כשהוא היה ילד החיים שלו היו בזבל, תרתי משמע, אבל כיום ויקטור אוסימהן הוא הכדורגלן האפריקני היקר ביותר, מוליך את טבלת הכובשים בליגה האיטלקית ונמצא עם נאפולי בדרך לזכייה ראשונה באליפות מאז ימי הזוהר של דייגו מראדונה ב-1990.
אולאסוסון, פרבר קטן השוכן 15 ק"מ מצפון ללאגוס, ניגריה, נחשב לסלאמס גם במונחים של המדינה האפריקאית הענקית הענייה. מדובר במקום מוזנח אליו נוהגים לפנות את הפסולת וזו הסיבה שהוא מפורסם בערמות הזבל שלו. במקום הקשה הזה גדל אוסימהן, שנולד בלאגוס ב-29 בדצמבר 1998 ואת צעדיו הראשונים בכדורגל עשה בילדותו במשחקים שכונתיים כשהוא יחף בין אותן ערימות אשפה.
החיים של אוסימהן היו קשים לכל אורך הדרך. כשהיה ילד אמו מתה, אביו פטריק פוטר מעבודתו כעבור מספר חודשים והוא נאלץ לעזור לששת אחיו הבוגרים בפרנסת המשפחה במכירת קרטוני מים ומשקאות ברחוב ועבודות ניקיון תמורת פרוטות. במקביל, חלק מיטה אחת וכיסא אחד עם אחיו, שגם הם עבדו בעבודות דומות כמו מכירת עיתונים.
"ויקטור היה ילד טוב וצנוע ואף פעם לא עשה לי צרות", סיפר אביו. "תמיד ידעתי שאני יכול לסמוך עליו". השחקן עצמו הסביר את מוסר העבודה הגבוה שלו: "שום דבר לא מובטח לך במקום בו גדלתי. אנשים עברו דברים גרועים יותר בשכונת העוני ובשביל כל דבר אתה חייב לעבוד קשה. ראיתי תענוג בעבודות האלה, כי האמנתי שחשוב לעבוד קשה כדי להשיג את הכסף הזה. רדפתי אחרי מכוניות כדי למכור מים ואני חושב שכל המאבקים האלה עזרו לי בחיים. בשל כך אני אסיר תודה על מה שיש לי כיום. כל הדברים שעברתי עיצבו אותי כאדם".
כיום אוסימהן הוא לא רק הכדורגלן האפריקאי היקר ביותר, כאשר מחירו בשוק מוערך בין 140 ל-150 מיליון אירו, אלא גם משתכר 4.5 מיליון אירו בעונה. מדובר במשכורת הגבוהה ביותר שקיבל כדורגלן ניגרי אי פעם והיא עשויה עוד לגדול בעתיד.
כילד העריץ הניגרי את דידייה דרוגבה, האליל הגדול של השכנה של מולדתו והיריבה הגדולה שלה, חוף השנהב. את נעלי הכדורגל הראשונים שלו קיבל מאחיו אנדרו, אחרי שהציק לו בנושא תקופה ארוכה. הוא שקד על לימודיו והתנהג כראוי בבית הספר, אבל חלם להיות כדורגלן למרות שאביו רצה שילמד רפואה. "נולדתי להיות כדורגלן", סיפר אוסימהן, שחלם לחלץ את עצמו ואת משפחתו מחיי המצוקה. "מותה של אמי באמת היה רגע קשה, כי הייתי איתה כל הזמן והיא נתנה לי ביטחון. בגלל זה בכל פעם שאני כובש אני מביט לשמיים, מודה לאלוהים ואומר לאמא שלי שאני מקווה שהיא רואה את זה וגאה בי".
אוסימהן שיחק בגיל הנערים בסינרגי אולטימייט סטרייקרס אקדמי. "הנחישות החזיקה אותו", סיפר מאמנו הראשון, צ'ינדו אוגבנה. "הוא לא מפחד מאתגרים, יש לו כישרון טבעי וראו את הלהט שלו לשחק ולהצליח אחרי ההתחלה הקשה".
הפריצה הגדולה אצל אמוניקה במונדיאל עד גיל 17
מאבקי ההישרדות כמעט גרמו לניגרי לוותר על על החלום להיות כדורגלן אחרי שנדחה שוב ושוב על ידי הקבוצות בהן נבחן, עד שפגישה מכרעת עם סוכנת השחקנים שירה איילה ב-2014 הובילה למהפך הגדול בקריירה שלו. אותה סוכנת ראתה אותו משחק באצטדיון בלאגוס וערכה היכרות בינו לבין מאמן נבחרת ניגריה עד גיל 17, שבדיוק התאמנה לקראת אליפות מערב אפריקה דאז.
המאמן של אותה נבחרת היה כוכב העבר של נבחרת ניגריה, עמנואל אמוניקה, שהוביל אותה לזכייה באליפות אפריקה ב-1994 והבקיע שני שערים במונדיאל בארה"ב באותה שנה. החלוץ הצעיר הצטרף לנסיעה ברחבי המדינה עם חבריו החדשים והייתה זו הפעם הראשונה בחייו בה יצא מחוץ למחוז הולדתו.
"מיד ניתן היה לראות שיש לנו חלוץ שמסוגל להבקיע ולעזור לנו", נזכר אמוניקה. "ראו את הרעב שלו, התשוקה והמוטיבציה להצליח. לא היה קשה לבחור בו וראו את זה אחר כך בכל השערים שכבש. תמיד הוא נשאר צנוע ומוכן ללמוד דברים חדשים".
בנובמבר 2015 הגיעה שעתו הגדולה של אוסימהן, שהיה הכוכב הגדול של נבחרת ניגריה עד גיל 17 בעת שהיא זכתה במונדיאל לגיל זה, שנערך בצ'ילה, אחרי ניצחון 0:2 על מאלי בגמר. הוא הפך לסנסציה גדולה אחרי שלא רק כבש את השער הראשון בגמר, אלא גם סיים את הטורניר כמלך השערים עם 10 כיבושים והוסיף שני בישולים בשבעה משחקים, מה שעזר לו להיבחר לכדורגלן הצעיר של השנה באפריקה.
לאחר הטורניר בו עלה לגדולה, הצטרף אוסימהן לוולפסבורג הגרמנית. בתקופה בה שיחק בבונסדליגה סבל מפציעות ואחרי שלא הצליח לכבוש ב-16 הופעות הושאל לשרלרואה הבלגית, בשורותיה כבש 20 שערים ב-36 משחקים וטען כי חדוות המשחק חזרה אליו. "לא תמיד מה שאתה מתכנן אכן קורה ואני לא מתחרט על שבחרתי לשחק בוולפסבורג", סיפר הניגרי, "שיחקתי שם עם שחקנים טובים כמו דיבוק אוריגי ומריו גומז, זה עזר לי מאוד".
בקיץ 2019 עבר החלוץ לליל והתקופה בצרפת, בהדרכת המאמן כריסטוף גאלטייה, הייתה מוצלחת מבחינתו. הוא הבקיע 13 שערים ב-25 משחקי ליגה (18 בכל המסגרות) ונבחר על ידי האוהדים למצטיין בעונת 2019/20, עונה שכזכור לא הגיעה לסיומה בצרפת בשל הקורונה. באותה עונה הופיע עם הקבוצה גם בליגת האלופות והבקיע בהפסד 2:1 לצ'לסי.
"המנהיג הבלתי מעורער שמחזיר לנאפולי את החלום"
ביולי 2020 רכשה נאפולי את אוסימהן תמורת שיא מועדון של 75 מיליון אירו וכבר בשתי העונות הראשונות שלו במדיה הפגין כושר פריצה מרשים ויכולת הבקעה יוצאת דופן. את העונה הראשונה באיטליה סיים עם 10 כיבושים ושלושה בישולים, כשבשנייה הבקיע 14 שערים.
ב-29 באוקטובר האחרון הבקיע הניגרי את השלושער הראשון שלו באיטליה ב-0:4 על סאסואולו. ביום שישי האחרון כבש צמד מרהיב ובישל אחד ב-1:5 המרשים על יובנטוס, בעקבותיו מוליכה נאפולי את הטבלה ביתרון של תשע נקודות על פני מילאן, 18 מחזורים מפתיחת העונה.
אוסימהן פירק את ההגנה החזקה של יובה, זכה לשבחים וציונים גבוהים בתקשורת ונחשב ללהיט הגדול של הליגה, בייחוד של אוהדי נאפולי שמשתגעים מאהבה אליו בעת שהוא חוגג איתם את השערים שהוא כובש. התצוגה האחרונה שלו בליגה הרשימה בייחוד לאור העובדה שהלבנים-שחורים ניצחו בכל שמונת משחקיהם הקודמים מבלי שספגו והציגו הגנה מצוינת. הייתה זו גם הפעם הראשונה שיובה ספגה חמישייה בליגה מאז 1993.
החלוץ הלוהט מוליך את טבלת מלך השערים באיטליה עם 12 כיבושים, אליהם הוסיף ארבעה בישולים ב-14 הופעות בליגה. עד היום הוא הבקיע בנאפולי 41 שערים ב-79 משחקים בכל המסגרות, זוהי העונה החמישית ברציפות בה הוא מגיע למספר דו ספרתי של כיבושים, ואנחנו רק באמצע הדרך.
רבים רואים כיום באוסימהן כחלוץ האפריקאי הטוב ביותר מכיוון שאף אחד אחר לא מציג מספרים קרובים לשלו בליגות הבכירות של אירופה. אמנם נאפולי מציגה קבוצה שנהנית ממשחק צוות ולא תלויה בכוכב ענק אחד כמו בימי מראדונה, אבל כעת הכוכב הניגרי נחשב לאליל הנוכחי שמפסיק את ההתרפקות על הנוסטלגיה. כעת גם לצעירים בדרום איטליה, שלא נולדו כאשר מראדונה עשה קסמים על הדשא, יש גיבור משלהם.
מעבר ליכולת האישית הפנומנלית, אוסימהן משתף פעולה היטב עם חברו להתקפת נאפולי, הגאורגי חביצה קבראצחליה. השניים מכונים באיטליה "תאומי הגול", כינוי שהודבק בשעתו לג'אנלוקה ויאלי ורוברטו מנצ'יני האגדיים, שהובילו את סמפדוריה לאליפות היסטורית ב-1991. "אוסימהן הוא המנהיג הבלתי מעורער שמחזיר סוף סוף את החלום להביא את התואר לו חיכו בנאפולי כל כך הרבה שנים", נכתב ב'פוטבול ניוז'. "הוא גיבור חלום האליפות ומכשף את נאפולי".
"זורו המודרני, הקסם של האביר מלאגוס"
אוסימהן בולט בנתונים הפיזיים שלו, האתלטיות, המהירות וגם באישיות של מנהיג, אבל התקשורת באיטליה מבליטה בעיקר את מנהגו להקפיד לשחק כשמסכה מכסה את פניו. "זורו המודרני", הוא כונה בעיתונים בשל מנהגו בשנתיים האחרונות, מאז נפצע באפו בהתנגשות ראשים עם מילאן שקריניאר מאינטר. "זו לא מסכה של קומיקאים כמו שלבשו שחקני התאטרון הגדולים של נאפולי, זו מסכת הקסם של האביר מלאגוס", נכתב ב'איל קוטידיאנו'.
בעקבות אותה התנגשות, אובחנו שברים בעצם הלחי השמאלית ובארובת העין של החלוץ, מה שהשבית אותו לחודשיים ועורר חשש להמשך הקריירה שלו. מאז שחזר למגרשים הוא לא מוכן לשחק ללא המסכה למרות שמזמן קיבל מהרופאים אישור להסיר אותה.
יש הטוענים שמדובר באמונה טפלה ואחרים סבורים שהוא פשוט לא רוצה לקחת סיכונים להיפגע שוב במקום העדין בשל סגנון משחקו. על כל פנים, המנהג הזה מקנה לו מראה פראי ואותה מסכה משמשת עבורו כאביזר קבוע לביצוע טקס בעת שהוא מסיר אותה בחגיגות השערים שהוא כובש.
לאור הצלחתו מבוקש אוסימהן במועדונים הגדולים של אירופה. על פי הדיווחים הוא מועמד למנצ'סטר יונייטד, שרוצה מאוד לצרפו אחרי שכריסטיאנו רונאלדו עזב. בנוסף, השמות של ליברפול, ארסנל, ריאל מדריד, ניוקאסל, צ'לסי, פ.ס.ז' ובאיירן מינכן הוזכרו כמי שמעוניינות בו והוא עצמו החליט לא לנהל שום מו"מ עד תום העונה.
חוזהו של אוסימהן מסתיים ב-2025 ובינתיים מרוצה נשיא נאפולי, אורליו דה לורנטיס, מהעלייה המתמדת בערך של היהלום שלו. על פי הדיווחים הוא מצפה להרוויח עליו ועל קבראצחליה ביחד יותר מ-200 מיליון אירו. בקיץ האחרון רצה סוכן העל ז’ורז’ה מנדש להעביר אותו למנצ'סטר יונייטד תמורת רונאלדו, אך דה לורנטיס דרש אז 102 מיליון אירו וכעת כנראה מרוצה שהמהלך לא יצא אל הפועל.
עד שיעזוב, אם בכלל, אוסימהן מצפה לא רק לזכות באליפות היסטורית עם נאפולי, אלא גם לשבור שיא שלא נשבר כבר המון שנים. הוא וג'ורג' וואה הם האפריקאים היחידים שכבשו בספרות כפולות בשלוש עונות רצופות בליגה האיטלקית (וואה בין 1995 ל-1998). אחרי שהניגרי הגיע בסך הכל ל-41 כיבושים ו-13 בישולים ב-79 משחקים בכל המסגרות (36 כיבושים בליגה) הוא שואף לשבור את השיא של הליברי, שהבקיע 46 שערים בתקופה בה שיחק במילאן.
למרות המספרים המרשימים, אוסימהן עדיין לא מתקרב למלכי השערים של נאפולי בכל הזמנים. דריס מרטנס הבקיע 148 שערם ב-397 הופעות בין 2013 ל-2022, אדינסון קבאני 104 (2010-2013, 138 הופעות) וגונסאלו היגוואין 91 (2013-2016, 146 הופעות). כנראה שאוסימהן יוכל לחלוף על פניהם רק אם יישאר בקבוצתו הנוכחית עונות נוספות.
"ספאלטי הפך את אוסימהן למכונת שערים"
אחד האחראים הגדולים להצלחתו של אוסימהן הוא מאמנו לוצ'יאנו ספאלטי, שאמר עליו: "ויקטור צריך להשתפר בהתנהלות שלו עם הכדור ולהיות רגוע יותר בקבלת ההחלטות. הוא מאסטרו בתוך הרחבה, אבל חייב לדעת לטפל טוב יותר בכדור כדי להיות יעיל יותר עבור הקבוצה".
לכאורה מדובר בביקורת, אבל מי שמכיר את הדינמיקה בין השניים טוען שבדרך זו המאמן רק מעלה את הדרישות ועוזר לחלוץ להשתפר. "כך ספאלטי הופך את 'אוסי' להרסני עבור הגנות היריבות ולמכונת שערים אימתנית", נכתב ב'קאלצ'יו נאפולי'. ואכן, ספאלטי הפיק את המיטב מהכישרון של הכוכב שלו ולדברי העיתונאים המקומיים הוכיח בכך שוב את המומחיות שלו בטיפול בשחקנים, גם כאלו שנחשבים לבלתי ממושמעים ולבעייתיים יחסית לאוסימהן הנוח.
במאמר באתר 'קונטרסטי' כתב מרקו ארמוצ'ידה דברי תגובה לספאלטי: "לנו לא אכפת אם המאמן חושב ככה, בגלל זה אנחנו אוהבים את 'אוסי' - כי הוא מתייחס לכדורגל כאל משהו שצריך ליהנות ממנו ומתנער מהצורך ההזוי בשליטה. הוא משחק כדורגל משוחרר, ספונטני ואנושי שמחזיר אותנו למשחק של פעם, לכדורגל של הילדות".
נזהר לא לפרסם צילום של הבת שלו
אוסימהן פעיל מאוד ברשתות החברתיות, אבל מעריציו הרימו גבה לנוכח העובדה שלא פרסם שום צילום של הבת שלו מאז שהיא נולדה באוקטובר ורק לאחרונה גילה את שמה - האלי. בראיון ל'איל מטינו' האיטלקי הוא טען שהוא נמנע מכך מחשש שבני משפחתו ייפגעו אם ייחשפו לציבור, בעיקר לנוכח העובדה שאוהדי קבוצות יריבות אכן מקניטים אותו וקוראים קריאות נגדו במשחקים.
"תמיד יש מישהו שמוכן להעביר ביקורת או לכתוב עליך משהו מעליב", אמר. "כל עוד עושים לי את זה - אז מדובר בחלק מהמשחק ואני יכול להתעלם, אבל אני לא מוכן שיפגעו בבת שלי או במישהו אחר מהמשפחה. בגלל זה אני מגן על הפרטיות שלהם. אנשים שמלאים בשנאה יכולים לכתוב דברים נוראיים".
בניגריה אוסימהן נחשב לגיבור והתקשורת מרבה לסקר את הצלחתו הגדולה באירופה. הוא ניצל זאת כדי לקרוא להפסקת האלימות מצד המשטרה במדינה תוך שחשף חולצה עם כיתוב בנושא אחרי שכבש בניצחון 1:4 על אטאלנטה באוקטובר 2020.
בנבחרת ניגריה רשם אוסימהן עד היום 22 הופעות ו-15 שערים. ארבעת האחרונים היו בניצחון 0:10 על סאו טומה ופרינסיפה (אי באוקיאנוס האטלנטי בן 223,000 תושבים) ביוני האחרון במוקדמות אליפות אפריקה. מאליפות היבשת שהתקיימה ב-2021, בה הודחו הנשרים בהפסד 1:0 לתוניסיה בשמינית הגמר, הניגרי נעדר. הסיבה הרשמית לכך הייתה שנדבק בקורונה, אבל במדינה התעוררה מחלוקת כאשר עורך דין מקומי האשים את נאפולי בכך שמנעה מהשחקן לייצג את ארצו בטורניר במהלך העונה.
אז היכן ישחק אוסימהן בעונה הבאה? האם יישאר בנאפולי או שיעבור לליגה נוצצת יותר כמו הפרמייר ליג? האם יוביל את נבחרת ניגריה בעתיד להישג משמעותי? ימים יגידו, אבל הוא כבר הבהיר מה הדבר החשוב ביותר עבורו: "ההצלחה הכי גדולה שלי היא שהוצאתי את המשפחה שלי משכונת העוני והענקתי לה חיים טובים יותר, להם היא ראויה. שום דבר לא נותן לי סיפוק גדול יותר מאשר לראות אותם מחייכים. נכון שזה נותן לי נחת לשמוע את האוהדים קוראים בשמי, אבל אני עדיין רוצה לעשות יותר עבור המשפחה שלי".