ליהנות ממשחק ולא באו לעשות פעולות אלימות, אבל צריך לזכור, כשיש מעגל אלימות, בין אם אתה בתוך המעגל או מחוץ למעגל, יש ריקושטים. אנשים טובים ותמימים יכולים להיפגע כתוצאה מאלימות של מישהו אחר, כי כשמשטרה רוצה לאכוף אלימות ולאתר את הפורעים לפעמים גם אנשים שלא עשו שום דבר עלולים להיפגע.
“כמובן שהמטרה היא למנוע את זה ככל שאפשר, להתמקד בעיקר בפורעים, אבל מה לעשות, יש מחירים שלפעמים גם חפים מפשע משלמים כתוצאה ממעגלי האלימות שנמצאים בסמוך אליהם. אנשים צריכים להבין שאלה דברים שקורים בגלל אנשים אלימים, לא כי המשטרה אשמה, אלא כי אנשים אלימים הביאו את המשטרה לאיזשהו קצה שהיא צריכה לאתר את הפורעים הפוטנציאלים וגם אנשים תמימים משלמים על זה מחיר”.
איך אתה מסביר את זה שבית המשפט שיחרר את כל העצורים?
”אמרתי בצורה ברורה – עד שלא נצליח למנות שופט שמתמחה ומתעסק אך ורק בענייני ספורט, אין מה לצפות עכשיו מבתי המשפט להגביר את חומרת העונשים. זה יקרה, התהליך כבר התחיל, שר המשפטים התחייב לעניין הזה. ברגע שהוועדה למינוי שופטים תתכנס וימצאו שופטים אז גם שופט ספורט יימצא. נעשה את הכל כדי שזה יקרה בהקדם האפשרי”.
איך אתה מגדיר את מצב האלימות בספורט כיום בישראל?
”היום זה כבר הגיע לשלב של מלחמה עקרונית. זה או שאנחנו נותנים לאלימות לנצח ובעצם מרימים ידיים ומוותרים על הספורט הישראלי ועל הכדורגל בפרט כולל הפסקת כל תקציבי הספורט שנותנים היום לכדורגל, שמקבל רק ממשרד הספורט יותר מ-100 מיליון שקלים לשנה, ולהחזיר את הכדורגל שנים אחורה לשנות ה-90, זו אופציה אחת שאנחנו כמובן לא רוצים בה.
“האופציה השנייה שאנחנו כמובן מעדיפים אותה ומתמקדים בה, היא להיכנס לנושא בצורה הכי מקסימלית שאפשר כדי לאתר את אותם אנשים ולהכניס אותם מאחורי סורג ובריח או לחלופין להרחיק אותם לכל החיים מהמגרשים, ואנחנו נעשה את זה. אנחנו לא מתכוונים לוותר והפעם אני חושב שייראו קו חדש שהמשטרה ומשרד התרבות והספורט נוקטים בו, כי בנושא הזה הגיע הזמן לעשות את המעשה היותר משמעותי ממה שאנשים הכירו עד עכשיו”.
איתמר בן גביר ייצג בעבר את כל האוהדים שהיו עוצרים אותם. מה עמדתו בעניין הזה?
”הוא משתף איתי פעולה באופן מלא בכל הסוגיות הללו. הוא מתכוון להקים את היחידה למניעת האלימות בספורט, זה תהליך, בישראל תהליכים לא קורים ברגע, בגופים ממשלתיים לתהליכים לוקח זמן, אבל הם קורים”.
אתה לא חושב שרק כשיהיה רצח תתעוררו?
”לא. אנחנו נפעל בלי קשר לאירועים, אנחנו מתקדמים באופן מהיר בלי קשר לאירועים. נקים יחידה למניעת האלימות בספורט שתשתף פעולה עם המשטרה, נרחיב את כמות השוטרים שיגיעו לשמור על הסדר במידת הצורך".
חסרים אלפי שוטרים, חסרים שופטים בבתי המשפט. הרצון שלך יפה, אבל המציאות בשטח קצת אחרת.
”מי שמכיר אותי יודע שמשימה שאני מגדיר לעצמי, אני גם עומד בה. כל ההתחייבויות שלי בתחילת הקדנציה, אם זה התקציבים האדירים שהבאנו עכשיו לעולם הספורט ואם זה הדברים הנוספים שאנחנו עושים מול הגופים השונים בעולמות הספורט, קורים ומתרחשים. גם מיגור האלימות בספורט יתרחש בקדנציה הזאת. בין אם באופן חיובי ואופרטיבי יחד עם ארגוני האוהדים ובין אם באמצעות עבודה אינטנסיבית שנעשה בעצמנו. המטרה שלנו תושג כי אנחנו מבינים שאם המטרה הזו לא תושג, הכדורגל הישראלי פשוט מת”.
כמה אתה מודאג מכל מה שקורה?
”ברור שאני סופר מודאג, ברור שאני מסתכל על האירועים שמתרחשים ומבין שהמשימה היא הרבה יותר גדולה ממה שאנשים חושבים. זו משימה לאומית כי אנחנו מבינים שיש הרבה אנשים שפשוט רוצים להרוס את הספורט, להתנגח עם כוחות המשטרה, לנסות להראות מי יותר חזק. ‘אנחנו נזרוק את האבוקות ונראה שאנחנו מנצחים אתכם’, אנחנו נמצאים במצב שזה הפך למשהו מאוד מסוכן ואנחנו לא ניתן לזה לקרות.
“אנשים יכירו צד אחר של גורמי האכיפה, צד שיהיה הרבה יותר קשה לעיכול בשלב הראשון, אבל אין ספק שבסופו של תהליך זה יביא לסוף האלימות בספורט. לאלה שמאיימים שלא יגיעו למשחקים, אני אומר בצורה ברורה – תממשו את האיום, אנחנו והקבוצות לא חוששים מהאיומים הללו, נמשיך לאכוף באופן אקטיבי, לא נירתע לא מאיומים ולא מהפחדות עד שתופעת האלימות תיפסק, ויהיה מאוד לא נעים למי שירצה להיות אלים. מי שמאיים שלא יגיע למשחקים בעצם בלי לשים לב מעודד בעצמו את האלימות”.
כשאתה אומר ‘יכירו צד לא נעים שלנו’, למה אתה מתכוון?
”יהיה הרבה יותר קשה מול המשטרה וגורמי האכיפה, הסובלנות תהיה הרבה יותר פחותה מול אוהדים אלימים או פוטנציאל לאוהדים אלימים. אירגוני האוהדים לא יוכלו להמשיך ולתפקד בנוח כמו שהם יכלו עד עכשיו, הדברים ישתנו מבחינת הדרך שהם היו מורגלים אליהם עד עכשיו כי זהו. הגיע הרגע, שעת המבחן של כולם, או שאנחנו מתיישרים כולם ונכנסים לתלם ומתחילים לאפשר לכדורגל להתנהל כמו שצריך, או שיהיה קשה מאוד ליהנות מכדורגל. אם זה בשלילת תקציבים, הפחתת נקודות, הרחקות מאירופה, הפסקת אוהדים במשחקי חוץ, קנסות מנהליים, הרחקות אוטומטיות של אוהדים לתקופה ארוכה. יש עוד הרבה מאוד כלים וכנראה שנתחיל להשתמש בכולם עד שהדבר הזה יפסק”.
מתי נראה ירידה באלימות?
”העונה הזו היא שנת מבחן. היא חייבת להסתיים עם שינוי. אם את העונה הזו לא נסיים עם שינוי זה יהיה כישלון גדול של כולם ללא יוצא מן הכלל ואני מתכוון לעשות הכל כדי למנוע את הכישלון הזה”.
מה מפכ”ל המשטרה הבטיח לך בשיחה איתו?
”המפכ”ל מבין את המשמעויות של הנושא הזה ונכנס לעובי הקורה בעצמו. עד כה הדברים התנהלו קצת שונה, אבל היום המשטרה מבינה שזה חלק מהמשימות הכי חשובות שלה, ואני שמח שהמפכ”ל והשר לביטחון לאומי מבינים את המשמעויות ועושים הכל יחד איתנו כדי למגר את התופעה”.