אוסקר גלוך לא רק הפך אתמול באצטדיון האור של בנפיקה לכובש הישראלי הצעיר ביותר בתולדות ליגת האלופות. הוא גם היה השחקן הצעיר ביותר על המגרש בקבוצה הצעירה ביותר בתולדות המפעל. את "התואר" הזה הוא מקבל אמנם על חודם של ימים ספורים, כי גלוך נולד ב-1 באפריל 2004, ואילו קארים קונאטה, שהחמיץ את הפנדל של זלצבורג בפתיחת המשחק, נולד ב-21 במרץ 2004, אבל זה לא ממש משנה. באופן כללי זו קבוצה של נערים, עם ממוצע גילים כמעט אבסורדי של 21 וחצי שנים. להשיג 0:2 במגרשה של הקבוצה שהעפילה אשתקד לרבע הגמר זה לא דבר של מה בכך.
מובן שיש בתוצאה הזו גם אלמנט של מזל. שני השערים הובקעו בעקבות איבודי כדור מגוחכים מצד הגנת בנפיקה, הרחקת השחקן החשוב ביותר בהגנת הפורטוגלים בדקה ה-13 עזרה מאוד, והשוער אלכסנדר שלאגר ביצע מספר הצלות איכותיות. אלא שהנסיבות יישכחו במהרה, והן לא ממש רלוונטיות גם בטווח הזמן המיידי. הניצחון המפואר יעניק ביטחון עצמי חיוני ביותר לשחקנים הצעירים, שיכולים להמשיך ולנסוק מכאן. בהרכב אתמול היו רק שניים שנולדו בשנות ה-90, כל היתר הגיחו לאוויר העולם כבר במילניום החדש. לא פחות מ-6 שחקנים, כולל גלוך, ערכו את הופעות הבכורה שלהם בליגת האלופות, והם אלה שהביאו לזלצבורג את ניצחון החוץ המכונן הראשון במפעל על יריבה גדולה.
קל לשכוח זאת, אבל במשך שנים ארוכות הייתה זלצבורג הלוזרית הכי גדולה של המוקדמות. היא כשלה פעם אחר פעם בניסיונה להעפיל לשלב הבתים בליגת האלופות, ושונאיה לעגו כי זה העונש על ההשתלטות של קונצרן רד בול על המועדון. במסגרת רשימת ההדחות היו גם ההפסדים למכבי חיפה ב-2009 ולהפועל תל אביב ב-2010. רוג'ר שמידט, המאמן הנוכחי של בנפיקה שלא ממש שמח לפגוש את האקסית אמש, יודע זאת על בשרו טוב מכולם – הוא היה מאמן של זלצבורג כאשר היא הפסידה באופן מטורף לדודלאנז' מלוקסמבורג. בקיצור, זו הייתה קללה, והיא נשברה רק כאשר זלצבורג העפילה אוטומטית לשלב הבתים ללא צורך במוקדמות ב-2019.
מאז, היא תמיד שם, אבל עד אתמול שני ניצחונות החוץ הבודדים שלה הושגו מול גנק ולוקומוטיב מוסקבה. זה נחמד, כמובן, ואף אחד לא יעז גם לזלזל בתוצאות התיקו שהושגו במגרשן של נאפולי, סביליה וצ'לסי, אבל זה לא מתקרב לניצחון אמיתי וחלק במבצרה של קבוצת פאר. זה מה שקרה אתמול בבירת פורטוגל, והנסיבות בהן הגיעה הסנסציה רק הופכות אותה למתוקה ומרגשת יותר.
כי הרי היה זה בקיץ ממש לא פשוט עבור זלצבורג. יומיים בלבד לפני פתיחת העונה בשלהי יולי, עזב המאמן מתיאס יאייסלה בדרכו לכסף הגדול של אל-אהלי הסעודית. ההצעה לא הייתה צפויה, והיא הגיעה בעיתוי אומלל מאוד מבחינת אלופת אוסטריה, כך שההנהלה אפילו לא התאמצה להסתיר את זעמה העצום. "אנו סבורים כי מאמן שמנהל משא ומתן עם גורמים אחרים ממש לפני תחילת העונה חשובה ממש לא אמור להיות כאן מלכתחילה. הקבוצה זקוקה לאנרגיות חיוביות וליציבות", הצהיר המנכ"ל שטפן רייטר שנדרש לחפש אלטרנטיבות בלוח זמנים קצר.
למרבה המזל, הפתרון היה קל, כי גרהארד שטרובר היה פנוי. יליד אזור זלצבורג שעבד במשך שנים באקדמיה של המועדון ובקבוצת המילואים שלה, יצא ב-2019 לדרך עצמאית כדי לאמן את וולפסברגר שם הדריך את שון וייסמן, ואז המשיך לברנסלי האנגלית, לפני ששב לקונצרן ומונה למאמן ניו יורק רד בולס. עם תום כהונתו שם, הוא היה האופציה הכי טבעית לרשת את יאייסלה, כי הוא מכיר את המועדון מבפנים טוב מכולם, ומצטיין בעבודה עם שחקנים צעירים. זה היה באנקר, ונכון לעכשיו נראה כי זלצבורג אפילו הרוויחה מהבריחה של המאמן הקודם.
בנוסף, גם המנהל הספורטיבי פותה לעזוב ביולי. כריסטוף פרוינד, האדריכל של ההצלחה המסחררת, כיהן בתפקיד מאז 2015, ועבודתו המצוינת משכה תשומת לב של המועדונים העשירים. בעונה שעברה הוא ניהל מגעים מתקדמים עם צ'לסי, אך לא הגיע לסיכום. הפעם, באיירן מינכן שמה עליו את ידה אחרי פיטוריו של חסן סליהמיצ’יץ’, ופרוינד אמור לתרום רבות לאלופת גרמניה. זלצבורג נפרדה ממנו בצער, אך לא בזעם – כי עזיבתו האפשרית נלקחה בחשבון ולא הדהימה איש. לכיסאו קודם ברנהרד שאונבוכנר, שעובד במועדון מאז ההשתלטות של רד בול, ועבר אינספור תפקידים באקדמיה, מגיל 14 ועד לקבוצת המילואים. הוא היה מוכן ובשל לקחת את המושכות, והאסטרטגיה לא תשתנה בעקבות הזעזוע. אם כבר, ההימור על הצעירים רק ייעשה מובהק יותר.
כי זו הייתה דרכה של זלצבורג מאז תחילת ימי רד בול. היא גם מגדלת את השחקנים באקדמיה שלה, וגם רוכשת כישרונות מבטיחים ממגוון מדינות בזכות רשת הסקאוטינג המשובחת. במקרה של גלוך, לא נדרשו הברקות מיוחדות כי שמו היה מוכר היטב באירופה, ומועדונים גדולים יותר שקלו להחתימו, אבל היהלום הישראלי בחר בזלצבורג כי ידע שהוא יגיע למועדון בו יזכה לקידום מהיר במיוחד, ויוכל לקחת חלק משמעותי מאוד בליגת האלופות כבר בגיל 19. זו הייתה המטרה, והיה ברור עוד בינואר שזה הצעד הנבון והמושכל ביותר. אם למישהו היו במקרה ספקות, הן הוסרו אתמול.
מתקבל הרושם כי השינויים החריגים שעבר המועדון בקיץ לא השפיעו על גלוך לרעה, ואולי אף להיפך. היו לו יחסים טובים עם יאייסלה, אבל הוא התחבר מצוין גם לשטרובר, והפך לשחקן קבוע במערך בחודש האחרון בליגה האוסטרית. הביטחון העצמי שלו עולה עם כל שבוע שחולף, וגם ההצגה הנהדרת במדי נבחרת ישראל ברומניה במוקדמות יורו 2024 לא הזיקה כלל. הוא הגיע להופעת הבכורה בליגת האלופות במצב רוח מרומם, והשתלבותו בחבורה הצעירה הזו פנטסטית.
ניכר כי יש לגלוך שיתוף פעולה פורה במיוחד עם רוקו שימיץ', שנהנה לבשל לו את השער למרות שיכול היה להשלים צמד בעצמו. החלוץ הקרואטי, בנו של דאריו שימיץ' שכיכב בזמנו כמגן באינטר ובמילאן, הביא אתמול למשחק סיפור אישי מיוחד. הוא היה לך השערים בליגת האלופות לנוער בעונת 2021/22, כאשר זלצבורג עלתה גמר מול בנפיקה. לקראת ההתמודדות, סוקר כשרונו בהרחבה בתקשורת הפורטוגלית, אבל הבלם אנטוניו סילבה הצליח להעלים אותו ברגע האמת, ובנפיקה ניצחה 0:6 כדי להניף את הגביע. במסגרת החגיגות, לא הצליח סילבה להתאפק ועקץ את יריבו בטוויטר בציניות.
אתמול, בחלוף שנה וחצי, הגיעה הנקמה. סילבה ספג כרטיס אדום בגלל נגיעת יד על קו השער, ושימיץ' היה זה שדייק מהנקודה הלבנה. הבישול המצוין לישראלי סלל את דרכו לזכייה מוצדקת בתואר איש המשחק, אבל היו גם שחקנים נוספים שראויים לשבחים. גלוך סיפק הופעה נהדרת בקישור ההתקפי, בעוד מאדס בידסטרופ הדני בן ה-22 בלט מאוד בניווט במרכז המגרש. אמאר דדיץ' הבוסני, רק בן 21, הוא הקפטן והמנהיג הבלתי מעורער מעמדת המגן הימני. לוקא גורנה-דואט הצרפתי, שהוחתם מסנט אטיין לפני שנה, מתפתח לקשר אחורי ברמה גבוהה. יש לנערים האלה פוטנציאל לעשות העונה משהו שייזכר לשנים.
מובן שהדרך להעפלה לשמינית הגמר עדיין ארוכה מאוד. בנוסף לבנפיקה, תתמודד זלצבורג במסגרת הבית עם אינטר וריאל סוסיאדד, אשר הפכו בעקבות ההפסד של בנפיקה לפייבוריטיות לסיים בשני המקומות הראשונים. אלא שגם לאלופת אוסטריה יהיה מה לומר במפגשים מול שתיהן, וגלוך עשוי להיות אחד הכוכבים המובילים בכל המשחקים. בעוד חודש נראה אותו בסן סירו. ובינתיים, אפשר להתרכז בחגיגות, כי אצטדיון האור באמת האיר לו פנים.