נבחרת צ'כיה, יריבתה האחרונה של ישראל במשחק המכריע בשלב הבתים ביורו עד גיל 21 הערב (רביעי, 19:00) תלויה אך ורק בעצמה. בזכות הניצחון המרשים 1:2 על גרמניה, תיקו עם השחקנים של גיא לוזון יספיק לה כדי להבטיח את העליה לרבע הגמר מהמקום השני. אנגליה תסיים בכל מקרה במקום הראשון בבית 3 והנבחרת שתסיים שנייה תפגוש בשלב הבא את גאורגיה שסיימה בראשות בית 1.
צ'כיה זכתה פעמיים באליפות אירופה לנבחרות צעירות (שלושת הטורנירים הראשונים היו לנבחרות עד גיל 23 ורק מאוחר יותר עד 21). בפעם הראשונה ב-1972 (ניצחה את ברית המועצות בגמר) כשהייתה עדיין נבחרת צ'כוסלובקיה עם הכוכב זדנק נהודה (לימים סוכן שחקנים) ובפעם השנייה ב-2002 עם כוכבים כמו השוער פטר צ'ך ומילאן בארוש.
כמו ישראל, גם צ'כיה הגיעה לטורניר דרך הפלייאוף בזכות ניצחון 1:2 על איסלנד בסיכום שני משחקים. אחרי שבמקודמות סיימה שנייה בבית בו שיחקה אחרי אנגליה, לה הפסידה בשני מפגשים, היא גם נכנעה לה 2:0 במשחק הראשון בטורניר הנוכחי.
מול אנגליה מיעטו ה"לביצ'אטה" (האריות הקטנים) להחזיק בכדור ולהגיע למצבים וספגו ביקורות, בעיקר המגן השמאלי מרטין צ'דידלה, שהתקשה להתמודד עם המהירות שהציג האנגלי נוני מדואקה.
צ'דידלה, שקיבל את ההזדמנות בהרכב הראשון במקום דויד יוראסק מסלביה פראג שמבוקש בבנפיקה (נעדר מאחר שהמאמן יאן סוחופארק החליט לא לכלול בסגל שחקנים שהתקדמו לנבחרת הבוגרת), הודח לאחר אותו הפסד מההרכב. בניצחון על גרמניה פתח במקומו מיכל פוקלה (מגן ימני או בלם בדרך כלל), שהפגין ביטחון בעמדת המגן השמאלי.
צ'כיה חסרה בטורניר את השוער מאטיי קובאר שנעדר בגלל פציעה, אבל מחליפו ויטסלב יארוש מציג יכולת משכנעת. "הוא פייטר וממש לא נפל עבורנו מהשמיים", אמר עליו סוחופארק. "כבר כמה עונות שהוא מציג יכולת נהדרת ויש לו עתיד".
הצ'כים הציגו אמנם יכולת לא רעה במחצית הראשונה מול האנגלים, אבל שילמו על ההחמצות. האופטימיות שהפגינו למרות התוצאה קיבלה ביטוי במשחק השני מול הגרמנים, בו הם הציגו שיפור ניכר, משחק צירופים מרשים והתקפות מעבר יעילות שהובילו לניצחון.
כך חולל המאמן סוחופארק את השינוי אחרי ההפסד לאנגליה
מאמנה של נבחרת צ'כיה יאן סוחופארק בן ה-54 נחשב לאחד משחקני ההגנה הגדולים בכל הזמנים בארצו. הוא היה חלק מהנבחרת המהוללת שהגיעה לגמר יורו 96' (הפסידה 2:1 לגרמניה בגמר בשער זהב) ושיחק לצד כוכבי ענק כמו פאבל נדבד, יירי נמץ, ראדק בייבל, ולדימיר סמיצר, קארל פובורסקי ופטריק ברגר. אחד מרגעיו הגדולים בקריירה היה באותו טורניר כאשר הוא הבקיע בנגיחה ב-3:3 עם רוסיה בשלב הבתים, תוצאה שהעלתה את הצ'כים לרבע הגמר.
סוחפארק הספיק לשחק שנתיים בנבחרת צ'כוסלובקיה (1991-1993) בטרם התפלגה לשתי מדינות ולבש בקריירה את מדי דוקלה פראג, סלביה פראג (הגיע איתה לחצי גמר גביע אופ"א ב-1996), שטרסבורג וטניס בורוסיה ברלין לפני שפרש ב-2005 במדי קלדנו, המועדון בו גדל.
לאחר פרישתו אימן סוחופארק את הנוער של קלדנו, שימש שש שנים כעוזר מאמן בדוקלה פראג (2010-2016) לפני שמונה למאמן נבחרת הנוער של צ'כיה. ב-2021 מונה לתפקידו הנוכחי.
סוחופארק הציב מערך 4-4-2 במשחק הראשון אבל בעקבות ההפסד 2:0 לאנגליה ביצע שלושה שינויים בהרכב ושינה מול הגרמנים את המערך ל-4-2-3-1, החלטה שהוכיחה את עצמה. מלבד הצבתו של פוקלה כמגן שמאלי הוא גם העלה את מאטיי ולנטה בקישור במקום הקפטן פיליפ קאלוץ ואת אדם קרבץ באגף השמאלי במקום פאבל סולץ.
הצ'כים השיגו את הניצחון על אלופת אירופה למרות שהגרמנים שלטו והחזיקו הרבה יותר בכדור (64 אחוז לעומת 36) ובעטו יותר פעמים לשער (28 לעומת 13). לצ'כיה לעומת זאת היה יתרון קל במספר הבעיטות למסגרת (7:8) והמאמן הודה בסיום: "זה בהחלט היה אחד הניצחונות היפים בקריירה שלי. אני לא רוצה לומר שהתוצאה מוצדקת, אבל השחקנים היו מסורים והם מסוגלים לשחק אפילו טוב יותר. אני מרוצה מהארגון שהצגנו, בייחוד במשחק ההגנה".
על ישראל אמר סוחופארק: "אנחנו מכירים את הנקודות החזקות שלה ויודעים שבעזרת כדורגל חכם ומאורגן נוכל להציג משחק מושלם. מול אנגליה היכולת ההתקפית שלה לא באה לידי ביטוי, אבל אנחנו מכירים את האיכות שיש לאנגלים וישראל כבר הוכיחה שהיא מעל לסטנדרטים. היא החליפה מאמן בתהליך שעברה, הנבחרת עד גיל 20 שלה סיימה שלישית במונדיאליטו וחלק מהשחקנים שלה מופיעים בטורניר אחרי שהציגו איכות ואינטלגנציית משחק. ראיתי את המשחק שלהם במונדיאליטו מול ברזיל ונהניתי מהביטחון שלהם וההנאה שהפגינו. יש בישראל שילוב טוב של שחקנים והיא משתווה אלינו. תיקו מספיק לנו, אבל ננסה לנצח בכל מחיר. גם אנחנו צריכים להפגין ביטחון ואני מאמין שנעשה את זה".
לוואסיל קושיי לא אכפת שחושבים שהוא משוגע
לחלוצה של מלדה בולסלב, ואסיל קושיי, היו תוכניות אחרות בקריירה לפני שבע שנים. כאשר היה בן 16 כבש בצרורות במדי קבוצת הנערים של דינמו דרזדן הגרמנית (29 שערים ו-13 בישולים ב-48 משחקים) והכל היו משוכנעים שיגיע רחוק. "אני לא חושב בכלל לשחק בליגה הצ'כית", אמר אז וכיוון למועדונים גדולים בבונדסליגה כמו באיירן מינכן או לליגות של ספרד ואנגליה.
חלפו שבע שנים וקושיי, שעדיין נחשב לכישרון גדול, משחק בצ'כיה כאשר שוויו עומד כיום על 600,000 אירו בלבד, מעט יחסית לסכומים שחשב שישלמו עבורו ורחוק מאוד מציפיותיו. קושיי, בן לאב סלובקי ואם צ'כית, נולד באוסטי שבצ'כיה ובגיל 15 עבר לדרזדן, המרוחקת רק 40 דקות נסיעה מבית הוריו. למרות היכולת במועדון הגרמני, הוא לא הצליח להתקדם לקבוצה הראשונה, הושאל ב-2019 לואקר אינסברוק האוסטרית וחזר למולדתו.
החזרה בגיל 20 לקבוצת האם שלו אוסטי הייתה נקודת השפל בקריירה של קושיי, שלפתע נראה שונה ממה שכולם הכירו. עם שיער צבוע לבלונד, קעקועים על ידיו ומרצדס נוצצת במגרש החניה הוא ספג ביקורות מהאוהדים. אימו ייעצה לו להיעזר בפסיכולוג ספורט, אבל הוא סירב. "אנשים שופטים שחקני כדורגל בצורה לא צודקת", התלונן. "חושבים שאני טיפש ומשוגע. אני שומע מה אומרים עליי, אבל יודע היטב מי אני. יש לי כסף, אבל זה לא אומר שום דבר בשבילי, הכסף לא שינה אותי".
קושיי ספג לאורך השנים ביקורת על משקלו (73 ק"ג) הגבוה יחסית לגובהו (1.68 מטר). "אני לא אוכל הרבה", טען, "זה רק נראה הרבה ויש לי בעיה". הוא הספיק לשחק בפרוסטיוב מהליגה השנייה (2021/22) לפני שעבר בינואר האחרון לקבוצתו הנוכחית. סיגמה אולומוץ ובאניק אוסטרבה התעניינו גם הן בשחקן, אבל בסופו של דבר הוא עבר למלדה בלוסלב והסביר: "הם רצו אותי יותר מכולן". בחלק האחרון של העונה הוא גילה שיפור ניכר ביכולתו וניצל את מהירותו כדי להתגבר על מגנים, ליצור הזדמנויות ולכבוש חמישה שערים ולבשל 6 ב-16 משחקים.
בזכות השיפור והיכולת שהפגין חזר קושיי לכותרות במולדתו, קיבל את הכינוי "פרנק ריברי הצ'כי" וסיפר על כך: "זה כבוד גדול, אבא שלי כמעט בכה כששמע את זה". התקופה האחרונה עשתה לו טוב והוא נכלל בסגל לקראת היורו ("לא ישנתי בלילות לפני פרסום הרשימה") אחרי שכלל לא שותף במוקדמות. כאמור, לטורניר הנוכחי הגיע קושיי עם ציפיות גדולות ובמטרה לשחזר את היכולת מלפני כמה שנים על מנת לשוב לתודעה. "כבשתי שערים בנוער ואני יודע שיש לי את זה", טען.
ההתחלה שלו בטורניר לא הייתה טובה. מול אנגליה הוא אמנם היה מצוין במחצית הראשונה כאשר הטריד את שחקני ההגנה של היריבה, אבל החמיץ את ההזדמנויות אליהן הגיע והודה: "אני חייב ללמוד את הלקח, זה גם עניין של מזל. הייתי עצבני, אבל גם אמרתי לעצמי שזה צריך להיות הרגע שלי ואין לי מה להפסיד. אנחנו לא הנבחרת הטובה ביותר בטורניר הזה וכאשר נגיע להזדמנויות נהיה חייבים לנצל אותן".
מול גרמניה סיפק קושיי את הסחורה בגדול כאשר בישל את השער הראשון אותו הבקיע ואצלב סייק. הוא ביצע פריצה סוחפת באגף השמאלי ושלח מסירת רוחב מצוינת שהותירה את חברו לבד מול רשת חשופה.
על פי הדיווחים בצ'כיה סלביה פראג מעוניינת לצרף את קושיי, אבל ברור שהחלום שלו הוא להגיע בעתיד לליגה בכירה יותר. על ישראל אמר לפני הטורניר: "היא לא תהיה יריבה קלה. אנשים חושבים שנביס אותה 0:3 בקלות, אבל לכל נבחרת ביורו הזה יש את האיכות שלה".
האיש הבולט בהגנה: שימו לב למרטין ויטיק
בלמה של ספרטה פראג, שכבש את שער הניצחון 1:2 על גרמניה שלוש דקות מהסיום, היה אחד מכוכבי הזכייה של קבוצתו העונה באליפות ראשונה אחרי 9 שנים ונחשב לאיש החשוב ביותר בחלק האחורי של הצ'כים.
ויטיק אינו רק גבוה (1.93 מטר) ובעל רגליים ארוכות, אלא גם מהיר, חזק, מצטיין במשחק ראש וגם נוהג לסייע להתקפה, הן בכדרורים סוחפים ומסירות עומק והן במצבים נייחים. הוא נבחר למצטיין בניצחון על גרמניה לא רק בזכות השער שכבש וכבר נחשב לאחד הבלמים הצעירים הטובים באירופה אחרי שלפני שנה מעטים הכירו אותו.
בהדרכת המאמן הדני בראין פריסקה פדרסן הציג ויטיק בעונה האחרונה בספרטה התקדמות משמעותית מהבחינה הטקטית (31 משחקים, שני שערים ובישול אחד), נמנע מלבצע טעויות שאיפיינו אותו בעבר ובגילו (20) נחשב לאחד מהתקוות לקראת העתיד.
ויטיק, שנבחר במקום ה-25 על ידי העיתונאים במשאל "נער הזהב" לבחירת 100 הכדורגלנים הצעירים הטובים בעולם, החל את דרכו בקראלוב דבור ולפני שלוש שנים ערך את הופעת הבכורה בספרטה בליגה האירופית. לפני שנה הביעה ניס הצרפתית עניין בבלם, שכעת מבוקש גם בפנרבחצ'ה וטרבזונספור ועלותו עשויה להגיע ל-2.5 מיליון אירו.
הרכב משוער (4-2-3-1):
ויטסלב יארוש (שוער, מושאל מליברפול לסטוקפורט); אדם גבריאל (מגן ימני, הרדץ קראלובה), מרטין ויטיק (בלם, ספרטה פראג), רובין הרנץ (בלם, פרדוביצ'ה), מיכל פוקלה (מגן שמאלי, סלובן ליברץ); לוקאס צ'רב (קשר אחורי, סלובן ליברץ), יאן זמבורק (קשר אחורי, ויבורג מדנמרק); מאטיי ולנטה (קשר קדמי, סלובן ליברץ), ואסיל קושיי (כנף ימין, מלדה בלוסלב), אדם קרבץ (כנף שמאל, ספאטה פראג); ואצלב סייק (חלוץ, ספרטה פראג).