עד לפני מספר חודשים, ליתר דיוק בסביבות סוף הסיבוב הראשון בליגת העל, העונה של מכבי נתניה הייתה נראית רע. עונה שהחלה בציפיות גבוהות התדרדרה עד לתחתית הטבלה. בני לם, שהיה האיש האהוד בעיר, התפטר מתפקידו וגם המנהל המקצועי אלמוג כהן ספג ביקורות כאשר מי שמונה היה עוזר המאמן רן קוז'וק.
היום, ב-1.3.23, היוצרות התהפכו: היהלומים גברו אמש 1:2 אדיר על מכבי חיפה והדיחו אותם מגביע המדינה בדרך להעפלה לחצי גמר המפעל, כשגם המקום בפלייאוף העליון נראה בטוח מתמיד ונראה שנקודה בשבת מול עירוני קריית שמונה תגשים את המטרה.
נתניה רושמת סיבוב שני מוצלח מאוד מאז המחזור השלישי בו, כשטיפסה עד למקום הרביעי ולא הפסידה תשעה משחקים בליגה, כאשר בכל המסגרות מדובר על מאזן של 13 משחקים ללא הפסד, כשגם משחק ההגנה השתפר פלאים. לא מעט גורמים הובילו לפריחה המחודשת בהובלתם של המאמן רן קוז'וק והמנהל המקצועי אלמוג כהן, ששינו את פני הקבוצה והפכו את נתניה מקבוצה חבולה לווינרית, אולי לקבוצה בכושר הכי טוב בארץ נכון להיום.
1. מינויו של רן קוז'וק למאמן הקבוצה – בתחילת חודש נובמבר ולאחר התפטרותו של בני לם מאימון הקבוצה, החליט הבעלים אייל סגל למנות את קוז'וק בן ה-42, שטרם אימן קבוצת בוגרים למאמן הראשי, לאחר ששימש בשנים האחרונות כעוזר.
לא מעט גבות הורמו על המינוי, אך בשקט בשקט, קוז'וק, בעזרת השקט הנפשי שלו, הצליח להפוך את נתניה לקבוצה בעלת אופי, שרק בשבוע וחצי האחרונים חזרה פעמיים מפיגור במשחקים חשובים מול בני ריינה ומכבי חיפה בסמי עופר. תחילה מונה קוז'וק למאמן זמני, אך כבר לאחר חודש הוא מונה למאמן הקבוע עד תום העונה. לאחר הבטחת הפלייאוף העליון, צפויים בקבוצה לשבת איתו על חוזה חדש לעונה הבאה.
קוז'וק הצליח לקרב את השחקנים אליו (בעיקר הזרים) בראשות השחקן המרכזי של הקבוצה, פטריק טוואמסי (עליו יורחב בהמשך) ומספיק היה לראות את החגיגות שלו עם השחקנים בסיום המשחק בחדר ההלבשה כדי להבין את החיבור שנוצר במועדון.
רק לפני מספר חודשים, פורסמה ב-ONE כתבת היכרות עם המאמן בה סופר על כך שעד לפני מספר שנים, הוא שימש כסוכן ביטוח ושקל לעזוב את הכדורגל. כמעט ארבעה חודשים חלפו וקוז'וק הפך להיות תעודת הביטוח הטובה ביותר של מכבי נתניה העונה.
2. חזרתו לכושר של פטריק טוואמסי – העונה הקודמת של הגנאי במכבי נתניה יצרה תיאבון, אלא שהעונה רצף של פציעות מנעו ממנו להיכנס לכושר. הציפיות הגבוהות, ביחד עם התוצאות הפחות טובות, יצרו לחץ ודיבורים על כך שהשחקן לא רוצה להישאר במכבי נתניה.
שני שערים בכל המסגרות היו לו בחצי העונה הראשונה עד סוף עונת 2022, אך מאז? הוא לא עוצר. שבעה שערים בשמונה משחקים, כולל שניים יוצאי דופן מול בני ריינה ומכבי ת"א גרמו לכך שהברק חזר לאצטדיון "היהלום" ושוב עולים הדיבורים לגבי עתידו של הגנאי, שבנתניה מעוניינים להאריך את חוזהו. ללא ספק מדובר באחד הזרים הטובים בליגה.
אם בפציעות עסקינן, ראוי לציין את חזרתו של קפטן המשנה עמרי גאנדלמן לפעילות, לאחר שהיה פצוע בחצי הראשון של העונה ומאז כבש כבר ארבעה שערים רצופים.
3. הסקת המסקנות של המנהל המקצועי אלמוג כהן – "הביקורות חידדו אותי, מי שלא טועה לא לומד, עשיתי דברים לא נכונים בקיץ" אמר בכנות כהן בראיון שסיפק ל-ONE לאחר הזכייה בגביע הטוטו. ואכן, גם הוא יודע שהטעויות בקיץ היו גדולות. פלוריאן הארטהרץ ואריך ברקו הגיעו מהליגה הגרמנית השנייה והוגדרו ככישלון מוחלט, גם מיכאל אוחנה לא תרם וכהן חטף ולא מעט.
אבל ניתן להגיד בהוגנות שכהן אכן התחדד ואת חלון ההעברות של ינואר 2023 בנתניה אפשר להגדיר כהכי קרוב למושלם. נתניה הצליחה לשחרר את שני הגרמנים וכמו-כן את אוחנה ויובל אשכנזי, כאשר בנוגע לשחקני הרכש, נרחיב מיד.
4. שחקני החיזוק שהגיעו בינואר – בתחילת העונה, כשהסתכלו בני ובהמשך רן קוז'וק לעבר הספסל, לא היו להם אופציות רבות. בלא מעט משחקים, נתניה הגיעה אפילו ללא תשעה מחליפים (בתקופה בה ברקו, הארטהרץ, אשכנזי ואוחנה לא היו בתוכניות) ונראה היה שלנתניה חסר עומק והכול מוטל על איגור זלאטנוביץ'.
בעקבות חלון ההעברות המציאות השתנתה: בחלק הקדמי הוחתמו עוז בילו וסטניסלב בילנקי, שנראים כבינגו, כאשר הראשון היה המצטיין מול חדרה והשני כבש את אחד השערים החשובים העונה מול ריינה וגם מול חיפה היה מצוין. אליהם ניתן להוסיף את המחליף של הארטהרץ, נאסים אואמאו שהתחבר לנתניה מהרגע הראשון ושולט גם בהגנה וגם בהתקפה. אחמד סלמן, שנרכש גם הוא, לא הטביע את חותמו עד כה אבל בנתניה סבלניים מאוד והחתמתו מלמדת על מדיניות הרכש החדשה של נתניה, שמעדיפה לצרף פרוספקטים לעתיד.
5. חזרתו של אביב אברהם – לא נתפס שהקפטן ומי שהיה לאחד השחקנים היותר מזוהים עם המועדון כבר היה נמצא בדרך החוצה לקראת פתיחת חלון ההעברות של ינואר. אלא שאז, הגיעה המחצית הטובה מול בני סכנין (שגם בה שותף לאחר קריאות הקהל) והמסלול התהפך.
הבעלים אייל סגל הטיל וטו שיישאר ולמרות שכמה שבועות לאחר מכן העריכו בסביבתו ב-5% את הסיכוי שימשיך במועדון, אברהם הפך לבאנקר ולאחד מהמוציאים לפועל הבולטים בקבוצה. לא פלא שהוא הצליח לשחזר את היכולת מאשתקד (אולי עונתו הטובה בקריירה) ופתאום בנתניה מדברים כבר על חוזה חדש.
6. הפרידה מעדן קארצב – אין ספק שהקשר, שנמכר לאיסטנבול בשאקשהיר, הפך לאחד הקשרים הטובים בכדורגל הישראלי, אך בנקודת הזמן הנוכחית ולאחר שטס יום בהיר אחד לרוסיה לחתום בדינמו מוסקבה (עסקה שהתפוצצה בשל מוסר התשלומים לטענת נתניה), אוהדי נתניה התקשו לסלוח.
לקראת מכירתו לטורקיה, הקשר החל להציג את היכולת שאפיינה אותו אשתקד, אך לאורך חודשים לא מעטים קארצב היה נראה כבוי ופחות טוב וסביב המועדון שררה עננה מסוימת שהשפיעה. קארצב בוודאי יכול היה להוסיף לנתניה, אבל עזיבתו "זרקה למים" את שחקני הקישור והיהלומים גילו שגם בלי הקשר הצעיר ניתן להצליח ובצורה לא רעה בכלל.
7. האופי והחיבור – הרגע המכונן שאפשר לסמן בתקופת החיבור של נתניה הוא ההפסד לבית"ר ירושלים בטדי. נתניה כבר פיגרה 3:0, אך הצליחה לחזור בענק ואילולא ההרחקה של קארצב, היא ככל הנראה גם הייתה משווה. בני לם, שהתפטר מתפקידו בנתניה, טען שההפסד לחדרה בסיבוב הראשון, במשחק בו שלטה נתניה, הצביע על קארמה רעה. לפחות לפי הנראה, הוא הצביע גם על האופי הרע.
נתניה של תחילת העונה הייתה חדירה ובעיקר חסרת אופי, כאשר לא מעט פעמים בתקופה האחרונה, היא הראתה אופי, ידעה לנצח משחקים בתוצאה 0:1 ובעיקר הראתה שהיא קבוצה שקשה לשבור.
נתניה מציגה צוות מקצועי על טהרת העיר נתניה: החל מקוז'וק, ממשיך בעוזר המאמן יובל עזריה, מאמן הכושר ישראל זביטי וכמובן האיש המזוהה עם המועדון שנים ארוכות, מאמן השוערים עופר בסון שהפך למיני נתנייתי. גם הקהל, שהתחבר מאוד לבני לם, שבא מהעיר, חזר למגרשים גם לאחר עזיבתו ומביע הזדהות.