יום חמישי, 14.11.2024 שעה 19:18

יותר מחץ וקשת: הענף שפרץ בין טוקיו לפאריס

מאז ההופעה ההיסטורית של איתי שני במשחקים האולימפיים, יש בקשתות צמיחה גדולה בכמות המתחרים ובהישגים. התקציב דל, אך הנוער בטירוף ויש מאמן חדש

|
הענף שמתפתח. קשתות (מיכה בננו)
הענף שמתפתח. קשתות (מיכה בננו)

באולימפיאדת טוקיו הישראלים היו מרותקים למסך, אפילו בתחרות של איתי שני, מי שירה חיצים בקצב מסחרר לעבר המטרה. זו הייתה הופעה היסטורית של ספורטאי שיצא לייצג ענף ספורט אלמוני וקטן על הבמה הגדולה ביותר, שם הוא התחיל את מקצה הדירוג מהמקום ה-60 מתוך 64 מתחרים, אבל העפיל לשמינית הגמר כנגד כל הסיכויים ודורג בסופו של דבר במקום התשיעי בדרמה גדולה. כך למעשה הקהל הרחב בישראל זכה להכיר לראשונה את ענף הקשתות.

איתי שני, הרובין הוד של הספורט הישראלי, היה הספורטאי הראשון שהשתתף בתחרות הזו במשחקים האולימפיים. הווארד ליפשיץ אומנם השיג את הכרטיס לאירוע הספורט הגדול בעולם אך הוא לא נסע למוסקבה 1980 בגלל החרם הגדול, ירון קולסניק קיבל כרטיס חופשי לאולימפיאדת אטלנטה 1996 כי אינדונזיה לא הכניסה אותו לאליפות העולם אך הוא לא היה במשלחת משום שלא עמד בקריטריון הישראלי, גיא מצקין היה אמור להיות חלק מהמשלחת לאולימפיאדת לונדון 2012 אלא שגם הוא לא נסע לשם בגלל שלא עמד בקריטריון הישראלי.

מאז הקריטריון בוטל, כך שהכניסה של ספורטאים צעירים למשלחת הישראלית נעשתה קלה יותר, ואיתי שני - הישראלי הרביעי שניסה להצטרף אליה לאורך השנים - נסע ליפן ורשם הופעה מוצלחת באולימפיאדת טוקיו 2020. באיגוד הקשתות העולמי אפילו הגדירו אותו כהפתעת התחרות האולימפית. כל זאת, בזמן שתקציב הנבחרת הישראלית עמד רק על 60 אלף שקל לשנה. עכשיו, בין טוקיו לפאריס, ענף הספורט הצנוע וה"נישתי" הזה פרץ קדימה בענק.

איתי שני. הפתיע באולימפיאדת טוקיו (מיכה בננו)איתי שני. הפתיע באולימפיאדת טוקיו (מיכה בננו)

באולם אחד במכון וינגייט התקבצו להם 16 ספורטאים שעמדו עם הקשת מול המטרה ולא הפסיקו לירות. בחוץ ירד גשם זלעפות, אבל זה לא הרתיע אותם. לכולם יש את החלום ללכת בעקבות איתי שני, והם חדורי מטרה, תרתי משמע. מאחוריהם נמצא כל העת גיא מצקין, מי שכאמור לא הגיע כספורטאי למשחקים האולימפיים אבל הגשים את החלום כאשר היה שם על תקן מאמנו של איתי שני. כעת הוא החליט לנהל את העסק מלמעלה והפך למנכ"ל האיגוד.

לאחרונה ריצ'ארד פריסטמן החליף אותו. המאמן הבריטי בן ה-67 היה בעבר פרויקטור של האיגוד העולמי, והצליח בצורה יוצאת דופן כאשר בנה את ענף הקשתות בבנגלדש מאפס ופיתח את הענף בדרום אמריקה. לא מזמן הוא הביא את בריטניה להישגים מרשימים, אחרי שנבחרת הגברים ונבחרת הנשים של בריטניה השיגו את הקריטריון האולימפי לתחרות הקבוצתית בקשתות, בעוד שמעצמות אחרות לא הצליח לעשות זאת.

ריצ'ארד פריסטמן. המאמן החדש של נבחרת ישראל (מיכה בננו)ריצ'ארד פריסטמן. המאמן החדש של נבחרת ישראל (מיכה בננו)

"הרמה של איתי שני עלתה והוא מציג תוצאות יציבות", דיווח המאמן ריצ'ארד פריסטמן. "אני כאן כדי לבנות נבחרת. כרגע יש לנו נבחרת צעירה, אבל מוכשרת מאוד. יש לה את הבסיס הטכני הדרוש אצל כל הספורטאים, כל מה שצריך זה רק לגרום להם להאמין שהם מסוגלים לנצח בתחרויות. עבדתי בכמה מדינות וישראל היא מדינה מיוחדת עם הרבה רצון ללמוד".

איתי שני והמאמן ריצ'ארד פריסטמן (מיכה בננו)איתי שני והמאמן ריצ'ארד פריסטמן (מיכה בננו)

ענף הקשתות הישראלי עבר מהפכה מקצועית בשנים האחרונות, בעוד שהוא נאלץ להתמודד עם תקציבים נמוכים למדי, כאשר ב-2018 הוחלט על השקעה מאסיבית בנוער - וכעת הפירות מתחילים להבשיל. אם בעבר היה באליפות ישראל היה רק מתחרה אחד שהצליח לבלוט, כפי שעשה איתי שני לדוגמה, בתחרות הלאומית האחרונה שנערכה בחודש מאי היו כבר ארבעה שהבריקו עם תוצאות מהטופ האירופי.

רק לאחרונה, רועי דרור סיים במקום הראשון בתחרות יוקרתית לנוער בצרפת. שלי הילטון הייתה האישה הראשונה שהייתה שותפה לזכייה במדליה, לאחר שעשתה זאת בתחרות הקבוצתית המעורבת בגביע אירופה לנוער ביחד עם רועי דרור. לאחרונה הייתה אמורה לצאת לאליפות אירופה לנוער עד גיל 21 נבחרת נשים בפעם הראשונה בהיסטוריה אך התחרות בוטלה בגלל רעידת האדמה בטורקיה. בנוסף, באליפות אירופה לנוער שנערכה בקיץ האחרון, ניב פרנקל, שחר קליינר ואייל רוזינר השיגו את המקום הראשון בשלב המוקדמות של התחרות הקבוצתית, במרחק של ארבע נקודות בלבד משיא אירופה, אך הם הפסידו לפולנים לאחר מכן.

ירי חצים למטרה (מיכה בננו)ירי חצים למטרה (מיכה בננו)

מעבר לזה, היו לא מעט שיאי ישראל שנשברו בתקופה האחרונה, אפילו כאלה שהחזיקו 22 שנה. רובם היו בעיקר בקשת הריקרב, איתה מתחרים במשחקים האולימפיים, כאשר המתחרים יורים לעבר מטרה שנמצאת במרחק של 70 מטר ובחוץ, כך שהם חשופים לתנאי מזג האוויר.

כמו כן, יש את קשת הקומפאונד, בו יורים חצים עם קשת מכנית על גלגלים וכוונת אופטית, כאשר משתמשים בהדק ולא עם האצבעות על המיתר, אך זהו לא מקצוע אולימפי - על אף שהאיגוד העולמי הגיש בקשה לצרף אותו לתוכנית המשחקים באולימפיאדת לוס אנג'לס 2028. בישראל יש כבר כמה שמדורגים בטופ העולמי בקומפאונד, כמו שמאי ימרום, פז כרמי ויפתח הדר שזכו במדליית הארד הקבוצתית באליפות אירופה עד גיל 18.

הקשת המכנית לעומת הרגילה (מיכה בננו)הקשת המכנית לעומת הרגילה (מיכה בננו)

אפשר להשיג את הקריטריונים לפאריס 2024 עם כרטיס ישיר, שתלוי בהישג אישי בארבע תחרויות ספציפיות, ונדרשת גם השגת תוצאת מינימום שתוכיח כי הנציג של המדינה נמצא ברמה העולמית. בנוסף, ניתן להגיע למשחקים האולימפיים עם כרטיס קבוצתי, שניתן לשלושה נציגים מכל מדינה. 

לפי התוכנית המקצועית של האיגוד הישראלי, המטרה היא להשיג כרטיס לספורטאי בודד לאולימפיאדת פאריס 2024 ותוך כדי להעמיד נבחרת שתוכל להתחרות ברמות הגבוהות, משום שבהמשך יש רצון להשיג כרטיס קבוצתי ולשלוח כמה נציגים ביחד לאולימפיאדת לוס אנג'לס 2028.

"זה ענף סנסציוני, כל אחד מסוגל לנצח כל אחד - לכן ככל שיהיה סגל יותר גדול לנבחרת ישראל, כך יגדלו הסיכויים שנזכה במדליות בתחרויות הגדולות בעתיד", אמר המנכ"ל גיא מצקין, שחורש את הארץ כדי לצרף עוד ספורטאים לענף. כרגע יש כ-450 קשתים רשומים בישראל, וזה רק הולך וגדל. "כרגע שולטים בענף הקוריאנים אך יש גם מעצמות ותיקות כמו של האיטלקים והצרפתים, כך שהמטרה שלנו היא להיות מדינה אירופית טובה כך שיפחדו מהישראלים בדיוק כמו שמפחדים מהמתחרים מהמדינות המובילות. המשחקים האולימפיים נתנו דחיפה אדירה וחשיפה מטורפת לענף שלנו. אנחנו מנסים להצליח בלי הרבה תקציבים ולשמחתי זה מצליח".

אימון נבחרת הקשתות (מיכה בננו)אימון נבחרת הקשתות (מיכה בננו)

מבין חברי הנבחרת, שמאי ימרום גם מסומן להיות אחד מהקשתים שיגיעו למשחקים האולימפיים בעתיד. כרגע הוא מתחרה בקומפאונד, מקצוע בו הוא עשה שיא עולם לנוער אחרי שבחצי גמר אליפות אירופה לנוער ירה 150 מתוך 150, והפך לקשת הראשון מתחת לגיל 18 שעשה זאת. כל עוד לא ישנו את פורמט התחרות, זה יישאר שיא עולם לנצח. בנוסף, ימרום שבר את שיא אירופה בתחרות ל-18 מטר עם תוצאה של 597 מתוך 600, ובתחרות ל-50 מטרים עם 710 נקודות בגביע העולם בצרפת כאשר השיא הקודם היה שייך למייק שלוסר ההולנדי, הקשת שמחזיק במקום הראשון בדירוג העולמי במשך זמן רב.

"כולם מסתכלים עליי אחרת בתקופה האחרונה, כך שאני תמיד צריך לעמוד בציפיות של כולם. זה מאתגר", אמר שמאי ימרום. "בעיניי, הכי טוב להיות אנדרדוג ולנצח את כולם. מצד שני, זה דווקא טוב שזה קורה עכשיו כי אם אשתתף במשחקים האולימפיים בכל אופן תהיה עליי הרבה תשומת לב ואצטרך לדעת להתמודד עם זה".

שמאי ימרום (מיכה בננו)שמאי ימרום (מיכה בננו)

מי שכבר היה שם כאמור, איתי שני, לא נח על זרי הדפנה. "היה לי הרבה זמן להתאושש מאולימפיאדת טוקיו", סיפר הקשת האולימפי. "מאז המשחקים האולימפיים האחרונים, הענף נמצא במצב הכי טוב שהיה אי פעם. יש לנו נבחרת בוגרים מלאה שיוצאת לאליפויות אירופה ונבחרת נוער שמביאה הישגים, דברים שלא היו בעבר. זה נהדר. ברמה האישית, ככל שיש לי יותר מתחרים בארץ, אני משתפר וצובר ניסיון. מעכשיו צריך לייצר הישגים חדשים כדי שיהיה על מה לדבר וכדי שנוכל לקדם את הענף עוד יותר".

איתי שני מוציא את החץ מהמטרה. יגיע גם לפאריס 2024? (מיכה בננו)איתי שני מוציא את החץ מהמטרה. יגיע גם לפאריס 2024? (מיכה בננו)
הענף שמתפתח, למרות התקציבים הנמוכים (מיכה בננו)הענף שמתפתח, למרות התקציבים הנמוכים (מיכה בננו)
אסור לפספס
נגןשועה ומשפתי עוברים את "הזובור" בנבחרת
ה"זובור" של שועה ומשפתי יצא לדרך בנבחרת
נגןליניקר הועזב מתכנית הדגל של הפרמיירליג
ליניקר הועזב מתכנית הדגל של הפרמיירליג
נגן"האנדרטייקר" הוא הפרזנטור החדש של גנואה
"האנדרטייקר" הוא הפרזנטור החדש של גנואה
נגןנהג הפורמולה ביצע את אתגר איש הברזל בבית
נהג הפורמולה ביצע את אתגר איש הברזל בבית
/* LAST / NEXT ROUNDs */