כהרגלו לאחר משחקים מרכזיים והחלטות שיפוט חשובות שמתקבלות בהם, שופט העבר לירן ליאני פרסם הבוקר (שלישי) דו”ח על ההחלטות שקיבל השופט רועי ריינשרייבר במשחק המרכזי בו מכבי תל אביב גברה 0:1 על הפועל באר שבע וביקר אותו בחריפות.
“’כאילו אין שופט, שפת גוף מאיימת של חלק מהשחקנים כלפי השופט, השחקנים הפסיקו לשחק ורודפים אחרי השופט’” – אלו הם רק חלק מהתיאורים בהם השתמש שדר המשחק” כתב ליאני.
עוד הוסיף שופט העבר על היחסים בין ריינשרייבר לשחקנים במהלך המשחק: “כבר בשלב מוקדם של המשחק, רץ ערן זהבי, קפטן מכבי תל אביב, שמבחינתו עשה את תפקידו כקפטן הקבוצה, בריצת אמוק לעבר השופט ‘והזהיר’ אותו לעיני כל האצטדיון. במקום להפגין סמכותיות ומנהיגות בחר השופט לברוח מהמקום ולא להתמודד עם הסיטואציה.
“זו הנקודה שבה השופט ‘הפסיד’ מבחינתי את המשחק. יש הרבה דרכים להתמודד עם סיטואציה שכזו: שיחת אזהרה של ‘יחסינו לאן’ במשחק, הענשה בכרטיס צהוב, אבל בטח ובטח לא לברוח מהסיטואציה. שופט לא יכול לברוח מסיטואציה! ובאין תגובה ראויה במקרה אחד, הדבר יחזור על עצמו בשנית.
“בדקה ה-88 היה זה מגן הפועל באר שבע, הלדר לופס (מספר 12) שרץ במחאה בוטה מתוך רבות שהיו לעבר השופט במשחק וקיבל בצדק את הכרטיס הצהוב הראשון שלו. בתגובה לכך הוא רץ שוב לעבר השופט והפעם בצורה מאיימת! השופט, במקום להוציא לו את הכרטיס האדום הישיר, או לכל הפחות כרטיס צהוב שני שוב, בחר להתעלם”.
עוד הוסיף ליאני: “התעלמות כזו עושה נזק לכלל ציבור השופטים ובמקום שהשופטים הבכירים ישמשו דוגמה לכולנו ובטח לשופטים הצעירים, הם מאפשרים פגיעה בסמכותם ובתדמיתם בבמה הכי מרכזית של אחד ממשחקי העונה.
“אגב, לופס היה צריך לקבל את הכרטיס הצהוב השני בהזדמנות נוספת במשחק לאחר שאחז והפיל בבוטות את ערן זהבי. שוב ללא תגובת השופט. התחושה היא שלופס עשה הכל כדי להיות מורחק מהמשחק ועדיין סיים את המשחק. תראו לי שחקן אחד שהיה מעז לדבר ככה לעבר מאיר לוי? תראו לי שחקן אחד שהיה מרשה לעצמו לגעת באלון יפת? נכון שהמשחקים קשים לשיפוט ועדיין התחושה בסיום המשחק הייתה של חוסר שליטה מוחלט, של כאוס”.
לאחר מכן המשיך ליאני: “ואולי זו הנקודה שהכי טעונת שיפור העונה בקרב השופטים ובאה לידי ביטוי גם במשחק הזה, והיא חוסר הכבוד וחוסר הערכה להם זוכים השופטים מצד השחקנים והמאמנים במגרש. למרות שהשופטים הונחו לנקוט באפס סבלנות כלפי מחאות מכל סוג שהוא ואף ניתנו להם כלים וגיבוי מהמערכת, כמעט בכל משחק בליגת העל (בליגה הלאומית המצב חמור אף יותר) אנחנו נתקלים במחאות בוטות שכוללות מגע פיזי בשופטים, ריצה מאיימת לעבר השופטים, חסימות, התקהלויות, התגודדויות סביב השופטים תנועות ידיים מבטלות ועוד. התנהגות שפוגעת הן בתדמית השופטים והן בתדמית המשחק.
“אפשר לקבל בהבנה טעות של שופט במהלך משחק, אפשר גם להשלים עם תסכול של שחקנים בכל מה שקשור למשחק, אבל לא ניתן לקבל את חוסר התגובה של שופטים כאשר שחקן רץ לעברם ונצמד אליהם בצורה מאיימת כפי שעשה לופס.
“אסור לשופטים להשלים עם מחאות בוטות מהסוג הזה של שחקנים ובעלי תפקידים ועליהם לנקוט ביד קשה עד שיזכו להערכה לה הם ראויים. הגישה הזו ועקירת התופעה ללא פשרות תשתלם להם בעתיד”.
לסיום נתן ליאני “מספר נקודות נוספות”.
“1. השער לזכות הפועל באר שבע בדקה ה-93 למשחק נפסל בצדק בשל עבירת נבדל. בלם הפועל באר שבע, איתן טיבי (מספר 18), מאתגר את מגן מכבי תל אביב, אנריק סבוריט (מספר 4) בניסיון לשחק בכדור ומשפיע באופן מובהק על צורת המשחק שלו תוך כדי שהוא מנסה לנגוח בכדור. הבחנת האירוע, הקריאה למסך ואופן קבלת ההחלטה לפסילת השער נעשו בתוך זמן קצר ובאופן יעיל.
2. נכון עשה השופט כשלא שרק לבעיטת עונשין לזכות הפועל באר שבע בטענה כביכול להכשלה של איתי שכטר.
3. תוספות הזמן – מה הוחלט בסוף? מוסיפים או לא? ישנם שופטים שמוסיפים תוספות זמן ארוכות וישנם כאלו שההפך. חושב שנכון יעשו באיגוד אם יחליטו על איזשהו קו מנחה ברור ויתמידו בו”.