"היהלומים שלה" – כך מגדירים את אחד הפרויקטים הנוצצים במרכז הארץ. מכבי נתניה הוא אחד ממועדוני הכדורגל הגדולים במדינה, כשלצד הצלחות בהיבט המקצועי בשנים האחרונות וקהל האוהדים הגדול שמלווה את הקבוצה לאורך שנים, סשה פלדמן, מנהלה המקצועי של מחלקת הנוער במכבי נתניה, התפנה לספר ל-ONE כיצד הפנימייה מתנהלת ביומיום ומשמשת מקום מפלט לנערים צעירים שרוצים להפוך לכדורגלנים מקצועיים.
פלדמן בן ה-37 הוא אחד מהאנשים שגדלו בפנימיית "אורט נתניה". כבר 7 שנים שהוא במועדון היהלומים. מה גם שבפנימייה עובד מגיל 21, כ-16 שנים. בשנים הראשונות שימש כמדריך וב-10 השנים האחרונות בתפקידי ההנהלה, כולל היותו רכז הספורט, מעבר לעיסוקיו בכדורגל.
מי שעוד גדלו בפנימייה והגיעו עד לקבוצה הבוגרת של מכבי נתניה הם חן עזרא, שרשם 143 הופעות במדי הקבוצה, שיר צדק שגדל בפנימייה, יצא לשחק בהפועל קריית שמונה והפועל באר שבע עד שחזר הביתה, ואלמוג כהן עם 142 הופעות במדי היהלומים, כשבין לבין יצא לחו"ל ושיחק 12 משחקים בהפועל תל אביב.
רגע לפני שפלדמן נכנס לעומקו של עניין בדבר הפנימייה המסקרנת, הוא מספר תחילה על מחלקת הנוער של היהלומים ומתי נוצר שיתוף הפעולה בין המועדון לפנימייה. "פנימיית 'אורט נתניה' קיימת כבר כ-50 שנה", מציין פלדמן. "הקשר של מועדון הכדורגל מכבי נתניה עם הפנימייה החל בתחילת שנות ה-2000. מכבי נתניה דאז גילתה בעצם את הפוטנציאל הגלום בשיתוף פעולה עם פנימייה, אותה מנהל יוסי מיכאל, בכדי לתת מעטפת נרחבת לשחקני כדורגל מוכשרים שהמועדון מאתר ברחבי הארץ מצפונה ועד לדרומה".
ספר על תהליך ההקמה, היתרונות והקשיים שנוצרו בעקבות הקמת הפנימייה.
"הפרויקט של המועדון עם הפנימייה מאפשר לתת לשחקנים מעטפת רחבה ככל האפשר בכל התחומים שנער כדורגלן צריך, אם זה באימוני אקסטרה בהיבט הטכני והגופני, למשל. ליווי של אנשי מקצוע, כגון תזונאי, מאמן מנטלי ועוד. מה גם שיש מעקב צמוד בהתייחס ללימודים של הכדורגלנים, בנוסף לשיעורי עזר בהתאם לצורך, בכדי שכל הכדורגלנים יסיימו את הלימודים שלהם עם בגרות מלאה. זה חשוב לנו כמועדון. יחד עם זאת, יש חיי חברה עשירים ומגוונים ע"י פעילויות חברתיות הנוגעות בערכים ומעורבות קהילתית".
איך תהליך האיתור של הנערים מתנהל? והאם כל נער שחפץ להצטרף לפנימייה מתקבל?
"הכדורגלנים שמתקבלים לפרויקט הם שחקנים שמכבי נתניה מאתרת בסקאוטינג ברחבי המדינה, מצפון ועד דרום, ובעתיד הם אמורים להיות שחקנים מובילים בקבוצות השונות של המועדון. בשלב השני הם צריכים להתאים עצמם לדרישות הלימודיות של בית הספר. בשלב האחרון בהחלט, הנערים עוברים בקיץ מעין מחנה שאורכו שבוע ימים בפנימייה שמדמה ומשקפת את מה הם עתידים לעבור בהיבט ההתנהגותי ומסייעת לצוות שלנו לסנן מי מתאים ומי לא".
מה המצב הסוציו-אקונומי של הנערים? הפנימייה תומכת בהם במידת הצורך?
"המיוחד הוא שבפנימייה ישנם כדורגלנים שבאים ממגוון רחב של חתך סוציו-אקונומי, וכמובן שהכדורגלנים שצריכים קצת מעבר, מקבלים עזרה בכל מה שצריך – הן מהמועדון והן מהפנימייה עצמה".
האם יש שחקנים ייחודיים בפנימייה מבחינה מקצועית שיוכלו להתפתח ולממש את יכולתם?
"בפנימייה כיום אפשר למצוא 5 שחקנים מקבוצת הנוער של המועדון, שמתמודדת על האליפות בליגת העל לנוער. בנוסף אליהם, ישנם עוד 7 כדורגלנים מקבוצות נערים א', נערים ב' ונערים ג' שהם קבוצות צמרת בליגות שלהם. כל השחקנים שמצטרפים לפרויקט הם שחקנים שאנחנו במועדון רואים בהם פוטנציאל להגיע לקבוצת הבוגרים. סיפור ההצלחה הכי מרגש מבחינתנו זה אביב אברהם, קפטן הקבוצה הבוגרת של מכבי נתניה שהגיע לפנימייה ולמועדון מכיתה ט 'והגיע להיות קפטן הקבוצה הבוגרת, אנחנו גאים בו מאוד".
מה הייחודיות של הפנימייה בהשוואה לשאר פנימיות אחרות בארץ?
"כמו בכל אסופה של נערים מתבגרים, גם כאן יש מידי פעם התמודדות עם הסתגלות למקום חדש, על כל המשתמע מכך, בנוסף לריחוק מהמשפחה והבית. עם הזמן הנערים מבינים שהם צריכים להקריב מעצמם קצת מעבר למה שמכירים, זאת בכדי להצליח. אלה חבר'ה מאוד ממוקדי מטרה וגם במשברים שהם חווים הם נזכרים במטרה שלשמה הם הגיעו לפנימייה הזו".
האם היה קושי עם נער שהצטרף למחלקה?
"שחקן הנוער, בנימין מולאו, שהיום בכיתה י"ב, הגיע לפנימייה בגיל מאוד צעיר (כיתה ז'). בנימין חווה קשיי הסתגלות קשים בתחילת דרכו גם בפן החברתי ובעיקר בפן הלימודי. בנימין הוא המודל לחיקוי בשבילנו לאותם נערים הצעירים, בזכות הדרך שעבר וכל הקשיים עליהם התגבר – בעיקר בזכות כוח הרצון וההתמדה שלו והמעטפת לה זכה בפנימייה. בנימין היום שחקן בקבוצת הנוער המצליחה של מכבי נתניה, מוביל חברתי בפנימייה וצפוי לסיים את לימודיו עם בגרות מלאה".