אם נבצע ניסוי ונשוחח עם אוהד ממוצע של מכבי תל אביב על מחלקת הנוער של המועדון, סביר שנשמע בעיקר ביקורות. מדובר בדבר טבעי – קבוצת הנוער של המועדון, ספינת הדגל של מחלקת הנוער, עוברת עונה מסויטת וממוקמת שמינית, באזורים בטבלה שאותם לא ראו בקריית שלום מזה שנים ארוכות, אך חשוב לזכור שמחלקת הנוער מורכבת מקבוצות רבות במגוון גילאים, כשבקבוצות נערים א' ונערים ב' של מכבי ת"א, הקבוצות התחרותיות הנוספות של המחלקה, התמונה הרבה יותר ורודה (או צהובה).
שתי הקבוצות, שמורכבות מילידי שנתון 2006 ו-2007, מוליכות את טבלת ליגת העל בגילאים שלהם ונראות כבדרך לתואר אליפות, כשהן מנצחות בכל משחקי הליגה מול יריבותיהם הישירות. בילינו יום אימונים מלא בקריית שלום כדי להכיר מקרוב את הכישרונות הבאים, לשמוע את המאמנים ולהבין מה עושים במחלקה כדי לייצר קבוצות הישגיות ושחקנים שיוכלו להשתלב בסגל הבוגרים בעתיד, ואולי אפילו לטפח את ה’אוסקר גלוך הבא’.
תחילה, נכחנו באימון של קבוצת נערים ב' שנקראת על שמו של אלי פוקס, שכיכב בשורות המועדון בשנות ה-40 וה-50. המאמן, עידן הררי, ממוקם במרכז המגרש בעיצומו של משחקון וחי את המתרחש על כר הדשא. הוא מפציר בשחקניו להגביר את הקצב עוד ועוד, דוחף אותם לקצה. הררי נהנה באימון מסגל מלא, מחזה נדיר יחסית מאחר ושמונה משחקניו משתייכים לסגל הנבחרת הלאומית של ניצן דמארי, ומזומנים לטורנירים ולאימונים גם במהלך העונה הסדירה.
"כמובן שמדובר בגאווה גדולה עבורנו, כמות הנציגים שאנחנו שולחים לנבחרת היא הגבוהה ביותר מבין מחלקות הנוער", אמר הררי. "בוודאי שזה לא אומר שנקפח את מי שמתאמן איתנו, אלא להפך – השחקנים מקבלים אימונים בקבוצות קטנות עם הרבה תשומת לב לכל אחד, אנחנו מקיימים אימונים משותפים עם קבוצת נערים א' ואפילו עם הבוגרים, כדי לייצר קצב גבוה ואימונים יצירתיים”.
מי שמפקח על העניינים מלמעלה הוא קלאודיו בראגה הפורטוגלי, שמונה באוגוסט 2021 ובימים אלה גם נקרא אל עמדת המאמן בקבוצת הנוער. הררי מספר על העבודה עם בראגה: "מחלקת הנוער כולה מתאמנת על פי תוכנית ברורה, כשאנחנו יודעים מראש איזה תרגילים יבוצעו בכל אימון. התוכניות נכתבות בידי המנהל המקצועי יחד עם הצוות הפיזיולוגי של המחלקה, כך שאנחנו מבצעים כל הזמן גם ניהול של העומסים על השחקנים".
נראה שהדברים עובדים היטב לנערים הצעירים, כשלאחר 19 מחזורים הם מוליכים את טבלת הליגה עם מאזן של 17 ניצחונות ושני הפסדים, בפער של שבע נקודות ממכבי חיפה שבמקום השני, תוך שהם מחזיקים בהתקפה הפורייה ביותר ובחוליית ההגנה שספגה את כמות השערים המעטה בליגה. אולם, הדרך עד לקבוצת הבוגרים של המועדון ארוכה מאוד.
שאלנו את המאמן אילו דברים הוא רוצה לראות אצל שחקניו הצעירים כדי להאמין ביכולת שלהם ללבוש את המדים של מכבי ת"א בליגת העל: "בוודאי שכישרון טבעי הוא דבר חשוב, אבל השחקנים שמשחקים במכבי ת"א הם בעלי כישרון רב, אחרת הם לא היו משחקים פה. כדי להפוך לשחקן בוגרים, הכישרון הוא רק חלק מהחבילה. השחקנים צריכים להאמין בעצמם, להיות מוכנים להקריב המון ולהיות מחויבים לקריירה”.
מי שמלווה את בראגה ומנהל את העניינים מלמעלה הוא גיא צוקרמן, מנהל מחלקת הנוער של מכבי ת"א. ניסינו לדלות מהאיש המקצועי הוותיק והמוערך כמה מהסודות של המתחם בקריית שלום: "שחקני נערים במכבי ת"א מקבלים מעטפת זהה לזאת שקיימת בקבוצות בוגרים בליגת העל, אנחנו עומדים בסטנדרטים של אקדמיות מובילות באירופה. שישה אנשי צוות עוטפים כל קבוצה – מאמן ועוזר, מאמן כושר, מאמן שוערים, אנליסט ופיזיותרפיסט.
“החל מגיל נערים ב', כל אימון ומשחק של השחקנים מנוטרים באמצעות מערכת GPS מתקדמת. מחלקת הנוער שלנו מספקת מענה בתוך המועדון לכל נושא, החל מפסיכולוגים, מערך פיזיותרפיה ורופאים שנמצאים בתוך המועדון ומאפשרים לנו לטפל בפציעות והליכי שיקום של שחקנים בתוך המועדון, אצל אנשי מקצוע המתמחים בשיקום מפציעות ספורט אצל ספורטאים צעירים.
“עבור שחקנים שמגיעים מיישובים מרוחקים אנחנו יודעים לסייע בנסיעות”, המשיך צוקרמן, “ובנוסף יש לנו שיתוף פעולה עם 'מקווה ישראל', כפר נוער ובית ספר שממוקם במרחק הליכה ממגרש האימונים של המחלקה. בבית הספר מקבל אותו רכז פדגוגי מטעם המועדון שדואג להשלים לו את מה שחסר מבחינת לימודים".
בנוגע למצבה של קבוצת הנוער, המנהל המקצועי סיפר: "אנחנו לא מסתכלים על כל קבוצה בנפרד, אלא על המחלקה כולה ומנסים לשפר תמידית את המצב בכל הקבוצות. אחת המטרות שלנו היא אליפויות והישגיות ובאמת קבוצת הנוער נמצאת בגזרה הזאת בתקופה פחות טובה, אבל לצד זאת אנחנו רוצים לייצר כאב ראש למאמני הבוגרים של המועדון ולספק כמה שיותר כישרונות ברמה מתאימה לבוגרים. 15 השחקנים מנערים א' ונערים ב' שמשתייכים לסגל הנבחרות, הם צעד בדרך לשם".
משם אנחנו ממשיכים לאימון קבוצת נערים א'. על הדשא כבר עובדים במרץ ציון כהן, שמאמן את הנערים זו השנה השנייה, ועוזרו קרלוס צ'קאנה, אחד מהכדורגלנים הזכורים ביותר בליגת העל של תחילת שנות ה-2000. שנתון 2006 מסומן במועדון כקבוצה חזקה מאוד, ממנה יוכלו לצמוח שחקנים רבים שישרתו את הקבוצה הבוגרת.
אחד מהם, שכבר מוזכר במועדון כתקווה הבאה אחרי אוסקר גלוך, הוא סייד אבו פרחי. אבו פרחי רשם את אימוניו הראשונים עם קבוצת הבוגרים כבר בנערים ב', בעודו בן 16 בלבד, תחת מלאדן קרסטאיץ'. הוא יכול לשחק בכל עמדות ההתקפה, אך מתבלט במיוחד בעמדת החלוץ ומכהן כמלך שערי הקבוצה עם 14 כיבושים. העונה הוא מתאמן לא מעט עם הקבוצה הבוגרת, ששחקניה מגיעים לעיתים בימי שבת לקריית שלום כדי לצפות בו ובחבריו משחקים.
בדומה לקבוצת נערים ב', גם החניכים של כהן וצ'קאנה נמצאים במקום הראשון בטבלה, כשניצחו ב-16 מתוך 20 משחקיהם ורשמו הפסד בודד. הם מקדימים בשלוש נקודות את מכבי פ"ת ובשש את היריבה העירונית הפועל ת"א, עם שישה ניצחונות רצופים. הקבוצה מציגה חלק התקפי משובח ומאוזן, כשישה שחקנים שונים כבשו יותר מחמישה שערים כל אחד.
בנוסף, מפגינים הנערים הצעירים גם ווינריות, כשניצחו לפני כשבועיים במשחק העונה את מכבי פ"ת 0:4. לפני כן, הפגינו אופי גם בניצחון 0:1 בדרבי ובניצחון בתוצאה זהה נגד מכבי חיפה ברבע גמר גביע המדינה.
גם כהן וצ'קאנה מציינים את החוסן המנטלי כתכונת מפתח לשחקן צעיר שרוצה להצליח: "אנחנו רוצים לראות רצינות והתמדה מצד כל השחקנים שלנו. אני מצפה מהשחקנים לרצות ללמוד כל הזמן ולהיות קשובים ולהאמין בצוות האימון”.
כהן מספר על משנתו המקצועית: "אנחנו משחקים 4-3-3 שכולל רוטציות במרכז המגרש, עם שני שחקני כנף בעלי רגליים הפוכות (כנף ימין עם רגל שמאל). גם מאמן נערים א' נתקל במהלך שבועות האימונים ב"צרות טובות", כששבעה משחקניו משתייכים לסגל הנבחרת עד גיל 17, שתשחק בסוף החודש בשלב העילית של מוקדמות אליפות אירופה ומהווים עבור המועדון גאווה גדולה.
לאחר יום ארוך בקריית שלום, אפשר להבין שהצוות בצהוב-כחול אינו נח, ושעל אף שהמיקום של קבוצת הנוער בטבלה לא מזהיר, בשורות המועדון נמצאים שחקנים רבים שעתידים לאייש את סגל הקבוצה הבוגרת ונבחרת ישראל.