יום שבת, 23.11.2024 שעה 01:11

כך ייבחרו גולשי הרוח שיתחרו בפאריס 2024

חשיפה: אחרי השגת הקווטה באליפות העולם, זו שיטת ההכרעה דרכה ייבחרו הנציגים שיתחרו במשחקים האולימפיים. התחרות הפנימית בשיאה, מי מוביל במרוץ?

|
שחר טיבי עם הגופיה האדומה המסמנת את המקום השני באליפות (אחר)
שחר טיבי עם הגופיה האדומה המסמנת את המקום השני באליפות (אחר)

אליפות העולם בשייט מביאה את הספורטאים הישראלים לקצה גבול היכולת כי מבחינתם זה הזמן לפרוץ קדימה ולהציג את היכולות הטובות ביותר שלהם על מנת לזכות בכרטיס למשחקים האולימפיים. זה מייצר תחרות מטורפת במים, בעיקר בנבחרות גלישת הרוח של גל פרידמן ושחר צוברי, שיש להם איכות גדולה.

אחרי השגת הקווטה אמש (שישי), נפתח המאבק הפנימי בנבחרות הגברים והנשים על כרטיס הטיסה הבודד לאירוע הספורט הגדול בעולם שיתקיים באתר האולימפי במארסיי - וכעת ONE חושף את שיטת ההכרעה המלאה לבחירת הנציגים שיתחרו בגלישת רוח במשחקים האולימפיים בפאריס 2024. כיצד מכריעים מי הבודדים שייסעו בנבחרות גלישת הרוח?

בנבחרות הגברים והנשים יש תחרות פנימית מטורפת, עם הרבה איכות בנבחרת הגברים ובנבחרת הנשים, אך רק נציג אחד מכל נבחרת יוכל להגיע למשחקים האולימפיים. בתחילת הקמפיין האולימפי נבנתה שיטת ההכרעה הפנימית שתקבע כיצד ייבחרו הנציגים הבודדים, כאשר בין היתר גם למאמנים גל פרידמן ושחר צוברי יש את היכולת לקבוע מי יתחרו. ויש לזה חשיבות רבה.

גל פרידמן ושחר צוברי (אסי ממן) (מערכת ONE)גל פרידמן ושחר צוברי (אסי ממן) (מערכת ONE)

שיטת ההכרעה הפנימית מבוססת על חישוב מתמטי שנעשה על בסיס ארבע תחרויות גדולות, כאשר כרגע המתחרים הישראלים נמצאים בתחרות השלישית מביניהן. אליפות אירופה 2023 העניקה כ-15% מסך הנקודות, התחרות הקדם אולימפית העניקה משקל זהה של ניקוד אבל רק במקרה של זכייה במדליה מצד אותו הנציג הבודד שנשלח אליה, ושתי אליפויות העולם של 2023 ו-2024 מהוות 70% מכלל הניקוד כך שהן החשובות ביותר.

בימים אלה המרוץ להשגת הכרטיס בשיאו. אחרי אליפות העולם שתתקיים בפברואר 2024 ייבחרו הנציגים. בדרך לשם, יש שיטת ניקוד שמדרגת את ההישגים של גולשי הרוח במאני טיים. השיטה עובדת כך שהניקוד הרב ביותר יינתן לכל גולש או גולשת רוח אם הם יסיימו כמה שיותר קרוב לפודיום באותן ארבע התחרויות הגדולות.

באליפות אירופה האחרונה הניקוד חולק כך שמדליית זהב העניקה למנצח 16 נקודות, מדליית כסף הייתה שווה 14 נקודות וארד 12 נקודות. גם מי שנותר מחוץ לפודיום זכה לניקוד, כי המקום הרביעי הביא לו 10 נקודות לדירוג הפנימי, המקום חמישי היה שווה 8 נקודות, המקום השישי 6 נקודות, המקום השביעי 4 נקודות והמקום השמיני 2 נקודות סך הכל. מי שסיימו במקומות 9-16 לא קיבל ניקוד. מי שסיימו במקומות 17-24 קיבלו ניקוד שלילי של 2- נקודות, כאשר מי שסיימו מתחת למקום ה-24 קיבלו ניקוד שלילי של 4- נקודות.

לתחרות הקדם אולימפית יצאו שני נציגים בלבד משום שהיא נערכה במתכונת האולימפית. מי שנבחרו היו תום ראובני ושרון קנטור, שיצאו לשם בידיעה שהם יוכלו לצבור ניקוד נוסף רק אם יזכו להופיע על הפודיום. בדומה לתחרות הקודמת, גם כאן שיטת הניקוד הייתה זהה, אך הניקוד חולק כאמור רק למי שסיים עם מדליה על הצוואר. זכייה במדליית הזהב הייתה שווה 16 נקודות, מדליית כסף הביאה 14 נקודות וארד 12 נקודות.

אגב, כל כניסה לגמר מהמקום הראשון באליפות אירופה או בתחרות הקדם אולימפית העניקה בונוס של 4 נקודות למאזן האישי של אותו גולש רוח. מי שסיים את השיוטים המוקדמים במקום השני או השלישי בתחרויות הללו קיבל 2 נקודות בונוס למאזנו. זוהי עוד תוספת משמעותית וחשובה.

באליפות העולם הנוכחית המשקל של הניקוד עולה פלאים ולכן כל גולשי הרוח הישראלים בטירוף. על פי שיטת הניקוד, באליפות העולם 2023 מדליית הזהב שווה 32 נקודות, הכסף 28 נקודות והארד 24 נקודות. מקום רביעי יביא 20 נקודות, חמישי 16 נקודות, שישי 12, שביעי 8 ושמיני 4. מי שיסיימו במקומות 9-16 לא יקבלו ניקוד, בעוד שתוצאות של 17-24 יגררו הפחתה של 4- נקודות, ומקום 25 ומטה יביא לניקוד שלילי של 8- נקודות למאזן האישי.

גם באליפות העולם הנוכחית בהולנד ניתן להשיג ניקוד בונוס ולכן חשוב באיזה מקום אותו גולש הרוח סיים אותה. אם הוא העפיל לגמר מהמקום הראשון הוא יקבל עוד 8 נקודות, אם זה יקרה מהמקום השני או השלישי גולש הרוח יקבל עוד 3 נקודות נוספות למאזנו.

קטי ספיצ'קוב. צילום-sailing energy (אחר)קטי ספיצ'קוב. צילום-sailing energy (אחר)

התחרות עם הניקוד הרב ביותר היא אליפות העולם 2024, התחרות האחרונה שתכריע את המבחנים הפנימיים לנבחרות ישראל. זכייה בזהב העולמי חודשים ספורים לפני המשחקים האולימפיים תעניק 40 נקודות, סגנות תהיה שווה 35 נקודות ומדליית ארד 30 נקודות. בנוסף, מי שיסיים במקום הרביעי יקבל 25 נקודות, החמישי יזכה ל-20 נקודות, השישי ל-15 נקודות, השביעי ל-10 נקודות והמקום השמיני יזכה ב-5 נקודות למאזן. מקומות 9-16 לא יזכו לניקוד כלל. המסיימים במקומות 17-24 יהיו עם ניקוד שלילי של 5- נקודות ומי שיסיימו מתחת לזה יירשם לחובתם ניקוד של 10- נקודות.

גם במקרה הזה, יחולק בונוס למי שיסיים את התחרות הסדירה באחד משלושת המקומות הראשונים. מי שיסיים את שיוטי המוקדמות במקום הראשון, מעבר להבטחת המדליה העולמית הוא יזכה גם לבונוס של 10 נקודות, והמקומות השני והשלישי יעניקו עוד 5 נקודות למאזן. המטרה היא לעודד הישגיות לאורך כל הדרך, בעקבות שינוי שיטת התחרות שכוללת רבע הגמר, חצי גמר וגמר בו מתחרים רק על צבע המדליה.

למקרה של שוויון בניקוד בין שני הנציגים, כפי שקרה לדוגמה בקמפיין האולימפי הקודם בין שחר צוברי ליואב כהן, הוחלט להכניס סעיף חדש ומיוחד להכרעה במסגרת מבחנים של נבחרות ישראל: "מצב של שוויון ייפתר על ידי הכפלת שקלול הניקוד של אליפות העולם 2024", כך על פי השיטה. אם עדיין לא תהיה הכרעה, יוכפל שקלול הניקוד באליפות העולם 2023. ואם גם זה לא מייצר "ניקוד שובר שוויון", הוועדה לבחירת הנציגים האולימפיים של איגוד השייט היא זו שתכריע בסוגיה.

יואב עומר (עמרי שטיין)יואב עומר (עמרי שטיין)

אגב, מי שזוכה במדליות גם בתחרות הקדם אולימפית ב-2023 וגם באליפות העולם ב-2024 יזכה ל"ניקוד זהב", כך שהוא ינצח את התחרות הפנימית ויזכה בכרטיס למשחקים האולימפיים באופן אוטומטי. היחידה שמסוגלת לעמוד בסעיף הזה היא שרון קנטור שמככבת בתקופה האחרונה.

מי שהשיג את הקווטה האולימפית גם מקבל ניקוד בונוס, כך שהספורטאי שהשיג אותה באליפות העולם 2023 יזכה לעוד 10 נקודות נוספות למאזנו, אם השיג את הקווטה האירופאית הוא יקבל עוד 5 נקודות והשגת הקווטה בתחרות ההזדמנות האחרונה תהיה שווה עוד 2.5 נקודות.

מעבר למתמטיקה, כאמור גם להמלצת המאמן יש משקל רב בהחלטה מי מבין חברי הנבחרת ייצא למשחקים האולימפיים, מה שמאלץ את הספורטאים להתמקד בהצלחתם האישית ולא בתוצאות של יתר חברי הנבחרת. המטרה היא להימנע משיקולים אישיים, כך שהם לא יהרסו זכייה של ישראלי במדליה באליפות העולם רק כדי להבטיח לעצמם כרטיס טיסה למשחקים האולימפיים. כמו כן, הספורטאים יהיו חייבים לעמוד בקוד האתי של איגוד השייט והוועד האולימפי כדי לזכות בייצוג, אחרת הם יפסלו מהתמודדות. גולשי הרוח חתמו על התחייבות לעמוד בזה בתחילת הדרך.

את המלצתו ימסור המאמן לוועדה לבחירת הנציגים האולימפיים באיגוד השייט, בה חברים מנהל היחידה לספורט הישגי דני אורן, שייט העבר וחבר הוועדה המקצועית שמשון ברוקמן, שייט ומאמן העבר מוטי אמברם, המנהל המקצועי של איגוד השייט אלי צוקרמן, המנהל המקצועי של הקייט פויל ערן סלע והיועץ המשפטי המשמש כמשקיף. לאחר הדיונים הללו, הוועדה תמליץ להנהלת איגוד השייט על הנציגים שנבחרו ובסיומו של ההליך הם יובאו לאישור הוועד האולימפי.

תמונת מצב: ההכרעה בנשים קרובה?

בנבחרת גלישת הרוח לנשים מובילה כעת שרון קנטור בפער גדול על פני היתר בתחרות הפנימית, לאחר שסיימה עם מדליית הכסף באליפות אירופה (14 נקודות) וזכתה במדליית הזהב בתחרות הקדם אולימפית (16 נקודות). אחרי שסיימה את השיוטים המוקדמים במקום הראשון בשתי התחרויות הללו, היא זכתה גם בניקוד הבונוס (4+4 נקודות). לפיכך, יש לה 38 נקודות במאזן.

שחר טיבי, שסיימה חמישית באליפות אירופה (8 נקודות), זכתה בקווטה באליפות העולם (10 נקודות) והעפילה לשיוטי המדליות מהמקום השני (3 נקודות), מדורגת אחריה עם 21 נקודות סך הכל. קטי ספיצ'קוב עם 3 נקודות, תמר שטיינברג עם 0 נקודות, מאיה מוריס עם 2- נקודות, שחר רשף עם 4- נקודות ודניאלה פלג עם 10- נקודות.

הניקוד הזה עדיין לא סופי ותלוי בתוצאות של שיוטי המדליות, בהם ישתתפו שחר טיבי וקטי ספיצ’קוב בחצי הגמר, ושרון קנטור ותמר שטיינברג ברבע הגמר. מיקום גבוה, במיוחד אם זו תהיה מדליה, יוכל להקפיץ אותן גבוה בטבלה.

שחר טיבי (sailing energy)שחר טיבי (sailing energy)

בנבחרת הגברים, התחרות פתוחה לחלוטין. כרגע יואב עומר מוביל משום שיש לו 6 נקודות במאזנו (השיג קווטה ששווה 10 נקודות, כאשר לפני כן ירדו לו 4- על התוצאה שעשה באליפות אירופה). אם יזכה בהישג בשיוט המדליות היום, הוא יוכל להתקדם עוד יותר.

תום ראובני אומנם סומן כגולש הרוח המוביל בנבחרת, אבל הוא סיים במקום ה-11 את אליפות אירופה ובמקום השמיני בתחרות הקדם אולימפית (כך שהוא לא קיבל על כך ניקוד) ובאליפות העולם סיים במקום ה-18, ולכן כרגע הוא עם 4- נקודות במאזנו האישי.

מאחוריהם נמצאים בדירוג הפנימי תומר ורדימון (6-) ויואב כהן (8-) שכזכור התחרה במשחקים האולימפיים בטוקיו בדגם ה-RSX אך מתקשה בדגם ה-IQ פויל. נמרוד משיח לא התחרה באליפות אירופה ולא השיג תוצאה טובה באליפות העולם, כך שכרגע הוא מחוץ לטבלת הניקוד.

תום ראובני (צילום: גל פרידמן)תום ראובני (צילום: גל פרידמן)
אסור לפספס
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
נגןיונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
יונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
/* LAST / NEXT ROUNDs */