המשוכה הבאה של נבחרת ישראל ברבע גמר היורו עד גיל 21 מחר (שבת, 19:00) תהיה קשה במיוחד. נבחרת גאורגיה היא לא רק המארחת, אלא גם הפתעת הטורניר עד כה שסיימה ראשונה בבית A אחרי ניצחון 0:2 על פורטוגל ושתי תוצאות תיקו - 2:2 עם בלגיה ו-1:1 עם הולנד.
ה"ג'ברוסנבי" (נושאי הצלב) נחשבים להפתעה גדולה יותר מאשר ישראל מהסיבה הפשוטה שהם חוללו את הסנסציה בהופעתם הראשונה אי פעם בטורניר הגמר, אליה הגיעו רק בשל היותם מארחים. ישראל, לעומת זאת, מופיעה בפעם השלישית אחרי שהעפילה לראשונה מהמוקדמות כבר ב-2007 והשתתפה כמארחת ב-2013, שם הודחה בשלב הבתים.
עד היום נכשלו הגאורגים בכל 14 הטורנירים בהם השתתפו במוקדמות וינסו לעלות דרך המגרש בפעם הראשונה ב-2025. כבר ב-6 בספטמבר הקרוב מצפה להם המפגש הראשון נגד גיברלטר ועד אז נמצאים השחקנים והאוהדים באופוריה שהשתלטה על הכדורגל המקומי.
האוהדים הגאורגים צובטים את עצמם ולא מאמינים שזה קורה. הטירוף הביא לכך שכל הכרטיסים למשחק נגד ישראל נמכרו. את פורטוגל הם ניצחו למרות שהחזיקו בכדור רק ב-31 אחוז מהזמן ובעטו 4 פעמים לשער לעומת 17 של יריבתם. את כל זה עשתה גאורגיה ללא הכוכב הגדול שלה, שחקן הכנף של נאפולי חביצ’ה קבראצחליה, שוויתר על ההזדמנות להיות שותף להישג הגדול למרות שהוא רשאי לשחק בטורניר מבחינת הגיל.
מפגש מעניין יהיה בין הישראלים לקשר היריבה גיורגי ציטיאשוווילי, בנו של חלוץ העבר של מכבי תל אביב, הפועל ראשון לציון, בני יהודה וצפרירים חולון קלמנטי ציטיאשווילי, שכבש 12 שערים במדי ראשל"צ בליגת העל בעונת 2000/01. בניגוד לאב, שהיה חלוץ ובלט ביכולת הכיבוש שלו ומבנהו הפיזי, הבן שנולד בישראל וגדל בקייב משחק כקשר ולפעמים באגף, הופיע בנבחרות הצעירות של אוקראינה ואף זכה עם נבחרת הנוער שלה במונדיאליטו עד גיל 20 ב-2019.
המאמן רמאז סבנאדזה: "לדור הזה יש מנטליות אחרת"
מאמן הנבחרת הגאורגית, רמאז סוואנדזה בן ה-42, שיחק כמגן ימני בפ.צ טביליסי, דינמו טביליסי, קולקטי פוטי, לוקומוטיב טביליסי ונבחרות הנוער והצעירה של גאורגיה לפני שפרש בגלל פציעה בגיל 24.
ב-2013 החל סוואנדזה בקריירה של אימון. תחילה שימש כעוזר בדינמו טביליסי ואינטר באקו לפני שמונה ב-2019 למאמן נבחרת הנוער של גאורגיה, בה הדריך בין היתר את קבראצחליה. ב-2020 מונה למאמן זמני של הנבחרת הבוגרת לאחר התפטרותו של הסלובקי ולדימיר וייס וב-2021 מונה לתפקידו הנוכחי.
סוואנדזה, הנוהג להציב מערך 4-5-1 שעשוי להשתנות ל-4-3-3, הוא אחיינו של זאור סוואנדזה, מכוכבי דינמו טביליסי שזכתה בגביע המחזיקות ב-1981 בתקופה בה הייתה המדינה עדיין חלק מברית המועצות. "לדור הזה יש מנטליות אחרת", הסביר את ההצלחה. "זו הסיבה שאני מאמין בשחקנים האלה. מהבחינה הפיזית הם לא בנויים לשחק באינטנסיביות הזו וזו הסיבה שצריך להעריך את הנחישות שלהם לסיים ראשונים בבית קשה כמו זה בו שיחקנו".
כולם מדברים על הסלאלום של דויטשווילי
האיש ששמו הוזכר יותר מכל מבין השחקנים בימים האחרונים הוא זורקו דויטשווילי, קשרה של בורדו מהליגה הצרפתית השנייה, שכבש שער סלאלום מרהיב בתיקו 1:1 עם הולנד. השחקן שחלף על פני 5 שחקנים ובעט ברגל שמאל לרשת, מסוגל לשחק הן במרכז הקישור והן באגף השמאלי. אותו שער כיכב ברשתות הטלוויזיה וברשתות החברתיות ואוהדי הנבחרת התמוגגו ולא הפסיקו לדבר על הטכניקה והמהירות המסחררת שהפגין השחקן.
בעקבות השער הפך דויטשווילי לכוכב גדול ולאיש המבוקש יותר מכל לראיונות. רבים מהאוהדים והעובדים באצטדיונים ביקשו להצטלם איתו. "אלוהים יברך אותך, שינית לכולנו את ההרגשה", כתב אחד ממעריציו ברשתות החברתיות. "שרק יתחזק קצת מהבחינה הפיזית ואז הוא יעלה מיליונים".
דויטשווילי עלה לבוגרים של דינמו טביליסי בגיל 16 והספיק לשחק גם בלוקומוטיב טביליסי, רובין קאזאן, רוטור וולגוגראד (השאלה ב-2020/21) וארסנל טולה (רוסיה). אחרי פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוא חזר לגאורגיה והצטרף לדינאמו באטומי.
בעונה האחרונה כבש דויטשווילי בבורדו כמושאל מדינמו באטומי שישה שערים ובישל שלושה ב-31 משחקים (22 בהרכב הראשון), ובעקבות יכולתו החליטה בורדו לרכשו תמורת 1.25 מיליון אירו ולהחתימו עד 2027.
בכך לא הסתיים העניין סביבו. על פי הדיווחים נאפולי כבר מעוניינת בו (סוכנו של קבראצחליה מייצג גם אותו) ובגאורגיה פורסם שבורדו דחתה עבורו הצעה בגלל שהסכום שהוצע עבורו נמוך מדי. ערכו עומד כיום על 2.5 מיליון אירו והקבוצה הצרפתית מעוניינת לשמור אותו אצלה על מנת למכור אותו בעתיד בסכום גדול בהרבה.
דויטשווילי שיחק בנבחרות הצעירות של גאורגיה ובלט במוקדמות אליפות אירופה עד גיל 17 ב-2018, כאשר סיים כסגן מלך השערים (7 כיבושים), כולל רביעייה בניצחון 1:6 על מקדוניה, מה שלא עזר לנבחרתו להעפיל לטורניר הגמר (לעומת ישראל שכן עשתה זאת בהדרכת גדי ברומר). הוא כבר הספיק לערוך 26 הופעות בנבחרת הבוגרת מאז 2019, כבש ארבעה שערים ובישל שניים.
"גילינו את הכוח שיש בתוכנו", סיפר דויטשווילי לאחר העלייה לרבע הגמר. "הנבחרת הזו היא כמו משפחה. שובצנו בבית הקשה ביותר ואף אחד לא האמין שנסיים במקום הראשון".
"היהלום שבכתר": השוער ממרדשווילי משגע את אירופה
לפני 10 שנים, כאשר גיורגי מאמארדשווילי, שוערה של ולנסיה היה בן 12 והגן על שער קבוצת הילדים של דינמו טביליסי, הוא העריץ את איקר קסיאס וחלם לשחק בליגה הספרדית. כיום הוא אחד מהאחראים להצלחה של נבחרתו ומי יודע, אולי בעתיד יגן על שערה של ריאל מדריד כמו האליל הגדול שלו.
מאמארדשווילי, שנולד וגדל בגלאדני (פרבר של טביליסי) נועד להיות שוער. אביו דויד שימש בשעתו כשוערה של גארגה ואחר כך כמאמן השוערים שלה. גם גיורגי החל את צעדיו הראשונים באותה קבוצה לפני שעבר למועדון הגדול יותר של העיר.
אחרי שהרשים בקבוצות הנוער, בייחוד בעצירות פנדלים, עלה "ממה" לבוגרים של דינמו טביליסי ב-2018. כעבור עונה הושאל לרוסטבי ועזר לה להינצל מירידה לליגה השנייה בגאורגיה כששמר על רשת נקייה בארבעה משחקים מתוך 11 בהם שותף. ב-2020/21 הושאל ללוקומוטיב טביליסי והרשים במדיה בייחוד בהופעה מול גרנדה בליגה האירופית, מה שמשך את תשומת ליבם של הסקאוטים הספרדים.
"הצעתי אותו לברצלונה, אתלטיקו מדריד ולכל מיני קבוצות", סיפר סוכנו אנטוניו לופס. "אמרתי שיש לי שוער מצוין אבל הם השיבו לי 'גאורגי? אל תהרוג אותנו'. היה קשה מאוד לשכנע אנשים". השוער עצמו הודה: "המעבר לספרד היה קשה בשבילי כי לא ידעתי ספרדית ולא אנגלית, אחר כך לקחתי מורה".
בקיץ 2021 הצטרף מאמארדשווילי לוולנסיה, ששילמה עבורו 50 אלף אירו עם אופציה לרכישה תמורת 800,000 אירו. הוא שיחק תחילה בקבוצת המילואים של המועדון בליגה השלישית. אחרי שהרשים התקדם לקבוצה הבוגרת ובדצמבר 2021 הוחתם על חוזה עד 2024 עם אופציה להארכה בשנה נוספת.
לקראת 2021/22 שיחק לו המזל. שני השוערים הבכירים של ולנסיה, ההולנדי יספר קיליסן וז'אומה דומנש נפצעו עוד בתקופת ההכנות והמאמן חוסה בורדלאס החליט לתת לו הזדמנות. השוער הצדיק את הקרדיט שקיבל, תפס כותרות לאחר ששמר על רשת נקיה ב-560 דקות ברצף (האחרון שהשיג מאזן כזה היה סנטיאגו קניצארס האגדי לפני 24 שנים) ובסך הכל בשמונה משחקים מתוך ה-18 בהם שותף. הוא נבחר לאחד מ-11 התגליות של העונה והגיע עם ולנסיה לגמר גביע המלך בו הפסידה בפנדלים לבטיס אחרי 1:1 בתום 120 דקות.
העונה האחרונה של "ממה" בספרד הייתה טובה אפילו עוד יותר למרות שהקבוצה לא הרשימה וסיימה במקום ה-14 בלבד. הגאורגי שותף בכל 38 המחזורים בליגה והמאמן ג'נארו גאטוסו לא החליף אותו אפילו פעם אחת. הוא היה אחראי לכך שרק 9 קבוצות ספגו פחות מוולנסיה והאוהדים בחרו בו לשחקן המצטיין.
ליורו הגיע ממרדשווילי עם ניסיון עשיר של 63 משחקים במדי ולנסיה (58 בליגה) וכבר נחשב לאחד הצעירים הטובים ביותר בעולם. מבקריו טוענים שהוא חייב עדיין לשפר את משחק הרגל שלו כדי להפוך לשוער מושלם, אבל הוא הרשים בכל הנוגע לעצירות בעיטות נמוכות ומאתגרות וגם מנצל את גובהו (1.99 מטר) כדי לשלוט בכדורי הגובה.
כיאה לכדורגלן משכנע כל כך, ההצעות לא איחרו לבוא. אינטר מעוניינת במאמארדשווילי כמחליף לאנדרה אונאנה שמועמד לעבור לפרמייר ליג, אתלטיקו מדריד רואה בו מחליף ראוי ליאן אובלק שמועמד לעזוב וגם באנגליה הוא מבוקש. צ'לסי, מנצ'סטר יונייטד, טוטנהאם, ליברפול, ברייטון וברנלי הוזכרו כמי שעשויות לצרפו.
ולנסיה דורשת עבור מאמארדשווילי 25 מיליון אירו, אבל על פי הדיווחים בספרד במועדון המשווע להכנסות ולמילוי הקופה הדלה כבר משלימים עם עזיבתו ומחפשים לו מחליף. הקבוצה פנתה בין היתר לשוער הוותיק ויסנטה גואיטה (36), לו נותרה שנה לסיום החוזה בקריסטל פאלאס על מנת שישוב לקבוצת נעוריו.
"היהלום שבכתר", תיארו את מאמארדשווילי ב'דפורטה ולנסיאנו' והתייחסו לרצון האוהדים לראותו ממשיך במועדון. "לא צריך למהר למכור אותו כי הערך שלו רק יעלה, אבל החשש הוא שיימכר אם תגיע תמורתו הצעה ביותר מ-40 מיליון אירו".
בגאורגיה מאמארדשווילי כבר לא נחשב לשוער העתיד, אלא חלק מההווה. הוא הופיע כבר ב-9 משחקים במדי הנבחרת הבוגרת, כולל בשלושת המשחקים האחרונים שלה (1-1 עם נורבגיה, ניצחון 1:2 בקפריסין והפסד 2:0 בסקוטלנד) במוקדמות יורו 2024.
הרכב משוער (4-5-1)
גיורגי מאמארדשווילי (שוער, ולנסיה), גיורגי גוצ'וליישווילי (מגן ימני, שחטאר דונייצק), סאבה סזונוב (בלם, דינמו מוסקבה), איבה ג'לשווילי (בלם, סבורטלו טביליסי), אלכסנדר קלנדדזה (מגן שמאלי, דינמו טביליסי); נודר לומינדזה (קשר אחורי, סמגורלי טסקלטובו), אנזור מקבבישווילי (כנף ימין, דינמו טביליסי), זורקו דויטשווילי (קשר קדמי, בורדו), גיורגי ציטיאישווילי (קשר התקפי, לך פוזנן), אירקלי אזרובי (כנף שמאל, הכוכב האדום בלגרד); גיורגי גגואה (חלוץ, ריאל אוניון מספרד).