מערכת ONE
|
בשנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר ניסיונות לעקוף את חוק הגבלת הזרים. ההתאחדות לכדורגל מתירה שיתוף של עד חמישה שחקנים זרים על המגרש ושישה בסגל, אך יותר ויותר קבוצות מצליחות למצוא “פתרונות” שיאפשרו להן לשלב יותר שחקנים שאינם נולדו בישראל. שתיים מהן הן מכבי חיפה והפועל באר שבע.
משחק העונה האחרון שייערך הערב (שני, 20:30) בין האלופה לסגניתה הוא כנראה המשחק ה”זר” ביותר בתולדות ליגת העל. מבין השחקנים שצפויים לשחק הערב בטרנר, שמונה בלבד הם “צברים” ילידי מדינת ישראל, בעוד שהיתר זרים, או ישראלים רק מבחינה בירוקרטית, ביניהם כאלה שקיבלו אזרחות מהיותם יהודים, חלקם מתאזרחים ואפילו תושב ארעי אחד.
נתחיל מהמארחת, הפועל באר שבע. קפטן הדרומיים הוא כמובן מיגל ויטור הפורטוגלי, שקיבל אזרחות ישראלית מתוקף הזמן בו הוא שוהה בארץ. מאז, הבלם הספיק להפוך לבורג חשוב מאוד במרכז ההגנה של נבחרת ישראל וערך במדיה שש הופעות.
בהרכב המסתמן של הפועל באר שבע צפויים לשחק עוד למעשה עוד שישה “זרים”, רק רק חמישה מתוכם באמת נחשבים כאלה – הלדר לופס הפורטוגלי, שאפי סוליימאנוב הרוסי, יוג'ין אנסה הגנאי, אדריאן פאון הרומני ופטריק קלימלה הפולני. ה”זר” הנוסף הוא מריאנו בריירו הארגנטינאי, שקיבל בינואר 2021 אזרחות ישראלית מתוקף חוק השבות, לאחר שהוכיח את יהדותה של סבתו מצד אמו.
נעבור למכבי חיפה. בשורות האלופה, שתוכל להבטיח זכייה שלישית ברציפות בתואר במידה ותנצח, צפויים לשחק גם כן שבעה שחקנים שלא נולדו וגדלו בישראל. זה מתחיל בשער עם ג’וש כהן, שהתגלה על ידי אנשי מכבי חיפה במכביה והגיע כישראלי מתוקף היותו יהודי, כאשר עלי מוחמד קיבל השנה את מעמדו כתושב ארעי וגם הוא לא נחשב כזר. מלבדם, בחיפה צפויים לשחק עוד חמישה זרים: דניאל סונדגרן (שבדיה), עבדולאי סק (סנגל), פייר קורנו (צרפת), צ’ירון שרי (הולנד) ופרנזי פיירו (האיטי).
הניסיונות של הקבוצות הגדולות בישראל לעקוף את מגבלת הזרים מעלות את השאלה ששואלים את עצמם רבים מאוהדי הכדורגל הישראלי – האם מגבלת הזרים היא באמת דבר הכרחי לכדורגל הישראלי? הפטריוטים יגידו שהיא תורמת לשמירה על מעמדו של השחקן הישראלי ומסייעת לפיתוח שחקנים תוצרת כחול לבן. מן הצד השני של המתרס, יהיו גם את אלה שיטענו, אולי בצדק, שהעלאת מספר הזרים תרים את הרמה בליגת העל ותסייע לקבוצות מישראל לרשום הישגים משמעותיים באירופה, כפי שעשתה מכבי חיפה בהעפלה לליגת האלופות בקיץ שעבר. דבר אחד בטוח – ככל שהמגבלה תישאר ולא תשתנה, נראה עוד ועוד קבוצות שמנסות לעקוף אותה.