אחרי שנים שקטות ויציבות בין הקורות של קבוצות ליגת העל, בעונה החדשה מסתמנת מגמה הפוכה בקרב השחקנים עם הכפפות. חלון ההעברות של הקיץ עוד לא הסתיים - וכבר 9 מתוך 14 הקבוצות המובילות בארץ החליפו את השוער שלהן, וייתכן שכמות הקבוצות עוד תגדל עד למחזור הפתיחה של עונת 2023/24. זו תופעה שלא הייתה כמוה בשנים האחרונות בכדורגל הישראלי.
עד כה, הפועל באר שבע החתימה את אופיר מרציאנו הוותיק, במקומם של עומרי גלזר שנמכר לכוכב האדום בלגרד והשוער המחליף אריאל הרוש שעבר למ.ס אשדוד. המעבר שלו לעיר הנמל קרה במקביל לעזיבה של יואב ג'ראפי שחתם בהפועל חיפה, אחרי שהקבוצה מהצפון אמרה שלום לאוהד לויטה שבחר להצטרף להפועל חדרה, שנפרדה בעצמה מרובי לבקוביץ' שחתם במכבי פתח תקווה במקומו של דני עמוס.
כזכור, דני עמוס עזב גם את מכבי נתניה בקיץ שעבר לטובת איתמר ניצן, שנפרד גם כן מנתניה בקיץ הזה ועבר למכבי חיפה, האלופה שהייתה זקוקה לשוער מוביל ומנוסה אחרי שג'וש כהן סיים חוזה. הפעם בנתניה צפוי לעמוד בשער שוער ראשון חסר ניסיון. במקביל, גם בני ריינה נפרדה מאריק ינקו והחתימה את גד עמוס, שעזב את בני סכנין אחרי עונה טובה, וסכנין החתימה במקומו את ניקולאס האגן שעומד גם בשערה של נבחרת גואטמלה, שזה עוד מהלך יחסית מפתיע כי הקבוצה הזו בדרך כלל מעדיפה להסתמך על שוערים מקומיים.
ייתכן כי ההחלטה להחליף את השוערים ברוב הקבוצות נובעת מכמות הכדורים שנחתו ברשתות שלהם, משום שהעונה האחרונה הייתה הפורה ביותר בעשור האחרון בליגת העל. בעונת 2022/23 נכבשו לא פחות מ-634 שערים, כמות השערים הגדולה ביותר שהייתה מאז שהליגה הבכירה חזרה למתכונת של 14 קבוצות. בשמונה העונות האחרונות, רק פעם אחת הובקעו יותר מ-600 שערים בעונה אחת, וזה קרה בעונת 2017/18 בה הובקעו 622 שערים, אבל בכל היתר? הרשתות לא זזו כל כך הרבה.
"זו מגמה עולמית. רואים ברוב הליגות באירופה יותר שערים, לא רק בישראל", אמר מאמן השוערים גיורא אנטמן. "צריך להפריד בין כמות השערים ליכולות של השוערים. זו שנה יוצאת דופן, אבל זה לא מעיד על מגמה. תחלופה של שוערים כל הזמן קיימת, למרות שהאידאל זה ששוער יהיה לאורך שנים באותה הקבוצה כי זו המשבצת החשובה ביותר ליציבות שלה. השינויים הרבים קורים בעיקר מכיוון שהמאמנים מתחלפים בקצב סיטונאי והם רוצים להביא שוערים שהם מכירים וסומכים עליהם, אבל רמת השוערים באופן כללי היא די דומה ברוב הקבוצות מהדרג הבינוני בליגה ולכן נוצר משחק כיסאות שכזה".
בקיץ הזה משהו השתבש מבחינת שוק ההעברות, כי בדרך כלל לא נרשמות כל כך הרבה העברות של שוערים בקיץ אחד, אבל העונה הקבוצות החליטו "לערבב את הקלפים". לבקוביץ' שיחק בחדרה שלוש שנים ולא התקדם לקבוצה גדולה אלא נדד לעולה החדשה אחרי שהודיע לחדרתים על תחושת מיצוי, ג'וש כהן שיחק בשנים האחרונות באופן קבוע במכבי חיפה וגם כנראה מיצה את הקבוצה אחרי שהגיע איתה להישגים גדולים, דניאל פרץ פותח עונה שלישית כשוער ראשון במכבי תל אביב, גם בהפועל חיפה בדרך כלל לא מחליפים שוער מידי עונה ובהפועל באר שבע החליפו ליגיונר טרי שעזב בליגיונר ותיק שרצה לחזור בגלל שגלזר קיבל הצעה מעניינת ורצה להתקדם. אומנם הרבה שנים לא הייתה תחלופה כזאת של שוערים באותו חלון, אבל יש הטוענים שזה צירוף מקרים.
הקיץ האחרון היה נפלא עבור הכדורגלנים הישראלים הצעירים, במיוחד לשוערים. ההופעות של דניאל פרץ ביורו עד גיל 21 ושל תומר צרפתי במונדיאל עד גיל 20 היו מרשימות, בעיקר משום שהם השפיעו על המשחקים של נבחרות ישראל שהגיעו עד לחצי הגמר בשני הטורנירים. שניהם צפויים לשחק בליגת העל בעונה הקרובה, אבל זה לא מעיד על מגמה חדשה של דקות משמעותיות לשוערים צעירים בעלי פוטנציאל. להפך, בשנים האחרונות הקבוצות המובילות לא ממש מעוניינות לשלב שוערים צעירים.
הגיל הממוצע לשוער בליגת העל בפתיחת העונה הנוכחית יעמוד על 29.7 שנה. שמונת השוערים המובילים בליגה הבכירה בישראל יהיו מעל גיל 30 בסוף חודש אוגוסט, שלושה בלבד הם מתחת לגיל 24, ורק שוער אחד יהיה מתחת לגיל 20 - אם תומר צרפתי בן ה-19 אכן יפתח בין הקורות בנתניה ולא רז כרמי בן ה-27.
"חבל שזה לא קורה יותר. יש לנו שוערים צעירים מצוינים ואפשר לטפח אותם", אמר גיא סולומון, מאמן השוערים של נבחרות ישראל הצעירות. "מה שהיה בקיץ האחרון עם נבחרת הנוער והנבחרות הצעירה יכול להשפיע על כל הכדורגל הישראלי, כי שם קיבלנו את ההוכחה שיש פה שוערים עם המון פוטנציאל שחייבים לשחק. העבודה איתם בנבחרות מביאה איתה סיפוק גדול ואי אפשר להתעלם ממה שהם עשו בטורנירים הגדולים שהם שיחקו בהם. לכן אני מאמין שבשנים הקרובות השוערים הבכירים יסיימו את הקריירה והצעירים ייכנסו לתוך הוואקום הזה".
בין השוערים המובילים שצפויים לשחק העונה בליגת העל נמצאים אופיר מרציאנו בן ה-33, רובי לבקוביץ' בן ה-34, איתמר ניצן בן ה-36 ואוהד לויטה בן ה-37. אגב, בעונה הקרובה צפויים לשחק רק ארבעה שוערים זרים בליגה, שזה מספר נמוך יחסית, כי לפני קצת יותר מעשור היו בליגת העל לא פחות משמונה זרים. זאת אומרת, שרוב הקבוצות מעדיפות שוערים ותיקים ומנוסים על פני צעירים או זרים.
למה רוב המאמנים דורשים בעיקר שוערים מקומיים ומנוסים? "כנראה כי אפשר לסמוך עליהם שלא יעשו הרבה טעויות ויפגעו בקבוצה", אמרו גורמים שונים שמנהלים את הצד המקצועי בקבוצות המובילות בליגת העל. "המאמנים בכדורגל הישראלי מנסים רק לשרוד והם מפחדים מהצעירים. שוער זה התפקיד הכי חשוב בקבוצה והם עובדים בליגה בה כל נקודה בטבלה היא קריטית, כך שאין מקום לטעויות מבחינתם. לכן הם מעדיפים ללכת על בטוח עם שוער שאתה יודע מה תקבל ממנו, גם אם הוא יהיה שוער בינוני יחסית".
"המספרים די טבעיים והגיוניים", ציין גיורא אנטמן. "יש פחות זרים? זה כי הקבוצות הבינו שאפשר להסתדר ללא שוערים זרים ולנצל את זה לעמדה של שחקן שדה. יש יותר שוערים מבוגרים? שוער יכול לשחק גם בגיל מאוחר יותר, מה גם שהניסיון והבנת המשחקים יהיו בשיאם אחרי גיל 30 וזה יתרון. מה הנתון חריג פה? יותר נדיר לראות קבוצה שבוחרת לתת צ'אנס לצעירים, כמו הפועל פתח תקווה שתעלה עם שוער שאין לו ניסיון בליגת העל, או מכבי נתניה שעושה הימור גדול על שוער מהנוער ושוער ללא ניסיון משמעותי בליגה הבכירה. בגלל תחלופת המאמנים, זו בדרך כלל צריכה להיות החלטת מועדון אם הולכים על שוער צעיר, כי ההנהלה צריכה לגבות גם את המאמן וגם את השוער הצעיר לאורך כל הדרך, אפילו אם הוא טועה וזה עולה בנקודות. בדרך כלל המאמנים לא ירצו ללכת למהלך כזה על דעת עצמם. צריך אומץ כדי שזה יקרה".
כאמור, מכבי נתניה תהיה כנראה הקבוצה היחידה שתעניק הזדמנות לשוער מתחת לגיל 20 בעונה הקרובה, והיא תעשה זאת מתוך כוונה לגדל את השוער הישראלי הבא, כאשר בסגל שלה יהיו תומר צרפתי ורז כרמי שיקבלו את הבמה. מבחינת הצוות המקצועי בנתניה, המאבק פתוח והטוב מביניהם ישחק, אבל בגלל שכרמי פצוע נדמה כי צרפתי יפתח את העונה הקרובה על המגרש.
"הגיע הזמן שמכבי נתניה תתחיל ללטש את היהלומים שלה", אמר גורם בכדורגל הישראלי. "רז כרמי שוער טוב, אבל היה לו קשה להשתלב במכבי נתניה כי היו לפניו שוערים כמו איתמר ניצן ודני עמוס שהיו טובים יותר ומוכנים יותר. בקבוצה לחוצה שלא תמיד פותחת את העונה ביכולת טובה, המאמנים מחפשים הצלחה רגעית ולא חושבים יותר מידי על העתיד. העונה כל העיניים יהיו נשואות למה שעושים במכבי נתניה. צריך לומר את האמת, יש בעיה עם השוערים בליגת העל - זה או שיש לך שוערים ישראלים מבוגרים, כמו אוהד לויטה ואיתמר ניצן, או שיש לך שוערים צעירים, כמו דניאל פרץ ותומר צרפתי. אין ממש אמצע ואין דור ביניים, כי במשך שנים כמעט אף אחד לא באמת גידל פה שוערים".
ההחלטה של נתניה היא צעד אמיץ ולא שגרתי, בדומה למה שנעשה במכבי תל אביב עם דניאל פרץ בשנים האחרונות, אחרי שקודם לכן שיחקו אצלה וינסנט אניימה, חואן פאבלו, פרדרג ראיקוביץ' ודניאל טננבאום שלא גדלו במחלקת הנוער של הקבוצה. לדבריו של גיורא אנטמן, "במכבי תל אביב פרץ נכנס לשער באמצע העונה בעקבות פציעה של טננבאום, תוך כדי שהקבוצה הבינה שהסיכויים שלה לזכות באליפות לא היו גבוהים באותה נקודת זמן, והמועדון עשה את השיקולים שלו והחליט להרוויח את השוער הזה. גם גלזר הגיע להפועל באר שבע כשוער שני ונכנס לשער אחרי שאריאל הרוש נפצע. פרץ עכשיו בדרך הבטוחה לאירופה וגלזר כבר עבר, אבל בשני המקרים זה לא היה מהלך מתוכנן. לפעמים הנסיבות יוצרות את זה".
הפועל פתח תקווה תמשיך עם עומר כץ בן ה-25, ששיחק בשנים האחרונות בקבוצה ואפילו היה אמור לרדת עם הקבוצה לליגה א' אלא שהכחולים ניצלו מירידת ליגה ובעונה שעברה הוא הפך לשוער המצטיין של הלאומית אחרי שעלה איתה לליגת העל. כרגע, נדמה כי דווקא הליגה הלאומית הפכה ל"חממה" של השוערים הצעירים, משום שדניאל פרץ גם שיחק בתחילת קריירת הבוגרים שלו בבית"ר תל אביב/בת ים וגם שריף כיוף שאמור לקבל הזדמנות במכבי חיפה צבר ניסיון קודם לכן בהפועל עפולה.
גם במכבי חיפה בונים שוער לעתיד ולכן החזירו לסגל את שריף כיוף, כאשר בתחילת העונה במועדון הבהירו לו כי הוא יהיה השוער השני לעת עתה ובהמשך ישתלב. כיוף נשאר על הספסל גם אחרי שהירוקים לא הצליחו להחתים את ג'וש כהן או ניית'ן בקסטר והביאו את איתמר ניצן כברירת מחדל. בינתיים, השוער בן ה-22 מתייבש בחוץ ולא רואה דשא עוד מחודש ינואר, אז הוא חזר מעפולה לחיפה במהלך בזק בגלל שג'וש כהן נפצע, כך שהוא לא שיחק במשך חצי שנה. אין מה לעשות, בקבוצה הישגית, זה לא פשוט ללכת על שוער צעיר. השאלה אם הוא יקבל את הדקות ומתי, ומה האלופה מתכננת לעשות איתו בעתיד.
לדבריו של גיא סולומון: "בשנים האחרונות דיברו על אסף צור כשוער העתיד של הכדורגל הישראלי, אבל הוא לא באמת קיבל הזדמנות ולכן העדיף לעבור לקפריסין כדי לשחק באנורתוסיס, שם הוא שיחק בקונפרנס ליג וצבר ניסיון שלא היה מקבל במקום אחר, אבל בסוף הוא חזר לקרית שמונה ואני בטוח שהוא יעזור לה לעלות ליגה. הוא עוד צעיר ואני מאמין שיגיע רחוק, גם אם הוא ישחק בליגה הלאומית כשוער ראשון גם אם הוא היה צריך לפרוץ בגיל מוקדם יותר, כי אצל שוערים אין דרך אחת ברורה להצלחה”.
“לעומרי גלזר לא הכל הלך חלק, כי הוא הגיע מהר מידי לקבוצה גדולה ולא ממש האמינו בו, עד שבסוף הוא מצא את המקום שלו ועשה את קפיצת המדרגה הגדולה לאירופה - בניגוד לדניאל פרץ שהשתפשף בליגה הלאומית והגיע בשל יותר למכבי תל אביב. צריך להאמין בשוערים האלה ולא לפחד, כי גם אם הקבוצות יביאו שוער זר או ישראלי ותיק בשכר של 300 אלף יורו זה לא מבטיח שהוא יהיה הצלחה גדולה", הוסיף.
כרגע, למרות ההצלחה וההתעניינות באירופה, מכבי תל אביב נשארה עם דניאל פרץ בסגל, אלא אם תגיע הצעה מפתה מקבוצה שתרצה בו ותהיה מוכנה לשלם את הסכום שהיא דורשת. הצהובים כבר הכינו גיבוי עם צירופו של רועי משפתי שהגיע במקומו של דניאל טננבאום, מה שאומר שהם מודעים לכך שעדיין יכולות להיות התפתחויות בנוגע לעמדת השוער בקרוב.
בין הקבוצות היחידות שלא עשו שינוי בעמדת השוער הראשון שלהן יש את בית"ר ירושלים, אבל היא צירפה אליה את מיגל סילבה הפורטוגלי בינואר. גם הפועל תל אביב לא מחליפה את השוער המוביל שלה, אחרי שהחתימה את אמיליוס זובאס לפני כחצי שנה. למעשה, הקבוצה היחידה מליגת העל שלא ביצעה שום שינוי בין הקורות בשנה האחרונה זו הפועל ירושלים, שסומכת על אדבאיו אדליי שגדל אצלה בנוער ואפילו החתימה אותו על חוזה חדש לשלוש השנים הבאות.
אלא שגם הקבוצות הללו הביאו שוערים מחליפים, כי הפועל ירושלים צירפה לשורותיה את נדב זמיר שהגיע מקרית שמונה כגיבוי לאדליי, הפועל תל אביב החתימה את מאט פרנק היהודי כשוער שלישי והחזירה את רוי ברנס מהשאלה כדי שיישב על הספסל, הפועל חיפה החזירה את ניב אנטמן ששיחק בנס ציונה וריינה התחזקה גם בעומר נחפאווי ששיחק בשנתיים האחרונות במכבי אחי נצרת וישמש כשוער מחליף. הקיץ הזה היה עם הרבה שינויים בשוק השוערים - ויהיה מעניין לראות איך הוא ישפיע על העונה הקרובה.