הכדורגל הישראלי בקיץ נפלא. הנבחרת הצעירה רשמה הישג מרשים ביורו עד גיל 21, אחרי שנבחרת הנוער בכדורגל סגרה שנה מוצלחת במיוחד, עם המקום השני ביורו עד גיל 19 והמקום השלישי באליפות העולם עד גיל 20. בין משחק למשחק, הצוותים המקצועיים והמאמנים היו צריכים להכין את השחקנים הצעירים ליריבים שונים ומגוונים, ולראשונה הם השתמשו במערכת טכנולוגית שעזרה להם לייצר יתרון מול הנבחרות שעמדו מולם. אומת הסטארט אפ נכנסה למגרש של הגדולים ותרמה להצלחה, כך שמעתה והלאה היא תיכנס לשימוש מלא בהתאחדות לכדורגל.
גם יתר הנבחרות יוכלו להשתמש בה בעת הצורך כדי לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורן. אם לאחרונה מאמן הנבחרת הבוגרת, אלון חזן, ישב וחשב מי יהיה המגן השמאלי שיחליף את דורון ליידנר שנפצע לפני המשחקים מול בלארוס ואנדורה במוקדמות היורו, במקום להתלבט במקרים דומים בעתיד, הוא יוכל להיעזר במערכת.
במקרה שכזה, חזן ייגש למאגר מסודר של מגנים שמאליים ישראלים, שכל אחד מהם קיבל דירוג בהתאם לדו"חות מעקב שבוצעו בשנים האחרונות על ידי הסקאוטים, האנליסטים, האמצעים הטכנולוגיים והמאמנים שליוו אותו. המאמן יוכל לבחון כל מועמד בהתאם למה שהוא צריך ממנו, לצפות בדריבלים שביצע או במסירות שחילק קדימה למקרה שיחפש מגן התקפי, לקבל בווידיאו את כל חילוצי הכדור והפעולות ההגנתיות האחרות שעשה לאחרונה למקרה שיחפש מגן הגנתי, לבדוק מה רשמו עליו המאמנים הקודמים שעבדו איתו, לקבל דו"ח הערות מהסקאוט של הנבחרת שעקב אחריו לאורך כל העונה, להיכנס לדו"חות הרפואיים והפיזיולוגיים שלו כדי לבחון האם הוא מסוגל להתמודד עם העומס שיש בנבחרת במהלך פגרת הקיץ, ואפילו ללכת אחורה על מנת לבדוק מה כתבו עליו מי שצפו בו לפני שנתיים באחד מימי האיתור שעשו הנבחרות הצעירות. הכל יהיה מרוכז במקום אחד, כך שהמאמן יוכל למצוא את השחקן האולטימטיבי.
במהלך המשחקים של נבחרת הנוער בארגנטינה, התוכנה הזו התחברה למצלמות של פיפ"א וחברת ההפקה ששידרה את המשחק במגרש. תוך כדי המשחקים, האנליסט נועם לוי תייג את המהלכים על הדשא בזמן אמת על מנת שהצוות על הספסל והמנהל המקצועי שמחוברים למערכת יוכלו לצפות בכל אירוע, לנתח אותו באופן מיידי, לדבר ביניהם במערכת שמע פנימית ולהוציא פלט סטטיסטיקה בהתאם לבקשתם כדי להבין את הלך הרוח בדקות הפתיחה. מעבר לזה, המערכת יכולה לעזור גם באופן פרטני לכל שחקן מחליף שנכנס להרכב ומתקשה לעצור את היריבים שתוקפים אותו, כי בתוך שניות ניתן לצפות בכל הניסיונות שלו לחלץ כדורים, להבין מה הוא עושה לא נכון ולתקן.
הכל נעשה בלחיצת כפתור וקורה בזמן אמת, בעזרת תוכנת EasyCoach, שנבנתה על ידי חברת פיתוח ישראלית שעבדה בשנה האחרונה סביב הנבחרות, התאימה את עצמה לדרישות של ההתאחדות לכדורגל, הצליחה להשפיע ולעזור - ולכן גם חתמה לאחרונה על חוזה שיתוף פעולה עם ההתאחדות לכדורגל לחמש השנים הבאות במטרה לשנות את הכדורגל הישראלי, וגם לייצר שיתוף פעולה בין ההתאחדות למועדונים שמפתחים את השחקנים בארץ.
"הגיע הזמן לייצר יתרון במה שאנחנו הכי טובים בו"
מי שעומד מאחורי החברה הוא שלומי מיינר, בן 37, מהנדס תוכנה שעשה הסבה ממתכנת בכיר בחברות היי-טק מוכרות כמו Fiverr והחליט להגשים חלום ילדות. שלומי שיחק כדורגל בכל ילדותו במכבי חדרה ובארה"ב. הוא הגדיר את עצמו בתור "מגן ימני כושל שחימם את הקצה של הספסל". יחד עם זאת, סיפר: "הייתי מכור לסטטיסטיקות של ספורט כילד. בצבא שירתתי כקצין שסידר רשימות שמירה ב-4:4:2 ואת כיתת הכוננות שמתי על הספסל, עד כדי כך הייתי חי את הכדורגל".
במקביל לעבודתו בחברות הייטק, מיינר עדיין לא הזניח את האהבה שלו לכדורגל. הוא עשה קורס מאמנים, שם הכיר את פטריק ואן לוון, בזמנו המנהל המקצועי של מחלקת הנוער במכבי תל אביב, ובנה עבורו אפליקציה טלפונית משותפת של שיקוף הפילוסופיה שלו בכדורגל. תוך כדי, שימש בסופי שבוע כסקאוט בקבוצת הנוער של מכבי תל אביב, שם הוא הבין שיש צורך לשפר את תנאי העבודה של המאמנים ואת יכולת איתור הכדורגלנים בארץ.
"בעבודה איתו הבנתי שבכדורגל הישראלי יש מחסור בפתרון טכנולוגי שייתן מענה לצרכים המקצועיים של המועדונים", ציין מיינר. "התחלתי לפתח, בסיוע הצוותים המקצועיים של הפועל באר שבע והפועל תל אביב, מערכת שתעזור להם, ולימים הם הפכו ללקוחות של החברה. עשיתי את זה בעזרת מאור מליקסון, עומר בוקסנבוים וחן סול שעזרו לי המון בפיילוט לפני כשנתיים וחצי".
משם, החל גם הפרויקט בהתאחדות. כאשר ילה חוס נכנס לתפקיד המנהל המקצועי של הנבחרות הצעירות, ההתאחדות חיפשה מערכת שתעזור לנבחרות ולמועדונים לייצר DNA ישראלי, והוא החליט לבחור ב-EasyCoach שהתמודדה מול חברות גדולות אחרות מהעולם. "לירון גלאט, אנליסט נבחרות ישראל, נתן את המשימות לביצוע מתוך הישיבות בשפיים וכך בנינו את המערכת כדי שתתאים לנבחרות. בוני גינצבורג נתן לזה את הבמה והאמין בטכנולוגיה כי הוא ראה בה דרך לקידום השחקן הישראלי, ומשה סיני חיבק את זה באגף הסקאוטינג והתחיל לרוץ איתה קדימה".
בתחילת שנת 2021 ההתאחדות לכדורגל נכנסה עם EasyCoach לפרויקט שאפתני כדי לחולל מהפכה שתעזור לעמוד במשימה - להגיע עם הנבחרת הבוגרת לטורניר גדול בתוך שמונה שנים. בשנה האחרונה שלומי חבר לשותף העסקי ליאור קול והמשקיעים ויקטור שמריך, בר שמריך וחברת Anfield, שהצליחו לגייס כסף במטרה לכבוש גם את אירופה וארה"ב. עם זאת, אם שואלים את שלומי מיינר, האקזיט האמיתי מבחינתו זה להוביל את הכדורגל הישראלי למהפכה טכנולוגית שתעזור לכדורגלנים הצעירים להגיע לרמות הגבוהות בעולם ביותר בעולם.
זה כבר קורה, כי המערכת הזו נכנסה לפעולה כבר עם נבחרת הנוער ביורו עד גיל 19 ובאליפות העולם עד גיל 20. "נועם לוי, האנליסט של נבחרת הנוער, ניתח את כלל היריבות בזמן המשחקים במונדיאליטו ואת משחקי הנבחרת הישראלית בזמן אמת, והיה יכול להראות לצוות המקצועי, אם זה המאמן אופיר חיים או עוזרו אייל גדרון, את כל הנתונים הרלוונטיים שיעזרו להתמודד מולן", אמר שלומי מיינר. "אנחנו אומת הסטרטאפ והגיע הזמן לייצר יתרון בכדורגל במה שאנחנו הכי טובים בו - הטכנולוגיה. הרעיון של ההתאחדות בישראל הוא להיות בקדמת הבמה מבחינה טכנולוגית מבין החברות בפיפ"א ובאופ"א, ולהיות מודל לחיקוי".
כל 46 אלף כרטיסי השחקנים בישראלים נמצאים במערכת הזו, כך שכל שחקן שנפגש עם נציגי ההתאחדות וכל שחקן שההתאחדות ביצעה אחריו מעקב, בכל גיל, מתועד עד לפרט האחרון שנשמר בארכיון האישי שלו. תוצאות המשחקים שלו מתועדים במערכת, האימונים שעשה לאורך העונה והקשר עם המאמנים בקבוצות גם מופיעים שם, וכמובן גם דו"חות סקאוטינג או ימי המבחנים שעבר במסגרת ההתאחדות נמצאים שם במלואם. זה עוזר לאנשי ההתאחדות לבנות מאגר של שחקנים לכל עמדה ולאתר שחקנים למרכזי הפיתוח, האקדמיה והנבחרות השונות.
"זו מערכת שיש בה הכל והיא מסוגלת להתאים את עצמה בהתאם לדרישות", הסביר מיינר. "כל הגורמים המקצועיים בהתאחדות מקבלים משתמש והרשאות בהתאם, ומנהלים את התחום שלהם דרך התוכנה. כל אימון של נבחרות ישראל מתועד במערכת ונשלח לכלל המאמנים המקצועיים בישראל על ידי בוני גינצבורג. כלל הבדיקות הרפואיות לטורנירים נעשו במערכת בהתאם לתקנים של פיפ"א ואופ"א. בכל קורס אימון עוברים הכשרה טכנולוגית דרך התוכנה ומקבלים מערכת מסובסדת לשימוש אישי או לשימוש המועדונים עם שלל תרגילי אימון מאגף ההדרכה".
רונן מושקוביץ, מנהל אגף מערכות המידע בהתאחדות, אמר: "החיבור הוא טבעי ואני שמח שאחרי כברת דרך ארוכה זה מתחיל לייצר פירות, מעבר למה שקיבלנו בשנה שעברה עם כניסתה של המערכת. אני מאמין שזה יכול לייצר פירות גם בעתיד ולהשפיע על כל הכדורגל הישראלי".
גם המועדונים נכנסים לעידן חדש
וזה לא נגמר רק בנבחרות, כאמור. התוכנה עוזרת גם למועדוני כדורגל לנהל את הקבוצות שלהן. היא מאפשרת למנהל המקצועי לעקוב אחרי כלל הגורמים במועדון, החל מהמזכירות ומערך הלוגיסטיקה כדי לראות האם הם כבר סגרו מחנות אימון ואם חסר ציוד במלאי, דרך המאמנים ועוזריהם על מנת לראות על מה הם עובדים באימונים מידי יום, ועד למצב בסגל השחקנים כדי לדעת איך השחקן בקצה הספסל ומה קצב ההחלמה של הפצועים. בהתאם לכך, קל יותר לקבל החלטות.
ניהול הסגל מתבצע באופן טוב יותר. מיינר טוען: "את אותה הסינרגיה בין הגורמים רואים בתוכנה. יש לכל מאמן ואנליסט יש יכולת לשלוח קבצים לשחקנים, כמו סרטוני וידאו, הסברים מה נדרש מהם לבצע באימונים אישיים או להציב להם מטרות אישיות שנשלחות לכל אחד בנפרד דרך התוכנה. בנוסף, לפני כל אימון השחקנים ממלאים שאלונים על ההרגשה שלהם ואיך הם ישנו בלילה, והצוות המקצועי שצופה במידע הזה יכול לקחת החלטות ולדעת מתי עדיף להוריד עומסים כדי למנוע פציעות. במקום ללכת לכל שחקן בנפרד לפני האימון ואולי חלילה לפספס משהו, כבר בבוקר המאמן מקבל דו"ח מסודר דרכו הוא יודע בדיוק איך כל אחד מרגיש ולפעול בהתאם".
האפשרויות של המאמנים הן בלתי מוגבלות. כל מערכי האימון נכנסים לתוכנה, כך שאפשר להכין תוכניות אימון יומיות, שבועיות, חודשיות ושנתיות. המערכת מסוגלת אפילו לייבא תרגילים מהאינטרנט, כולל מסרטונים ביוטיוב או באינסטגרם, ובעזרת אנימטור ניתן לשלב אותם במאגר התרגילים של המאמן. את התרגילים אפשר למיין לפי קטגוריות רלוונטיות לפילוסופיית המאמן, לבנות מערכי אימון מבנק התרגילים ולבחון מי מהשחקנים הכי מתאים לזה. אחרי האימון מאמן הכושר מכניס את נתוני ה-GPS למערכת שקולטת אותם מכל תוכנה רלוונטית, האנליסט מצרף את סרטוני הווידיאו והקבצים הרלוונטיים מהאימון, הרופא או הפיזיותרפיסט מעדכנים לגבי הטיפול בכל שחקן פצוע - והכל עובד בהרמוניה".
במערכת לכל שחקן יש עמוד משלו, שכולל את הנתונים הפיזיולוגיים והרפואיים שלו, כמו גם נתוני המשחקים והאימונים שמאפשרים לעקוב אחרי הביצועים והיכולת שלו. מיינר הסביר: "ברמת המיקרו, אנחנו אוספים את המידע על השחקנים בכל מדינה דרך חברות של מצלמות עוקבות כדור ומכניסים ניתוחי GPS עם ציונים וביקורות, כך שיש מידע מדויק על כל שחקן. ברמת המאקרו, אנחנו מעבירים דרך התוכנה מידע ופילוסופיה עקבית מההתאחדות לכל המועדונים שעובדים תחתיה באותה המדינה כדי לייצר שפה ייחודית של כדורגל. בעזרת הטכנולוגיה אפשר להגיע לכל מאמן בארץ, להנגיש לו ידע ממיטב המאמנים בנבחרות, ולהיות בקשר רציף עם כל שחקן ומאמן בארץ לצורך שיתוף פעולה ושיפור הכדורגל".
בוני גינצבורג אמר: "אחד הדברים הכי חשובים זה העניין של התיעוד. כל מה שנעשה חייב להיות מתועד, וברגע שיש לך את זה יש לך אפשרות לבקר את עצמך ולראות מה עשית נכון או לא נכון. זה עושה סדר למאמנים, כי כל תוכניות האימון שלהם נעשות על ידי התוכנה ומשם הם מפיקים אותם לשחקנים ישירות לניידים שלהם או למאגר, כך שגם המנהלים המקצועיים יכולים לראות את זה ולהעיר הערות".
לדבריו של המנהל המקצועי של הנבחרות הצעירות, "התוכנה מאחדת את כל הפעילות המקצועית במחלקה הטכנית ועוזרת לייעל את העבודה, גם בייעוץ וגם בבקרה, כך שה-DNA שלנו וסגנון המשחק שלנו מושרש לכל הנבחרות, לפי הגדרות תפקיד מדויקות לכל עמדה במגרש. מעבר לזה, בשלב הבא הרבה תוכן יעבור למועדונים ולמחלקות נוער, שיוכלו להשתמש בתוכניות אימון ומערכים שיסייעו להם, כי בסופו של דבר לא לכל המועדונים הגדולים יש אמצעים ויכולת. אנחנו מסתכלים על המועדונים היותר קטנים ורוצים שבלחיצת כפתור הם יוכלו להשתמש בתוכן ובידע מקצועי שיוכל לשרת אותם. בעידן הנוכחי זה מצמצם מרחק".
התוכנה שתשנה את הכדורגל?
חברת EasyCoach, שהחלה את דרכה לפני כשנתיים וחצי בכדורגל הישראלי מעסיקה צוות של שבעה מתכנתים שמתאימים את הדרישות לכל קבוצה, מועדון או נבחרת. החברה חתמה על שיתופי פעולה עם המועדונים הגדולים בארץ ואפילו כבר הספיקה לפרוץ את גבולות המדינה, לאחר שחתמה על הסכמים עם מועדוני כדורגל באירופה כמו ויאריאל שמנהלת באמצעות התוכנה את הפעילות ב-36 האקדמיות שלה, קבוצה מדובאי, מועדון מדרום אפריקה, ולאחרונה החלה לשתף פעולה עם אברהם גרנט כדי לעזור לו לנהל את נבחרת זמביה.
מיינר ציין: "בשונה מתוכנות אחרות שבעיקר עונות על צרכים אדמיניסטרטיביים ולוגיסטיים, EasyCoach מתמקדת בפן המקצועי, אך הנושא המרכזי בו EasyCoach עושה מהפכה הוא בתחום החינוך והשיתופיות. לכל איש צוות ושחקן יש משתמש אישי וכל אחד מחובר למידע שרלוונטי אליו, לתוכנה יכולות שיתוף רוחביות ושימור ידע בתוך המועדונים ויצירת פילוסופיות ארוכות טווח. אחת הבעיות המרכזיות כיום בכדורגל היא תחלופת הצוותים המקצועיים ואיבוד כל הידע שלהם ברגע שהם עוזבים אותה, אלא שכאן המערכת עושה מהפכה ולראשונה יוצרת מנגנון שימור ידע שילווה עם המועדון שנים קדימה".
מנהל הפיתוח של המערכת הוסיף כי "בזכות התוכנה מועדוני כדורגל קטנים ודלי התקציב בישראלים למעשה מתנהלים כמו מועדוני כדורגל אירופאים לכל דבר. למרבית המועדונים בישראל אין את המשאבים של המועדונים הבכירים והחיבור ל-EasyCoach פותר את המחסור בכוח אדם ומשאבים. את כל זה EasyCoach מספקת למועדוני כדורגל בסבסוד כמעט מלא בזכות השותפות עם ההתאחדות לכדורגל בישראל".
עולם הכדורגל נכנס בשנים האחרונות לסחרור של כמויות אדירות של פתרונות טכנולוגיים - מערכות GPS, סנסורים לנעליים, מצלמות עוקבות כדור ומנתחות משחק, מערכות לגילוי גיל עצמות, מערכות VR שונות - זה רק חלק ממערכות שנבחרות ומועדוני כדורגל גדולים מתחברים אליהן. כיום, יש הצפת נתונים ואי יכולת לממשק, לנתח ולהגיע לתובנות חכמות.
המועדונים מהליגות המקצועניות מתעסקים לפעמים עם כ-15 מערכות טכנולוגיה שונות, אבל צוותי ניהול ומאמנים שלהם הם לא מדעני נתונים, ואין להם את היכולת או הזמן הדרושים כדי להתפנות לכל המידע המתקבל. לכן חברת EasyCoach שנמצאת עם ההתאחדות בשיאו של מהלך אסטרטגי להקמת מרכז ידע לכדורגל, במטרה לפתח פתרון לאינטגרציה של כלל המערכות הטכנולוגיות והכנסתן לכרטיסי השחקנים ולמצגים שונים בתוכנה, על מנת לאפשר תובנות קלות להבנה מתוך כל המערכות הללו.
רונן הרשקו, המשנה למנכ"ל בהתאחדות, ציין: "חלק מהאסטרטגיה שלנו היא הקמת מרכז חדשנות לאיתור, קידום ופיתוח יזמות טכנולוגית פורצת דרך לקידום הענף. נבחנו מספר אפשרויות בחו"ל ובארץ, ובהחלטה משותפת החלטנו ללכת על פיתוח כחול לבן ולבנות מערכת שתיתן מענה הוליסטי לכלל האגפים השונים בחטיבה המקצועית. הצלחנו לפתח מערכת מדהימה, על פי הצרכים והדרישות הספציפיים, ומעל הכול יודעת לבצע סינרגיה של כלל המידע. פותחה מערכת LMS בה משתמשים באגף להכשרה והסמכת מאמנים והמוסדות השונים, שמאפשרת למידה משמעותית ונותנת לחניכים כלים להתמקצע ולעבוד ברמה הגבוהה ביותר. מעל הכול זה המידע והידע שנצבר תוך שימוש בידע המקצועי, הניסיון, הדאטה והיכולות של ההתאחדות לזהות את צורכי הענף ולחבר בין הגורמים להביא את הטכנולוגיות למגרש הכדורגל".
ההצלחה של נבחרת הנוער מביאה איתה תיאבון גדול. במקביל, גם הנבחרת עד גיל 21 העפילה ליורו והבטיחה קיץ מעניין, וכעת אפילו הנבחרת הבוגרת תנסה להעפיל ליורו שיתקיים בשנה הבאה דרך שלב המוקדמות. לאחרונה, כך נדמה, משהו משתנה בכדורגל הישראלי - ולא רק על המגרש.