יום שבת, 23.11.2024 שעה 15:58

שערוריות ה-VAR עוברות את גבולות הטעם הטוב

ליאו מסי צ'ופר, גריזמן קופח: במונדיאל הנוכחי, שופטי ה-VAR מתערבים לא פעם שלא לצורך על מנת "לתקן" החלטות נכונות של שופטים ומכריחים אותם לטעות

|
וויצ'ך שצ'סני מול ליאו מסי במהלך שהוביל את ה-VAR לשנות את החלטת השופט (רויטרס)
וויצ'ך שצ'סני מול ליאו מסי במהלך שהוביל את ה-VAR לשנות את החלטת השופט (רויטרס)

אומרים לנו ש-VAR אמור לתקן טעויות שיפוט, אבל במונדיאל הזה אנו עדים גם לתופעה אחרת – "תיקון" החלטות נכונות והפיכתן לשגויות. תחושת המיאוס מחוסר המקצועיות של השופטים בחדרי הווידאו הצטברה בהדרגה, ואתמול זה כבר עבר את כל גבולות הטעם הטוב כאשר ארגנטינה קיבלה מתנה נגד פולין. ואולי היה היה "רצוי" לקפח ולהעניש את הפולנים כמה שיותר על גישתם הפחדנית, אבל זו משאלת לב של אוהדים, ואין לה שום קשר לקביעות השופטים. מה שראינו על הדשא היה שערורייה.

ווייצ’ך שצ'סני קפץ לכדור, לא הגיע אליו, והפאשלה שלו איפשרה לליאו מסי לנגוח החוצה. לאחר מכן, תוך כדי המשך התנועה, ולחלוטין ללא כוונה, כאשר הכדור כבר מחוץ לתחומי המגרש, יצרה ידו של השוער הפולני מגע עם פניו של הכוכב הארגנטיני. השופט ההולנדי המנוסה ראה זאת וסימן להמשיך לשחק – פולין קיבלה בעיטת שוער.

הייתכן כי הייתה זו טעות מהותית שדורשת התערבות של VAR? חד משמעית לא. בעצם, המצב היה יכול להיות הפוך, כלומר שופט הווידאו היה אמור להתערב לו השופט הראשי היה שורק בטעות לפנדל. ואולם, מאקלי נקרא לגשת למסך, ומשום מה לא היה לו אומץ להגיד ל-VAR שדעתו לא מתקבלת. הוא הצביע על הנקודה הלבנה, ומזלם של כל המעורבים הוא שהדף שצ'סני את הבעיטה של מסי. כך הצליחה ארגנטינה לרשום נצחון חלק ללא כוכביות וללא שערוריות.

וויצ'ך שצ'סני מול ליאו מסי במהלך שהוביל את ה-VAR לשנות את החלטת השופט (רויטרס)וויצ'ך שצ'סני מול ליאו מסי במהלך שהוביל את ה-VAR לשנות את החלטת השופט (רויטרס)

המקרה הצטרף לרשימה שכוללת גם את פנדל גבולי עד לא קיים שהוענק לפורטוגל נגד אורוגוואי. כאשר פרץ ברונו פרננדש לרחבה, ההטעיה שלו גרמה לבלם חוסה מריה חימנס ליפול, והוא נעזר תוך כדי כך בידו. הכדור פגע ביד הזו, וה-VAR קרא את השופט לטלוויזיה, למרות שבחוקה כתוב בבירור כי מצב ספציפי זה אינו נחשב לעבירה כי תנועת היד מוגדרת בתנאי נפילה כטבעית. היא נענשת בכדור חופשי (או במקרה שלנו בפנדל) רק אם תוך כדי הנפילה מבצע השחקן תנועת יד מכוונת שנועדה לעצור את הכדור. אצל חימנס, לא היה ניסיון כזה כלל, והאורוגוואים קופחו. 

לעומת זאת, במשחק הראשון של הפורטוגלים בטורניר לא התערב שופט הווידאו כאשר כריסטיאנו רונאלדו קיבל פנדל בגין התנגשות עם הבלם הגנאי מוחמד סאליסו ברחבה. המגע היה זניח, ובוודאי לא גרם לחלוץ ליפול, כך שניתן היה להגדיר את השריקה לכדור עונשין מ-11 מטרים כשגיאה חמורה. ייתכן שהשופט לא היה משנה את דעתו גם אחרי הצפייה, אבל לפחות היה ראוי להעניק לו הזדמנות לתקן את בחירתו. זה לא נעשה, רונאלדו דייק בפנדל, והניצחון שהושג על ידיו נתפס כמחדל על ידי האוהדים. את המחדל הזה היה קל למנוע, ואז – לו היו הפורטוגלים מנצחים – איש לא היה כועס.

כריסטיאנו רונאלדו לפני בעיטת העונשין (רדאד ג'בארה)כריסטיאנו רונאלדו לפני בעיטת העונשין (רדאד ג'בארה)

משום מה, לא התערב ה-VAR גם בשני מקרים של עבירות מצד שחקני בלגיה על קנדים במחזור הראשון, במה שהוביל בסופו של דבר לניצחונם של השדים האדומים בניגוד למהלך המשחק. תחילה הכשיל יאן ורטונגן את טייג'ון ביוקנן ברחבה, והמגע היה ברור לחלוטין. השופט שרק מיד לאחר מכן לנבדל, אבל זו הייתה טעות כי הכדור הגיע לביוקנן דווקא משחקן הגנה. היה צריך לבטל את פסיקת הקוון ולהורות על פנדל, אך הדבר לא נעשה.

לאחר מכן, פגע אקסל ויטסל בריצ'י לארייה ברחבה, וגם הפעם בחר ה-VAR להתעלם. זה היה מקרה בוטה פחות, כי ניתן לפרש את התנועה של ויטסל כטבעית, ולכן כדאי להשאיר את הסוגיה לשיקול דעתו הבלעדי של השופט הראשי, אבל ביחד עם מחדל בעקבות העבירה של ורטונגן הרגישו הקנדים מרומים, במידה לא מבוטלת של צדק.

כאשר מדברים על צדק, לאחידות יש חשיבות עליונה, ובאמצעות ה-VAR קל הרבה יותר לשמור עליה. במשחק בין ארגנטינה לסעודיה נקרא השופט למסך על מנת להבטיח כי ישרוק בפנדל אחרי שסעוד עבדלחמיד תפס בחולצתו של לאנדרו פארדס ברחבה. באופן עקרוני, ההחלטה התקדימית הזו מבורכת, כי משיכות החולצה בעת ביצוע מצבים נייחים אכן הורסים את הכדורגל, וכדאי מאוד להוציא אותן באמת אל מחוץ לחוק.

VAR בגביע העולם בקטאר (רויטרס)VAR בגביע העולם בקטאר (רויטרס)

ה-VAR מאפשר לעשות זאת בצורה ברורה וחלקה, ולמגר את תופעת המשיכות אחת ולתמיד, כפי שקרה עם התחזויות. העניין הוא כי הרעיון הזה ממש לא מיושם במשחקים אחרים, ואם זה המצב לא לגמרי ברור למה דווקא הסעודים הוענשו בפנדל, וכל השאר לא. יש הטוענים כי מדובר בהחלטה לא נכונה של שופט הווידאו לאור זאת, ולא היה קל להתווכח איתם.

ואם זה לא מספיק, אז אתמול "תיקן" VAR החלטה נכונה נוספת, כאשר אנטואן גריזמן הבקיע את שער השוויון המאוחר של צרפת מול טוניסיה. החלוץ אמנם היה בנבדל ברור כאשר הכדור הוגבה לרחבה על ידי אורליאן טשואמני, אבל הוא לא השתתף אז במהלך, ולכן זה לא רלוונטי. הבלם מונטסאר טאלבי הרחיק את הכדור שהגיע לרגליו של גריזמן, ומשם הלך לרשת.

זהו שער חוקי לכל דבר, אבל ה-VAR טען באופן שגוי כי טאלבי לא התכוון לשחק בכדור, ולכן המהלך המקורי במסגרתו נמצא הצרפתי בנבדל נמשך מבחינה לוגית. באופן כללי, הבחירה להעניק בחוקה החדשה פרשנות אם השחקן התכוון לשחק בכדור או לא, ולקבל החלטות על סמך כך, היא בעייתית באופן קיצוני ודורשת שינוי, אבל גם במסגרת ההנחיות העמומות ברור כשמש שהבלם הרחיק את הכדור בכוונה.

אנטואן גריזמן לא מבין מה קורה (רויטרס)אנטואן גריזמן לא מבין מה קורה (רויטרס)

ואם לא די בכך, אז השופט מתיו קונג'ר שרק לסיום עוד לפני שה-VAR השלים את בדיקה, וכך נוצר מצב אבסורדי בו ערוץ הטלוויזיה הצרפתי הפסיק את השידור בהנחה שההתמודדות נגמרה, בעוד בפועל הדרמה נמשכה והשער נפסל. מקרים כאלה לא בדיוק תורמים לתדמיתו של הכדורגל כמשחק רציני, גם אם מניחים שהפסילה הייתה מוצדקת במידה כלשהי – וזה לא המצב. ביחד עם הפנדל השערורייתית שנשרק לזכותו של מסי בהמשך הערב, ניתן להגדיר את מצב השיפוט באמצעות VAR עד כה כפרובלמטי באופן קיצוני.

מצד שני, כל המונדיאל הזה בעייתי, אז יהיה קצת נאיבי לצפות מפיפ"א ליישם נכון את המערכות שעומדות לרשותה, לא?

אוהדי ארגנטינה חוגגים העפלה לשמינית הגמר
אסור לפספס
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
נגןיונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
יונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
/* LAST / NEXT ROUNDs */