קצת יותר מחצי שנה אחרי שליאו מסי הוביל את ארגנטינה לזכייה בגביע העולם והניף אותו בקטאר, מגיע התור של מונדיאל הנשים. הרגע הגדול יגיע מחר (חמישי) בבוקר ויריית הפתיחה תוציא לדרך טורניר היסטורי ושובר שיאים באוסטרליה וניו זילנד עם צפי ליותר מ-100,000 אוהדים באצטדיונים רק בצמד משחקי הפתיחה של המארחות ביום הראשון של המונדיאל.
זו תהיה הפעם הראשונה שמונדיאל הנשים ייערך ביותר ממדינה אחת וזה גם יהיה הטורניר הראשון אי פעם (כולל גביע העולם של הגברים) שמתקיים בשתי קונפדרציות, שכן אוסטרליה שייכת לאסיה וניו זילנד לאוקיאניה. משחקי שלב הבתים יתחלקו שווה בשווה בין שתי המארחות והגמר ייערך באצטדיון אוסטרליה בסידני ב-20 באוגוסט ברגע השיא של הטורניר, בו יהיה VAR בפעם השנייה ברצף במונדיאל הנשים.
זה יהיה גם מונדיאל הנשים הגדול ביותר עד כה עם 32 נבחרות בפעם הראשונה אחרי שעד עכשיו השתתפו בו הכי הרבה 24 כאלה, מה שאומר יותר משחקים עם הפורמט המוכר ממונדיאל הגברים. אגב, את הקפיצה הזו בכמות הנבחרות המשתתפות עשו בגברים כבר מזמן - במעבר ממונדיאל 1994 בארה"ב לגביע העולם בצרפת ב-1998, אבל בפיפ"א מבטיחים שבטורניר ייעשה ניסיון לצמצם את הפערים בין הגברים לנשים וזה בא לידי ביטוי בהשקעה הכספית.
"אנחנו משקיעים רבות בכדורגל הנשים ובפעם הראשונה אי פעם יהיה כסף מובטח לשחקניות", אמרו בפיפ"א. ואכן, כל שחקנית שנכללה בסגל הסופי למונדיאל תקבל 30,000 דולר, שזה יותר מהשכר השנתי שרבות מהשחקניות מקבלות מהקבוצות שלהן. והסכום הזה עוד יכול לגדול בהתאם להישגים בטורניר: כל שחקנית תקבל 60,000 דולר על העפלה לשמינית הגמר, 90,000 על הגעה לרבע הגמר, 165,000 למקום הרביעי, 180,000 למקום השלישי, 195,000 לכל שחקנית בנבחרת שתפסיד בגמר ו-270,000 דולר לכל שחקנית בנבחרת שתהיה אלופת העולם.
מדובר בכסף שיגיע ישירות לשחקניות, אבל בנוסף פיפ"א תשלם גם להתאחדויות - גם בהתאם להישגים במונדיאל - וגם לקבוצות ששיחררו את השחקניות שלהן לטורניר. אגב, זו ששלחה את כמות הנציגות הגדולה ביותר היא ברצלונה עם 18 כאלה, תשע מתוכן בנבחרת ספרד והיתר בשבע נבחרות נוספות. בסך הכל, מדובר בסכומים הכי גבוהים שפיפ"א שילמה במונדיאל הנשים אי פעם, אבל זה עדיין לא משתווה לגברים - משהו שנשיא פיפ"א, ג'יאני אינפנטינו, הציב כמטרה למונדיאלים של 2026 (לגברים) ו-2027 (לנשים). לשם השוואה, במונדיאל הנשים סכומי ההשתתפות והזכייה שפיפ"א תשלם מוערכים ב-110 מיליון דולר, בעוד במונדיאל הגברים בקטאר זה עמד על 440 מיליון.
היסטוריה נוספת נרשמה עוד לפני שריקת הפתיחה למונדיאל. למעשה, הרבה לפני. חודש לפני הטורניר בפיפ"א הודיעו שנמכרו כבר מעל מיליון כרטיסים למשחקים, מה ששבר את השיא של מונדיאל 2019 בצרפת. משחק הפתיחה של אוסטרליה במונדיאל, מחר ב-13:00 מול אירלנד, אפילו הועבר לאצטדיון אוסטרליה - הגדול ביותר בטורניר (75,784 מקומות) רק בגלל הביקוש העצום לכרטיסים.
עוד לפני כן, חגיגת הכדורגל תצא לדרך ב-10:00 כשניו זילנד תשחק מול נורבגיה באחד מעשרת האצטדיונים, שמפוזרים בתשע ערים בשתי המדינות המארחות. באוסטרליה, פרט לאצטדיון אוסטרליה, ייערכו משחקים גם באצטדיון סידני (40,583 מקומות) בעיר, בלאנג פארק בבריסביין (49,461), במלבורן (27,706), בפרת' (18,727) ובאצטדיון הינדמארש באדלייד (13,557). בניו זילנד המשחקים ייערכו באצטדיון עדן באוקלנד (43,217), באצטדיון וולינגטון (33,132), באצטדיון פורסיית' באר בדנידין (25,947) ובאצטדיון וואיקאטו בהמילטון (18,009).
מי תהיה אלופת העולם?
ארה"ב נחשבת לפייבוריטית לזכות במונדיאל ולעשות היסטוריה עם זכייה שלישית ברציפות. למעשה, מתוך שמונת המונדיאלים הקודמים, חצי מהם הסתיימו עם זכייה של האמריקאיות והמפורסם שבהם הוא הטורניר ב-1999 עם תמונת החגיגה הזכורה של ברנדי צ'סטיין, כובשת הפנדל המכריע בגמר מול סין בפסדינה. עם אלכס מורגן, רוז לאבל ומייגן ראפינו, שהודיעה כבר שתפרוש בסיום העונה, ארה"ב אמורה לטייל בבית 5. הולנד, הפיינליסטית ב-2019, אולי תנסה להקשות על האמריקאיות, אבל בלי הכוכב ויויאן מידמה מארסנל, שתעדר עקב פציעה, זה יהיה הרבה יותר קשה.
בסיטואציה קצת אחרת, יכול להיות שאנגליה בכלל הייתה נחשבת לפייבוריטית לזכות. אמנם היא הפסידה לארה"ב בחצי גמר המונדיאל ב-2019, אבל מאז זכתה ביורו הביתי ב-2022 והשנה בפינליסימה על חשבון ברזיל בשני גמרים שנערכו באצטדיון וומבלי. עם זאת, אנגליה הגיעה למונדיאל בסגל חסר ופחות מנוסה לאור הפציעות של הקפטנית לאה וויליאמסון, מלכת השערים ביורו, בת' מיד, ופראן קירבי מצ'לסי, מה שאומר שהרבה יהיה תלוי במילי ברייט, בקיירה וולש שיכולתה ביורו סידרה לה מעבר לברצלונה, ובג'ורג'יה סטנוויי. דנמרק של פרניל הארדר תנסה לנצל את הסגל האנגלי החסר כדי לקרוא תיגר על ראשות בית 4 וגם סין אורבת מעבר לפינה.
סיפור גדול לא פחות במונדיאל תספק נבחרת ספרד, שהגיעה לטורניר אחרי המרד המפורסם של 15 השחקניות במאבק עם המאמן חורחה וילדה, שנותר בתפקידו למרות דרישתן לפטרו. חלקן הסכימו לחזור, בראשות אייטנה בונמאטי מבארסה אלופת אירופה ויש שיאמרו כדי לשמור על הסיכוי לזכות בכדור הזהב. ואם כבר כדור הזהב אז הזוכה בשנתיים האחרונות, אלכסיה פוטייאס, החלימה בזמן מפציעה קשה בשלהי העונה ותשתף פעולה עם בונמאטי בקישור, אבל הוא יחסר את פטרי גיחארו וגם הבלמית מאפי לאון – אולי הטובה בעולם בתפקידה – תעדר כחלק מהמרד "כדי לשמור על העקרונות שלי", לדבריה. השוערת של בארסה, סנדרה פאניוס, כן הסכימה לחזור לנבחרת, אבל לבסוף וילדה לא זימן אותה בהחלטה ביזארית וכן כלל בסגל את החליפה שלה בשורות אלופת אירופה: קאטה קול.
אז ההכנה של ספרד למונדיאל לא הייתה אופטימלית, אבל עדיין היא מציגה כמה מהשחקניות הטובות בעולם, כולל המגינה הימנית ההתקפית, אונה באטייה, שעברה לאחרונה ממנצ'סטר יונייטד לבארסה. ואחרי הכל, ספרד הייתה עד היום רק בשני מונדיאלים ומעולם לא העפילה לרבע הגמר, כך שלאלכסיה וחברותיה יש מה להוכיח. יפן תנסה לאתגר את הספרדיות בבית 3.
כשמדברים על המועמדות לזכייה, אסור לשכוח גם את גרמניה, היחידה שזכתה יותר מפעם אחת במונדיאל פרט לארה"ב (ב-2003 וב-2007) וגם מי שזכתה לא פחות משמונה פעמים ביורו. מצד שני הנבחרת הגרמנית לא חגגה זכייה בתואר כבר עשור - מאז היורו ב-2013 - והיא רוצה לשפר עמדות אחרי ההפסד בהארכה בגמר היורו הקודם. אלכסנדרה פופ וחברותיה צפויות לסיים בראשות בית 8 ונראה שקולומביה ודרום קוריאה ייאבקו על הסגנות.
בבית 6 צרפת תנסה להשכיח את המונדיאל הביתי המאכזב לפני ארבע שנים ויש בו גם את ברזיל שמציגה סגל מתבגר, בראשות מרתה שחזר מקרע ברצועה הצולבת בגיל 37. ויש גם את הנבחרת המארחות: אוסטרליה תבנה בעיקר על הכוכבת של צ'לסי, סם קר, ותשחק בבית 2 עם קנדה, שמסומנת כהפתעה אפשרית במונדיאל, בעוד לניו זילנד יהיה הרבה יותר קשה להפתיע מכיוון ששובצה לבית 1 עם שווייץ ונורבגיה, שמציגה את אחת ההתקפות הטובות בטורניר, בראשות החלוצה אדה הגרברג והקיצונית של בארסה, קרוליין גרהאם האנסן, אחת הדריבליסטיות הטובות בעולם.
הבתים
בית 1: נורבגיה, שווייץ, ניו זילנד והפיליפינים.
בית 2: אוסטרליה, קנדה, ניגריה ואירלנד.
בית 3: ספרד, יפן, קוסטה ריקה וזמביה.
בית 4: אנגליה, דנמרק, סין והאיטי.
בית 5: ארה"ב, הולנד, פורטוגל ו-וייטנאם.
בית 6: ברזיל, צרפת, ג'מייקה ופנמה.
בית 7: שבדיה, איטליה, ארגנטינה ודרום אפריקה.
בית 8: גרמניה, קולומביה, דרום קוריאה ומרוקו.