“חשוב להבין שהאוהדים שלנו הם לא אוהדים גזענים”, קוראת בקול שרון תמם, מנכ”לית מכבי תל אביב, בעת הראיון שהיא מעניקה ל-ONE בקניון רמת אביב וניתן לראות כמה היא טעונה מהנושא. “מנסים לייצר נראטיב בכוח. אין לנו קהל גזעני. יש מקרים נקודתיים של אנשים בודדים, זו המציאות. אני לא יכולה להמשיך לשמוע את הדבר הזה. ברור שמכבי ת”א מועדון שמכיל ומקבל כל אדם באשר הוא וברור שמכבי ת”א תעשה מה שצריך נגד מספר האנשים שעושים את אותן פעולות. אם יסתכלו על מועדונים אחרים יבינו שאנחנו עושים הרבה יותר ומספר המקרים לא בהכרח גבוה יותר אצלנו”.
תמם העניקה את הראיון אחרי תקופה בה לא דיברה, כאשר ברקע אירועי הימים שמאז משחק גביע המדינה נגד סכנין וטאלב טוואטחה. השיחה איתה מתקיימת קצת אחרי שבית הדין של ההתאחדות לכדורגל קיבל את בקשת המועדון לדחות את הדיון בנושא בשבוע אחד. הסיבה הייתה שהאוהדים שנהמו, הרבה פחות מדו”ח השופט שציין 20-30 ולטענת מכבי ת”א מסתכם בפחות מעשרה, נכנסו בכרטיסים בודדים ולא הופעל מנוי כך שהליך הזיהוי לקח יותר זמן. במועדון ביקשו לסיים את כל ההליכים הנוספים בנושא על מנת להגיע לדיון עם הוכחות ברורות למעשים.
האם אפשר להגיד שהוסר המתח הגדול אחרי שבית הדין דחה את הדיון ובעצם המשחק מול מכבי חיפה באופן סופי יהיה בבלומפילד?
“אני חושבת שלהגיד שהיה מתח גדול זה קצת מופרז, בסופו של דבר כולם מבינים שזה היה מספר בודד של אוהדים, אני חושבת שכולם ראו שהשחקנים על הדשא פעלו מאוד מהר והבינו את המצב, גם כלל האוהדים הבינו והיו בצד הנכון, אנחנו באמת עשינו הרבה עבודה מאז המשחק ולכן אנחנו רואים את זה באמת כאירוע נקודתי שלא משליך על כלל האוהדים. פעלנו ואנחנו פועלים בצורה נחרצת. לכן חשבנו לנכון שיש לדחות את הדיון בגלל סיבות ספציפיות. היינו צריכים לגמור שלבים מסוימים, גם של החקירה וגם של ההליך הפורמלי, ולכן ביקשנו דחייה”.
אז מי שאומר עכשיו “איזה יופי, אז הם יקבלו רדיוס מול סכנין”, את לא מוכנה לשמוע את זה. את לא מוכנה לשמוע על רדיוס.
”אני בכלל לא רוצה לדבר על רדיוס. זה עונש שעל הפרק כי יש לנו על תנאי, אבל אני מאמינה שהנסיבות והפעולות בהחלט לא אמורות לגרום לכך שנקבל עונש כבד”.
אני לא אומר שאתם לא עושים מספיק, אבל בשורה התחתונה העונש על תנאי הזה הגיע בגלל שאתם עומדים לדין שוב ושוב על הסעיף הזה ספציפית של קריאות גזעניות.
”אם מסתכלים בסופו של דבר בכל הכדורגל הישראלי ובכל הקבוצות, לצערי זה קורה. אני חושבת שיש קצת מגמתיות בלספר את הסיפור ובנראטיב. אני לא חושבת שהמקרים שהיו במכבי ת”א הם יותר מקבוצות אחרות. צריך להסתכל על הנסיבות ומה בסופו של דבר הוגדר כקריאות גזעניות. אנחנו מנהלים שיח על זה עם האוהדים והם גם פועלים וגם מבינים שגזענות זה לא בבית ספרנו והם מגויסים גם לעשות את כל מה שצריך כדי שלא תהיה גזענות ביציעים. אני שמחה על ההבנה שלהם, על ההפנמה שלהם ועל העבודה המשותפת בשיח הזה”.
בדו”ח השיפוט היה רשום שהיו 20-30 אוהדים שנהמו. אני לא יודע את המספר המדויק. אבל אתם יכולים להבטיח שהאנשים האלה לבלומפילד ולמשחקי החוץ לא ילוו יותר את הקבוצה?
”קודם כל זה ממש לא 20-30, זה הרבה פחות. אנחנו נעשה את כל המאמצים שהם לא יהיו יותר בבלומפילד. בעבר הוכחנו שאנשים מאוד ניסו ומאוד רצו והצלחנו למנוע מהם להיכנס”.
בעבר גם הגעתם לפשרות עם אוהדים שישלמו בעצמם חלק מהקנס הכספי שאתם מקבלים. אולי זו טעות? אולי צריך ללכת איתם עד הסוף?
”אנחנו מסתכלים כל הזמן לפי הנסיבות. לא כל עבירה היא בסופו של דבר מגיעה לפשרה. תלוי בסוג העבירה, מה נעשה, בנסיבות, בבן אדם, בשיחות מולו, בגיל שלו”.
הרבה אנשים אומרים שכל ההרחקות האלה זה למראית עין ושאין באמת הרחקה.
“יכולים להגיד. שישאלו את המורחקים. אני יכולה לספר על אוהדים ששנה שלמה ניסו להיכנס וגייסנו כוח מיוחד שהיה מסתובב סביב האצטדיון כי הם ניסו להיכנס בשערים שונים ותאמין לי שהם לא נכנסו”.
בסוף באולפנים לאורך כל הימים האחרונים בגלל מקרה טוואטחה קראו והדביקו למכבי ת”א את הטייטל של מועדון גזעני. זה בטוח עושה לך רע לשמוע את זה.
”אני לא מקבלת את זה. הבעלים שלנו מאוד ברור בזה. יש פעולות שלנו מאוד ברורות בנושא. יש מספר אוהדים. אני לא יכולה להמשיך לשמוע את הדבר הזה. ברור שמכבי ת”א מועדון שמכיל ומקבל כל אדם באשר הוא וברור שמכבי ת”א תעשה מה שצריך נגד מספר האנשים שעושים את אותם פעולות. אם יסתכלו על מועדונים אחרים יבינו שאנחנו עושים הרבה יותר ומספר המקרים לא בהכרח גבוה יותר אצלנו. ברגע ש”טועמה מחבל” נחשב כאירוע של קריאה גזענית אז זו בעיה שהופכת להיות עבירה חוזרת, אבל “שואה למכבי” לא נתפס שם כאותו רף”.
ה”טועמה מחבל” רץ עם מכבי ת”א כבר 20 שנה, לוני הרציקוביץ’ פעם עשה כנס בנושא השיר הזה ספציפית.
”צריכים להבין שחייבים להפסיק את זה כי זה נחשב כגזענות. זה לא רלוונטי מה אני חושבת על כך. מה שרלוונטי זה שבית הדין מסתכל על כך כגזענות וצריך להפסיק עם זה”.
כמה אוהדים מורחקים יש למכבי ת”א בשנים האלה?
”עשרות”.
ודואגים כל שבוע שהם לא ייכנסו?
”לא בהכרח בן אדם שמורחק עכשיו זה לכל החיים. יש כאלה שהורחקו לשנה, יש לשנתיים ויש כאלה לצמיתות. אם העונש מסתיים אז העונש מסתיים. אם האדם מספק לנו הוכחות וסיבות להגיע לפשרה, אז אנחנו מגיעים לפשרה. בסופו של דבר אנחנו לא רוצים להילחם באוהדים. אנחנו ביחד עם האוהדים שלנו, אוהבים את האוהדים שלנו ועובדים איתם. אם רלוונטי להגיע לפשרה בגלל הנסיבות אז נעשה את זה. חשוב גם להבין שהאוהדים שלנו לא אוהדים גזענים. מנסים לייצר נראטיב בכוח. דווקא במשחק נגד סכנין הם הוכיחו את זה כשהם יצאו נגד אותם כמה בודדים”.
כשנגמר המשחק עם סכנין, את אומרת לעצמך מאיפה באו לי פתאום אנשים משער 13 עם הדבר הזה?
”אני הייתי באצטדיון ולא הבנתי מה קרה. לא שמעתי שום דבר. אז להגיד מה חשבתי או לא חשבתי? לא ידעתי מאיפה זה בא. זה היה משחק גביע, זה קוני כרטיסים. זה יכול להיות אדם שבא פעם ראשונה למשחק. למה צריך לתת סטיגמה בגלל זה לשער כזה או אחר או לשערים אחרים? לא היה מנוי במשחק הזה, רק רוכשי כרטיסים, מי יודע מי הגיע למשחק הזה”.
היו שטענו שאתם השתמשתם באינסטגרם של ערן זהבי כדי לצאת נגד האוהדים.
”קודם כל אני לא חושבת שהוא יצא נגד מישהו. אנחנו לא משתמשים בשחקנים. השחקנים הם אנשים בוגרים שבוחרים את מה שהם אומרים. אני חושבת שהוא יצא בעד ולא נגד. הוא התנהג למופת. עוד שחקנים התנהלו כמו ערן באותו הזמן על הדשא כמו אבי ריקן שראיתי ועוד. כולם התנהגו בצורה מאוד בוגרת ומצוינת. גם האוהדים שראו את המקרה התנהגו בהתאם. עשו את המקרה הזה להרבה יותר ממה שהיה כי באמת שהיה מספר מאוד מצומצם של אנשים וגם, אני רואה בכל פעם שיש משהו לא מתאים שכל האצטדיון מתגייס כדי לעצור את זה, וזה עושה לי טוב. הקהל של מכבי הוא קהל טוב שמעודד התנהגות טובה ואני שמחה על כך”.
ביום שבת האחרון, 17:30, שעה יחסית נוחה. נשארו כמה אלפי מנויים בבית. למה זה קורה להבנתכם?
”הייתה תחזית עם חשש לגשם וזה הסיפור. היו 27 אלף כרטיסים בחוץ, אבל תמיד יש אחוז אוהדים שלא מגיע כשיש סכנה לגשם. גם אנחנו עשינו פאן זון בחוץ והחלטנו רק ב-12:00 שאפשר לפתוח. בימי גשם 20% נשארים בבית. עניין הגג הוא משהו שמאוד היינו רוצים שייבנה ומאוד היינו רוצים שהעירייה תבין את חשיבות הגג לא רק מבחינת הגשם אלא גם מבחינת האווירה באצטדיון כשיש גג. אני רואה חשיבות מאוד גדולה בשיפור האצטדיון באופן מתמיד, גם בהחלפת התאורה על מנת לייצר אווירה אחרת, וגם בבניית גג. אלו נושאים מאוד חשובים. אנחנו בשיח איתם ואני מקווה שהוא יבשיל לתוצאות”.
בראי ההיסטוריה כשאת חוזרת למו”מ עם עיריית ת”א, באמת התעקשתם מספיק על הגג?
”בראי ההיסטוריה ללא ספק לא היה מספיק שיתוף פעולה בשיפוץ האצטדיון. השיח התחיל מאוד מאוד מאוחר והיו דברים שהם אמרו שאין סיכוי בכלל אז אולי יהיה בשלב אחר ועלות הגג לטענתם הייתה אז אסטרונומית והם לא הסכימו. היו עוד הרבה נושאים שדיברנו עליהם ולא קרו. אני לא יודעת אם יש היום נכונות מצידם, אני מרגישה שצריך עוד עבודה ושיחות בנושא. בסוף ת”א היא העיר המרכזית בישראל עם אצטדיון גדול, עם קבוצות גדולות וצריך להסתכל על זה ככה. אנחנו בעירייה שיכולה להרשות לעצמה אצטדיון מפואר”.
ת”א לא מתגייסת עבורכם כמו חיפה עבור מכבי חיפה.
”זאת עובדה וזה לא רק חיפה, גם באר שבע. ת”א עיר מרכזית, הכל מתנקז לפה ויש עניין בהרבה יותר דברים. אני מקווה מאוד שיהיה להם יותר עניין גם בזה”.
מה קורה עם עניין הרשת על 10-11?
”זה מתקדם, זה אמור להגיע בקרוב, גם שם אנחנו עובדים יחד עם האוהדים על מנת שזה משהו שיעשה טוב. נחליט מה צריך לעשות. אין ספק שהרשת הוזמנה בנסיבות אחרות. יש לנו את היכולת והגמישות לבחור מתי היא סגורה ומתי פתוחה”.
אמרת משהו באופן אישי לאיביץ’ על ההחלטה שלו לעזוב?
”כמובן. זה לא היה פשוט. דיברנו. כאשר מאמן מחליט לעזוב באמצע העונה אתה לא יכול להיות מבסוט מזה. אבל זה עבר ואני מסתכלת קדימה, אני חושבת שאייטור קראנקה הגיע עם רקורד מאוד מרשים, אישיות מאוד מרשימה וצריך לתת לו זמן אבל בנקודת הזמן הזו אני לא יכולה להסתיר שהתחושה היא מאוד טובה ואני מרגישה טוב עם הבחירה בו”.
אני חוזר לנקודה שעלתה לא מעט בשיחות בעבר אבל התחושה בחוץ היא שמכבי ת”א לא מגדירה את התפקידים אצלה בצורה מספיק שקופה או ברורה ולאנשים נוח להגיד כל הזמן ששרון תמם לא קשורה לאיביץ’, וברק יצחקי לא בוחר מאמנים והכל זה ג’ק אנגלידיס או מיץ’ גולדהאר ולכם אין כוח.
”אני באמת לא מבינה כמה פעמים עוד צריך להגיד את זה. ברק יצחקי הוא מנהל מחלקת הכדורגל והוא אחראי על כל הניהול המקצועי של מכבי ת”א. הוא הביא את השם של קראנקה לשולחן, ברור. כל הזמן שואלים את השאלות האלה, אני מנכל”ית, אתה חושב שאני מקבלת את כל ההחלטות לבד? בסוף יש בעלים או מועצת מנהלים, כמו בכל ארגון ובכל גוף מסודר. כמובן שהמנהל המקצועי לא יכול לקבל החלטות לבד ולא ג’ורדי קיבל לבד ולא מנספורד, וגם לא ברק. בסוף זה לא הכסף שלו וזה מועדון. לכן יש ניהול מקצועי אבל בסופו של דבר אתה נמצא בארגון.
ברגע שאתה בארגון אז ההחלטות מתקבלות עם האישור ועם הדעה של מי שנמצא בסיטואציה הזו ולכן יש את ג’ק, ויש את מיץ’ וכמובן שחייבת להיות התממשקות ועבודה משותפת. אני לא יודעת למה שואלים, כי אני לא יכולה לקבל את ההחלטות לבד והוא לא יכול? ברור, אבל זה ככה בכל מועדון אלא אם הבעלים הוא גם המנכ”ל והנשיא”.