כשצ'אבי מונה למאמן ברצלונה במקום רונאלד קומאן בנובמבר 2021, הוא מצא את קבוצת נעוריו במשבר מקצועי וניהולי. היא הייתה אז רק במקום התשיעי ובאיזשהו שלב החלוץ המוביל של בארסה היה פראן ז'וטגלה, אז שחקן אלמוני בקבוצת המילואים שבכלל היה ידוע כאוהד אספניול.
אבל בארסה עברה מהפך תחת צ'אבי שהוביל אותה לזכייה באליפות ובסופרקופה הספרדי בעונתו המלאה הראשונה כמאמן, וחלק מהשינוי הגיע בעזרת שימוש בתוכנה מבוססת אינטליגנציה מלאכותית. צ'אבי נעזר בה למעשה מאז תחילת קריירת האימון שלו וב'את'לטיק' סיפרו על הצד הפחות מוכר בהצלחה של בארסה תחת המאמן.
כשצ'אבי מונה למאמן בארסה, הוא הביא עמו שבעה אנשי צוות חדשים שעבדו עם אותה תוכנה, קוגניה, והם הביאו אותה גם לקטלוניה. האנליסטים של המאמן, דויד פראטס, טוני לובו וסרחיו גארסיה, ביססו על התוכנה חלק ניכר מעבודתם במהלך השנים שבהן עבדו עם צ'אבי באל סאד הקטארית, קבוצתו הקודמת, וגם הבלאוגרנה השתמשו בשיטת העבודה הזו, מה שעוזר להם לעשות מגוון דברים בהרבה פחות זמן ממה שהם אמורים לקחת.
התוכנה פותחה ב-2019, היא מסוגלת לנתח כל סיטואציה, אירוע או משתנה שאפשר לראות במשחק כדורגל, ולפני פחות משנתיים המנכ"ל של החברה שאחראית עליה, מוריסי לופס פליפ נפגש עם המנהל הספורטיבי של בארסה בזמנו, מתאו אלמאן, כדי שהאחרון יוכל ללמוד את התוכנה. "אתה יכול להראות לי את כל התנועות שאוסמן דמבלה עשה מאחורי ההגנה בשנה האחרונה?", שאל אלמאן את לופס פליפ וקיבל תשובה בעזרת השימוש ב-AI.
כאמור, מכיוון שהתוכנה משתמשת ב-AI, תהליך העיבוד שלה לוקח הרבה פחות זמן מאשר היה לוקח אם היה מדובר בעבודה ידנית וכך צ'אבי והצוות שלו מקבלים תשובות מהר יותר. "יכולנו לתת למתאו (אלמאן) מה שהוא רצה תוך דקות", הסביר לופס פליפ, "אני זוכר שכשבארסה שיחקה בליגה האירופית מול מנצ'סטר יונייטד, חמישה ימים לפני כן, הצוות המקצועי ביקש מאיתנו לנתח 12 משחקים של יונייטד לפי פרמטרים שהם רצו. בעבודה ידנית זה היה לוקח 300 שעות, עם התוכנה זה לקח ארבע שעות".
אבל זה לא הקשר הראשון בין לופס פליפ לבארסה. הוא שיתף פעולה עם ז'ואן וילה, אחד מבכירי לה מאסיה כשיוהאן קרויף הצטרף למועדון כמאמן בשנות ה-80, ודמות מפתח בהתפתחות הסגנון של בארסה לאורך השנים. וילה אימן מאות שחקנים צעירים במועדון, כולל את צ'אבי בזמנו, והוא נפרד מבארסה בתום 40 שנה רק ב-2018 אחרי שהנשיא בזמנו, ז'וזפ מריה ברתומאו, החליט לפטר אותו.
"המאמנים הטובים ביותר שהיו לי בקריירה הם גווארדיולה ולואיס אראגונס, אבל ברמת האקדמיה אני חייב הרבה על מה שאני יודע גם לז'ואן וילה", אמר צ'אבי ב-2015. כשפפ אימן את בארסה, שחקנים כמו צ'אבי וקרלס פויול ביקשו מווילה עצה על איך לשפר את המשחק שלהם ולופס פליפ היה האיש שהיה אחראי על האנליזה, ואז נתן פידבק לבלם ולקשר לצד וילה.
"הבנתי כמה זמן צריך להשקיע כדי לנתח משחק באופן רציני", סיפר לופס פליפ, "זה לקח הרבה זמן - יותר מדי. אי אפשר היה לייעל את התהליך וזו הייתה המוטיבציה שלי כדי להתחיל עם קוגניה". לופס פליפ הוא גם אחד המייסדים של מרכז החדשנות של בארסה, אבל אחרי שלא הצליח לקדם את הפרויקט דרך המועדון, הוא השיג מלגה מאוניברסיטת קונטיקט, שם החל לפתח את התוכנה.
דרך וילה, הוא הציג את הפרויקט ב-2018 בפני צ'אבי שעמד להתחיל בקריירת האימון שלו. קשר העבר כל כך השתכנע עד שהחליט להשקיע בפיתוח התוכנה וכך גם איקר קסיאס, וילה ו-ויקטור פונט, שהיה מועמד לנשיאות בארסה ובו תמך צ'אבי. כיום מאמן בארסה נחשב לשגריר בחברה שאחראית על התוכנה, בה משתמש גם אונאיי אמרי מאז ימיו בוויאריאל.
היא נמצאת גם בשימוש של ווטפורד, א.י.ק סולנה השבדית ומספר התאחדויות באירופה, כולל ההתאחדות לכדורגל בארץ. “השותפות הזו מסמלת אבן דרך עבורנו”, אמר לופס פליפ אחרי שבקוגניה הודיעו על השת”פ עם ישראל, “אנו מצפים לעבוד עם מחלקת האנליזה בהתאחדות לכדורגל”.
כדי להדגים את השימוש של בארסה וקבוצות אחרות בקוגניה, הצוות המקצועי של אלופת ספרד הסכים לחשוף ב'את'לטיק' תמונות מניתוח לדוגמא של משחקי הקבוצה בטרום העונה. אותן דוגמאות מתרכזות בבנייה של המשחק מאחור תוך שבירת לחץ ותזמון התנועה של הקשרים הקדמיים.
כיום זו כבר חלק משגרת העבודה של צ'אבי והצוות שלו. וכשהמאמן על סף חתימה על חוזה חדש עד 2025, האינטליגנציה המלאכותית תמשיך להיות חלק מצורת העבודה של בארסה גם בעתיד.