הספורט כולו והכדורגל בפרט הרכין ראש עם מותו של פלה, שהלך אתמול (חמישי) לעולמו בגיל 82. אגדת העבר נחשב בעיני רבים כגדול בכל הזמנים, הוא זכה להניף את גביע העולם שלוש פעמים וחרוט באותיות של זהב בתולדות נבחרת ברזיל. רגעים גדולים רבים חווה החלוץ וביניהם כאלה שהפכו לאייקונים. זה הזמן לדרג את 10 הרגעים הגדולים בקריירה של פלה.
השער מול וויילס ברבע גמר מונדיאל 1958
פלה בכלל לא היה אמור לנסוע לשבדיה באותו קיץ, הן כי היה רק בן 17, והן כי נפצע בברכו במסגרת ההכנות לטורניר. למזלו, הכוכב הגדול והמוכח נפגע באופן רציני הרבה יותר – היה זה פפה, כוכב סנטוס אף הוא שהיה ידוע כמכונת שערים. המאמן ויסנטה פאולה התלבט, אך לקח לבסוף את הנער לנסיעה הארוכה, והשאיר אותו מחוץ לסגל בשני המשחקים הראשונים בשלב הבתים. אז נפצע גם ז'וזה אלטאפיני, וכך נזרק פלה למערכה מול ברית המועצות והרשים.
לכן הוא היה בהרכב גם ברבע הגמר מול וויילס – נבחרת לא מבריקה במיוחד, אבל עקשנית מאוד. היא ידעה לתסכל יריבות, ולברזיל לקח 66 דקות כדי לפצח את הבונקר בזכות מבצע מזהיר של פלה. החלוץ הצעיר קיבל את הכדור עם גבו אל השער ברחבה, עבר בסיבוב את השומר, והכניע מיד את השוער ג'ק קלסי. השמחה לא ידעה גבול – זה היה הרגע בו הכיר העולם את פלה במלוא הדרו.
השלושער מול צרפת בחצי גמר מונדיאל 1958
מי הייתה הפייבוריטית כאן? כלל לא בטוח. לברזיל הייתה נבחרת אדירה עם דידי וזיטו בקישור, גארינצ'ה באגף ומריו זגאלו עם ואווה בחוד, אבל הצרפתים עם ז'וסט פונטיין וריימון קופה האמינו שיש הכלים הנכונים כדי להעפיל לגמר על חשבון סלסאו. הקרב בשטוקהולם היה שקול למדי במחצית הראשונה, אותה סיימו הברזילאים ביתרון 1:2, והאירופים האמינו בכוחם לבצע מהפך – עד שפרץ פלה לתודעה עם שלושער תוך 23 דקות.
דרוש כשרון מיוחד וקור רוח מיוחד לא פחות כדי לכבוש 3 שערים מול יריבה מפוארת במעמד כה חשוב בגיל כה צעיר. שני השערים הראשונים היו "שגרתיים" למדי ממרחק קצר, אבל השלישי היה מיוחד – פלה עצר את הכדור בנגיעה אמנותית על שפת הרחבה, ומיד שלח אותה פנימה ביעף מזהיר, בלי להשאיר סיכוי קלוש לשוער קלוד אבס, ולהסיר את הספקות האחרונים לגבי זהות המנצחת. התוצאה הסופית הייתה 2:5 מכונן.
הצמד בגמר מונדיאל 1958
לקראת הגמר, כבר היה פלה כוכב על, דמות מדוברת ומתוקשרת מאוד, והשבדים ידעו היטב עד כמה חשוב לשמור עליו. זה לא עזר להם, ויצירת האמנות של הנער נכנסה להיסטוריה כאחד השערים היפים בתולדות גמר גביע העולם. התוצאה הייתה 1:2 לברזיל בדקה ה-55, כאשר פלה קיבל את הכדור ברחבה, עצר אותו על החזה כדי להקדים את סיגה פארלינג, הקפיץ מיד באלגנטיות מעל בנגט גוסטאפסון, ומיד בעט לשער. "יצירתיות הייתה חלק מהמשחק שלי, ידעתי לקבל החלטות מפתיעות תוך כדי תנועה", סיפר לימים המלך. הוא אף כבש את השער השני בדקה -90, ברזיל ניצחה 2:5, ואלוף העולם הטרי פרץ בבכי חסר מעצורים אחרי שריקת הסיום.
השער מול ז’ובנטוס ב-1959
רוב השערים של פלה לא צולמו כלל, וזה היה פספוס עצום, אך מצד שני הוסיף נדבך מיוחד לאגדה – כי על הביצועים האלה רק אלה שראו אותם באצטדיון יכלו לספר, והם נטו להוסיף פרטים שלא קרו במציאות. עד כמה הסיפור אודות מה שקרה באצטדיונה של ז'ובנטוס ב-2 באוגוסט 1959 מהימן? אין לדעת עד הסוף, אבל אומרים שהוא קיבל את הכדור ברחבה, הקפיץ מעל בלם אחד, הקפיץ מעל בלם שני, הקפיץ מעל בלם שלישי, הקפיץ מעל השוער, ואז נגח לרשת החשופה – כל זאת בלי לתת לכדור לגעת בקרקע. היה זה שער כה מדהים שז'ובנטוס, קבוצה צנועה למדי מסאו פאולו, הייתה גאה מאוד לספוג אותו, והנציחה את הרגע בהקמת פסל של פלה כובש ליד האצטדיון.
צמד בגמר גביע ליברטדורס ב-1962
למה לא ניסה פלה את כוחותיו בקריירה באירופה? ראשית, כי הוא הוגדר כאוצר לאומי בברזיל, ולכן נאסר עליו לעזוב את ברזיל. שנית, כי הוא היה מרוצה מאוד מחייו במולדת, והליגה הברזילאית לא הייתה פחות טובה מכל ליגה אירופית באותם ימים. שלישית, כי היו לו אתגרים מרתקים במדי סנטוס, כמו למשל הניסיון לזכות בגביע ליברטדורס – המפעל החדש שהוקם בדרום אמריקה. פניארול האורוגוואית זכתה בשתי המהדורות הראשונות, והגיעה לגמר ב-1962 כפייבוריטית להניף את הגביע גם בפעם השלישית ברציפות. היה זה מאבק איתנים מזהיר – סנטוס ניצחה 1:2 באורוגוואי, אבל פניארול גברה עליה 2:3 בגומלין בברזיל, ולכן נערך משחק פלייאוף שלישי באצטדיון ניטרלי בבואנוס איירס. שם הפציץ פלה צמד מרהיב בניצחון 0:3, והביא גם את הגביע היוקרתי הזה לברזיל.
אגב, בחלוף שנה הוא הבקיע שוב בבואנוס איירס בגמר גביע ליברטדורס, הפעם במשחק חוץ לכל דבר, בניצחון על בוקה ג'וניורס בגומלין בגמר – וסנטוס הגנה על הכתר.
החגיגה מול בנפיקה בגביע הביניבשתי ב-1962
ואז הוא זהר גם על אדמת אירופה, בלי לעזוב את סנטוס. אחרי הניצחון על פניארול, התמודדו הברזילאים מול בנפיקה, המחזיקה הטרייה גביע האלופות האירופי, בצמד המשחקים בגביע הביניבשתי. במשחק הראשון במרקאנה של ריו דה ז'ניירו, כבש פלה צמד בניצחון 2:3 דרמטי. הפורטוגלים עדיין היו פייבוריטים לקראת הגומלין, אז פלה חיסל אותם עם שלושער באצטדיון האור בליסבון, וסנטוס הובילה 0:5 (!!) לפני שאוזביו וחבריו הצליחו לצמק ל-2:5 בדקות הסיום ולהפוך את התוצאה לקצת פחות מביכה.
השער השני בליסבון היה המופלא מכולם, כי פלה בסלאלום תוך שניה 3 שחקנים כאילו הם לא היו קיימים, לפני שסיים את המבצע בבעיטה חדה בשמאל לפינה הרחוקה. 73 אלף אוהדי בנפיקה ביציעים רק יכלו לקום על רגליהם ולמחוא לו כפיים. והוא הרי עדיין היה רק בן 22.
השער ה-1,000 ב-1969
הנסיקה המטאורית הפכה את פלה לסלבריטי בקנה מידה עולמי, אך חשוב עוד יותר – לדמות שהגדירה את ברזיל. לכן הוא נאלץ להתמודד עם פופולריות חסרת תקדים, ועם תופעות לוואי מוזרות כמו ספירת שערי הקריירה שלו, שכללה גם משחקי ידידות והופעות משונות, רק כדי להעצים את התופעה. אז לקראת 1969, כל המדינה המתינה בקוצר רוח לשער האלף שלו, וההמולה הייתה הזויה למדי. הרגע ההיסטורי – שהיה מלאכותי, אך בכל זאת מכונן בעיקר עבור האומה – הגיע ב-19 בנובמבר באצטדיון מרקאנה מלא עד אפס מקום, מול ואשקה דה גאמה, הקבוצה אותה אהב פלה בילדותו.
הוא נכבש בפנדל, למרות שהמלך לא אהב בעיטות מהנקודה הלבנה והגדיר אותן כדרך פחדנית להבקיע. לא הייתה לו ברירה אחרת כאשר השופט שרק לעבירה ברחבה, כי את ההמתנה הזו היה צריך להפסיק אחת ולתמיד. אחרי שהכדור נשק לרשת, פרצו המונים לדשא ולקחו את הכדור אותו רצה פלה לשמור לעצמו.
התרגיל בחצי גמר מונדיאל 1970
גביע העולם השני שלו ב-1962 לא הונף בזכות פלה כי הוא נפצע בשלב מוקדם של הטורניר, אבל השלישי במקסיקו 1970 שייך לו בהחלט. בגיל 29, כשהוא כבר שחקן ותיק ששב למדים הלאומיים אחרי שהרהר בפרישה, הוא היה בעיקר פליימייקר שניווט את המשחק, אבל היה מסוכן כמובן גם כאשר פרץ לרחבה.
בחצי הגמר מול אורוגוואי לא כבש פלה, אבל הוא סיפק בו רגע של גאונות שהוביל לאחת ההחמצות המפורסמות אי פעם. כאשר שלח לעברו טוסטאו את הכדור, מצא את עצמו המלך מול השוער לדיסלאו מזורקביץ' שיצא לקראתו כדי לחסום את זווית הבעיטה על שפת הרחבה. פלה הטעה אותו בלי לגעת בכדור, עקף אותו מהצד השני, ומצא את עצמו מול רשת חשופה, אך גלגל החוצה מזווית קשה. התרגיל הזה נכנס מיידית לפנתאון, ולאף אחד לא באמת היה אכפת שהוא לא הסתיים בשער, כי ברזיל ניצחה בכל מקרה.
הנגיחה בגמר מונדיאל 1970
פלה התנשא בסך הכל ל-173 סנטימטרים, אבל היה לו ניתור אדיר ומשחק ראש משובח ביותר. הוא הבקיע שערים לא מעטים בראשו, ואף גרם במונדיאל 1970 לגורדון בנקס לבצע הצלה היסטורית במשחק מול אנגליה, כאשר נגח בעוצמה לפינה התחתונה של השער. היה טבעי והולם, אם כך, כי שערו האחרון בגביע העולם הובקע בנגיחה, בגמר המרתק מול איטליה. פלה התרומם גבוה, לא הותיר לשוער אנריקו אלברטוזי סיכוי, ואז קפץ לזרועותיו של ז'אירזיניו בחגיגה שהפכה לתמונה אייקונית – אחת המפורסמות והזכורות ביותר בתולדות המשחק.
הבישול לקרלוס אלברטו בגמר מונדיאל 1970
הקרב מול הכחולים היה צמוד ודרמטי, והתוצאה הייתה 1:1 עד הדקה ה-66, אבל אז כבשו ז'רסון וז'אירזיניו, וברזיל שמה את החותמת הסופית על ניצחון 1:4 מפואר במבצע קבוצתי נדיר ביופיו. פלה, שהיה עושה המשחק האולטימטיבי בגמר ההוא, היה חתום על הבישול, במסירה אלגנטית לעברו של המגן הימני קרלוס אלברטו שהגיח לרחבה ושלח את הכדור לרשת. האסיסט הזה היה ונשאר אחד הזכורים בתולדות גביע העולם, וזו גם הייתה הפעולה הגדולה האחרונה של המלך על הבמה הגדולה, שהוא כה אהב.