היה היה באתלטיק בילבאו שוער צעיר ומבטיח בשם קפה אריסבלאגה. חוזהו היה אמור לפוג בקיץ 2018, ולכן ריאל מדריד שקלה להחתימו תמורת כ-20 מיליון אירו באותו ינואר, אבל המאמן זינדין זידאן הטיל על כך וטו בסופו של דבר. הוא לא רצה לערער את מעמדו של קיילור נבאס, וגם לא היה משוכנע כי הבאסקי אכן מסוגל להתפתח לשוער צמרת.
במקום זאת, כאשר עזב זיזו במפתיע אחרי שזכה שוב בליגת האלופות, רכשו הלבנים מבירת ספרד את טיבו קורטואה מצ'לסי. כך החלה הסאגה סביב השוערים בסטמפורד ברידג' שממשיכה עד עצם היום הזה עם המון תפניות מרתקות. מחר (רביעי, 22:00) כאשר יפגשו הכחולים את ריאל בסנטיאגו ברנבאו במשחק הראשון ברבע גמר ליגת האלופות, ייסגרו מעגלים רבים, והתסריט הייחודי מגיע אולי לנקודת השיא שלו. הוא כל כך מורכב שלא ממש ברור מאיפה הכי טוב להתחיל לספר אותו.
אז אולי נצא לדרך דווקא מקורטואה – כי מעמדו לא יכול להיות איתן יותר. לא כל האוהדים קיבלו את הבאתו בעין יפה, הן בגלל הערצה כלפי נבאס, והן בגלל עברו של הבלגי במדי היריבה העירונית המושבעת אתלטיקו, אבל בשורה התחתונה זו אחת ההחתמות הטובות ביותר של פלורנטינו פרס. הוויתור של זידאן על קפה התברר כשירות נדיר למען עתיד המועדון, ואי אפשר אפילו להשוות בין התרומה של קורטואה לפוטנציאל האפשרי של קפה. את האקסית הוא פוגש כעת כאלוף ספרד (עדיין) וכאלוף אירופה, ויש יסוד סביר להניח כי לריאל היה קשה הרבה יותר לזכות בתארים ללא הנוכחות שלו בין הקורות.
מנגד, בצ'לסי העסק יצא מכלל שליטה אחרי עזיבתו. על אף שהמהלך היה צפוי ביותר, במועדון לא התכוננו אליו כראוי, ופעלו בלחץ גדול בסוף חלון ההעברות בקיץ 2018 בחיפושים אחרי המחליף. קפה, שהאריך בעקבות הדחייה מריאל את חוזהו בבילבאו לטווח ארוך עם סעיף שחרור מפלצתי של 80 מיליון אירו, עשה את דרכו ללונדון על תקן השוער היקר בהיסטוריה, העומס על כתפיו היה מוגזם. קל לאבד את הקשר עם המציאות בתנאים אלה, והעונה הראשונה של הבאסקי בצ'לסי הייתה בעייתית. השפל הגיע כאשר סירב להתחלף בגמר גביע הליגה לדרישתו של המאמן מאוריציו סארי, בפרשה שפגעה קשות באיטלקי ובתדמיתו של השוער עצמו.
אז סארי עזב בתום עונה אחת, פרנק למפארד הגיע במקומו, והיחסים של קפה עם אגדת המועדון עלו במהרה על שרטון. עד מהרה דרש המנג'ר להחתים שוער יציב יותר, ויש שגרסו כי התעקשות זו גרמה למתיחות עם אשת הברזל מרינה גרנובסקיה שהייתה אחראית על הרכש. לא ברור עד כמה המשבר באמת היה עמוק, ועד כמה התעקשה המנהלת על מתן הזדמנות נוספת לבאסקי, אבל כן ידוע כי בקיץ 2020 רכשו הכחולים את אדואר מנדי, והעסקה הוכתרה תוך זמן קצר כמזהירה.
הצרפתי-סנגלי, שהגיע מראן – הקבוצה ממנה הוחתם בזמנו פטר צ'ך האגדי – הדיח ללא קושי את קפה מההרכב, קיבל גיבוי מוחלט מלמפארד, וזו הייתה ללא ספק הצלחה מסחררת של האנגלי, למרות שהחלטות רבות נוספות שלו היו טובות פחות, והוא פוטר בצעד שנוי במחלוקת בינואר 2021. תומאס טוכל, שהובא במקומו, המשיך לתת אשראי למנדי, וביחד הם דהרו לזכייה בליגת האלופות עם שני שערי חובה בלבד בשבעה המשחקים בשלב הנוקאאוט, ורשת נקיה גם ב-0:1 בגמר מול מנצ'סטר סיטי. בחצי הגמר, ניצחו הכחולים את ריאל של קורטואה, והאושר היה גדול.
קפה נדחק לקצה הספסל, נחשב באותו שלב לסוג של קוריוז מהעבר, אבל ביקר בחריפות את למפארד בראיון שהעניק בספרד וטען כי המאמן לא העניק לו טיפול נאות, לא נתן לו הזדמנות להוכיח את עצמו, ועל הדרך התייחס בזלזול לכל התוכניות הטקטיות של צ'לסי בתקופתו. האמירות האלה לא משכו תשומת לב מיוחדת בזמן אמת, כי קפה לא היה רלוונטי במיוחד, ולמפארד כבר לא היה רלוונטי כלל. טוכל המשיך לסמוך בעיניים עצומות על מנדי, שהיה הבאנקר האולטימטיבי בין הקורות – עד שהגיע מפגש נוסף מול ריאל.
בדיוק לפני שנה, באפריל 2022, התרחשה הטעות המשמעותית הגדולה הראשונה של מנדי בשער צ'לסי. היו לו מחדלים קטנים פה ושם גם קודם לכן, אבל איש לא העז לפקפק בכישוריו, והוא דורג בקביעות בצמרת השוערים הטובים ביותר בתבל. נגד הלבנים, שהובילו 1:2 בסטמפורד ברידג' בהפסקה, העסק השתבש. בתחילת המחצית השנייה, יצא מנדי הרחק מרחבה, השתלט על הכדור ושחרר מסירה שלומיאלית לעברו של אנטוניו רודיגר. קארים בנזמה עט על המציאה, לבלם הגרמני לא היה סיכוי להפריע לו, והסקורר הצרפתי השלים צמד בדרך לניצחון 1:3. "זה היה העיתוי הגרוע ביותר לשגות כך", הודה טוכל, באמירה שלא הועילה במיוחד למנדי. בגומלין ביצעו אמנם הלונדונים מהפך במדריד, אבל ריאל חזרה וניצחה בהארכה – ולא רק הכתר האירופה הוסר מראשו של מנדי. משהו שם נשבר.
וכך התחיל מנדי את העונה הנוכחית בכושר לקוי. כאשר הביטחון העצמי בשפל, קל הרבה יותר לשגות – והפיאסקו מול לידס היה רשום על שמו. השוער כידרר מול ברנדן ארונסון שלא לצורך, ואפשר לאמריקאי לבצע מחטף ולכבוש שער קל. זה נגמר בתבוסה 3:0 שהגדירה את הפתיחה העגומה – וכבר בספטמבר פוטר טוכל מסיבות מגוונות, חלק מוצדקות יותר וחלקן פחות. במהרה, התברר כי המהלך היה קריטי עבור הצרפתי-סנגלי, כי אצל גרהאם פוטר הוצא קפה מהנפטלין והפך מחדש לשוער הראשון של הכחולים.
"העבר שייך לעבר. צריך להסתכל על המצב הנוכחי, ועובדה היא כי גיליתי בחור אחראי מאוד. הוא לא היה מרוצה מהדרך בה העניינים הסתדרו והיה נחוש לשפר את הכל. לפעמים יש בעיות בחיים, ואתה לא נע בקו ישר. לפעמים צריך לסבול, וקפה סבל. אולי ההתנסות הזו הופכת אותו למה שהוא היום, ואולי העתיד יהיה שונה. הוא נענה לאתגר ועושה עבודה טובה. כולם מאושרים מההופעות שלו עכשיו. זה סיפור אופטימי מאוד", הצהיר פוטר בשלהי אוקטובר, אחרי רצף של תוצאות מצוינות שגרמו לאוהדים לחשוב שהמנג'ר החדש עשוי להפוך גם הוא לסיפור הצלחה.
מיד אחרי ההכרזה, הגיעה התבוסה 4:1 בברייטון, ומשם החל כדור השלג להתגלגל בדרך לעונה עגומה במיוחד. קפה דווקא המשיך לגלות יציבות יחסית, וזו ללא ספק עונתו הטובה ביותר באנגליה. בכל מקרה, תחרות לא הייתה לו בתקופה האחרונה כי מנדי חזר פצוע מהמונדיאל, ואז נפגע באצבע גם באימון ונזקק לניתוח. הצרפתי-סנגלי שב לכשירות מלאה רק לאחרונה, וכיום עומד לרשות צ'לסי אם תרצה להשתמש בו. וההחלטה בנושא שייכת באופן סנסציוני דווקא ללמפארד שחזר למועדון בהחלטה לא צפויה, על תקן מינוי זמני עד סוף העונה בעקבות פיטוריו של פוטר.
מבחינת קפה, זו ההתפתחות אומללה למדי – הדבר האחרון שרצה הוא לפגוש שוב את למפארד כמאמן, קל וחומר אחרי הביקורת הישירה שהעביר עליו. כיצד ינהג הבוס? במשחק הראשון בקדנציה השניה שלו כמנג'ר צ'לסי, הוא שמר על קפה בהרכב, וזה נגמר בהפסד 1:0 לוולבס, אבל מה יקרה עכשיו?
ברור שהיחסים בין למפארד לקפה גרועים, בעוד ההערכה ההדדית עם מנדי גבוהה מאוד, אבל האם זה הזמן מבחינה מקצועית לבצע את השינוי? האם הצרפתי-סנגלי, שלא שיחק מאז המונדיאל, ראוי לקבל צ'אנס כדי לנסות ולסגור את המעגל נגד היריבה מולה פישל אשתקד, כאשר רודיגר כבר נמצא בריאל? האם אפשר לסמוך על קפה למרות משקעי העבר? עבור הבאסקי, המפגש מול קורטואה מאפשר לסגור מעגל משלו, מול הקבוצה שבחרה לא להחתימו לפני יותר מחמש שנים. איך שלא תסתכלו על זה, לשוער שייבחר יהיה זה ערב מרגש וחשוב מאוד בקריירה. מהעבר השני, ממתין להם בנזמה שישמח לכבוש שלושער נוסף, בלי קשר לזהות האיש בין הקורות.