כאשר ברצלונה הפסידה בקלאסיקו הקודם במסגרת הליגה באוקטובר, היו שהעריכו כי הוא יהיה האחרון בקריירה של סרחיו בוסקטס. לא בגלל שהוא הוחלף בדקה ה-60 כאשר ריאל מדריד הובילה 0:2, אלא כי הונחה על השולחן ההצעה המפתה של דייויד בקהאם ואינטר מיאמי, בעוד שבהנהלת הקטלונים שנאבקת במגבלות התקנון של הליגה הספרדית בגלל שכר גבוה מדי של שחקניה היו שמחים להוריד מהפרק את עלותו האסטרונומית של הקשר הוותיק, המוערכת בכ-23 מיליון אירו בשנה.
חוזהו בכל מקרה היה אמור להסתיים בקיץ 2023, אז למה שלא יעזוב מספר חודשים קודם לכן. ג'רארד פיקה עשה זאת ותלה את הנעליים, וברצלונה שהפסיקה לספוג בליגה לא ממש מתגעגעת אליו – אז אולי גם בוסקטס היה צריך להצטרף אליו בדרכו החוצה?
ובכן, התשובה הייתה שלילית בכל המובנים. גם אם היו גורמים בהנהלה שהעדיפו לראות את הכוכב בן ה-34 מחוץ למערכת, צ'אבי מעולם לא רצה בכך. המאמן, שהיה ביחד עם אנדרס אינייסטה חלק מהטריו המופלא במרכז המגרש במשך שנים ארוכות, יודע טוב מכולם את ערכו של בוסקטס כגורם המאזן מאחור.
הוא גם מבין שהוא כמעט בלתי ניתן להחלפה. מדברים כיום על פדרי וגאבי כ"יורשים של צ'אבי ואינייסטה", אבל מי יהיה היורש של בוסקטס? אין חיה כזאת. ואולי זה לא מקרי כי כאשר נשאל מאמן ספרד לשעבר, לואיס אנריקה, לקראת המונדיאל בקטאר אם הגיע הזמן להפסיק לסמוך על בוסקטס בהרכב כי עבר זמנו, הוא השיב: "עבר זמנו? הייתי שמח אם הוא ישחק בארבעה מונדיאלים נוספים".
פפ גווארדיולה, שקידם את בוסקטס להרכב בארסה מיד עם מינויו למאמן ב-2008 ודחק החוצה את יאיא טורה לטובתו, העיד בתקופה זו: "הייתי רוצה להיות שחקן חכם כמוהו". כמעט 15 שנה חלפו והסגנון שלו לא השתנה. חשיבותו לא פחתה. בעצם, אפשר לטעון כי הנסיגה המסוימת ביכולתה של ברצלונה בשנים הקודמות נבעה גם מהמשבר שחווה הקשר, ושובו לכושר נהדר העונה גורם לברצלונה לדהור לאליפות. הקבוצה הפסיקה לספוג כי לרביעייה האחורית יש לעתים קרובות פחות עבודה בזכות בוסקטס, אשר מניע על הדרך גם את ההתקפות בשקט התעשייתי האופייני לו.
בוסקטס אף הסביר בעצמו: "מעולם לא הייתי שחקן מהיר מבחינה אתלטית. התפקיד שלי מורכב למדי ואין הרבה שחקנים עם פרופיל כזה שפרצו בתקופה האחרונה. רוב הקבוצות משחקות עם שני קשרים אחוריים או משתמשות בקשרי רחבה לרחבה שרצים קדימה ואחורה כל הזמן. בתפקיד שלי, אני לא צריך לזוז הרבה על המגרש. צריך לחשוב יותר מאשר לרוץ, ולנתח הרבה מידע בזמן אמת". בזכות הניתוח הזה, יכולה בארסה להרשות לעצמה לשחק עם קשר אחורי אחד – כך היה בעידן פפ, וכך זה גם עכשיו בעידן צ'אבי. בוסקטס משחרר את הקשרים הנוספים לתפקידים חופשיים יותר, וגם מסוגל לשלוח עבורם את הכדורים הנוחים ביותר כאשר הקבוצה עוברת מהגנה להתקפה.
עייפות מנטלית עלולה לפגוע בספרדי יותר מתשישות פיזית, וניתן היה לראות שחיקה מסוימת בעונות הקודמות – זה היה הגורם המרכזי לביקורת כלפיו, אולם מחליפים ראויים מעולם לא היו לו. העונה חזרו התשוקה והרעננות, ואי אפשר להגזים בהערכת תרומתו לתקומה של בארסה. לכן, כאשר ראה כי הקמפיין הזה יכול להסתיים בזכייה באליפות, ירדה מאוד אטרקטיביות המעבר למיאמי בינואר.
הרי בוסקטס הוא בשר מבשרה של ברצלונה, ויהיה מגוחך מבחינתו לעזוב כאשר הוא מפגין יכולת גבוהה בדרך להישג פנומנלי. פיקה נטש כי הרגיש מיצוי. לבוסקטס הייתה אולי הרגשה דומה בעבר, אבל זה כבר ממש לא המצב. הוא פרש רק מהנבחרת בתום מונדיאל חיובי מבחינה אישית, ויכול להתרכז מעכשיו רק במשימותיו בבארסה. בהתאם למצב, לצ'אבי לא הייתה בעיה מיוחדת לשכנע אותו להשלים את החוזה. כעת עוברים לפרק הבא – להגיע להסכמות על חוזה חדש. מובן שלא ניתן לעשות זאת בשכר הנוכחי, ואילוצים כלכליים מכתיבים את המציאות, אבל כסף לא אמור להוות בעיה. הקשר פשוט צריך לבחור את העיתוי הנכון כדי לסיים את הקריירה בקבוצתו האהובה, ובמומנטום הנוכחי ייתכן שגם הקיץ הקרוב ירגיש לו קצת מוקדם מדי.
נשיא המועדון ז'ואן לאפורטה הצהיר: "בוסקטס חיוני עבורנו וצ'אבי רוצה שיישאר לעונה נוספת. נציע לו חוזה עד 2024, ואז הוא יצטרך לקבל החלטה עם משפחתו". בפועל, החוזה החדש עשוי אף לכלול אופציה לעונה נוספת עד 2025, אשר אחריה באמת אפשר להתפנות להרפתקאות חדשות מעבר לאוקיינוס האטלנטי. שכרו יקוצץ במחצית לפחות, ולדעת הפרשנים המקומיים בעיות עלולות לצוץ רק אם ליאו מסי יבחר להגיע למיאמי כבר השנה. בתסריט כזה, עשוי בוסקטס להתפתות להצטרף אליו, אבל זה לא מובטח – ייתכן שגם בנסיבות אלה הוא יעדיף לשמור בינתיים אמונים לצ'אבי. אחרי הכל, בפלורידה ממתין לו פיל נוויל על הקווים, וההשוואה הזו לא מלהיבה במיוחד.
בינתיים, בשני המשחקים האחרונים מול ולנסיה ואתלטיק בילבאו, הוא אפילו בישל כמו צ'אבי. היכולות האלה של בוסקטס לא זוכות בדרך כלל לחשיפה כי הוא לא מרבה להשתמש בהן – את המסירה האחרונה הוא משאיר לכוכבים אחרים. אולם, המלאכה לא זרה לו, והכדור האמנותי לראשו של ראפיניה הביא לבלאוגרנה ניצחון 0:1 על ולנסיה. שבוע חלף ובוסקטס שוב סיפק אסיסט לראפיניה, הפעם במסירה מדודה לשטח פנוי, בדיוק בעיתוי המושלם אחרי שהמתין עם הכדור עד שהברזילאי יתקדם לעמדה הנכונה. גם הפעם ניצחה בארסה 0:1, באצטדיונה של בילבאו – והייתה זו תוצאה קריטית ששמרה על יתרון תשע הנקודות בפסגה לקראת הקרב בקלאסיקו ביום ראשון ב-22:00. הקלאסיקו, כמו כל כל משחקי הליגה הספרדית, ישודר בערוץ ONE למנויי yes ,HOT סלקום TV ופרטנר TV.
בוסקטס היה אחד המצטיינים ב-0:1 על ריאל במשחק הראשון בחצי גמר הגביע לפני שבועיים, כאשר מנהיגותו סייעה לבארסה לשמור על רשת נקייה למרות שליטה מוחלטת של המארחת בסנטיאגו ברנבאו. אם הקטלונים לא יספגו גם הפעם, ויימנעו מהפסד, האליפות תהיה קרובה מתמיד, אבל הקשר הוותיק ישמח גם לנצח – ומי יודע, אולי גם לתרום בישול במשחק שלישי ברציפות, כי זה משהו שמעולם לא קרה בקריירה שלו עד כה.
בעצם, בכל 46 משחקי קלאסיקו בקריירה, רשום לזכותו בישול אחד בלבד, ואפילו זה לא לגמרי מדויק, כי זו הגדרה קצת נדיבה מדי. זה קרה ב-27 באפריל 2011, בחצי גמר ליגת האלופות בסנטיאגו ברנבאו. לקראת סיום, מסר ליאו מסי את הכדור לבוסקטס במרכז המגרש, והקשר בקושי נגע בו לפני שהפרעוש לקח אותו שוב ויצא לסלאלום שזכור כאחד השערים היפים ביותר בקריירה של הכוכב הארגנטינאי. בסטטיסטיקה, מופיעה הפעולה הזו כבישול, אבל זה בעיקר מזכיר את הבדיחה של הקטור אנריקה שנתן את הכדור לדייגו מראדונה במרכז המגרש לפני שהגאון יצא לדהירה בדרך לשערו השני מול אנגליה ברבע גמר מונדיאל 1986. "אחרי מסירה כזו, הוא לא יכול היה להחמיץ", אמר אנריקה.
בקיצור, מגיע לבוסקטס גם בישול אמיתי בקלאסיקו. אולי ביום ראשון הקרוב זה הזמן הנכון, אבל אם הכל ילך כמתוכנן, הרי שזה לא הקלאסיקו האחרון שלו בליגה. יהיו לו הזדמנויות לעשות היסטוריה גם בעונה הבאה.