יום שישי, 10.01.2025 שעה 22:51

גל לוי: יש קפיצה מקצועית באתלטיקה הישראלית

בדרך לאירוח אליפות אירופה עד גיל 20 בירושלים, מנכ”ל האיגוד על ההכנות לאירוע, הסיכויים לארח תחרויות גדולות והמטרה: “רוצים מדליה אולימפית"

|
גל לוי (נעם מורנו)
גל לוי (נעם מורנו)

אחרי אירוח אליפות אירופה באתלטיקה עד גיל 18 שנערכה בגבעת רם בירושלים בשנה שעברה, מגיעה לישראל גם אליפות אירופה עד גיל 20 לאותו האצטדיון בדיוק. באיגוד האתלטיקה קיבלו מחמאות על התחרות לנערים אשתקד - והפעם הדרישות עלו כי מדובר בתחרות לנוער, כך שראשי הענף בישראל מתכוננים לאירוע גדול יותר.

לפני הגעת האתלטים לארץ ויריית הפתיחה של התחרות שתתקיים ב-7 באוגוסט בירושלים, מנכ”ל איגוד האתלטיקה, גל לוי, מספר בראיון ל-ONE על ההכנות לאירוע, מה הסיכוי שנראה בישראל אליפות אירופה לבוגרים, והאם הענף הישראלי מסוגל לזכות גם במדליה אולימפית בעוד שנה בפאריס?

גל, הרגלתם אותנו לטוב עם אירוח אליפויות אירופה שמגיעות לישראל שנה אחר שנה. איך זה קרה?
“מה שהכי יפה בכל הסיפור הזה הן התגובות ברחבי אירופה והעולם כולו לאירוח אליפות אירופה עד גיל 18 בשנה שעברה. סבסטיאן קו, יו”ר איגוד האתלטיקה העולמי, חודש אחרי התחרות בירושלים עמד באליפות העולם בקולומביה ושיבח את ישראל על הארגון, אחרי אירוע נהדר שנערך בשותפות עם משרד התרבות והספורט ועיריית ירושלים. זמן קצר לאחר מכן ‘התמזל מזלנו’, כך הרומנים לא עמדו במשימת אירוח אליפות אירופה עד גיל 20 והגיעה פנייה אישית של היו”ר האירופי ששאל האם אנחנו מוכנים לקלוט גם את התחרות הזו, והסכמנו. יתרה מכך, שמחנו מזה כי זו הייתה ההוכחה לכך שהסטנדרטים שלנו גבוהים ברמת הארגון, ולמרות הזמן הקצר נרתמנו למשימה”.

גל לוי (נעם מורנו)גל לוי (נעם מורנו)

האם השאיפה שלכם לעתיד היא גם לארח תחרויות יותר גדולות, אולי אפילו אליפות אירופה לבוגרים?
“השאיפה היא להפוך את ישראל לאחת מהמדינות שמארחות אירועי אתלטיקה ברמה הגבוהה ביותר באירופה. לצערי לא נוכל כרגע לארח את אליפות אירופה לבוגרים, כי אין לנו מתקן שעומד בתנאים הדרושים משום שצריך אצטדיון אתלטיקה עם 50 אלף צופים לטובת האירוע, אבל כל אירוע אחר שנוכל להביא לארץ ויתאים לתנאים במדינת ישראל, אנחנו נציע לארח אותו ואני מאמין שנעשה זאת שנארח אותו בראש מורם כפי שעשינו עד כה”.

יש באופק רצון לארח עוד אירועים גדולים?
“אנחנו מעוניים לארח ב-2027 את אליפות אירופה עד גיל 23 ובשנים הקרובות אולי גם את אליפות אירופה במרתון. אני מקווה שנצליח לשמור על רמת ביצוע גבוהה גם באירוע הקרוב ולאחר מכן נדבר על כך”.

כמה עולה לארח תחרויות מהסוג הזה והאם יש גידול בהוצאות בהשוואה לשנה שעברה?
“יש גידול. התקציב גדל משמעותית לכ-15.5 מיליון שקלים, לעומת 12.5 מיליון השקלים שהוצאנו לפני כשנה, בעקבות גידול בכמות המשתתפים ושינויים בהיבטים טכניים הדרושים לאירוח כמו של כמות ספורטאים בכל חדר. אם ההבטחות מצד המדינה לסייע יתקיימו, לצד התמיכה הגדולה של העירייה בירושלים, אני מאמין שאנחנו נעמוד בתקציב הזה”.

ישראל עדיין לא יכולה לארח את התחרויות הגדולות. אצטדיון האתלטיקה במכון וינגייט (באדיבות המכון)ישראל עדיין לא יכולה לארח את התחרויות הגדולות. אצטדיון האתלטיקה במכון וינגייט (באדיבות המכון)

יש היערכות אחרת לקראת התחרות הקרובה?
“כמובן. באליפות אירופה עד גיל 18 היו כ-900 משתתפים. הפעם, באליפות אירופה עד גיל 20 אנחנו צופים שיהיו 1,200-1,300 ספורטאים, כך שזה יהיה אירוע יותר גדול. מעבר לכך, צפויים להגיע עוד 600-700 מלווים. זאת אומרת שיגיעו לישראל כ-2,000 איש מאירופה, לא כולל הצוותים הישראלים והקהל הישראלי. הרמה עולה בתחרויות האלה ואנחנו עובדים ביחד על עיריית ירושלים על מנת למלא את אצטדיון גבעת רם בשעות הערב, בתקווה להגיע לתפוסה מלאה של 3,500 איש ביציעים ברגעי השיא”.

כמה נציגים ישראלים ישתתפו בתחרות?
"אנחנו מעריכים שיהיו שבעה-שמונה נציגים פלוס נבחרת שליחים של 4X100 מטר. אומנם יש לנו זכות לשתף במקצועות שונים גם אתלטים שלא השיגו את הקריטריון, אבל אנחנו לא ממהרים לעשות זאת כי התפיסה שלנו היא שספורטאי בגיל נוער חייב לקבוע קריטריון על מנת להשתתף באירועים שכאלה, אבל הקמנו ועדה מקצועית, בה אני והצוותים ונבחן ביחד בקשות של ספורטאים שקרובים לקריטריון, מתוך הבנה שזה אירוע שקורה בישראל ולא משהו שכיח, כך שאולי נצטרף לרשימת המשתתפים כמה ספורטאית חריגים שייבחרו בפינצטה”.

האם יש סיכוי לזכות במדליה בתחרות כזאת, כפי שעשה נועם ממו לפני שנה?
“הפעם ישתתפו בתחרות ספורטאים שנפגוש באליפות העולם בבודפשט וגם במשחקים האולימפיים בפאריס, כך שזה יהיה סיפור אחר בהשוואה למה שהיה באליפות אירופה לקדטים בשנה שעברה. אם נראה את נועם ממו מעפיל לגמר או את אחד מקופצי הרוחק עולה לגמר, זה יהיה מאוד מכובד”.

נועם ממו (איציק בלניצקי)נועם ממו (איציק בלניצקי)

אתה חושב שהאירועים הללו שינו משהו ביחס כלפי האתלטיקה הישראלית?
"היחסים הבין-לאומיים שלנו מאוד טובים, אנחנו מאוד מוערכים באיגוד האירופי. אנחנו מקצים מנהל אירוע לטובת אירוח התחרות, ז’ק כהן, שדואג לכל מה שצריך ביד רמה ובתיאום מלא איתם, מה גם שיו”ר האיגוד עמי ברן הוא חבר בוועדה המקצועית של האיגוד האירופי, כך שהיחסים תמיד היו טובים. מה שכן, בשנים האחרונות ישראל הפכה ממדינה קטנה שמשתתפת באירועים למדינה שמביאה הישגים מקצועיים גדולים, כפי שקרה באליפות אירופה לבוגרים במינכן בשנה שעברה, ועכשיו אנחנו גם יכולים לומר בגאון שישראל היא גם מדינה מארחת שקולטת אליה את כל 49 המדינות המשתתפות באליפויות אירופה. הכל ביחד זה ממצב אותנו במקום טוב יותר”.

כשאתה מביט על המצב של האתלטיקה בישראל, מה אתה חושב על הענף?
“הקפיצה המקצועית, ביחד עם ההתפחות של המרתון, מראה שאנחנו בדרך להיות מעצמה אירופית ברמה ההישגית. ברמת התשתיות, בעומק ובכמויות, אנחנו עוד לא שם, כי אנחנו לא מפותחים מספיק כמו גרמניה או הולנד, אבל ההישגים של השנה האחרונה וההתפתחות המקצועית ממצבים אותנו כמדינה יותר נחשבת באירופה ממה שהיינו לפני שנה או שנתיים”.

לאור ההישגים של האתלטיקה הישראלית בקמפיין האולימפי הנוכחי, מה הסיכוי שנראה מדליה היסטורית באולימפיאדת פאריס?
“קודם כל, חד משמעית - המטרה שלנו היא לזכות במדליה במשחקים האולימפיים. המטרות שלנו הן הישגיות ואנחנו לא באים רק כדי להשתתף. יחד עם זאת, אנחנו לא רוצים לצאת בהצהרות מפוצצות לפני שהגענו לשם וראינו שאנחנו מסוגלים לזה”.

מי לדעתך מסוגל לעשות את זה?
“קשה לדעת כרגע. חנה מיננקו בהתאוששות מפציעה בתאומים. יונתן קפיטולניק בעונה קשה בגלל פציעות, אבל כולם ראו את הכישרון שלו והוא חוזר למסלול בזכות אדם בדיר. בלסינג אפריפה בהתקדמות אבל זה יהיה קשה. לונה סלפטר היא אחת מהאתלטיות המובילות בעולם בתחומה, אין שאלה בכלל. חוץ מזה, אני לא יודע אם זה ריאלי, אבל זה קיים באמונה שלי, כך שאני לא אפול מהרגליים אם נזכה במדליה במרתון הגברים”.

חנה קנייזבה מיננקו (איגוד האתלטיקה)חנה קנייזבה מיננקו (איגוד האתלטיקה)

באמת מדליה אולימפית במרתון לגברים זה משהו שנראה לך אפשרי?
“אנחנו שומרים על הדרך שהתחלנו עוד לפני אולימפיאדת טוקיו לגבי שיטת העבודה בהכנה של המרתוניסטים שעובדים כנבחרת, דרך שהוכיחה את עצמה. אני מקווה שזה ימשיך וישתפר, גם בתוצאות בתחרויות הגדולות הבאות. רמת הציפיות לאליפות העולם בבודפשט קצת פחתה בגלל ענייני בריאות של הרצים, אבל אין ספק שיש התקדמות מקצועית גדולה במרתון לגברים”.

בימים שלפני אירוח אליפות אירופה, אתה מצליח לישון טוב בלילה עם כל האחריות שיש עליך?
“אני תמיד משתדל לישון בלילה, אלא אם הילדים שלי מעירים אותי. נכון שזו תקופה שיש בה עומס עבודה אבל בשביל זה אנחנו פה. אנחנו עושים הכל כדי שיהיה אירוע ספורט מצוין בירושלים. זו תהיה חוויה גדולה לראות את האתלטים הצעירים הטובים ביותר באירופה בבירת ישראל”.

אסור לפספס
נגןפאטצ'י פותח את הבוקר עם כאפה מערן זהבי
פאטצ'י פותח את הבוקר עם כיפכוף מערן זהבי
נגןזה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
זה לא קורה הרבה: מנור ודנה בחופשה חלומית
נגןנשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נשיא המועדון הגיע עם קיאק למגרש המוצף
נגןחצי דקה לקחה לשוער השני לגנוב את ההצגה
בחצי דקה הספיק השוער השני לגנוב את ההצגה
/* LAST / NEXT ROUNDs */