יום שלישי, 24.12.2024 שעה 01:32

הכנות ודאגות: שנה למשחקים האולימפיים בצרפת

מה מחכה לספורטאים בחדרים, השוויון בין נשים לגברים ואיפה הצרפתים חסכו? וגם: הדאגה לקראת טקס הפתיחה המיוחד בו המשלחת הישראלית עשויה להשתתף

|
פאריס 2024 (רויטרס)
פאריס 2024 (רויטרס)

המשחקים האולימפיים בפאריס ייצאו לדרכם בעוד שנה. העולם יעצור את נשימתו החל מ-24 ביולי ועד 11 באוגוסט 2024, אז מיליארדי בני אדם יצפו בגדולי הספורטאים שיתחרו ויעשו היסטוריה בבריכת השחייה, באצטדיון האתלטיקה ובאולם ההתעמלות. בימים אלה הצרפתים נמצאים בעיצומן של ההכנות לקראת אירוח האירוע ונדמה כי זה הולך להיות מרהיב, אם כי לצד זאת יש כמה סיבות לדאגה.

זה יהיה אירוע של פעם במאה שנה. העיר פאריס כבר אירחה את המשחקים האולימפיים ב-1900 וב-1924, כך שאחרי מאה שנה אירוע הספורט הגדול בעולם יחזור שוב לבירת צרפת. הצרפתים משקיעים מאמץ רב כדי שהאירוע הזה יהיה נוצץ ומיוחד, אך כמו תמיד יש קשיים בדרך ונורות אדומות שמהבהבות.

הצרפתים החליטו לקיים את טקס הפתיחה ב-26 ביולי 2024 לעיני כל ולא באצטדיון סגור כפי שנהוג בדרך כלל. הטקס יתקיים בנהר הסיין, שזורם במרכזה של העיר המארחת, כך שהמשלחות ישוטו על כ-100 סירות שיחלפו בסמוך לסמליה של העיר כמו מגדל אייפל, קתדרלת נוטרדאם, כיכר הקונקורד ומוזיאון הלובר. למעשה, הטקס יהיה נגיש לכל אדם וכ-600 אלף איש צפויים לצפות בו מגדות הנהר.

פאריס (רויטרס)פאריס (רויטרס)

הצרפתים שאבו השראה מטקס הפתיחה של אולימפיאדת הנוער ב-2018, שם לראשונה הוחלט לפתוח אותו לקהל הרחב, כך שהוא נערך בשדרות 9 ביולי בבואנוס איירס בהשתתפות כ-200 אלף איש שצפו בו מקרוב. גם הספורטאים הישראלים השתתפו באירוע והטקס עבר חלק. בפאריס צפוי להירשם שיא חדש של צופים, שיראו במו עיניהם את טקס הפתיחה ולמעשה ממש ייקחו בו חלק.

אלא שהעובדה כי הטקס יהיה פתוח לקהל רב מעוררת דאגה בקרב גורמי הביטחון מרחבי העולם, שחוששים מגורמים עוינים, משום שבטקסים הללו המשלחות מופיעות עם דגלי המדינות וכל עוד הן חשופות לעיני כל זה עלול לעודד ארגוני טרור לפגוע בטקס, אלא אם הצרפתים יבצעו בדיקות ביטחוניות קפדניות לכל מי שיגיע לאזור. ספק אם זה אפשרי.

ההכנות למשחקים האולימפיים (רויטרס)ההכנות למשחקים האולימפיים (רויטרס)

על הנייר, גם המשלחת הישראלית עשויה לקחת חלק בטקס הפתיחה ולהופיע עם כמות קטנה של ספורטאים על אחת מהסירות, שתשוט לאורך מסלול של שישה קילומטרים לעיני הקהל. בימים האחרונים בוצעה “חזרה גנרלית” בנהר הסיין, בהשתתפות עשרות כלי שיט, ואין ספק כי זה הולך להיות טקס מיוחד. כולם מקווים כי הוא יעבור בשלום.

הצרפתים, כך נדמה, מתקשים להתמודד עם סוגיות ביטחוניות ולשמור על הסדר הציבורי. כזכור, גמר ליגת האלופות לפני כשנה שנערך בפאריס נפתח באיחור של 36 דקות בסטאד דה פראנס בגלל הפרות סדר ואנשים שפרצו לאצטדיון ללא כרטיס. גם בחודש שעבר פרצו פרעות של מהגרים מוסלמים בפרברי פאריס, בעקבות הריגתו של נאאל מרזוק, נער בן 17 ממוצא אלג’יראי שניסה להימלט מבדיקה שגרתית וסירב לשמוע להוראות שוטרים מקומיים שירו בו למוות. בעקבות זאת, המוני בני אדם יצאו להבעיר את הרחובות עם ביזה, אלימות ושריפת מבנים ציבוריים - כולל הבריכה שנמצאת בעבודות בנייה לקראת המשחקים האולימפיים - והמשטרה נותרה חסרת אונים במשך ימים ארוכים.

המשלחת הישראלית לטוקיו ב-2021 (רויטרס)המשלחת הישראלית לטוקיו ב-2021 (רויטרס)

התרחיש הזה מדאיג את הצרפתים ואת ראשי הוועד האולימפי הבינלאומי, שניסו להרגיע את המצב בהצהרות לפיהן הצדדים בטוחים שהמשחקים האולימפיים לא ייפגעו בעוד שנה. כמו תמיד באירועים מהסוג הזה, יש דאגה מביטחון המשלחות המשתתפות וזהו עוד אתגר שיעמוד בפני המארחים.

כ-10,500 ספורטאים מ-203 מדינות יתחרו ב-32 ענפי ספורט שייפרסו על 41 אתרים שונים. המשחקים האולימפיים הקרובים יציגו שוויון מלא בין המינים, כך ש-50% מהמשתתפים יהיו גברים ו-50% נשים. גם בטקס הפתיחה רוב המשלחות צפויות לבחור נציגים משני המינים שיישאו ביחד את הדגל המדינה שלהם, כולל המשלחת הישראלית שצפויה להציב בראשה גבר ואישה, מגמה שהחלה בטקס הפתיחה של אולימפיאדת טוקיו.

כפר הספורטאים הוקם באזור סן דני, כשבעה קילומטרים צפונית למרכז העיר, והוא יהיה אחד מהגדולים אי פעם. בכפר יהיו שטחים ירוקים רבים, כולל גישה לגדות נהר הסיין. המקום נראה יפה ומזמין, אלא שהספורטאים המקומיים לא מעוניינים ללון בו כך שרבים מהם ישהו מחוץ לכפר, ככל כנראה בגלל התנאים בחדרים. הספורטאים הצרפתים כועסים משום שהתנאים בו עלולים לפגוע בהם.

נהר סיין בפאריס (רויטרס)נהר סיין בפאריס (רויטרס)

בין היתר, הוחלט כי המיטות יהיו עשויות מקרטון ממוחזר, בדיוק כפי שהיה באולימפיאדת טוקיו האחרונה, אך הפעם המארגנים הבטיחו כי הן יהיו חזקות יותר ויותאמו באופן אישי לכל ספורטאי באמצעות מכשור אלקטרוני מיוחד בזכות העובדה שהן יהיו מודולריות. ספורטאים בגובה של יותר מ-1.90 מטר לא יצטרכו לישון עם הרגליים באוויר, כפי שקרה ביפן, אך עדיין המיטות הללו לא אהובות במיוחד על הספורטאים.

בכל אופן, הצרה הגדולה ביותר של הספורטאים היא אחרת. באולימפיאדת פאריס שמו דגש על הקיימות והאחריות לסביבה, ולכן לא יהיו מזגנים בחדרים. מה יעשו עם גלי החום הקיצוניים שפוקדים את אירופה בחודשי הקיץ ללא מערכות מיזוג אוויר? ובכן, המארגנים הציבו מערכות חימום וקירור תת-רצפתי בחדרים, כך שבתנאי בחום קיצוניים יוזרמו לבניינים מים מעומק נהר הסיין בטמפרטורה של 14 מעלות והם יקררו את החללים. כמו כן, על הבניינים הוצבו צמחים רבים ועל הגגות יהיו גינות משותפות, מתוך הנחה שגם זה יעזור בהפחתת הטמפרטורות בתוך הבניינים בשתי מעלות צלזיוס.

המארגנים רוצים למנוע בזבוז אנרגיה, תוך הצגת פיתוחים חדשים ושימוש באנרגיה ירוקה, בדגש על פאנלים סולריים לניצול השמש וטורבינות לניצול הרוח כדי להפיק חשמל ולמנוע הדלקת גנרטורים מזהמים שעובדים על דלק. להערכתם, זה יעזור בקיצוץ של כחצי מפליטות הפחמן הדו-חמצני והגזים הרעילים האחרים בהשוואה לכמות הממוצעת שהייתה בריו 2016 ובלונדון 2012. העיר פאריס צפויה להיות עמוסה בכלי רכב בגלל כמות התיירים הגדולה, ולכן הצרפתים יציעו להשתמש במטרו, בתחבורה ציבורית או ברכיבה על אופניים כדי לנוע ממקום למקום. רוב מתקני הספורט יהיו נגישים לאמצעי התחבורה הללו, בעוד שחלקים מרכזיים בעיר יהיו סגורים לתנועת מכוניות.

המטרו בפאריס (רויטרס)המטרו בפאריס (רויטרס)

למרות הרצון של הצרפתים לשמור על איכות הסביבה, לא בטוח שזה באמת יהיה צעד שיתקבל בהבנה. משלחות רבות צפויות להביא איתן מזגנים ניידים או לשכור מערכות קירור ניידות שיוכנסו לכפר בסן דני, על מנת שהספורטאים שלהן יוכלו לישון בלי לסבול מהחום והלחות של הקיץ, כאשר גם המשלחת הישראלית בוחנת פתרונות דומים. אל דאגה, המוח היהודי עוד ימציא פטנטים.

עוד בתחילת הדרך, הצרפתים בחרו להשתמש באצטדיונים ובאולמות קיימים, ולשפץ אותם במקום לבנות מתקני ספורט חדשים, במטרה לחסוך בהוצאות ומתוך רצון למנוע פילים לבנים ברחבי העיר, כפי שקרה בפארק האולימפי בריו שנותר שומם ומוזנח בחלוף השנים. למעשה, 95% מאתרי התחרויות כבר היו קיימים קודם לכן ולא נדרש לבנות אותם מאפס. בחלק מהמתקנים עדיין לא הושלמו עבודות הבנייה, כפי שניתן היה לראות באתר תחרויות השייט במארסיי במהלך התחרות הקדם אולימפית שנערכה בו לאחרונה. אגב, הצרפתים מנסים לטפל גם באיכות המים של נהר הסיין אחרי שלפני מאה שנה בדיוק נאסרה הרחצה בו בגלל זיהום.

הצרפתים גייסו 31,500 מתנדבים למגוון תפקידים שונים שיעזרו באולמות ובמגרשים, הן לספורטאים והן לאוהדים. לפי ההערכות, בגלל שהמשחקים האולימפיים יתקיימו באירופה והקהל יחזור ליציעים בהמוניו אחרי שנעדר מטוקיו בשל מגפת הקורונה, כ-16 מיליון תיירים אמורים להגיע לעיר המארחת לאורך ימי התחרויות.

תיירים בפאריס (רויטרס)תיירים בפאריס (רויטרס)

לפי דיווח במגזין פורבס, תקציב אולימפיאדת פאריס עומד על כ-8 מיליארד דולר לפי ההערכות. ההכנות עדיין לא הסתיימו וייתכן כי סעיף ההוצאות עוד יגדל, אבל כרגע זהו תקציב נמוך יחסית. לשם ההשוואה, אולימפיאדת טוקיו עלתה בסופו של דבר 28 מיליארד דולר בגלל הדחייה שלה בשנה וההיערכות המיוחדת למגפת הקורונה, אולימפיאדת ריו עלתה 13.7 מיליארד דולר, העלויות של אולימפיאדת לונדון הסתכמו ב-15 מיליארד דולר ובבייג'ינג הן עמדו על 6.8 מיליארד דולר.

אסור לפספס
נגןזום אין על מסי והמשקה שמעצבן את פריים
זום אין על מסי והמשקה שמעצבן את פריים
נגןהאמן שמצייר את רונאלדו ולאמין ימאל בחוף
האמן שמצייר את רונאלדו ולאמין ימאל בחול
נגןקיבל כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
ספג כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
נגןימאל: "מוזר לשחק מול מבוגרים מאבא שלי"
ימאל: "מוזר לשחק מול מבוגרים מאבא שלי"
/* LAST / NEXT ROUNDs */