תוכנית הספורט של ישראל בשיתוף ONE משודרת בכל ערב מ-18:00 עד 20:00. את תוכנית הספורט ניתן לשמוע ברדיו תל אביב (102FM), רדיו חיפה (99.5FM ו-107.5FM). בנוסף לכל שלל התחנות המכובדות, התוכנית משודרת גם כאן באתר.
הערב בתוכנית נדבר על שני המפגשים האחרונים של שלב שמינית הגמר במונדיאל, כאשר ספרד תפגוש את מרוקו ופורטוגל תנסה להעפיל על חשבונה של שוויץ. בנוסף נדבר על משחקי חצי גמר גביע הטוטו הצפויים להיערך מחר, כשבמוקד המפגש המסקרן בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים.
”הפרדת התיקים – טעות שתחליש את משרד התרבות והספורט”
בתכנית הספורט של ישראל שוחחנו עם חילי טרופר, שר התרבות והספורט היוצא, על הדברים שעשה יחד עם משרדו במהלך השנתיים וחצי בתפקיד, מה הוא חושב על סערת בצלאל סמוטריץ’ והכדורגל בשבת, האם יקח את ילדיו למגרשי הכדורגל בעקבות אירועי האלימות לאחרונה, מה דעתו על מחליפו בתפקיד ומה המטרות שצפויות להתגשם?
ערב טוב לשר התרבות והספורט, חילי טרופר
“שלום וערב טוב לכם אופירה ואייל’”.
אני מתבאסת שאתה לא ממשיך בתפקידך, היה בך משהו נעים ומלכד. ייאמר לזכותך שלא הרגשתי מאיזה מחנה אתה, לא משנה באיזה סיטואציה שהייתה בעולם הספורט.
“תודה רבה על המילים החמות, כיף מאוד לשמוע. אני פשוט הייתי מהמחנה של עם ישראל”.
אתה מבין? זה מה שאני מתכוונת. אתה לא קיצון לשום צד. בוא נדבר על ספורט – אתה חובש כיפה, האם לפי דעתך אתה בדעתו של בצלאל סמוטריץ’ שהכדורגל לא צריך להתנהל בשבת?
קודם כל אני איש דתי ואני אוהד ספורט, אז אני מבין על מה הוא מדבר. מצד שני, אני חושב שצריך להבין גם את הצד האחר שאלה חיילים שחוזרים בשבתות והורים לילדים למשל. יש פה הרבה אתגרים, לכן אני מבין שהסוגיה מאתגרת. הכל במדינה הזו מסובך כי יש הרבה גישות ודעות ואני מבין את שני הצדדים”.
אבל בפרקטיקה זה הרי לא יכול לקרות
”אני חושב כמוך. בוא נדבר עובדות, למעט שני משחקים של הליגות הבכירות אין משחקים שמשוחקים בזמן השבת. לכן אני חושב שבסך הכל נעשו הרבה פעולות בשנים האחרונות שהפכו את העניין ליותר מאוזן. הרי למה משחקים ילדים ונוער בשבתות מ-8 בוקר? כי אין מספיק מגרשים עם תאורה. אז השקענו במגרשים ובתאורה”.
אז אתה מבין או לא את סמוטריץ’ שבחר לפתוח את יומו הראשון בנושא הזה?
”אני מבין, אך אני חולק על הדרך שלו. לדעתי חוץ מכותרת זה לא ישנה. ואני אומר גם לו וגם לכולם, איפה שאפשר לדבר, לשבת ולפתור צריך לעשות את זה. יש הרבה כאבים והעם שלנו מגוון. זה נכון לכל הבעיות שפשוט צריך לשבת ולפתור”.
כמי שניהל את תיק הספורט והתרבות, האם אתה חושב שצריך לפצל את שני המשרדים האחד מהשני?
”לא, אני חושב שלא. אני חושב שאם מפצלים זה מחליש. העובדה ששמו את שני התחומים ביחד הפך את המשרד לגדול, עם למעלה ממיליארד שקל תקציב בשנה, עם יותר משאבים ויותר כוח פוליטי”.
מי שאמור לשאת את התפקיד אחריך הוא מיקי זוהר, ואני מבינה שביבי שוקל להפריד בין המשרדים, בגלל זה אני שואלת
”אני גם שמעתי את זה. אני חושב שזה לא נכון. בסוף יש ראש מנהל תרבות וראש מנהל ספורט. זה בעיקר מגדיל את היכולת והגמישות ליותר תקנים ומשאבים. אני חושב שהפרדת התיקים תהיה טעות שתחליש את משרד התרבות והספורט”.
אני חולק עליך, חילי. הגיע הזמן שהתרבות תקבל את המקום שלה והספורט יקבל את המקום שלו. צריך שר ספורט שאחראי רק על ספורט ושר שאחראי רק על התרבות. לדעתי זה רק יחזק את הדברים
”אני מבין מה אתה אומר, ואני מסכים שצריך לחזק את התרבות והספורט. אבל בסך הכל כאשר אני מסתכל על זה, מעמד התרבות דווקא עלה. אני חושב שלא רק שהקורונה לא פגעה בספורט ובתרבות, במובן מסוים היא הגדילה את המעמד שלהם בחברה, כי עד שאתה לא מאבד משהו אתה לא מבין כמה הוא חסר לך. אני שמח שבספורט בארץ חזרו לשחק הרבה לפני שחזרו בעולם ובאירופה בסוף המגפה, וכמובן שיש עוד דרך ארוכה לעשות ואני מקווה שהבא אחריי יעשה את התפקיד על הצד הטוב ביותר”.
המאזינים ואנחנו רוצים לדעת מה עשית בשנתיים וחצי האלה שכיהנת בתפקיד?
”יותר טוב שאנשים אומרים עליך, ולא אתה על עצמך, אבל קודם כל לא עשיתי לבד. הכל היה יחד עם הצוות שלי. העלנו את תקציב הספורט, הגדלנו והרחבנו את תשתיות הספורט, הקמנו את ‘תכנית המתקנים’ בכל ענפי הספורט בארץ, בה ב-10 שנים הבאות אנחנו בודקים איפה הפערים, מה צריך לבצע ופותרים את הבעיות. דברים כמו קומפלקסים חדשים, בריכות שחייה, ארנות כדורסל. התחילו הרשאות וכבר יוצאים למכרזים להתחלת בנייה. הרבה מאוד תשתיות ספורט מהותיות שיקפיצו אותנו קדימה”.
“בנוסף אנחנו משקיעים במאמנים חדשים ובאיכות שלהם. אם יהיה מאמן בינוני, יהיה שחקן בינוני. כך אנחנו מייצרים פה סטנדרט הרבה יותר גבוה. יש גם את חוק האלימות שכבר עבר. מבחינת מועדוני הספורט בארץ על כל ספורטאית הם יקבלו שכר גבוה יותר בהשוואה לספורטאי, כשבנוסף על ספורטאי/ת מהפריפריה תקבל תקצוב יותר גבוה. יש ספורטאים טובים בכל הארץ וצריך לנצל את זה ולהגיע לכולם. המועדונים יבינו ששווה להם להביא ספורטאים וספורטאיות”.
האם אתה חושב שהורים יכולים לשלוח היום את הילדים שלהם למגרשים הבביטחון?
”לצערי אני לא יכול להגיד את זה באופן מלא, לא לכל המגרשים. אני יודע שיש מגרשים שאני לא מביא את הילדים שלי לשם”.
כמו איזה מגרשים למשל?
”תסתכלי על הדרבי התל אביבי האחרון, 25 דקות מהמשחק פוצצו. אתה לא צריך להיות נוכח במקומות כאלה. אני ראיתי אנשים שיוצאים על אלונקות ממגרשים. אני לא רוצה שהילדים שלי יצטרכו לראות את הדברים האלה”.
אז למה לא חוקקתם חוקים בנושא?
”זה לא נכון. בשעה טובה עבר בקריאה שלישית חוק נגד אלימות בספורט עם עונשים הרבה יותר קשים”.
מה זה עונשים קשים?
”קודם כל שינינו את העונשים הקולקטיביים או את ההפניות לבית המשפט. לכן שינינו את הפרדיגמה והחוק החדש הוא חוק נגד האנשים, הפרט. אוהד שזרק אבוקה או חפץ למגרש או עשה משהו, יצולם על ידי שוטר והוא יקבל במקום קנס מנהלי של אלפי שקלים מבלי לחכות לבית המשפט”.
מי נותן את הדו”ח? השוטר? הרי אין שוטרים ביציעים
”כל האצטדיונים מצולמים. המעשה מצולם ובסוף המשחק השוטר מראה לאוהד את התמונה/סרטון של העבירה, ובמקום ייתן לו קנס של אלפי שקלים, בנוסף להרחקה מיידית מהמגרשים של 120 יום”.
איך הכבישים והמגרשים הפכו לשדה קרב. יש לך הסבר מה קרה לנו כעם?
”זה כאב גדול. הסיפור של האלימות במיוחד לאחר סיפור הרצח של יורי וולקוב במעבר החצייה, זה נורא. איפה זה יושב? הכל מתחיל בחינוך. אני לא מאשים את בתי הספר, אבל הרשתות החברתיות והלחץ בבית, הכל מכניס ללחצים יומיומיים. אווירת הטוקבקים שדיברתם עליה היא נוראית”.
אתה יכול להבטיח שהממשלה החדשה תטפל בנושאים האלו? הם הבטיחו שיטפלו בהכול, אפילו במחירים בסופר.
”אני מאחל להם רק הצלחה, אך הסימנים הראשונים קצת מדאיגים אותי. כשאתה נותן לאבי מעוז אחריות כזו זה נראה יותר כמו פירוק”.
אני מקווה שראשי הערים ומנהלי בתי הספר לא יקבלו הוראות מאיש כזה
”גם אני הייתי מנהל בית ספר בעבר, ואני גם מקווה שהם לא יכניסו את זה למערכת החינוך. הרי הוא חסיד של הרב טאו. הוא לא מאמין בלשלוח את הילדים אל מוסדות מערכת החינוך. כדבריו – ‘מי ששולח את הילד שלו לבית הספר הוא כמו שולח אותו לגיהינום’. נותנים למי שחושב שמערכת החינוך היא גיהינום להיות אחראי עליה. הם חושבים שלנשים אין זכויות, לא מאמינים בזכויות ללהט”ב”.
זה נורא. הורים מאוד מודאגים מהמצב.
”לדעתי אנחנו לא נגיע עד לשם. אבל אני אגיד לכם איפה הדאגה – הוא קיבל אחריות על כל תכניות החינוכיות. המשמעות היא שהוא יכול להכניס למשל סדנה של העמותה הזו והזו, ולבטל כל מיני תכניות אחרות. יש בנק של 8,000 תכניות שמשרד החינוך נותן, מתוכן צריך לבחור. מה החשש? לא מתמטיקה, אנגלית או אזרחות. החשש שהוא יוציא את התכניות שלא מסתדרות עם ראיית עולמו ובמקומן יכניס תכניות שיותר מתיישבות עם דעתו”.
חילי, מה תשאיר לבא אחריך? שככל הנראה יהיה מיקי זוהר
“נשאיר לו תשתיות טובות עם תכניות שכבר יצאו לדרך. אמרתי למיקי ואגיד לכל מי שיהיה אחריי שאני חייל של הספורט הישראלי ובמקרה הזה אין פוליטיקה. הרוב סגור וחתום ויש תקציבים, אני כל כך מאמין בזה ואני לא חושב שהוא יהרוס אותם”.
ומה תעשה עכשיו?
”אני אהיה חבר כנסת באופוזיציה, נעשה הכי טוב שאפשר, ואנסה לתרום מה שאני יכול. בסוף אני רק שליח”.
חילי טרופר, תודה רבה לך על שנתיים וחצי של עבודה טובה וממלכתית.
”תודה רבה לכם חברים על המילים הטובות”.
“רוב מאמני הילדים לא מגיעים למשכורת 2,500 ש”ח בחודש”
בנוסף, בתכנית הספורט של ישראל דיברנו גם עם יושב ראש איגוד המאמנים בישראל, ניסים בכר, על טענותיו וכעסו על ההתאחדות לכדורגל, ומי לדעתו אחראי על הרמה הירודה של המאמנים בישראל והאם הוא חושב שיש מה לעשות בנידון.
יו”ר איגוד המאמנים בישראל, ניסים בכר, שלום וערב טוב
“ערב טוב לכם חברים”.
מה קרה? יש נתק בין איגוד המאמנים להתאחדות לכדורגל?
”בוא נבהיר את הדברים. הרי אנחנו לא עצמאיים, במשך רוב השנים שאנחנו באיגוד, הדבר הכי חשוב מבחינתנו אלה הקורסים של המאמנים. לתת למאמן יותר ידע וכמובן את 15 שעות ההשתלמות כדי שיוכל לחדש את התעודה. אנחנו מעולם לא לקחנו שקל משום מאמן. הם משלמים 280 ש”ח בשנה, אבל אנחנו משלמים את כל שאר ההוצאות האחרות שמסתכמות באלפי שקלים למאמן. הם צריכים בשלוש שנים לעשות 15 שעות השתלמות בהוראה של אופ”א. אנחנו עושים השתלמויות כל שנה ברמה גבוהה מאוד, מביאים אנשי מקצוע ומאמנים ברמה הכי גבוהה להרצאות עם 12-13 שעות מעניינות ביותר”.
אז מה בעצם הסיפור?
”ההתאחדות לכדורגל נתנה הודעה שקורס השתלמות למאמנים שייך להתאחדות, וכל מאמן שרוצה לבצע השתלמות יצטרך לשלם 100 שקל. על מה ולמה?”
אבל ניסים זה בסך הכל 100 שקלים
“אתם צריכים להבין שבחיים לא שילמנו כסף. הם התחילו עם 30 ש”ח, אחר כך אמרו 50, עכשיו 100. למה? על מה? אין לזה שום הצדקה”.
מילא אם היית אומר ‘ההתאחדות לא גיבתה אותנו’, נבין אותך, אבל על 100 שקל אתה רב עם ההתאחדות?
”אנחנו לא לוקחים כסף וההתאחדות לוקחים. אין שום סיבה לכך. דיברנו עם אגף ההדרכה. אמרנו להם שההוצאות עלינו. הם בסך הכל נותנים כיבוד שעולה כמה שקלים”.
תגיד ניסים, מנסים להחליף אותך או שזה באמת על ה-100 שקל?
”ההתאחדות לא צריכה להתערב בדברים שקשורים להשתלמויות. הם לקחו את זה לידיהם ולא שואלים אותנו כלום, ועוד מחייבים 100 שקלים סתם. אנחנו ביקשנו שההשתלמויות יהיו עלינו והם לא מסכימים וחושבים שהם יכולים לעשות הכל יותר טוב. עם כל הכבוד שאנחנו תחת החסות של ההתאחדות, אנחנו לא מוכנים להתנהלות הזו. קורס פרו למאמן עולה כ-27,000 שקל. אני לא מבין למה צריכים לקחת עוד 100. צריך לקחת כסף ממאמנים?”
ניסים אתה אחראי על כולם המאמנים בכל הארץ בכל הליגות. תגיד האם אתה חושב שהילדים שלנו מקבלים מאמנים רציניים וטובים שמלמדים אותם כדורגל, או כאלה שמלמדים אותם להיות יותר תחרותיים?
”יש מאמנים טובים ויש מאמנים בינוניים. הכל תלוי במחלקה, באגודה, ובאיזה תקציב יש לה להביא מאמנים טובים יותר”.
האם בתור מאמן מנוסה אתה יכול לקבל את זה שהמאמנים מעדיפים תוצאות על פני הדרך של הילדים
”הם עושים עבודת קודש, אני אומר לכם. המאמנים בקבוצות הילדים מלמדים בכסף קטן, שלא כל אחד היה מוכן לעבוד בזה. הם עושים את זה מתוך אהבה לילדים. הם בעצמם גדלו במועדונים ועובדים מכל הלב. 5,000 ש”ח בחודש למאמן ילדים זה רק בטופ. ברוב המועדונים הם לא מגיעים ל-2,000-2,500 ש”ח בחודש”.
מי דואג לתקציבים לאגודות?
“כל מועדון והתקציב שלו למחלקת הנוער. אם זה ליגת העל יש להם כסף, אם זה מליגה נמוכה אז כנראה שלא”.
אם לוקחים ילדים ועושים מהם עבדים, איפה אתה בתמונה?
”אולי אתה לא יודע מה הפרוצדורה. הרי מי מחליט? בעלי המועדונים. מי יושב בהנהלת ההתאחדות? בעלי המועדונים. כשאתה אומר להם משהו הם אומרים לך ‘אל תיכנס לי לכיס מותק’”.
אז למה אתה יושב ראש? אתה צרך לכנס את כל המאמנים, להציף את זה ולפתוח בשביתה
”אי אפשר לעשות את זה. לא תוכל לקחת את כל המאמנים באיגוד ולעשות צעד שכזה”.
תסביר לי איך הורה מוכן להשקיע מורה פרטי 200 ש”ח לשעה, וכשאומרים לו 300-400 ש”ח בחודש (!) ל-20 פעמים במגרש עם המאמן כולל שבתות וחגים, הוא לא מוכן. איך הילדים ישתפרו?
”מחלקת הנוער עושה את החשבון של המאמן. הילדים מכניסים כסף, וההוצאות צריכות להיות שוות. אף אחד מהבעלים לא רוצה להוציא כסף מהכיס למחלקות הנוער והילדים. אני מדבר על המועדונים שאין זרקור עליהם שלא רואים אותם ביום יום”.
מה אתה עושה בשביל המאמנים?
אני נלחם בשבילם. היינו בכנסת, דיברנו עם מי שצריך ונלחמנו. חבר הכנסת סימון דוידסון, עוזר לנו בכל מה שאנחנו צריכים בכנסת”.
יו”ר איגוד המאמנים בישראל, ניסים בכר, תודה רבה והמשך ערב נעים
”תודה רבה וערב טוב לכם חברים”.