משחק הליגה האחרון של יאנג בויז היה בעייתי בהחלט. היא נקלעה לפיגור באצטדיונה של לוצרן במחצית הראשונה, התקשתה לייצר מצבי הבקעה, התעוררה איכשהו רק לקראת הסיום והשוותה בזמן פציעות ל-1:1 על מנת לשמור על מאזן ללא הפסד בתום 4 מחזורים. זה לא עזר כדי לשפר אווירה עגומה למדי, בתום מה שהוגדר בעיתון ברנר צייטונג כ"הופעה חלשה באופן מחפיר".
וזו המציאות – יריבת מכבי חיפה בפלייאוף ההעפלה לליגת האלופות נמצאת על סף משבר. אלופת שווייץ עדיין לא נפלה לבור, אבל פיאסקו מול הירוקים ידחוף אותה בדיוק לשם, והעיתונאים שמסקרים אותה מסכימים – השינויים בסגל בקיץ פגעו נכון לעכשיו בקבוצה. עזיבתו של הקשר היצירתי כריסטיאן פאסנאכט לנוריץ' פגמה קשות במשחק ההתקפי. מכירתו של הבלם סדריק צזיגר לוולפסבורג תמורת חמישה מיליון אירו החלישה את ההגנה. המחליפים המיועדים טרם התחברו ועדיין לא נכנסו לעניינים, והתוצאה מדאיגה מבחינת האוהדים.
בעוד הירוקים מגיעים לקרב במומנטום חיובי שנוצר בהדרגה בזכות הניצחונות על שריף וסלובן ברטיסלבה, יאנג בויז נמצאת במגמה הפוכה, והעובדה כי העפילה אוטומטית לזה באירופה דווקא פועלת באופן פרדוקסלי לרעתה. היא תימדד לפי המפגשים מול מכבי חיפה בלבד, והציפיות גבוהות. לכולם ברור כי יאנג בויז אמורה להיות פייבוריטית, וזה היה הלך הרוח בתקשורת המקומית מיד אחרי ההגרלה. מאידך, יש גם קונצנזוס לפיו הקבוצה לא מתפקדת, ואחרי המשחק מול לוצרן החלו להתגנב הספקות לגבי יכולתה להצליח במשימה.
האוהדים זוכרים היטב כיצד נכשלה יאנג בויז מול אנדרלכט של ליאור רפאלוב במוקדמות קונפרנס ליג בעונה שעברה, וסיימה את דרכה באירופה כבר באוגוסט – היא הפסידה 1:0 בבית, ניצחה באותה התוצאה בבריסל, והודחה בפנדלים. ההפסד הזה הדגיש את אופיה של הקבוצה שטרם מחקה עד הסוף את תדמית הלוזרית הנצחית.
על אף שמדובר במועדון פאר במונחים שווייצרים עם קהל אוהדים נפלא, חוותה יאנג בויז בצורת בת 32 שנה ללא זכיה באליפות, מאז 1986. היא נקטעה סוף כל סוף ב-2018, ומאז היא שולטת ביד רמה במדינה, עם 5 אליפויות ב-6 השנים האחרונות, תוך שהיא החליפה את באזל שנהנתה מהגמוניה בעשור הקודם. בתקופה זו, היא אף העפילה פעמיים לשלב הבתים בליגת האלופות, ב-2018 וב-2021.
במסגרת ההרפתקה הראשונה, היא השיגה ניצחון יוקרתי על יובנטוס, בחוויה השנייה נרשם ניצחון נאה לא פחות על מנצ'סטר יונייטד. בנוסף, כתשו הצהובים-שחורים את לברקוזן בדרכם לשמינית גמר הליגה האירופית ב-2020. כל זה נהדר, אבל השינוי התודעתי טרם הושג. כפי שמגדיר זאת העיתונאי מרצ'לו פילצארי: "באזל יודעת בדרך כלל להתעלות באירופה גם כשהיא בתקופה קשה. ליאנג בויז אין תכונה כזו ב-DNA".
רפאל ויקי, מאמן יאנג בויז הנוכחי, יכול לספר לא מעט על המסורת של באזל באירופה. הוא הדריך את הקבוצה בעונת 2017/18, כאשר היא ניצחה את מנצ'סטר יונייטד בשלב הבתים והעפילה לשמינית הגמר. מאידך, זו בדיוק העונה בה איבדה באזל את הכתר ליאנג בויז, וזה היה חטא בלתי נסלח. מיד לאחר מכן, ביולי 2018, הובס ויקי פעמיים על ידי פאוק סלוניקי במוקדמות ליגת האלופות ופוטר. הוא נדד לארצות הברית, עבד בשיקגו פייר, וחזר למולדתו לפני שנה – רק כדי להפסיד לאנדרלכט בקונפרנס ליג. הוא זכה אמנם באליפות בעונתו הראשונה בברן, אבל מאזנו באירופה לא מרשים – ויש הגורסים שהוא מקובע מדי למשימות אלה.
הקיבעון הזה מתבטא, למשל, בהתעקשות להקפיד על מערך 4-4-2 עם יהלום במרכז המגרש, למרות שפרשנים רבים דורשים ממנו לעבור ל-4-2-3-1. הסיבה המרכזית לכך היא כי בשיטה הנוכחית יש למגנים אחריות רבה יותר בתמיכה בהתקפות, והם לא מספקים את הסחורה. "משחק ההתקפה המסודר של יאנג בויז מתבסס על יכולת המגנים להעביר כדורי רוחב טובים, אבל הם לא איכותיים מספיק בשביל זה. לכן המשחק של יאנג בויז עלול להרגיש נטול השראה. המשחק הקבוצתי לא טוב מספיק", קובע העיתונאי פלוריאן ראץ.
בעיה נוספת שמזהה ראץ היא בעמדת הבלמים: "אין מספיק ניסיון בחלק האחורי, והם מבצעים לא מעט טעויות". זה נכון בעיקר לגבי אורל אמנדה בן ה-20 שהפך לשחק הרכב רק העונה, בעקבות עזיבתו של צזיגר וירידתו של הקפטן הוותיק פביאן לוסטנברגר לספסל. הכוכב הוותיק בן ה-35, שבילה את רוב הקריירה בהרטה ברלין, כבר הרחק מעבר לשיאו ולא צפוי לשחק גם מול מכבי חיפה, אבל מנהיגותו עדיין חשובה ביותר בחדר ההלבשה.
על הדשא, תופס כיום פיקוד מוחמד עלי קמארה, הגינאי שהגיע לקבוצה ב-2018 מהפועל רעננה והפך לאחד השחקנים החשובים ביותר בסגל. אם הוא תופס יום פחות טוב, העורף של יאנג בויז עלול להיות פגיע במיוחד, ועובדה היא כי היא לא הצליחה לשמור העונה על רשת נקיה באף משחק ליגה, וספגה 6 שערים ב-4 משחקים למרות ששיחקה רק מול יריבות נחותות מהחלק התחתון של הטבלה.
במרכז המגרש, עזיבתו של פאסנאכט מורגשת מאוד. "הוא היה שחקן דומיננטי מאוד מבחינת יצירתיות, וגם כבש הרבה שערים, והקבוצה צריכה להתרגל לחיים בלעדיו. היא אמורה לעשות זאת, כי יש בסגל קשרים איכותיים על הנייר, אבל קסטריוט אימרי, שהגיע לפני שנה מסרבט ז'נבה תמורת סכום שיא של 3.5 מיליון אירו, מאכזב בינתיים. עם ויקי כמאמן, הקבוצה משתמשת רבות בכדורים ארוכים, וזה לא בהכרח עובד", אומר העיתונאי דומיניק ווילמין.
לכן, בהיעדר תוכנית משחק קבוצתית יעילה, רבות תלוי ביכולת האישית. "רוב שחקני ההתקפה והקישור של יאנג בויז ברמה גבוהה מאוד ביחס לליגה השווייצרית, והם מסוגלים להכריע משחקים ברגעים של הברקות. פביאן רידר, פיליפ אוגריניץ, קסטריוט אימרי – כולם ניחנים ביכולת להנדס מהלכים נהדרים", אומר ראץ. זה נכון במיוחד לגבי רידר, פליימייקר בן 21 שכבש 7 שערי ליגה בעונה שעברה, ומבוקש על ידי קבוצות לא מעטות באנגליה ובגרמניה. עם זאת, יאנג בויז דורשת תמורתו כ-15 מיליון יורו, ותג מחיר זה מופרז מבחינת הקונות הפוטנציאליות. לפיכך, עשוי רידר להישאר בברן למשך עונה נוספת, אם כי כישלון ההעפלה לליגת האלופות עשוי לשנות את התמונה.
שחקן נוסף שצפוי להימכר אם יאנג בויז תפשל מול מכבי חיפה הוא החלוץ הקמרוני ז'אן-פייר אנסאמה. מדובר בחלוץ מרכזי עוצמתי שהפך למכונת שערים ביאנג בויז מאז הצטרף מסרבט ב-2017, והרשית 128 פעמים ב-216 משחקים בכל המסגרות. בעונה שעברה, היו לו 30 כיבושים, אך העיתונאים שעוקבים אחרי ביצועיו מבחינים בכל שמהירותו נפגעה אחרי שקרע את גיד אכילס לפני שנתיים. הוא החמיץ חלק ניכר מעונת 2021/22, והושאל בסיבוב השני שלה לוונציה האיטלקית בה לא קיבל הזדמנויות כלל. בגיל 30, ניכרת התחושה שהוא מיצה את עצמו בברן, ורק העפלה לשלב הבתים תשכנע אותו להישאר.
חלוץ נייד יותר שמשתף פעולה עם אנסאמה בחוד דווקא לא ממהר לשום מקום. סדריק איטן חתם ביאנג בויז רק לפני שנה, אחרי קדנציות רעות בריינג'רס הסקוטית ובגרויטר פורט הגרמנית, והפציץ 23 שערים בכל המסגרות. הצטיינותו סללה את חזרתו לסגל הנבחרת, והוא פתח בהרכב בניצחון 0:3 על ישראל במוקדמות יורו 2024 במרץ. חששו של הכוכב בן ה-26, שצמח באקדמיה של באזל, הוא כי כישוריו טובים מספיק רק לליגה השווייצרית, והוא מחפש בעיקר יציבות – וגם תהילה בליגת האלופות. בינתיים, יש ברזומה שלו הופעה קצרצרה אחת כמחליף במפעל, במדי באזל מול צסק"א מוסקבה של ביברס נאתכו ב-2017, וזה בהחלט לא מספיק.
בשורה התחתונה, יאנג בויז מסוגלת להיות קבוצה דורסנית ביום טוב. עם צמד חלוצים פוריים ושחקנים מוכשרים בקישור, יש לה פוטנציאל לפרק לחתיכות יריבות ברמה של מכבי חיפה. ואולם, שיטת המשחק הבעייתית של המאמן לא עוזרת להם, ובהיעדרו של פאסנאכט אלופת שווייץ רחוקה מאוד מלשכנע. במקביל, היא לא מתפקדת כראוי גם בהגנה, וחוסר היכולת לשמור על רשת נקיה הופך למחדל מהותי לקראת המפגשים מול הירוקים.
כל זה מעניק סיבות לאופטימיות מבחינת אלופת ישראל. יאנג בויז עשויה להיחשב לפייבוריטית מכוח האינרציה, אבל במצבה הנוכחי היא פגיעה – לא רק מקצועית, אלא גם מנטלית, במיוחד אם לוקחים בחשבון את התדמית הלוזרית המסורתית שלה. המטרה של מסאי דגו וחניכיו תהיה לנצל את המצוקות של היריבה ולהכות בברזל כשהוא חם. קשה להאמין שניתן יהיה לנטרל לחלוטין את החוד הצהוב-שחור, אבל משחקים רבי שערים כמו הכוכב האדום בלגרד בפלייאוף לפני שנה עשויים להסתיים בהעפלה שניה ברציפות לשלב הבתים. חשוב להאמין בכך, ולא לחשוש מיריבה שבהחלט ניתנת להכנעה.