אחד הסיפורים היותר עצובים העונה בליגה הלאומית שייך להפועל נוף הגליל. המועדון מהצפון, שרק בעונה שעברה עוד נלחם על הישארות בליגת העל, החל את העונה עם ציפיות גדולות לנסות ולחזור תוך שנה אחת לליגה הבכירה, אך לאחר פתיחת עונה רעה, גם מקצה השיפורים שניסתה הקבוצה לבצע בפועל כלל לא עזר.
על הקווים באצטדיון גרין עמדו השנה לא פחות מארבעה מאמנים. זה החל עם שלומי דורה, המשיך עם ירון הוכנבוים, כלל למשחק אחד גם את גיא דיין שהספיק לפרוש ולנסות להציל את הספינה הטובעת וכעת, גם מוטי איוניר לא מצליח להושיע.
לא מעט סיפורים סופרו על העונה האחרונה בנוף הגליל. החל מישיבה של המנכ"ל גיל ברעם עם האוהדים לגבי זהות המאמן שיחליף את הוכנבוים, לביא שוקרון שעבר להפועל עפולה בשל סעיף בחוזה שנשכח על ידי נוף הגליל, ביקורות קשות על הקפטן יבגני ברקמן, שאף ענה לאחד האוהדים בפייסבוק ועוד.
בשורה התחתונה, נוף הגליל בדרך הבטוחה לרדת ליגה בפעם השנייה ברציפות, כשנראה ששום דבר לא יכול למנוע את זה. המנכ"ל גיל ברעם סיפק תשובות למצב עוד כשהקבוצה הייתה במצב לא נעים, אך כעת, פנינו לאיש המקצוע האחרון שהצליח בנוף הגליל ומי שמאוד מזוהה עם המועדון, רועי כהן.
האחרון, שגם שיחק במועדון בעברו, הגיע לתפקיד מקצועי בקבוצת הבוגרים בעונת 2016/17 ושימש כמנהלה המקצועי במשך חמש עונות, בהן המועדון עלה לליגת העל הנוער כמו גם לליגת העל של הקבוצה הבוגרת. עוד בתקופתו, זכה המועדון באופן היסטורי בגביע טוטו והעפיל במשך שלוש שנים נוספות לפלייאוף העליון. אשתקד, העפיל עם הפועל כפר סבא לפלייאוף העליון כמנהל מקצועי והעונה יצא לשנת שבתון מבחירה.
בראיון מיוחד למדור "לאומית במוקד" של ONE, רועי כהן סיפר בין היתר על ההבדלים בין תקופתו להיום, הטעויות שנעשו, מעורבות ראש העיר רונן פלוט ומאמציו, הקפטן יבגני ברקמן, מדוע הוא לא אופטימי לגבי סיכויי ההישארות וגם על עתידו האישי.
לא באמת דובר על זה, והשאלה המתבקשת היא למה סיימת בנוף הגליל דווקא אחרי ההצלחה?
"אנסה לענות על השאלה הזו מבלי לפגוע בכבודו של אדם כזה או אחר. דווקא בשיא ההצלחה זיהיתי סימנים לא טובים שהיום כמובן הם לב ליבו של הכישלון הגדול של המועדון. מה הסימנים? שנאת חינם, קנאה וצרות עין של לא מעט אנשים שרצו לקבוע ולנהל, וזה לא יכול להיות במועדון רציני ומקצועי. בכל מקום נורמטיבי יש היררכיה וסדר וזהו לדעתי עקב האכילס שבגינו נוף הגליל נמצאת בסכנת ירידה ממשית לליגה א".
אם היית כיום המנהל המקצועי של נוף הגליל, מה היית עושה אחרת?
"אני יכול להגיד לך שבשנים שלי, בחירת שחקנים הייתה מבוקרת, עם מעקבים אחרי זרים מהארץ ומהעולם עם פרמטרים מקצועיים. במקביל, היה מעקב על כל השחקנים בכדורגל הישראלי מליגת העל, הליגה הלאומית, ליגה א' ואפילו ליגת הנוער. הייתי יכול להגיד לך בעבר וגם כיום מה עשה כל שחקן משם בשלוש השנים האחרונות כולל יתרונות וחסרונות”.
“היום, כשאני צופה מהצד, בחירת השחקנים לא מתיישרת עם הצרכים המקצועיים של המועדון. המון שחקנים מגיעים פצועים ולא בכושר, והכי גרוע, הם לא מספיק איכותיים ולא מתאימים לרוח המועדון. בחירת השחקנים בתקופתי הייתה הרבה יותר מקצועית ורצינית. לא היה כזה דבר אצלי שכמעט 50 שחקנים עוברים בעונה שלמה ומבחינתי זהו מתכון לכישלון. לא יכול להיות שיהיו ארבעה מאמנים בעונה ובתקופתי בקבוצה הבוגרת עבדו במועדון בסך הכל שני מאמנים בארבע עונות".
אז מה זה אומר על המועדון?
”במועדון צריך שתהיה יציבות מקצועית וגם בעונה הפחות טובה שלנו, בה סיימנו במקום ה-11, היה שקט שהבשיל בהמשך לעליית הליגה הגדולה שעשינו. מכל מה שאמרתי הדבר החשוב הוא יציבות מקצועית וקבלת החלטות, שהיום מאוד חסרה שם. קוראים לזה חוסר מהותי בניהול מקצועי".
ראינו את המועדון בשיתוף פעולה עם מכבי חיפה, שהסתיים בכך שהיום הירוקים עברו לעבוד עם הפועל עפולה. אולי זה פגע?
"אני חושב ששיתוף הפעולה היה מצוין. לקחנו את בוגרי מחלקת הנוער משם, שהיו השחקנים הצעירים הטובים בארץ והם שיחקו פה במשכורת חייל. מחמוד ג’אבר, דיוויד אקווה, יהב גורפינקל, יונתן לוי, ים כהן, רועי פוקס, איאס עראף, גל קעטבי, איתן וולבלום ועוד. צריך לזכור שגם הגיעו שחקנים צעירים מוכשרים ממקומות אחרים כמו שי קונסטנטין ואוהד חזוט. ידענו לעבוד עם הצעירים הכי מוכשרים באותה תקופה וזה הוכיח את עצמו, לכן אפשר להגיד ששיתוף הפעולה עם מכבי חיפה היה נהדר ללא שום התערבות מקצועית מצידם”.
אז צריך קבוצה כמו מכבי חיפה שתהיה מעל המועדון?
"אני חושב שהפועל נוף הגליל מועדון מאוד חשוב ומכובד בליגה הלאומית וצריך להיות כזה בעתיד, ולכן אין צורך בשום קבוצה מעל, אך בהחלט שיתוף פעולה עם מועדון בסדר גודל של מכבי חיפה הוכיח את עצמו בעבר ואולי יהיה כזה שיתוף פעולה נוסף גם בעתיד".
כמה ראש העיר רונן פלוט מעורב, ומה חלקו במועדון הכדורגל הפועל נוף הגליל?
”רונן פלוט מאוד אוהב את העיר ועושה הכל על מנת שהעיר הזו תתפתח ותצליח, ולדעתי הוא מראשי העיר הטובים במדינה. הוא עשה דברים גדולים בכדורגל, כמו למשל שגייס בסביבות ה-60 מיליון שקלים מקופת המדינה, גם בתקופות קשות כמו הקורונה שהייתה פה. עם הכספים הללו התאפשר למועדון לבנות מתקנים מהמפוארים בארץ. תוסיף את זה שהוא נותן מדי שנה תקציב ראוי, אולי אחד מהגדולים לרשויות הספורט בכלל ולכדורגל בפרט. אבל משם, זה כבר לא בידיים שלו, יש הנהלה ויש אנשי מקצוע שעליהם חתומות ההצלחות אבל גם הכישלונות”.
האם לדעתך נוף הגליל צריכה שוב מנהל מקצועי? הרי למנכ״ל גיל ברעם יש כוונות טובות, והוא נכשל בשנתיים האחרונות נחרצות. מה הסיבות לכך?
”אין לי ספק שלגיל יש כוונות ורצון להצליח, ושזה עיקר עיסוקו ועולמו כיום. הוא קיבל המון החלטות שגויות בשנתיים האלה כי אין סביבו אנשי מקצוע שיעזרו לו במקומות שהוא נכשל בהם, דוגמת בחירת המאמנים או החלפתם, בחירת שחקנים ועוד המון החלטות שבדיעבד גם גיל מבין שהוא טעה בדרך ולא מעט. האם הוא צריך את הפונקציה של מנהל מקצועי? בשנים שהייתי היו הצלחות גדולות אז גם אם זה לא אני, היה צריך להביא מישהו רציני שיתווה דרך שונה והרבה יותר מוצלחת ממה שיש כיום במועדון".
כמות האוהדים לא כל כך גדולה. למה ההשפעה שלהם על גיל ברעם כה חזקה בקבלת החלטות? על פי השמועות, אומרים שייעצו לו את מי לפטר ואת מי למנות.
”אמנם לנוף הגליל אין כרגע הרבה אוהדים, אבל בעבר היה המון קהל. דווקא למעט האוהדים, שבאמת אוהבים את הקבוצה ואכפת להם, והם בטוב וברע אחרי הקבוצה, כואב מאוד ואני מבין לליבם. הלוואי שלשחקנים היה כואב ומפריע כמו לאוהדים. אם הם מייעצים לגיל ברעם? אני לא שם אז אני לא יודע, אבל אני יכול להגיד לך שבתקופתי זה לא עבד ככה והקהל היה בא לתמוך ותו לא”.
ירון הוכנבוים הוא מאמן שמזוהה עם המועדון. זו הייתה טעות לפטר אותו?
"אני חושב שהטעות החלה עם ירון עוד בליגת העל. לא היה צריך לפטר אותו ואם בנוף הגליל היו נוהגים באותה הסבלנות שנהגו בהפועל ירושלים עם זיו אריה, הם היו קוטפים את הפירות ולא יורדים בשנה הבאה מליגת העל. העונה? אני חושב שירון לא היה צריך לחזור בכלל. הוא עשה טעות בבחירה הזו, אבל אין לי ספק שלפניו יהיו עוד ימים מוצלחים ומהנים יותר”.
באופן אישי, האמנת שבשנתיים הקבוצה יכולה לרדת מליגת העל לליגה א’? יש בכלל סיכוי לשרוד?
"אני יכול להגיד לך שעזבתי את המועדון בידיעה שהדרך לא נכונה מקצועית וניהולית ותתקשה מאוד בעתיד. אם להיות כן, לא חשבתי שמועדון בסדר גודל כזה יחווה התרסקות כל כך גדולה מהטופ של הכדורגל הישראלי להיכן שהוא נמצא כיום.
הסיכויים להישאר כעת מאוד נמוכים ולא בגלל שאין נקודות בקופה אלא בגלל הרוח שאני מרגיש מהשחקנים במשחקים שבהם יוצא לי לצפות. יש היום מאמן טוב בדמותו של מוטי איוניר, אבל לא הכל בידיים שלו והרוב גם לא באשמתו. נסכם בזה שיש סיכוי קטן להגיע למבחנים וכל עוד הוא קיים הם צריכים להילחם עליו עד השנייה האחרונה".
הקפטן, יבגני ברקמן הפך לשעיר לעזאזל. למה?
”יבגני ברקמן כולו לב ונשמה, ולמרות החזות הוא בחור רגיש מאוד. אני בטוח שהוא לוקח ללב את מצב הקבוצה ויש לו ביקורת עצמית. הוא יודע שהוא לא בעונה טובה כמו כולם, אך מצד שני הלוואי ולנוף הגליל היו עוד עשרה לוחמים כאלה, שאז מצבם היה הרבה יותר טוב".
מה קורה בטעות אם נוף הגליל יורדת לליגה א’?
"הפועל נוף הגליל הוא מועדון גדול בליגה הלאומית וירידה לליגה א' תהיה אסון ספורטיבי מבחינתו. יש בעל בית לעיר הזו בכלל ולקבוצה בפרט, ושמו רונן פלוט. אני בטוח שאם הקבוצה תרד יעשו את חשבון הנפש, הרי התקציבים יורדים ב-70 אחוזים ויצטרכו לעשות התאמות ולבנות הכל מחדש. בסופו של דבר, מקומה של הפועל נוף הגליל הוא לפחות בליגה הלאומית, ואם הקבוצה תרד, היא תצטרך לחזור במהרה”.
אתה לא מתגעגע לחזור לעבוד?
"מי שאוהב את המקצוע תמיד מתגעגע לכר הדשא. המשחק, הריגושים, הפיקים וההישגים אלו דברים ממגנטים. מצד שני, אני פה ולא הלכתי לשום מקום. אני בקשר רציף עם המון מועדונים ובעליהם, מאמנים, שחקנים, סוכנים ועוד. אני מייעץ המון ועוזר ללא מעט קבוצות בכיף ובאהבה ומאמין שבקרוב אם יבשילו התנאים אחזור לניהול מקצועי באחד המועדונים בליגה".