הממשלה אישרה את תקציב המדינה היום (שישי) בתום דיונים ארוכים, במסגרתו הספורט הישראלי קיבל בשורה של ממש. תקציב משרד התרבות והספורט יגדל בעוד כמיליארד שקל, כך שבשנת 2023 הוא יעמוד על 2.45 מיליארד שקל וב-2024 יעלה ל-2.75 מיליארד שקל - אבל כמה מזה יגיע ישירות לספורט ואיך זה ישפיע עליו?
ובכן, בתום הדיונים, השר מיקי זוהר יכול לנשום לרווחה לאחר שרשם הישג עם תוספת תקציבית נדיבה יחסית לספורט הישראלי. כעת תקציב הספורט לבדו יעלה לפי ההערכות לסכום של כ-1.4 מיליארד שקל, כך שמדובר בתוספת של כ-400 מיליון שקל.
בעקבות זאת, השר מיקי זוהר החליט על שורה של צעדים לביצוע: הקמת חמש אקדמיות ספורט בכל רחבי הארץ לענפי הכדורגל והכדורסל, תמיכה ופיתוח ענפי העל בכדורגל וכדורסל במאות מיליונים לטובת צמצום הפערים מהליגות בעולם, כמו גם הענקת תמריצים משמעותיים לאגודות שיגדילו את מספר הספורטאים והספורטאיות המתאמנים באגודה - מה שישנה ויתקן את המדיניות של השר חילי טרופר שפגעה בענפים עם הרבה ספורטאים אך ללא הצלחות משמעותיות.
כמו כן, השר החליט על הכפלת את תקציב ההכנות האולימפיות לפאריס 2024, הגדלת המענקים לזוכים והזוכות במדליות יגדלו ב-50%, הגדלת התקציב לאגודי הספורט בישראל ב-25%, הגדלת התקציב ענקית לאירוח תחרויות ספורט בינלאומיות בישראל, הקדמת פרויקט הבינוי במכון וינגייט לרמה בינלאומית משנת 2030 ל-2026 והגדלת קרן המתקנים ל-350 מיליון שקל בשנה.
מיקי זוהר אמר ל-ONE לאחר אישור התקציב: "התקציב מאפשר לנו להשקיע יותר בספורט הישראלי. מעתה יהיו יותר אקדמיות ספורט במדינה, תקציב הספורט האולימפי יגדל כמעט פי שניים, נגדיל את המענקים על המדליות לפי 1.5 יותר ממה שקיבלו בעבר כדי לעודד הצלחה, ניתן כסף לקבוצות בליגת העל ובליגה הלאומית בזכות סיוע של בערך במיליון דולר בקבוצת ליגת העל ו-300 אלף דולר לקבוצת ליגה לאומית ובמקביל נעלה את תקציבי המינימום בליגות השונות כך שנעלה את רמה הספורט באופן דרמטי".
השר המשיך והצהיר: "ניתן תמריצים משמעותיים לאגודות, ככל שיהיו בהן יותר ספורטאים. נגדיל בצורה משמעותית את תקציב התחרויות הבינלאומיות כדי שיבואו עוד תחרויות גדולות לארץ. נגדיל את כל תקציבי האיגודים לכולם, כך שנכפיל את תקציב ענף איגוד הטניס, הכדורעף והכדוריד, ונעלה גם את תקציב הענפים של הג'ודו, הכדורגל והכדורסל".
האם יהיה שינוי גם ברמת המתקנים בשנים הקרובות?
"קרן המתקנים תגדל ל-350 מיליון שקל לשנה זו ובשנה הבאה תעלה עד ל-450 מיליון שקל, כך שכל המגרשים בארץ יהיו עם תאורה ללא יוצא מן הכלל. בנוסף, הגדלנו את סל הספורט העירוני. הכנסנו את התקציב הדרוש לפרויקט המאמנים כך שמי שייאמנו בפריפריה יזכו למענקים. מעבר לכך, הכנסנו את פרויקט 'משחקים בכבוד' לתקציב כדי להילחם באלימות בספורט".
כמה היה קשה לגרום לאוצר להגדיל את התקציב?
"המאבק היה קשה ואינטנסיבי מול משרד האוצר, אבל זה גם היה שווה. אנחנו הולכים לעידן חדש. זו תהיה מהפכה, ממש כך. לשמחתי ראש הממשלה בנימין נתניהו גיבה אותי ומשרד האוצר שוכנע שצריך לעשות את זה כי הם מאמינים בעולם התרבות והספורט".
לצד זאת, יש לא מעט בעיות באופן חלוקת התקציבים לספורט הישראלי מצד משרדך. האיגודים והאגודות לא מקבלים את הכסף בזמן. האם נראה שיפור בנושא הזה?
"הגעתי לסיכום עם משרד האוצר על כך שאם אנחנו כמשרד נעמוד בקצב ביצוע רציני, הם יתחייבו לתת את כל הכספים עד לשקל האחרון במהירות הכי גבוהה שניתן, ולכן המשרד שלי בימים אלו נערך לשיפור יכולת הביצוע שלו למקסימום כדי שכל הכספים שקיבלנו ימומשו. הכדור בידיים שלנו ואני מתחייב שאפעל לייעול המערכת, כך שהספורט יוכל לממש את כל התקציבים עד תום".
איך ניתן להבטיח שהאגודות יקבלו את כל התקציבים שמגיעים להן מהמדינה עם כל הבירוקרטיה שיש?
"לצד אישור התקציב, קיבלנו תוספת גדולה לתקנים של כוח אדם ובאמצעותה נטפל באופן ישיר בכל האגודות. המנגנון החדש של חלוקת הכסף הוא מנגנון משוכלל שיקל על הבירוקרטיה של האגודות וייתן לנו כמשרד הרבה מאוד כוח לפעול מולן, כך שנוכל להרגיש את השטח, להבין מה הצרכים ולמנוע בעיות. לקשר של המשרד עם האגודות יש ערך מאוד גדול ואני בטוח שנרוויח מזה הרבה. אנשים במדינת ישראל ייהנו יותר מעולם התרבות ומעולם הספורט מעתה והלאה".