שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, איריס לושי עבודי, קיבלה את בקשת בא כוחם של שבע קבוצות כדורגל מליגה א’, עו”ד רועי רוזן, לדון בעתירתן נגד ההתאחדות לכדורגל בישראל בעניין הרפורמה בליגות א’ ו-ב’, כאשר הדיון התקיים היום (רביעי).
שבע הקבוצות שהגישו את הבקשה באמצעות עו”ד רוזן הן מ.ס דימונה, עירוני מודיעין, מ.ס קריית ים, מכבי יבנה, הפועל עירוני הרצליה, הפועל כפר כנא ומ.ס צעירי כפר קנא. בעתירה הקבוצות דורשות מבית המשפט להקפיא את הרפורמה לעונה הנוכחית ולקיימה החל מעונת 2024/25.
מהלך הדיון
בדברי הפתיחה השופטת, איריס לושי עבודי, אמרה שעקרונית היא לא רואה סיבה להתערב בהחלטה. היא ציינה שהבעייתיות היא שההחלטה נכנסה לתוקף במאי, ולא היה לקבוצות מספיק זמן להיערכות לרפורמה החדשה.
עו״ד מטעם ההסתדרות, גלי הכט-יפה, העלתה לפרק את הטענה שנעשו הסכמים עם שחקנים שיצטרפו לקבוצות בליגות הנמוכות, שהובטח להם סכום מסוים שעל פיו גם לקחו התחייבויות כלכליות, ותחילת הרפורמה בעונה הזו תוביל להפרת הסכמים ולעזיבת שחקנים מהקבוצות הללו, מה שיכול לחרוץ גורלות לקבוצות.
מהצד של הקבוצות נאמר כי החלטת הרפורמה נפלה ללא הסכם עם ארגון השחקנים ולכן גם לא ידעו מתי ההחלטה תיפול וכל העניין הפתיע אותם, מה שהוביל לחוסר המוכנות של הקבוצות לפעול לפי הרפורמה כבר מהעונה הקרובה. עו״ד רוזן אמר שההתאחדות פרסמה כמה וכמה תקנונים שונים, האמירות שנאמרו על ידי ההתאחדות בעתירה שהגיש לא תואמים בכלל את התקנונים הללו, ולכן הוא טען שלא ניתן לדעת לפי איזה חוקים ההתאחדות פועלת.
עו״ד רוזן אמר שבדצמבר האחרון הייתה ועדה שלא דיברה בכלל על תקרת שכר, ובה נאמר שאם תהיה רפורמה שתחול על הליגות הנמוכות, היא תיכנס לפועל בהדרגתיות תוך שלוש שנים, אבל במאי ההתאחדות קבעה לשנות את החלטות הוועדה לא כחלק מההסכם וללא הסכמת ארגון השחקנים. השופטת הגיבה לאמירות עו”ד רוזן ואמרה שאם זו אמת, ואם הרפורמה יכולה לפגוע בכל הקבוצות בליגות הללו, אז ‘למה לא נמצאים פה נציגי כל הקבוצות’? עו״ד רוזן ענה לשופטת ואמר שזה לא הגיוני להביא לפה את נציגי כל הקבוצות מהליגות הנמוכות, אבל גם נציגי שבע הקבוצות שפה משמשים לתקדים ושצריך להתייחס לייצוג הזה.
השופטת איריס לושי עבודי טענה: “הכנסת הרפורמה לא תשפיע על השימוש בכסף שחור שקיים בליגות הנמוכות, אבל התקציב ימזער את התופעה”. עו״ד רוזן בתגובה: “הבעיה הזו אכן קיימת, אבל לא בכל מקום, וקבוצות כמו דימונה, שרוצות לקדם את הקבוצה בצורה חוקית, נפגעות מהרפורמה בגלל הקבוצות שמשתמשות בכסף שחור”.
עו״ד רוזן: “המיליון ש״ח שתקרת השכר קבעה אפילו לא מדברת על הוצאות שחקנים כמו הוצאות דלק, דיור ועוד, ושהרפורמה באה להכניס את ההוצאות הללו בתוך התקציב של המיליון ש״ח, מה שמגביל את הקבוצות משמעותית ומוביל לפגיעה בחופש העיסוק של השחקנים שירוויחו שכר מינימום אם לא פחות מכך”.
נציג ההתאחדות, עו״ד פינס: “לא ההתאחדות היא זו שהופכת את הקבוצות לעברייניות שהתעסקו בכסף שחור, אלא הקבוצות עצמן מובילות אותן לשם. הליגות הנמוכות הן ליגות חובבניות והן הפכו לליגות חובבניות עם שחקנים מקצוענים, והרפורמה נועדה להתמודד עם תופעות של פשיטות רגל ונטישה של עיריות מהתמיכה שלהם, שיכולים לקרות במצב שנוצר בליגות הללו”.
עו״ד פינס ענה לשאלת בית המשפט לגבי הצורך בזמן הכנה להתכונן לרפורמה: “העתירה מסתכלת על כל קבוצות הליגות, ולא רק לקבוצות שעתרו לבית המשפט והרפורמה הזו באה לטובת הכלל. הטענה לכך שלא היה לקבוצות זמן להתכונן, זו טענה שעלתה רק לאחרונה, ולכן לא צריך להתייחס אליה”. השופטת טענה שצריך זמן היערכות על מנת שקבוצות יעמדו בהבטחות ובהסכמים שנעשו עם שחקנים, ויתורגלו להתאמה התקציבית החדשה.
נציגת ההסתדרות, עו״ד הכט-יפה: “ההסתדרות לא עודכנה ברפורמה על ידי ההתאחדות וזה לא נעשה בידיעתם ולכן צריך לקחת בחשבון שכלל השחקנים נפגעים מהרפורמה, וצריך לבנות רפורמה בשיתוף פעולה כאשר גם ההסתדרות תביע את דעתה על מנת להגן על זכויות השחקן”.
השופטת בתגובה: “ההסתדרות צריכה להגיש עתירה נפרדת בעקבות ההצטרפות המאוחרת שלהם לדיונים ובעקבות כך שהתהליך של הרפורמה לא היה תקין לפי מה שהכט-יפה העלתה בדיון”.
אבי מלכה, שחקן מ.ס. דימונה, הביע את עמדת השחקנים: “מפספסים פה את כל ההקרבה וההתקדמות ששחקנים עוברים, שהתקדים הזה של תקרת השכר הוא משהו שלא נעשה בשום מקום אחר בעולם, וכאשר התקדים הזה קורה בליגות הנמוכות, השחקנים יברחו משם, מה שיפגע בענף. שחקנים מכל הרקעים מגיעים לליגה א’ וההגבלה של השכר לשחקנים תוביל להרס של קריירות של מאות שחקנים, מקצוענים או לא”.
לסיום אמרה השופטת: “אין אצלי את כל התשובות והחוכמה בנושא. צריך להגיע לפתרון שלא יהרוס את הליגות הנמוכות וגם ייתן לכל הצדדים משהו שהם רוצים”.
בעקבות כך החליטה שהצדדים צריכים להיפגש מחוץ לבית משפט ולהגיע לפתרון שמקובל על כולם, שישמרו על זכויות השחקנים תוך כדי שמירה על ספורטיביות וערכי המשחק, בין אם זה לקבל את הרפורמה או לעכב את ההחלטה בשנה על מנת שקבוצות יתכוננו בהתאם. ההחלטה תיפול עד יום א׳ הקרוב והודעה על ההחלטה צריכה להגיע לשופטת עד הזמן שהוחלט.