כהרגלו, שופט העבר לירן ליאני ממשיך לפרסם דוחו”ת שיפוט על משחקי ליגת העל ברשתות החברתיות כאשר הפעם היה זה המשחק בין בית”ר ירושלים למכבי תל אביב בטדי. השורה התחתונה של ליאני היא שהשופט גל לייבוביץ לא היה חייב להרחיק את דריק לוקאסן ממכבי ת”א.
“בדקה ה-24 למשחק נפסקה בעיטת עונשין מוצדקת לזכות בית״ר ירושלים לאחר שבלם מכבי תל אביב דריק לוקאסן (מס׳ 2) דוחף מאחור בחוסר אחריות ובעוצמה את הקיצוני של בית״ר ירושלים דנילו אספרייה (מס׳ 70). השופט החליט שלא מדובר במניעת הזדמנות וודאית להבקעת שער ולכן הסתפק בכרטיס הצהוב. שופט המסך החליט לקרוא לשופט הראשי והמליץ לו לשנות את החלטתו מכרטיס צהוב לכרטיס אדום בגין מניעת הזדמנות וודאית להבקעת שער”, אמר ליאני.
ליאני הוסיף: “מה קובע החוק? כאשר שחקן מבצע עבירה נגד יריב בתוך רחבת העונשין שלו, המונעת מיריב הזדמנות וודאית להבקעת שער והשופט פסק לבעיטת עונשין, השחקן יוזהר בכרטיס צהוב אם העבירה הייתה ניסיון לשחק בכדור. במילים פשוטות: לא תהייה ענישה כפולה (גם בעיטת עונשין וגם כרטיס אדום לשחקן המכשיל) כאשר השחקן הכשיל תוך כדי שניסה לשחק בכדור.
“בכל שאר הנסיבות: למשל החזקה, משיכה, דחיפה, שבהן אין אפשרות לשחק בכדור, יש להרחיק את השחקן הפוגע ותהייה ענישה כפולה. כנ״ל כאשר שחקן מונע מהקבוצה היריבה שער או הזדמנות ברורה להבקעת שער על ידי עבירת יד (למעט השוער ברחבה), השחקן יורחק בנוסף לבעיטת העונשין.
“השאלה המרכזית היא האם עצם ההחלטה להוציא במקרה הזה כרטיס צהוב (ולא אדום) היא טעות ברורה וודאית של השופט שמחייבת התערבות של שופט המסך? אני יכול להבין שיש שיעדיפו כרטיס אדום כמו שאני יכול להבין שיש שיעדיפו כרטיס צהוב, אבל קריאה של שופט המסך לא יכולה להתבסס על העדפה וחייבת להיות רק אם מדובר בטעות חד משמעית של השופט הראשי. השוער קרוב, השחקן רץ הצידה, ולכן עולם הכדורגל היה מקבל בהבנה גם בכרטיס צהוב. גם משך הבדיקה הממושכת שארכה 2 דק׳ מעידה כי צוות ה-VAR התחבט בעצמו באשר לצבע הכרטיס.
“במונדיאל האחרון, ההנחיה לשופטים הייתה שכדורגל משחקים אחד עשר נגד אחד עשר ולראייה הונפו בסה״כ 4 כרטיסים אדומים, מתוכם 3 בצהוב שני וזאת ב-64 משחקים! ולכן באופן אישי, אם כבר להחמיר אזיי בעבירות משחק חמורות שמסכנות את שלום היריב ופחות בעבירות של מניעת הזדמנות וודאית להבקעת שער.
“בשיפוט לא כל ההחלטות הן שחור או לבן, יש החלטות בגוון אפור כאלו שאפשר גם וגם וזה נתון להחלטתו של השופט הראשי במגרש וכל שנותר לשופט המסך זה לתמוך בהחלטה המקורית כפי שנתקבלה במגרש, כל עוד לא מדובר בטעות חד משמעית. הנחייה נוספת באופ״א לשופטי ה-VAR היא להתערב כמה שפחות ורק כאשר מדובר בטעות חד משמעית, וודאית. נראה שרף ההתערבות בארץ הוא נמוך בהרבה מזה שמקובל בעולם”.
עוד הוסיף אחר כך ליאני:
“1. דור פרץ נפגע מהמרפק של אופיר קריאף. מהצילומים הקיימים לא ניתן לקבוע בוודאות אם אכן מדובר בעבירת אלימות וזו הסיבה ששופט המסך בחר בצדק שלא להתערב.
2. גם במשחק הזה, נכון וראוי היה להעניק תוספת זמן ארוכה יותר. השופטים חייבים להקפיד על כך יותר ובמיוחד במשחקים שבהם התוספת היא קריטית”.
לסיום אמר שופט העבר: “ובנימה אישית, מי כמוני יודע כמה השופטים עובדים קשה במהלך העונה (אימונים, כנסים מקצועיים, מבחני כושר ועוד) ויש עונות ותקופות שהדברים פחות מסתדרים (כמעט בכל משחק מתחילת העונה יש איזשהו אישיו שקשור לשיפוט). כדי להשתפר קודם כל צריך להכיר במציאות כפי שהיא ולא לפזר בכל מקום גיבויים לשופטים ולומר שהם מצוינים. למידה אמיתית מטעויות ועבודה קשה זו הדרך”.